В момента чета...83

• 45 772
  • 759
  •   1
Отговори
# 675
Чета книжките за Муминтрол, много ми харесва усещането за сюрреализъм и чувството за хумор. Харесва ми и че Туве Янсон сама е направила илюстрациите.
Забелязах, че има някаква нова поредица за Муминтрол, с подобни, но ошлайфани илюстрации и от други автори - не знам защо се допуска такова нещо, но дано поне който е продал правата, да е взел добри пари.

Затова пък японското филмче от 90-те се оказа по-точна екранизация, отколкото очаквах - въпреки промените (прочетох, че има някои промени) - историите са много подобни, хуморът е запазен и сюжетните лини са взаимосвързани и последователни, което изглежда не е силната страна на книжките (имам предвид, че неща, които ги пише в една, не отговарят на написаното в следващата, а уж чета последователно).

# 676
Наскоро започнаха да излизат детски книжки, адаптирани от оригиналните книги за муминтроловете - те са с много илюстрации, базирани на илюстрациите на Туве Янсон, но наистина изпълнени от други художници. В тези книжки, които са много красиви и луксозни издания, преобладават илюстрациите, а текстът е по-малко, защото са насочени към по-малките деца. Оригиналните 9 книги за муминтроловете не са предназначени за малки деца, така че с тази нова поредица се поправя този пропуск, ако въобще може да се говори за пропуск. Те са създадени с одобрението на София Янсон, която държи правата върху наследството на Туве Янсон (племенница е на Туве) и следи всякакви производни работи да са с високо качество, достойно за Туве Янсон. Това е било изискване на самата Туве.

А иначе аз чета "El Ángel de la Ciudad" на Ева Гарсия Саенс де Уртури, започнах и най-новата книга на Луиз Пени за Гамаш ("A World of Curiosities"), набелязала съм и новата на Вивека Стен - "В тесен кръг", защото наскоро четох първата от поредицата и няма да е лошо да продължа с втората, докато още ми е прясна първата, а и сега втората излезе и на български.

# 677
След “Тяло под роклята”,ще издиря всички книги на Галин Никифоров,много ми хареса.Е,някои детайли можеха да бъдат леко загатнати,вместо подробно описани,но въпрос на гледна точка.
Иначе започнах “Град на момичета” .

# 678
  • Русе
Споделям една книга наскоро прочетена от мен, "Крадецът на книги" от Маркъс Зюсак. Много интересно изглеждаща, като стара на вид. Разказвачът в книгата е Смъртта, а действието се развива в Германия и обхваща периода непосредствено преди и по време на Втората световна война, в живота, мислите и преживяванията на едно момиче.
Много различна и интересна за мен книга, която харесах.

Първата страница на книгата, за който иска да погледне.
Скрит текст:

# 679
  • София
на 65% съм от Вода за цветята и сигурно съм единствената, която смята историята за крайно нереална, да не кажа фантастика Simple Smile. Всичко е същито с бели конци, нито тези 'естествени' ситуации са ми естествени, крайно невъзможни са за мен. Отношенията също са ми почти невъзможни, което обичайно ми допадна в жанрове като фантастика и антиуотпия, но тук....Ами май ще съм единствения човек, който да не е усетил магията на тази книга. Направо едвам я добутвам Flushed.

# 680
И аз не я харесах достатъчно. Но може би има значение и фактът, че след толкова положителни мнения и очакванията се завишават.

# 681
Не си единствената, и мен магията на тази книга не успя да ме улови.

Ще чета отново разкази на Йосиф Перец (“Ние от шестия ден”), много любопитен за мен наш автор, отново недостатъчно популярен (освен евентуално за тези, които си го спомнят като сценарист на “Чоко и Боко”).

Първият разказ започва от името на една котка, която ще цитирам:
“Не съм запозната добре с човешкия жаргон, но мисля, че “откачен” е обратното на “закачен”. За служба, за кариера, за да си придават важност, за жена или мъж, за деца - все едно. Закачените не обръщат внимание на дворните котки. Нямат време.”

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 13:13 от fenyx

# 682
  • Перник
Спомням си корицата на една книжка на Туве Янсон за невидимото дете и като дете ме беше страх от илюстрацията - беше на рокля, без да се виждат глава и ръце.
Иначе рядко пиша, само ви чета. В момента съм подкарала книгите на Людмила Филипова, Фани Попова-Мутафова и Богомил Райнов- не ми се чете нещо ново, само български автори.

# 683
Пък аз изчаквам малко да й се смекчи магията, че явно все тръгвам с огромната кошница за тия прехвалените и обикновено е греда.
А по темата, чета "Непознатият от гората" на чичко Харлан. Типична негова книга, приятна и увлекателна, но нищо запомнящо се.

# 684
Роклята без глава и ръце е точно защото става въпрос за невидимо дете, което постепенно става видимо. Wink

# 685
Прочетох "Случаят "Аляска Сандърс" на моя любимец Жоел Дикер. Ами, харесвам си го и това е. Не, че стилът е чудо, дори преводът на моменти ми идва доста тромав, но пък ме държи в напрежение, чета бързо и жадно, за да разбера какво ще се случи и винаги оставам приятно изненадана от развръзката.
В тази книга отново се срещаме с Мъркъс Голдман, имаме криминален случай и много обрати. Според мен е задължителен прочитът на "Хари Куебърт" и е препоръчителен на "Книга за Балтиморови", за да се разберат препратките и повечето от героите.

Сега имам 2 книги от библиотеката, които не ми се иска да връщам непрочетени... А ми се чете Олив... Или Джон Бойн... Може би ще се опитам да започна "Торто Арадо" в крайна сметка.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 16:39 от Bили

# 686
  • на острова на мечтите
За първи път ми попада пред очите Муминтрол!? Потърсих в Гугъл. Мдаааа.... Вероятно става дума за това шишкаво хипопотамче! Детска литература?! Май много съм пораснала Grinning
Напоследък съм започнала едновременно три, или четири книги. Вниманието ми е доста разфокусирано. Не ми се четат много обяснения. Ще ми се повече динамика и действие. А то май всички са се разфилософствали/ обяснения, описания, разсъждения ненужни. Ама нали трябва да се попълват страници. От трите книги, които чета, най-интересна ми е " Какво трябва да ям". Много полезно и достъпно четиво.

# 687
  • Перник
Според мен точно това отпуска и успокоява като четеш книга -тези безкрайни описания, на пейзажи например.

# 688
Муминтроловете са муминтролове, не хипопотами, макар че приличат. Simple Smile Те са творение на Туве Янсон наред с други приказни същества, които се намират само в нейните книги.

# 689
Сега ме е яд, че не ги поръчах тези Муминтролове за сина ми..
А много ли текст има вътре? И за каква възраст са подходящи?

Общи условия

Активация на акаунт