Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 60

• 26 629
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
Долче, а пулсът как ти беше ?
Мен това ме стресирА , когато реших да фаствам, разлупа ми се сърцето, та чак в ушаците ми биеха тъпани. Та се отказах веднага. Оттогава не смея и да си помислям за фастове.
Сигурно е било временно и безобидно, ама... дет казваш, ако не му е комфортно на човек, си е мъка.

# 301
Тайс, не съм мерила пулс, кръвно или КЗ. Но се чувствах чудесно, нито съм го усетила като бърз пулса, нито като бавен. А, температура меря всеки ден (това покрай ЩЖ, донякъде така си дозирам и хормона за ЩЖ)- същата си беше, както и предишните дни, около 36,6-36,8. Т.е. не се понижи по време на фаста.
Мисля, че при хипогликемия човек трепери и може така да си усети сърцето. Аз по принцип не усещам да имам хипогликемии, т.е. поддържам стабилна КЗ.
П. П. Мисля, че магнезият и солта, която добавях във водата  ми се отразява доста добре.

# 302
Шарпи, просто си си наумила, че не можеш. Просто не искаш, лошо няма.
То си трябва психологическа настройка и време. Навика е толкова вкоренен, че дори може и физически лошо да му стане на човек. И аз имах някакви неудобства.
И аз си мислех, че е трудно. Ядеше ми се. Но след време осъзнах, че ми се яде от навика.
Първия фаст и то кратък, с обядване и приключване едвам го изкарах. Следващия беше след два месеца, защото все отлагах. ПРавила съм и глупости. Викам си ох поне морковче да хапна. Ама то отиде фаста с тоя морков.
И чайове съм пила.Чайчетата не са много ок, защото пак се водят храна и има хормонален отговор някакъв. Особено пък ако е някакъв плодов. Веднъж на един фаст вечерта към 21 часа отидох и извадих пакета с орехи. Пак провал.
Сега съм на чиста вода и малко сода. Има няма 100 грама.
Вече ми е лесно и мога без драма два пъти в седмицата. Днес си изкарах и в събота или в неделя си мисля също, не съм решила. Имало е случаи майка ми да готви, да се прибера и провалям нещата, щото виждам храна.
Сега няма такова нещо. Просто не ми дреме какво е сготвила. И утре е ден.

# 303
Долче, утре ще ти я напиша подробно, че се опънах в леглото и ми е терсене да пиша от телефона.
Иначе да, моята КЗ е ниска и на всичко отгоре пада бързо. Случвало ми се е преди, да седна да обядвам по-рано от обичайното (обикновено обядвам в 14.00), защото усещам замайване и че почвам да треперя, а не защото съм гладна. И в този момент като съм мерила КЗ, е била 3.8. Напоследък не ми се е случвало,  дано и не се. Но ако издържа 24 часа без храна и без да се проявят тея гадости, ще съм много хепи.

# 304
А провала ли си малък фаст Шарпи? Закуска малка, обяд и никаква вечеря.
Защото освен психически и физически трябва подготовка.

# 305
Ооо, това с плодове и мед трябва със закон да го забранят, ужасно е. Приятелка се хвана преди време, но след първите дни изостави меда, а скоро след това и плодовете, та си караше само на билков чай Grinning
При нея се отразява чудесно де, тя има псориазис и след дълъг фаст само на чай има видимо по-чиста кожа за месеци след това. Но при нея говорим за 10-14 дни, даже последния път май каза че 20 ги направила. С много внимателно захранване след това, естествено.

# 306
Ох, другия път свирнете в темата като зафастите да се включа в колектива. Пък дано да устискам с вас . Аз съм се разлигавила и си го признавам, не щА да ми е гадно 😀. Преди години си гладувах геройски от вечер до другата вечер без да мъцна, щото това беше единственият начин да олабя талията . Сега с режима съм си в комфортна зона и не искам да се разбутвам 😉
Но сте много зарибяващи, ще сприннтирам с вас другия път, пък кой докъдето стигне. Хеле па аз 😀

# 307
Елора, повярвай ми, нищо не съм си наумила, че не мога. Напротив - чисто от към глад мога. Казвам, че ми става откровено зле. Както и Тайс по- горе е писала, сърцето ми ще се пръсне от биене. А аз и пия хапове за ПОНИЖАВАНЕ на сърцебиенето. Просто се чувствам зле, тва е, не е че съм гладна. Вкарвала съм залък в устата, за да не треперя и да се нормализира ритъма на сърцето.
Ето, ако се чувствам като Долче, ще изкарам и 3 дни, ама като не е така...

