Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 687
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Да, няма да е лошо и тук поне да направят задължително лицензиране на брокерите.

# 556
Съжалявам ви. Как. Може 20-25г младежи от провинцията да разбират от имоти, камо ли от инвестиции.
Според теб брокерите трябва да са 70-75 годишни столични реститутки? И как брокер може да реши вместо теб какви инвестиции да направиш?
Друг въпрос е, че както споменава и moonriver, трябва да се извърши по-ясно регламентиране на дейността им.

# 557
И без брокер може, дори и без адвокат може. Аз съм купувал и продавал няколко пъти, само веднъж ползвах адвокат, защото имотът имаше наследници, кой умрял, кой друго - сравнително по-сложни неща.
Инак за човек, който има някакво образование (да речем над средно) не е трудно да разбере закона, той е писан на български все пак, не на китайски. Да не говорим, че в университета съм вземал 2-3 курса право - единия търговско. Не съм юрист и не мога например да ходя на процес, но все мога да разбера какво пише в един договор, документ, и т.н.
Последния път като продавах имот, ме изненадаха, че вече нотариусите вземали отделно такса ако пишат те нотариалния акт.
Те и преди може да са вземали, но като съм продавал купувачът си водеше брокерка и тя се зае с акта, аз само го подписах като продавач, та не съм разбрал.
Но сега разбрах, че таксата по тарифа е за заверката му, а за писането вземат още. Та си го написахме с купувача сами - и изненада, нотариусът го разписа. Не сме професионални юристи и двамата с купувача. Ползваш като модел предишен акт и толкоз.
Е, за нещо по-засукано може и да не се справим, но стандартна сделка с чист имот - голяма работа ще ти свърши адвоката.

# 558
По принцип на продавача не му трябва ни брокер, ни адвокат. Адвокат трябва на купувача за да направи всякакви проверки. Не знам дали обикновен  човек може да ги направи толкова лесно, а те си имат системи. И понякога има доста заплетени случаи, криене на обстоятелства и прочее. Но за продажба е лесно.

# 559
Тре, пълно е в социалните мрежи и тубата с брокери, които дават експертни мнения за инвестиции. Ползват ги за маркетинг и реклама тези канали. Като започнеш от тикток чак до линктин. Намирам го за абсурдно, понеже тези хора са се взели много на сериозно и си вярват, че са добри инвеститори и предприемачи. По течението всеки може.

# 560
Тре, пълно е в социалните мрежи и тубата с брокери, които дават експертни мнения за инвестиции. Ползват ги за маркетинг и реклама тези канали. Като започнеш от тикток чак до линктин. Намирам го за абсурдно, понеже тези хора са се взели много на сериозно и си вярват, че са добри инвеститори и предприемачи. По течението всеки може.

Много избирателен ти е хейта обаче. Не правят ли това 90% от бизнесите? О, чакай.. нарича се маркетинг 🤣... ама то такива неща са за провинциалните хора, вие в Софето сте над нещата.

И да добавя, че алгоритъма така работи - излизат ти видеа, постове, реклами на неща, които си търсиш скоро. Simple Smile

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 10:24 от svetlozara98

# 561
Дали е хейт или не е въпрос на твоите лични възприятия. Забелязал съм, че младото поколение се обижда от факти и истина. Много сте чувствителни. Та да… може да се нарече маркетингов трик, но когато 20-25г младеж ми обяснявя за инвестиции, пък е на граждански договор, няма пукната пара в джоба, нито първо жилище, но ми говори за печатане на пари и икономика, някак си не ми вдъхва доверие. Нито е старило, нито е патило. Та дори и хейт да е, е основателен, защото подвежда хората.

А да се делим на софиянци и провинциалисти е върха на глупостта. Аз не съм кореняк, но не ми и пука какъв съм. Съветвам те да преодолееш това разделение.
Колкото до алгоритмите, благодаря че ме светна. Всеки ден търся имоти в линктин и тикток.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 10:24 от Gogo1979

# 562
  • София, Bulgaria
Стандартна сделка, чист имот....това е много рядко срещано "животно". Първо дали е стандартна сделка и колко е чист имотът, може да каже само професионалист. Аз с токова опит зад гърба си, все още понякога ми се случва, като изпращам документите към адвоката и пиша: "Пращам ти документите, виж нещата, но този път няма казуси и драми всичко е ясно и чисто"
Ясно и чисто ама на пръв поглед. За това и най-простата сделка минава през адвокат. Всеки да е компетентен в неговата си област и да си върши работата.
А пък да не подхващам темата за нотариалните актове. Толкова нескопосани актове на нотариуси съм виждала, че даже имаме списък. Видиш ли НА издаден от тези нотариуси в списъка, 100% очаквай проблеми и възражения. И адвокатите и юристите в Банките си ги знаят и задължително правим обстойна проверка, как е изповядана предната сделка, което пък супер много напряга продавача.

