Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 762
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Ще мине време докато се свикне че това са цените. Личната ми преценка е че цените няма да падат, ако се случи да паднат ще с пренебрежимо малко. Аз гледам няколко локации в чужбина, и там все още не падат въпреки приказките че пазарът се охлажда. Лично за мен тези цени не си струват в България, но хора които са обвързани физически или емоционално с точно тая територия, ще им се наложи да свикнат.

# 421
На купувачите им трябват 2 години, за да свикнат с цените, писали сме го. Междувременно цените са другаде.

Великата мисъл за купуване на евтиното в голямата криза има уловка - да чакат и действат в такива моменти могат определени хора - чичото на съфорумката, Танграта, такива хора, които могат да купят, могат ида не купят и от това не им зависи нито хляба, нито маслото. Обикновеният човек, който купува един, максимум два пъти в живота си, и то за собствено ползване, по време на криза самият той е в криза.

# 422
Лично за мен тези цени не си струват в България, но хора които са обвързани физически или емоционално с точно тая територия, ще им се наложи да свикнат.
Могат да свикнат, докато им отпускат кредити на 2.5% лихва.
Тоест, докато има хора с пари, които са съгласни да получават доходност от тях, близка до нулата, и по-ниска от инфлацията.
Но ако лихвите се вдигнат, как ще свикнеш - банката като каже вноската вече не е 1200 лева, а 2000, пък заплатата ти си е същата - ще трябва да отвикнеш.
Защото млади семейства с по 200-300 хил. кеш има много малко.

# 423
Тревожа се, че предлагането в момента на тухлено строителство е малко /в София/ макар космическите цени. Търся и НЯМА.Освен някъде на три часа път с камили.
След като се свързах с двама брокери и не одобрих това, което видях на место /е, само три жилища/ ми предложиха ново строителство, но на тъмно зелено, което не ме устройва. И така започнах с търсене сама, но и там - греда. А може би и бързо развях бялото знаме?

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 12:50 от Не се сърди, човече

# 424
След като се свързах с двама брокери и не одобрих това, което видях на место /е, само три жилища/ ми предложиха ново строителство, но на тъмно зелено, което не ме устройва. И така започнах с търсене сама, но и там - греда. А може би и бързо развях бялото знаме?

То имоти има.. на зелено са по - ниски цените. Може и да греша, но дали бюджета не е проблема?

# 425
Тревожа се, че предлагането в момента на тухлено строителство е малко /в София/ макар космическите цени. Търся и НЯМА.Освен някъде на три часа път с камили. Да предложите нещо?

При рекордно строителство последните години, кранове навсякъде, а няма. Какво ви говори това? Тези имоти ще излязат рано или късно на пазара, защото не се купуват с цел живеене.

# 426
€350 000 за апартамент от 71кв.м. на "Витошка" нормална цена ли е? Като имате предвид,че е на шестият етаж,но няма асансьор.

# 427
Да дам пояснение. Ето тази опция за апартамент на deaf например за мен е абсолютно неприемлива. Висока цена предполагам на последен етаж и в последствие течащ покрив? Сърцебиене и световъртеж докато изкачиш шест етажа. Е, локацията е супер.Ако е инвестиция дали на такъв етаж ще се отдава лесно?

# 428
Тревожа се, че предлагането в момента на тухлено строителство е малко /в София/ макар космическите цени. Търся и НЯМА.Освен някъде на три часа път с камили.
Тревожиш се излишно. Сигурно при търсене слагате филтри, които не са съвместими с пазара.
Има няколко нови квартала, които са пълни с нови блокове. В същото време по официални данни жителите на столицата са намалели последните 10 години. Кой живее в тези блокове, че нямало тухлено строителство? Я се разходи над Студентски град да видиш колко сгради има, пробвай и също над мол Парадайс.

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 12:51 от Не се сърди, човече

# 429
Опцията за нова строителство, което ще стане готово след.......години  някак не ме устройва. Продадох жилище и нагласата ми е ако е ново строителство поне да бъде на някакъв етап. И да, разходих се до МОЛ Парадайс, защото наблизо има метростанция, а това е едно от изискванията ми.  Ами ще дерзая. Пожелайте ми успех!

# 430
Успех Simple Smile

Аз гледам и на зелено, който има новини за предстоящи проекти или такива в строителство - добре са дошли.

И като стана дума - до хотел Родина ще се строи 17 етажна сграда със смесено предназначение - https://citybuild.bg/news/eventualen-stroej-na-17-etajna-sgrada- … azdade-naprejenie

# 431
А защо не обвързвате продажбите с покупките... аз така бих направила. Първо търся, намирам - после пускам моя. Вкарвам по дълъг срок за предварителен и по - дълъг за минаване на сделка и готово 😄

Иначе ще си търся и 5 години, ще изям и изпия парите.. и ще видя нов апартамент през крив макарон - както му казваме във Варна. Тука си е много хубаво, цените не са като в София.. Ако някой иска да е близо до морето 😄 целият град можеш да минеш за 20 минути с кола. Ядове никакви. Ако сте в широк център - който стига до средата на града - пеша до центъра ви е 30 минути. Примерно аз живея до Гранд Мол, работя в идеален център. С автобуса имам 4 спирки ( 10 минути), пеша съм там за 30 минути. Прекрасно и удобно е.

Да добавя и че подземно паркомясто си купух за 8000 лева 😄 В София по колко вървят?

# 432
  • Бургас
В София вървят тройно, ако успееш да намериш двойно, си голям късметлия. Аз купих за 15 000 Е, ама вече няма.

# 433
Опцията за нова строителство, което ще стане готово след.......години  някак не ме устройва. Продадох жилище и нагласата ми е ако е ново строителство поне да бъде на някакъв етап. И да, разходих се до МОЛ Парадайс, защото наблизо има метростанция, а това е едно от изискванията ми.  Ами ще дерзая. Пожелайте ми успех!
Ами точно както и предполагах - критериите. Не че няма строителство, ами няма точно до метростанциите. Но това е, защото метрото обхваща далеч не всички квартали. Самата метро мрежа е доста "рехава" в сравнение с другите европейски градове.

# 434
Аз не съм живяла в София никога, но какъв е този зор да се дават там толкова пари.. доколкото знам заплатите не са 5 пъти по - високи 😄 Разходите са тройни. За кореняци разбирам, но за хора, които могат да избират... защо София, а не друг по - нормален град..?

Общи условия

Активация на акаунт