В момента чета...83

• 46 676
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Преполових "Истината за случая "Хари Куебърт" на Жоел Дикер и съм във възторг. Отдавна не ми се беше случвало да бъда приятно изненадана от непознат за мен автор, при това франкофон. Като видях и награда Гонкур съвсем си занижих очакванията, защото ми се струва, че ги раздават политкоректно като в Евровизия. Обаче книгата си е съвсем добра и все още не съм разгадала кой, как и защо е извършителя.

# 541
Започнах "Икигай. Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот".  Не мога да кажа, че промени живота ми , но много приятна книжка. Много позивно усещане ми създава за търсенето на смисъла въобще.

# 542
  • Разпиляна във въображението
Започнах "Вода за цветята" на Валери Перен.

# 543
Вслушах се в коментари за “Поразените” на Теодора Димова и я започнах, че и преполових. Интересна, увлекателно написана и ме връща в светове, които не съм предполагала, че съществуват. Да, исторически знам, че се е случило, но сухата история няма нищо общо с изживяното описано от първо лице… замисли ме, докосна ме, изживях го почти… Ще потърся и продължението, а и останалите творби на авторката.

# 544
В момента чета продължението "Не ви познавам", чието действие вече се развива днес. За разлика от "Поразените", втората книга повече описва състояния и усещания, настроенията в обществото в течение на ковид заплахата и войната в Украйна. Представени са и политическите пристрастия на разединения народ и много интересно е вплетена история от първата книга. На мен ми е интересно, защото много точно Теодора Димова дефинира и моите наблюдения, но стилът й може би ще е уморителен за читателите, които искат действие. Тук също има действие и история, която се развива, но повечето страници са изпълнени с мислите, страстите и дилемите на Александра, главната героиня, която е изправена пред взимането на трудно решение. Може да се чете и самостоятелно, но ако познаваш историите на семействата от "Поразените", е по-пълна и ясна картината.

# 545
Ох... ще трябва да си ги взема на Димова, втората ме заинтригува, но като казваш, че е по-добре с първата... Току-що (с такива рецензии:))) панаирният / 23-тоаприлският ми списък за пазаруване набъбна...

# 546
По-добре е, защото имаш яснота коя е Александра, тя е героиня от първата книга, а миналото на семейството се използва като инструмент за постигане на определени цели. Но това е разказано набързо и в продължението, така че не е проблем ако човек е пропуснал първата част, която е по-интересна и според мен масово ще се оценява по-високо. Макар и свързани, двете книги са много различни и създават различно усещане у читателя.

# 547
  • Чукарландия
Прочетох Спомените - Давид Фоенкинос, след нея Теменужки през март - Сара Джио. И двете ми харесаха. Обичам Фоенкинос. Наистина обичам как пише.
Първа среща със Сара Джио, но няма да е последна.
В момента чета Да дочакаш утрото - Лиз Мъри и съм в шок... Господи, Господи, къде е живяло това момиче??? ❤️😢

# 548
  • Mediterraneo
Напоследък съм се отдала на предлятно четене на чиклити, една след друга, с нищо незапомнящи се. От следващата седмица се надявам да имам време за по- сериозно четене, че списъкът само набъбва.

# 549
  • Русе

Прочетена. Няма как да не покажа красотите на баба. А книгата ми хареса много повече от първата на писателката. Въпреки, че мога да кажа,все още има какво да се желае от стила и начина на писане, които си остават посредствени. Но историята ни връща към болната тема за обезлюдяването на селата, българските обичаи и вярвания. И въпреки, че докато четях някои неща ги знаех беше хубаво да си го припомня. Фокусът е и върху природата и връзката на човека с нея. Мисля , че масово именно, заради това книгата ще се хареса.
Прочетох и ,,Неделният продавач на книги,, от Даниел Вълчев. Роман ,от онези книги ,за любовта към книгите. Има какво да се желае и там . Бих го определила като кадифен и интелигентен стил на писане,но  с празноти и незавършени моменти в историята.

# 550
lorito5678751,двете книги на Ина Ясипова свързани ли са или може по отделно да се четат?

# 551
  • Русе
lorito5678751,двете книги на Ина Ясипова свързани ли са или може по отделно да се четат?
Може и отделно. Запазват се главните персонажи от първата книга,но с нова история и нов смисъл. Не е поредица.

# 552
“Неделният продавач на книги” на Даниел Вълчев е книга, която също харесах миналата година и за която нямах място в номинациите, заради други заглавия, иначе щеше да фигурира и тя там.

Отново се връщам на темата “Махалото на Фуко”, защото има нещо което много ме “човърка”, а не знам защо не е обърнато внимание в превода на това- името на протагониста - Казобон, Casaubon , все си мисля, че е латинска анаграма от “causa bon”. Смятам, че за играта с имената на героите си Еко е акцентирал още с обяснението на името на Диоталеви, от там нататък е оставил на читателя сам да прави “открития”. Не съм стигнала още до финала на книгата, там може и да има коментар на името на Казобон, ако е така - тогава ще разбера защо преводачът не е обърнал внимание на тази подробност.
Скрит текст:
Не знам защо в новото издание на Бард има текстове на френски език ( които в читанката са така оставени), които са преведени директно на български език, смятам че така се губи част от ефекта в книгата.

# 553
В момента чета продължението "Не ви познавам", чието действие вече се развива днес. За разлика от "Поразените", втората книга повече описва състояния и усещания, настроенията в обществото в течение на ковид заплахата и войната в Украйна. Представени са и политическите пристрастия на разединения народ и много интересно е вплетена история от първата книга. На мен ми е интересно, защото много точно Теодора Димова дефинира и моите наблюдения, но стилът й може би ще е уморителен за читателите, които искат действие. Тук също има действие и история, която се развива, но повечето страници са изпълнени с мислите, страстите и дилемите на Александра, главната героиня, която е изправена пред взимането на трудно решение. Може да се чете и самостоятелно, но ако познаваш историите на семействата от "Поразените", е по-пълна и ясна картината.
Вчера гледах интервю с нея по телевизията и ми хареса, говореха и за тези книги. Аз я познавам само от Майките и тя ми беше харесала, ще потърся и тези. Аз обичам книги за нашето време, което за младите хора е някак далечно и непонятно Simple Smile Дано разни търсачи на власт не ни върнат към него Sad
П.П. Тя била дъщеря на Димитър Димов, не знаех това.

# 554
Вчера гледах интервю с нея по телевизията и ми хареса, говореха и за тези книги. Аз я познавам само от Майките и тя ми беше харесала, ще потърся и тези. Аз обичам книги за нашето време, което за младите хора е някак далечно и непонятно Simple Smile Дано разни търсачи на власт не ни върнат към него Sad
Гледах я като гост в "Лице в лице" и в някакъв момент ѝ се даде възможност да разкаже за новата си книга, в която засяга този неин най-голям страх за геополитическото преориентиране на страната. Мисля, че ще ти хареса и книгата, щом ти е бил интересен разговорът с нея. Отделно стилът ѝ е плавен, вглъбен и въздействащ, на мен лично много ми допада.

Общи условия

Активация на акаунт