Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 780
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Дойде ми съобщение от банката, че ми се вдига лихвеният процент по ипотечния кредит, за момента 4 лв на месец е промяната във вноската.

# 496
  • Sofia
Коя е банката и как е заложено в твоя договор преизчисляването на лихвения процент?

# 497
Райфайзен, с преизчисляване на всеки 6 месеца, ако това питате. Трябва пак да си погледна документите, за да не говоря наизуст, но с 2,6% лихва, взет е 2020.

Коя е банката и как е заложено в твоя договор преизчисляването на лихвения процент?

# 498
  • Sofia
Мисля, че повечето ги преизчисляват на 6 месеца, но по-скоро питам как се образува променливата компонента на вашата лихва. При мен (ДСК) е базирано на лихвен индекс на БНБ, който се базира на средните стойности на двугодишните депозити на банките.
През лятото очаквам да има символично увеличение с оглед на текущите депозните предложения.

https://www.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StInterestR … estRate/index.htm

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 00:59 от julian

# 499
Синът ми има жилищен влог от дете, нищо не е останало от сумата, но има набрани лихви ,които не са ползвани  по някакво   предимство от лихвоточки преди време. казали са му ,че има предимство за по ниска лихва ,поне така мисля аз, той  толкова и обяснява. Някой знае ли нещо по въпроса , за ДСК става дума.
 Натискам го да купува жилище.

# 500
  • Благоевград
Да ви питам нещо за банките -  ако например съм купила жилище в момента с възможно най-високите лихви, например през 2010 на 7%, когато идва 2021 свалят ли и  моята лихва на 2%, ако за всички към момента е 2 или не? Или по-скоро ми я правят 4,5? Говоря за общия случай, искам да разбера дали това лихвите така или иначе те хваща, каквото и да става в срок от 30г.

И друго - какво мислите за имотите от ЧСИ? Гледам ги в регистъра на публичните продажби, в момента има двустаен в Редута на 78к евро, 53 кв.м. Това много под пазарната ли е за сграда от 97г?

# 501
ами разбира се че можеш. Но малко изпускаш момента. Трябваше преди година да си намериш банка и да ти рефинансира обекта. Важно е да не си в период на фиксирани лихви. Пак става , но е малко по-скъпо.

# 502
  • Бургас
Много зависи какво пише в договора за лихвоопределяне. Обикновено има основен лихвен процент и някакви добавки. Някои банки свалят лихвата автоматично. При други се изисква предоговаряне. Моят съвет е да се гледа лихвата на кредитите, оферирани към новите клиенти и ако е по-ниска, да се действа проактивно с предоговаряне.
Относно имоти от ЧСИ - има плюсове, има и минуси. Обявената цена не е крайна, а офертна - който даде най-много, той печели, при спазване на определени законови ограничения - например офертната цена да не е над 30% от обявената. След това има търг с явно наддаване.
Така че от 78К може накрая да стане и 107К.

# 503
  • София
Лихвите по кредитите се състоят най-общо казано от две части. Първата е обикновено някаква обща за всички банки и която зависи от БНБ - Софибор, Юрибор и която от години е 0%. Втората част е надбавка от банката - решава се от борда на конкретната банка и е различна за различните банки. Ако вашата лихва е била през 2010 съставена от 6% Софибор + 1% надбавка, то през последните години лихвата би трябвало да е паднала на 1%. Разбира се, борда може да гласува повишаване на надбавката и така да ви вдигне лихвата.
Това е казус за всички с кредити от когато плаващата лихва е близка и равна на нула. ако сте взели кредит на 3-4 %, то при вдигане на Софибор с х%, лихвата по кредита ще стане х+3%

# 504
Основните проблеми, които могат да възникнат при покупка на имот от ЧСИ са свързани с доста хипотези, които биха затруднили влизането във владение на имота. Може да минат години преди това да се случи, а може и новият собственик да бъде съдебно отстранен /т.нар. евикция/. Общо взето, рисковете не са малко.

# 505
Когато лихвата ви е висока, а новите лихви са ниски, се прави рефинансиране на по-изгодни условия. Това ще ви струва пари. Имота се преоценява и може да ви накарат да изтеглите по-голяма сума. Ако лихвата скочи, автоматично могат да ви я вдигнат и рефинансирането да е било напразно.

# 506
понякога даже новата банка плаща рефинансирането и взима клиент. защото и други неща му предлагат , като застраховки, влогове и пр.
да не говорим, че банките обикн. искат снимки на обектите заяото после си ги препродават помежду си ...

# 507
  • Благоевград
Тоест с една дума няма такова нещо като сключване на 7% и плащане на 2%, ако падне, нали? И аз така мислех, все пак банките са го измислили в тяхна полза.
Всъщност в България са били най-високи лихвите по ипотечните кредити 2009 близо 11%, когато се спука балона.
Май излиза, че ако нямаш кеш  да го платиш горе долу си на едно дередже винаги Grinning
Тепърва се интересувам от имотния пазар, поправяйте, ако греша

# 508
Ако имаш фиксирна лихва за период плащаш неустойка . Иначе рефинансираш. Даже самата банка може да ти предложи друг план. Попитай ги. Не си заложник, но и услугите струват пари .

# 509
Признайте си вече че сте брокерка, че с тия суперлативи… 😎

Ако говориш за мен - аз не съм брокер.. Обяснявах надълго и на широко за покупката на моят апартамент, за това че в момента съм бременна и така нататък. Обаче понеже се трият коментари.. Така ще е... Но съм на трърдото и категорично мнение, че българите просто имаме нужда някой да ни е виновен. И в случая масово жертви на вербални нападки са брокерите - за мен те са хора като всички останали - бачкат да изкарат и те нещо. И обяснявала съм, че това за мен е нишова услуга - ако нямаш 5 лева да платиш на брокерчето - не звъниш на брокерчето.

Общи условия

Активация на акаунт