Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 134
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Сега обаче съм в дилема как да намаля малко комисионната на моя брокера и то за втората сделка, защото продавам и паралелно с това купувам. Само че не сме говорили конкретно, само обеща да ми направи отстъпка:) Обаче това е реално първият апартамент, който видяхме с него- един единствен. А все пак правим и друга сделка- за продажба. Да не говорим, че аз съм юрист и нямам нужда от съдействие за договорите и проверките относно собствеността. Надявам се да предложи нещо разумно, че ми се струва нелепо да дам 2 %, защото са ме завели до апартамента и са провели 5 разговора с другия брокер. Но...това е положението, реално нямах друг избор, тъй като  ако не беше той , другата агенция със сигурност  щеше да ми вземе 3.6 % и да представялва и двете страни по сделката.

# 601
Какво я мислиш тази комшийка, да не си й нещо задължена  Grinning тя ако е искала да купува какви бяха тези циркове с оценките. Намерила си си купувач, продавай и забравяй.

# 602
Сега обаче съм в дилема как да намаля малко комисионната на моя брокера и то за втората сделка, защото продавам и паралелно с това купувам. Само че не сме говорили конкретно, само обеща да ми направи отстъпка:) Обаче това е реално първият апартамент, който видяхме с него- един единствен. А все пак правим и друга сделка- за продажба. Да не говорим, че аз съм юрист и нямам нужда от съдействие за договорите и проверките относно собствеността. Надявам се да предложи нещо разумно, че ми се струва нелепо да дам 2 %, защото са ме завели до апартамента и са провели 5 разговора с другия брокер. Но...това е положението, реално нямах друг избор, тъй като  ако не беше той , другата агенция със сигурност  щеше да ми вземе 3.6 % и да представялва и двете страни по сделката.

Според мен говори с шефовете на агенцията.. Това с комисионните не го решават брокерите, а мениджърите и шефовете им.. Той може и много да иска да ви намали комисионната, но ако не му разрешат - няма да е възможно.

# 603
Той си е и собственик на агенцията , не подписваме и договори, а я караме на доверие. И колкото и да не обичам да се пазаря , ще се наложи:)

# 604
Той си е и собственик на агенцията , не подписваме и договори, а я караме на доверие. И колкото и да не обичам да се пазаря , ще се наложи:)

Е, тогава доверието е взаимно 😄 вие не подписвате - той се доверява.. а пък вие му се доверявате, че ще ви вземе по - малко комисионна. Защо не си подпишете за ниската комисионна? Като адвокат знаете тежката дума на договора 😄.

А предварителен минахте ли?

# 605
Не бях влизал в темата известно време и сега като влезнах виждам, че върви поредната серия от сериала “Комшийката”.  Ще се отбия в темата след месец, дано да е на приключване тази драма.

# 606
# 607
Хаха, случаЕност:) Никаква драма няма, ставаше дума в крайна сметка , че няма как да се определи адекватно пазарна/ликвидна цена, без имотът да е листнат на пазара. Освен това бях споделила преди време само за предложението, а сега имаше и развитие Simple Smile
Не случайно при публичните продажби има процедура по наддаване,  като и в двата случая идеята е да се постигне максимална цена.

# 608
Факт е, че в момента пазара е на продавачите... с брокер или без.. просто е така. До преди 4 - 5 години пък беше обратното. Тогава се сещам, наши приятели ( сравнително по - големи от нас, към 30+) си купуваха жилища и доколкото знам имаха избор от много такива... сега няма имоти, съответно са скъпи. Така ще е...

# 609
Не разбирам какво толкова се обяснявате на съседката. Първа е разбрала, че продавате, да не се е мотала толкова - на този пазар да мисли, че ще я чакате с месеци да ѝ се наредят звездите, пък неин оценител да даде по-ниска оценка, на която да се съгласите... Ако иска толкова много апартамента, да предложи поне едни 10 процента отгоре, да си заслужава заниманието по връщането на капарото, обясненията към купувача и брокера и т.н.

