Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 60

• 26 587
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
Влад, можеш да видиш моя лип. профил в пост # 387, аз съм в тези възрастови граници, но не съм точно на кето, а по-скоро на нисковъглехидратно-високомазнинно хранене.

Благодаря ти за насоката. Според зависи от колко време си на ВМХ може да се съди дали са ОК, както и какви са били преди да почнеш ВМХ. Има доста фактори за това. Що годе са добре.
Ям много яйца (месо не обичам, но яйца ям) и за това го следя. В началото исках да съм 100% сигурен, че яйцата не вдигат холестерола при мен, но след време вече просто го следя.

Тъй като аз чета съвсем друга литература която ме сочи само в посока сваляне на килограми (и поддържането им в нормални граници с нисък индекс на телесна маса) и че това е решението за диабета, ще си позволя да цитирам от горната книга един абзац:

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 15:35 от Vlad14

# 451
Момичета, някой пробвал ли е и може ли да даде мнение за Кето булет?

# 452
@Елора Винаги има изключения, както и винаги има хора с по 20 цигари на ден доживяли 95+ години. Но това са само части от картинката.

Спорта най-малко е за ИР при мен (макар да е основния за това при мен).
Движението решава много други проблеми (възпаленията, мастните натрувания, мускулното развитие и т.н.) и изобщо не са за пренебрегване.

Аз ИР я боря основно от страните на:
- минимални и никакви натрупвания около корема (това е много важно)
- черен дроб без стеатоза
- холестерола и триглицеридите да са на нива като на 20 годишен светвен шампион по бягане
- физическа активност

Много би ми било интересно да видя липидния профил на някой на повече години (към 45-50 като мен) и години на кето.
Слабите хора с ир и диабет не са чак такова изключение.
А това с цигарите е смешно и обикновено го казват пушещи, които не искат да спират цигари.
То има и хора дето си плюскат каквото искат уж нямат ир и диабет. Но аз не съм Пенчо, аз се съобразявам с моето тяло. Проблемите на другите не ме касаят.
Трябва да съм пълен идиот, щом Пенчо съседа починал на 90, а е пушил да пуша и аз. Примерно. Същото и с алкохола и с храната.
Ама като им опре ножа до кокала...
Спорта подобрява инсулиновата чувствителност. Това не значи обаче трениране по сто часа.
При болна щж пък се препоръчва ограничен спорт. По-бавен.
ИР се бори с правилна храна. Има едни неща хормони, които се секретират в различна степен при всеки вид поета храна.
Елементарни неща.

# 453
Влад, не разбираш според мен същността на синдрома - инсулинова Резистентност, механизма й, защо се избягват бързите въглехидрати, коя храна колко дълго ни държи сити и коя поддържа стабилна КЗ по-дълго време (съответно връзката с количеството приети калории), ролята на 16-часовите или периодични целодневно фастове, и защо след време дори и тези колосални километражи ще се запънат в парадоксално качване на килограми.

# 454
Не знам, на мен цялото нещо ми звучи като доста мои познати дето са навити да им изскача джигерът във фитнеса, но да изядат парче торта с чиста съвест. Или там пица, паста, бира, картофки или кой какъвто му е дяволът дето го плаши че без тази храна ще си умре нещастен Grinning
Обаче има един много верен лаф: You can't outrun a bad diet.
И двете са важни, разбира се. И нито едното не бива да отива в крайност - нито прекалено или никак спортуване, нито някакви нереални ограничения в храната или пък обратното - плюскане на корем, от всичко по много.
Балансът при кого към кое трябва да е повече - едва ли има двама души еднакви, всеки да си намери какво работи при него. Елора може да си позволи повече плодове от почти всички пишещи тук, изпробвала е, не се плаши от тях. На други една ябълка им бърка работите. Друг може да яде млечни почти на корем, ама пък други да не понасят и две хапки. Същото може да се каже за всяка храна почти. Ей на, Spring Blossom, жали доматите а пък аз като има хубави мога и всеки ден да ги ям. Глутен някои само да опитат хапка с него и са леш, на други не им пречи с нищо.
Всякакъв вариант е възможен и като нищо ще проработи, стига да не са някакви страшни крайности. Тук съжалявам да го кажа, ама такива цитирани като половин кило млечни всеки ден, шоколади там 1-2 всеки ден, 200 грама кашу всеки ден... за мен попадат в графа крайности а не при здравословното и разумно хранене. И аз обичам кашу, ама много обичам. Печено, сурово, абе дайте ми го и ми гледайте сеира, мога да ям до пръсване и ще гледам жално че не съм могла още. Ама не ми звучи много умно да ям количества ежедневно, съответно не го правя. От време на време си купувам, ама му се радвам както някоя от вас се радва на парче торта Grinning И то и с такава честота пак де, най-много.