# 563
Не се харесват брокерите , защото заплащането на работата им е несъразмерно на извършеното и нужната компетенция . А най- лошото е , че не носят никаква отговорност в случай на грешка или умишлено подвеждане. А последиците от тяхна грешка могат да са с големи материални щети за потърпевшия. И "чудната" им практика да задължават купувача, намерил си жилище сам , да им плаща комисионна съвсем за този дет духа , ги подрежда при рекетьорите.

# 564
Сигурно е така - аз затова реших да не плащам на нотариус да ми състави акта. Вероятно е да го претупа и без това. А да беше 100-200 лв - да му платиш, но се оказа, че било според материалния интерес, % от сделката. А с купувача си деляхме разноските. Показвам му предишния акт - аз съм единствен собственик. Извадихме тежести - няма. Данък - платен. Скица - налична, съвпада с имота визуално. И си преписахме стария акт, като сменихме имената и списъка на документите, и спестихме няколко хиляди лева.
За по-засукани неща сигурно е препоръчително.

# 565
Не се харесват брокерите , защото заплащането на работата им е несъразмерно на извършеното и нужната компетенция . А най- лошото е , че не носят никаква отговорност в случай на грешка или умишлено подвеждане. А последиците от тяхна грешка могат да са с големи материални щети за потърпевшия. И "чудната" им практика да задължават купувача, намерил си жилище сам , да им плаща комисионна съвсем за този дет духа , ги подрежда при рекетьорите.

И никой нищо не прави по въпроса този бизнес да се регламентира... Нашият народ си е такъв, пръста си няма да мръдне и да заяви смело, че иска нещо.. но ще си мърмори отстрани.

Как смятате да промените това? Някаква подписка да направим? Да искаме да има регламент в този бизнес? Протести? Какво предлагате?

Към последният коментар за нотариалният акт. На мен разходите по сделката ми изядоха около 10000 лева ( нотариални такси + данък придобиване на имот). Като данъка беше 60% от тази сума. Тоест аз платих на община Варна 6000 лева за това, че си купувам имот, за който после цял живот ще плащам данък. Simple Smile

И това, защото никога не бих направила глупостта да си купя имот на данъчна оценка... НИКОГА! Особено с банка... Не го правете и вие. Минавайте си на реална стойност..

# 566
  • София
Като казахте "стандартна сделка", да добавя следното.
Много от приятелите ми предпочитат да купуват нови жилища, точно за да се занимават колкото може по-малко с всички и всичко по веригата, и освен това да може сделките да са колкото може по-лесни.
Затова си търсят нови имоти от доказани инвеститори, за да са спокойни. Че в нашата мила Родина човек се научава винаги да има едно на ум.

# 567
Имаме за какво по-важно да протестираме , докато стигнем до брокерите. Обикновените хора правят 1-2-3 сделки с имоти през живота си . Преглъщат горчивия хап някак. Ние купихме 1 апартамент с брокер. Видях , че не е сложно, ама никак. Вторият  го търсих и намерих сама , след няколко некоректни срещи с представители на професията. Това не ме оттърва от комисионна към брокера на другата страна - продавача. Ако искаш жилището - с брокера. Третото жилище вече го купихме без брокери - аз и продавача. Средноинтелигентни хора сме , оправихме се без никакви проблеми, нотариусът вече ми беше познат, прегледа документите и сделката мина без брокери. Продавачът, мисля до последния момент не вярваше какво му се случва и  че няма да сваля вълшебната пелерина и да се окажа брокер. Бяха го поизмъчили докато намери директен купувач.

# 568
Светлозара, не четеш с разбиране. Не съм казал това, а ти така интерпретираш думите ми. Това е твой проблем. Не помня да сън бил беден на 25, защото по принцип съм от заможно семейство, но вероятно ти знаеш по-добре от мен, защото си на 25 Simple Smile
Та щом желаеш, можеш да следваш тумбите млади инфлуенсъри от всякакъв тип и да купуваш всичко, което ти маркетират без прилагане на капка критично мислене и да се чувстваш добре.

# 569
Е то има толкова много хора, които масово са решили, че много разбират от инвестиции, програмиране, маркетинг, <допълнете произволна дейност>. Сега всеки изкарал някакво курсче в Udemy и изгледал няколко youtube клипчета има голямо самочувствие. Но няма какво да им се сърдя, в крайна сметка човек си избира на кой да се довери и може просто да игнорира останалите wannabe-та. Ако някой дето нищо не разбира и няма нужните квалификация и опит тръгне да ми разтяга локуми само кимам и го оставям да си приказва, после си правя каквото съм си решила.

Общи условия

Активация на акаунт