# 308
Шарпи, можеш да пробваш постепенно но да увеличаващ дължината на фаста (щом имаш желание за 24 ч фаст). Колкото пъти ти е ок примерно по 18 ч, можеш да правиш по толкова. После плавно да увеличаваш. И най-хитрото е да си планираш така фаста, че да изкараш възможно най-голям период от фаста в сън.😃 Можеш да пробваш с малко сол във водата (общо взето, не се усеща на вкус или е слабо, зависи колко добавиш). Аз го съчетавах и с магнезия. Нещо като домашно забъркани електролити.😄
В краен случай пък, можеш да пробваш фаст в стил д-р Фънг (аз точно с такива започнах да свиквам с повече от 24 ч)- да приемаш по малко кокосово масло, масло, лъжица ябълков оцет, мъничко сметана в кафето, костен бульон...
Натка, не помня за колко години след "плодолеченкето" бях намразила вкуса на ябълките, не исках да ги видя...😄 Захранването там наистина трябва да е много внимателно. И по спомен включваше все такива едни "прекрас и" за ИР храни като ориз, картофи...ама в малко количество. Честно казано, като чета какъв глад ги гони хората след житния режим (и как качват повече кг след това, отколкото са свалили), май е още по-зле...То и житото не е, каквото е било навремето де.
П. П. Шарпи, аз съм виждала КЗ под 4 няколко пъти- не го чувствах като хипогликемия обаче (при режимно хранене това). Иначе, да речем, че човек попадне след заложници. Не му дават да яде и пие ден, два, три...Надали всичките заложници постоянно пропадат. Вероятно голяма част от заложниците дори не чувстват глад. Същото и за хора, затрупани при земетресения. Малко екстремни примери, но човек при съответни обстоятелства може много неща, а инстинктът за самосъхранение е голямо нещо. В сото време, не считам, че е опира само и единствено до желание. То е като пъзел, трябва да се напаснат парченцата. Ако на мен примерно ми се гадеше по време на фаст (най-омразното ми нещо е това- гаденето) или пък ме болеше главата непрекъснато, надали щях да стискам зъби за три дни...каквото и желание да съм имала за фаст.

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 23:10 от dolce miele

# 309
Долче, аз всъщност без да имам за цел, правя по 17-18 часа фаст. Вечерям в 20.00, обядвам на другия ден в 14.00.  
Така се чувствам супер, не ми причернява, имам супер енергия, сита съм и се чувствам много добре.
Сега се замислих, че аз ако издържа хипотетично да не ям 48 часа, ще падна сигурно 2 кила, и вече ще отида в поднормено тегло. Може пък и за това тялото ми да реагира така, знам ли

# 310
Шарпи, да, допълних си предишния пост и писах за тези неща. А и ти реално правиш малко по-къс фаст, ама е всеки ден.
Ето, ако на някой му е интересно за сардинения фаст, пускам клипчето на д-р Боз:
https://m.youtube.com/watch?v=COrpqDvWHhQ
Дава пример с човек с ИР, хранещ се кето или нвх (не разбрах точно), но въпреки това неможещ да влезе в кетоза. Показва графики как след приключване на "фаста" (няма ограничения в количеството на сардините, нито в броя на храненията или кога в денонощието се яде) и продължаване на кето хранене дори кетоните се увеличават още.

# 311
Шарпи, ми то ти си правиш тогава фастче.
Обаче сутрин като станеш кафе пиеш ли? А до 14 вода пиеш ли достатъчно?

# 312
Добро утро момичета и момчета.

Аз се боря с ИР и то успешно (за 15 месеца HOMA от 5.2 свалих на 3, захар на гладно от 6.7 на 5, и гликиран хемоглобин от 6.5% на 5.1%) ама нещо малко ми е странно с показателите при жена ми!

Правихме изследвания на кръвна захар поне 10тина пъти (за около година) и всеки път са от 5.6 до 6mmol/L на гладно. Да, ама за една година правихме и 3 пъти гликиран хемоглобин като най-високия показател беше 4.3% което показва кръвна захар под 4.5mmol/L за периода от 100-120 дни (изледванията са в Лина и Статус)

Да, ясно е, че меренето на кръвната захар (на гладно или не) няма никакъв смисъл и сам по себе си този показател няма никаква стойност, дори е ненужен (зависи от прекалено МНОГО фактори - стрес, храна последните дни, алкохол, физическа активност последните 2 дни и други), но все пак това си е бая разлика.

За мен лично  измерването на гликирания хемоглобин и инсулина са си златен стандарт, но както казах ми е доста странно това разминаване.

Ще пуснем изследвания скоро на HOMA и за нея, там ще има още една картинка.

# 313
Кз 5,6 хич не е добре.
Много пъти сме коментирали и в първия пост също, че кз се изследва с инсулин. ПРи съмнения вече направо обременяване като пак се изследва инсулин.
Гликиран също е хубаво да се пуска, но гликирания може да бъде и фалшиво завишен при анемия впрочем.

# 314
Долче, възхищавам ти се на лекотата, с която правиш фастовете. За стерилизацията - нищо особено - пълня бурканчетата, затягам добре, редя ги в тенджера, заливам с вода и слагам да заври. Засичам 5 мин след като заври и изключвам котлона. Като изстинат да мога да ги пипам вадя и слагам с капачките надолу. (Майка твърди, че трябва още горещи-горещи да ги обърна, ама не ми се рискува да се попаря или да изтърва някой буркан). След пълно изстиване прибирам в шкафа и това е.

За фастовете смятам, че в случаи на голям дискомфорт по време на фаст както е при Шарпи няма смисъл от това. Да, трябва си подготовка (псхическа и физическа), но пък човешкото тяло е сложна система и не винаги това, което за някой друг е добро, е добро и за нас. Аз си признавам, че в началото доста трудни ми бяха фастовете, но с плавно удължаване ги докарах до 24 часа. Наистина се свиква. Сега съм бременна и не правя такива неща, въпреки че като ви слушам наистина действате заразително с вашите постижения. Което е супер за хората, които се колебаят дали могат да се справят.

Общи условия

Активация на акаунт