# 455
При мен това с плодовете си го обяснявам, защото аз съм довеждала до крайности моето прекрасно тяло.
То да ядеш само боб, ориз леща, да вдигаш инсулин, после да ти падне пердето от висок инсулин и емоционално хранене си е довеждане до предела. Ама писала съм в детството си какво съм преживяла и откъде се почна цялата драма. Та въпреки, че е от стрес е прецакана щж и инсулин, лечението е само едно - правилно хранене.
И неслучайно съм пример, че физическа активност няма значение. Защото примерно на 16 вече бях с 20 кила отгоре, бачкала по нивите, тренирала съм баскетбол и то в един ден. Не съм имала спирачки. И даже тогава съм яла нормално.Та тука му куца логиката на Влад как видиш ли само спорта и ниски калории уж имало значение.
Плюс тримесечно ядене на една салата от зеле на ден, пак не ме доведе до отслабване.
Та предвид какво съм яла и изживяла не могат да ми се опрат някакви плодове. Днес голяма круша и после киви. Чак 12 или 13 хапнах две лъжици накиснато тиквено семе. И в 16 обядвах. Глад никакъв.В интерес на истината преди от плодове съм имала глад. Не силен, но имах. Сега вече почти нямам. Това стана след въвеждане на фастовете.
Но примерно от ананаса огладнявам повече от другите плодове.
В интерес на истината ако си хапна някое сладко, с кеф после ще се кача на Дзверо да изгоря нещо.
Обаче това няма до помогне ако изям 1 парче торта след вечеря към 9 примерно. Има значение кога и се яде.
Преди 2 месеца колежката донесе много сладка стандартна торта. Аз обядвах към 12. Към 15 изядох парчето. Много сладко бре, чак ми стана тежко, но за час отмина. Глад после не съм изпитала. Вечерта карах 30 минути.
На сутринта промяна в килата нямаше.
1 година след режима и това нямаше да помогне. Чисто и просто въвеждането на фастове още по-добре кара тялото да обработва бързите В.

# 456
Днес в Сиела в Мол Пловдив😉:

Ходих да гледам други книжки в книжарницата (но междувременно се местят на друг етаж, да се има предвид, че част от рафтовете бяха празни, ако някой ходи).😅 "Код Диабет" го нямаше. Имаше и "Код Рак"...
По-късно ще ви чета назад, видях, че Шарпи си е взела вече книжката.🙂
Днес се наложи да изляза непредвидено, успях само да пийна набързо едно много късо кафе с малко сметана и сол. Чак в 17,30 ч се прибрах (ходих доста, че и на спортни уреди ходих😛). Та предвидената закуска хапнах тогава. Шоколадов чия пудинг- съставките са като вчера, но добавих малко високомаслено какао и при сервиране и заквасена сметана и капки "крем с балсамов оцет" (не е режимен по принцип, но добавих съвсем малко количество, а и не можах да изям и половината от пудинга). Прибрах половината чия пудинг за утре.🙃

Много ми допадна този крем с балсамов оцет, като за поглезване понякога и в минимално количество  става (според мен).

Преди малко усетих, че съм "sardine hungry"😄 и отворих една консерва с люти сардини. Те пък се оказаха толкова люти (точно тази консерва беше с три чушки, не с една😅), че добавих и малко нарязано зеле. Иначе бяха невъзможно люти за ядене без зелето (хем отцеждам от мазнината и си добавям мой зехтин екстравърджин):

Сега съм "сардинено нахранена" и по-късно мога евентуално да си направя още едно солено кафе. С храната за днес приключих.🙂

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 19:33 от dolce miele

# 457
Сардинките ги дават сред шампионите по съотношение омега / тежки метали (доколкото изобщо е възможно такива малки рибета да натрупат меркурий). Взела съм и аз една скумрийка, та я замислям с печени чушки и много лимони. Жалко, че няма да мога с доматен сос, ама пък ще направя една патладжанена разядка с майонеза и малко чесън (патладжанът като е сварен, предварително обелен, не дразни стомаха).