# 610
Polikseni, радвам се, че имаш чувство за хумор( за разлика от други потребители).

# 611
Никаква драма няма, ставаше дума в крайна сметка , че няма как да се определи адекватно пазарна/ликвидна цена, без имотът да е листнат на пазара.
Именно.
В някои държави си има подробна база данни с минали сделки и реалните им цени. В гъстонаселени места винаги можеш да видиш няколко сравними имота, като локация, площ, конструкция, година и т.н. продадени наскоро. Можеш да си направиш сравнително точна оценка, и ако комшийката ти предложи такава сума - ще се чувстваш горе-долу комфортно, че си взела близка до пазарната цена.
При нас като няма, как разбираш дали си постигнала максималното, ако приемеш първата оферта и то без имотът да е листнат и да са го видели максимално широк кръг потенциални купувачи? Като се довериш на някой брокер, който ти казва - ето, намерих ти купувач веднага, без дори да пускам обява? Сори, ама аз на такъв брокер не бих се доверил. Нека си постои поне малко на пазара имота, нека го видят няколко човека, да видим какви оферти ще се получат и тогава ще реша. А не "намислил съм си една сума и някой ако ми я даде, приемам веднага".

# 612
Никаква драма няма, ставаше дума в крайна сметка , че няма как да се определи адекватно пазарна/ликвидна цена, без имотът да е листнат на пазара.
Именно.
В някои държави си има подробна база данни с минали сделки и реалните им цени. В гъстонаселени места винаги можеш да видиш няколко сравними имота, като локация, площ, конструкция, година и т.н. продадени наскоро. Можеш да си направиш сравнително точна оценка, и ако комшийката ти предложи такава сума - ще се чувстваш горе-долу комфортно, че си взела близка до пазарната цена.
При нас като няма, как разбираш дали си постигнала максималното, ако приемеш първата оферта и то без имотът да е листнат и да са го видели максимално широк кръг потенциални купувачи? Като се довериш на някой брокер, който ти казва - ето, намерих ти купувач веднага, без дори да пускам обява? Сори, ама аз на такъв брокер не бих се доверил. Нека си постои поне малко на пазара имота, нека го видят няколко човека, да видим какви оферти ще се получат и тогава ще реша. А не "намислил съм си една сума и някой ако ми я даде, приемам веднага".

Алчност, алчност българска...

Обикновено знаете ли какво става? Купувача ще го откажете, ще си чакате после месец, два, три.. имота ще е познат на клиента - клиента ще знае перфектно, че той стои на пазара от известно време. Ще ви бие цената накрая, а вие ще се съгласите.
От умисъла ви да вземете повече пари, накрая ще вземете по - малко.
Освен това ще сте загубили и месеци време, което ако сте човек на бизнеса - ще ви е ценно загубено време.

# 613
Светлозара, това няма да се случи. Просто ще свали имота от пазара и ще чака години. Българина не разсъждава като бизнесмен, защото не е бизнесмен, а работник. В бизнеса е важно да има оборот и да се върти напред и нагоре, бизнесмена има ясна представа какво, как и кога иска да постигне. Но българина иска да хване господ за шлифера с една сделка и да си реши живота до гроб. Той няма ясна представа какво иска, той просто спекулира на пазара и обикновено е в негова полза поради естеството на имотния пазар. Ще чака години, но няма да продаде и да се мине.

# 614
Не разбирам защо пишеш все едно да се търси най-добрата сделка е нещо лошо?  Както сам каза, не става дума за бизнес, а за инцидентна сделка. Бизнесменът търси бърза продажба, защото от няколко бързи може да спечели повече отколкото от една супер печеливша. Да, ама за човека с един имот, който после няма пак да купи за да продаде, това не важи. Той има време и има само един имот и затова търси максимална печалба. Не виждам в това нищо глупаво. Не, че търсейки тази максимална печалба не може да направи доста неразумни неща, но това са детайли, а принципно си е прав.

Общи условия

Активация на акаунт