# 458
Нямам търпение после да се опъна и да почета от книжката. Тайс, аз я купих основно за да разбера логиката на доктора, не толкова да свалям килограми. Частта за инсулина ще ми е най- полезна. Като килограми искам да си поддържам това тегло. 49-50. Да не свалям, но и да не качвам. За плодовете и при мен е като при Елора, не ми се повишава КЗ като ги ям, дори напротив, поддържат ми я стабилна да не пада, знаете, че мен ме моряха хипогликемии. Още си нося в чантата пакетче захар "за всеки случай", слава Богу, не съм прибягвала до него последната половин година. Онзи ден на 8ми март, специално извадих глюкомера да меря КЗ след като обядвахме от приготвените и забранени за мен неща. Аз изядох първо 1 кюфте+ 1 кебапче, половин парче баница (да я опитам, щото да знам кво съм сътворила) , шопска салата и най- важното!!! Голямо парче торта към 250 грама). Мерих 1 час след хранене - КЗ беше 5.0. Та мисля, че е екстра. Инсулина няма как да знам колко е бил, колкото и да ми се е искало...
В момента с Мич сме на вилата и се е заел да приготвя неговия специалитет - сач. Този път е със свински врат, лук, гъби и печени чушки. После ще онагледя, като стане готов.

# 459
Sharpy, браво, отличен резултат.

# 460
Ето и обещаната снимка

Започвам да плющя 😁😁😁

# 461
Наздраве, Шарпи!
Ох, този Мич , голям сладур е и той .

Нати, аз нещата за пх на Невена съм ги пАпкувала. Ако някой пририта, веднага вадя. Субстанции, пропорции, всичко.
Тогава ми се видя сложно, нали си намерих и хапчета с бикарбонати и цитрати в дм.
Всичко е в храната, и аз го установих. От хапчетата ефектът е точно ситуационен, нищо друго.
Долч, много хубаво кремче .

# 462
Това и аз го помня от Невена за ПХ и храната. И съм убедена, че храната го променя. Иначе няма да забраняват например на хора с подагра да не ядат храни, богати на пурини.

# 463
Влад, 40+ годишен с холестерол на 20 годишен хич няма да е добре.
Аз съм на 42 години, общия ми холестерол е 4.10. HDl-1.31, LDL- 2.57.
Последните 15 години се храня ВМ. Ако трябва да съм съвсем коректна 80% от тези 15 години.
В момента се опитвам да си вдигна холестерола. Пия по 60 мл зехтин всяка сутрин.
Ям карантина поне 1 път седмично. Черен дроб, свински крака( много ги обичам) Сега съм си сварила 5 крака, които ще са ми единствената храна за следващите 2 дена.
Яйца сега не ми се ядат много, но имам моменти с по 4-5 на ден. На всяко слагам по 10 грама масло.
Надявам се со контролата следващия месец да съм го докарала поне до 5 -5.5

# 464
На мен пък ми е много любопитно как продължава текстът след скрийншота от книгата на д-р Фънг, т.е. какво следва след това "Въпреки че"...Защо ли си мисля, че е някоя важна подробност?🙂 Защото д-р Фънг все пак не е сляп и вероятно и той е виждал диабетици тип 2, които не са дебели (макар че по техните ширини може и по-рядко да се срещат такива, отколкото в Европа)...😉 Т.е. при ИР трудно е отслабването, та не е толкова просто като "Отслабни и ще се оправиш!".😃
BFF, аз не злоупотребявам с оцета- само в салатата и 1-2 пъти в чаша вода. Моите салати са нормално кисели, т.е. обичам ги балансирани на вкус с оцета, солта и подправките, а не супер кисели.😁  
Така е за сардините, наистина са доста богати на омега 3 и не живеят толкова дълго, че да натрупат (ако изобщо) живак. А са и достъпни като цена. Сардиденият "фаст" определено е едно голямо откритие за мен.🙂
Cygnus, сподели как ги правиш тези свински крака, вкусни ли са и колко месо горе-долу очакваш да се отдели от тях?🙂 Хм, а тези 60 мл зехтин как ти понасят, така натюр ли ги пиеш?🤔🤔 Аз нямам проблем да полея щедро със зехтин консерва със сардини, но само зехтин?🙃🤔
Елора, я го покажи този Дзверо, както си трябва? Не помня да съм го видяла подобаващо заснет...😃
Тайс, твоята спаначена запеканка звучи интересно.🙂
Ако някой се интересува, ето е-книжка от д-р Annette Bosworth:
https://bozmd.com/50-keto-thanks-new/
Шарпи, браво на Мич!🙂 Между другото, нещо интересно...Онези капсули с омега 3 не ми миришеха на нищо (как ли не ги душих), но като свършиха, в самата пластмасова кутия имаше един много лек дъх на риба (наистина много лек, няма шанс на мен да ми е неприятен, ама предполагам, че за "любителите" на рибни продукти не е ок). Много странно.🤔🙂
Скрит текст:
 А отвън миришеха много приятно- на парфюм или дезодорант.😉
П. П. Щеше подробна рецепта за тортата да пишеш...😛

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 04:01 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт