Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 60

• 26 632
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
Flowers HibiscusPurple HeartFlowers HibiscusPurple HeartFlowers HibiscusЧестит празник, мили Момичета! Purple HeartFlowers HibiscusPurple HeartFlowers HibiscusPurple HeartFlowers Hibiscus
Бъдете здрави, здрави и здрави! Бъдете щастливи и обичани! Сбъдване и на най-съкровените мечти на всяка една от вас!
Кажете ми как да не го обичам Мич? Идвам тази сутрин в офиса и намирам това
Скрит текст:
Еми обичам го тоя човек! Purple Heart

# 316
Честит празник и от мен!
Скрит текст:
Леко ми е странно това юрване как всичко живо се сеща да ни се радва че сме жени на тая дата ей тъй заради датата, ама подаръци и аз не отказвам та ще го преживея Grinning То същото като тая глупост Свети Валентин, сякаш само тогава е влюбен народът... Перде съм си, знам.

Vlad14, гликираният (ако няма нещо друго да променя резултата) е средна стойност и нищо повече. Не е невиждано и нечувано да е по-нисък от КЗ на гладно, обикновено означава че има чести епизоди с по-ниска КЗ. Вече дали са баш хипогликемии да му става зле на човек или "само" недобра регулация на инсулина колко да е, не може да се каже само по това число. Но КЗ 5,6 на гладно вече отива височка и в комбинация с такъв гликиран поне мен би ме притеснило и да се хвана с по-подробни изследвания. Защото си прав - при такъв случай само КЗ да се изследва не ви върши работа. Поне аз не бих се изненадала ако и инсулинът излезе висок. А тя има ли основание да смята че има ИР, за да изследва и гликиран хемоглобин и КЗ толкова често?

# 317
Зухта, и аз си мислех, че като съм на режим нямам нужда от фастове и ги избягвах.
Но постепенно с четене си осъзнах, че организма има нужда от почивка. Както вечер имаме нужда да спим, така и тялото се обновява като не му даваш храна за малък период.
Видяла съм само ползи. Преди да започна фастовете, малко да кривна и веднага се усещаше да се започва леко напълняване.
Сега като практикувам фастове, просто нямам драми и усвоявам В, когато съгреша. Неслучайно фастовете си подобряват хормоните.

# 318
Натка, също като теб мисля за празника днес. По-важно е да ни оценяват всеки ден, отколкото да ни връчат по едно букетче веднъж в годината, а през другото време никакво уважение и внимание.

Елора, съгласна съм за ползите, ти си напред с материала и си ги видяла и на практика. Все пак както и с НВХ, има хора, на които не им понася или поне не на този етап. Аз също видях по себе си само положителни неща и как постепенно се свиква с все по-дълъг интервал на гладуване, но ако получавах хипоглекимии със сигурност нямаше да рискувам.

Между другото, имам една колежка, която си прави по 10 дена само на чайове и кленов сироп и има чудесни резултати. При все, че след това се захранва първо с плодов сок, после плодове, зеленчуци и тн. Аз също не съм фен на такъв вид гладувания (с кленов сироп), но с очите си виждам как с всеки следващ ден тя буквално цъфти, даже не коментирам конкретно свалените килограми, а цялостната визия като кожа, коса, излъчване. С интерес следя как се чувства след това и дали ще задържи килограмите и останалите ползи и в дългосрочен план как ще й се отрази. Това го казвам пак с идеята, че за всеки влак си има пътници и на всеки организъм различни неща му понасят.

# 319
И аз съм виждала хора на които добре им се отразява такова гладолечение, но според мен ще е още по-добре ако е пак на някакви мижави калории но да не са от плодове/мед/сироп или друга захар... Води се fast mimicking такова нещо, защото реално приетата храна е прекалено малко за да мине за нахранване в който и да е момент, то се гледа и по колко се изяжда наведнъж. И Невена обясняваше за подобно нещо преди време из темите, май VLCD му беше заглавието или от сорта, само че естествено вариант с листни зеленчуци и от сорта, а не със захар, че все пак в нашата си тема го обсъждахме.
Ползата никой не я отрича, просто ми е странен тоя зор да си навит да се лишиш от нутриенти за някакво време, ама пък точно от захар да не щеш да се спреш... Защото тези методики с плод и мед са точно това. Захар. Пък нека да е малко. Не съм убедена че карайки само на захар някакво време, това после няма негативни последици.
При моята дружка и медът, и плодовете отпаднаха по естествен начин, набързо реши да е без тях. Но тя си е свикнала да си слуша тялото, тя и през повечето време си е на интервално хранене защото така се чувства добре. В дни в които е на работа обикновено само вечеря, а когато е вкъщи може и да обядва също евентуално. Не е започнала заради проблеми, просто така й идва отвътре цял живот. Само последните години реши да опита дълги фастове заради псориазиса и действително се подобрява много от тях. Говорим за нещо като 2 пъти в годината, а не често.
Наскоро се виждахме и си говорихме на тема фастове и вредата от постоянно ядене по цял ден, тя споделя какво вижда край нея, а аз какво съм прочела и пробвала. И двете стигнахме до извода че просто хората са толкова свикнали да ядат през цялото време че са забравили какво е да не го правиш. А то си е естествено нещо, не сме еволюирали ядейки час по час...

# 320
Има режим на пресни сокове също, от цвекло, морков, ябълка, селъри, джинджифил. Много добре ми идва на мен, но само лятото мога да го издържа. Иначе и сега зимата без зор си поглафувах на болния стомах. Идеята е да се хидратираш под някаква форма. Защо не и чай, само че без подслаждане. Не е баш фаст за автофагия, но също помага на храносмилането да си почине. Изхвърлят се много токсини, усвояват се микроелементи. Струва ми се смислено плодов режим, но не за ИР, ами примерно за хранителни непоносимости.
Моят експеримент с пресен домат и печена чушка май приключи набързо... или от пилешката пържола... втори ден обядвам тази комбинация, и стомаха ми веднага ме заболява и се издува от раздразнено... май ще върна бистрата пилешка супа и млекцата, аман вече...
Та искам да кажа, че от миналата година много се гордея със себе си - не е лесно да правиш диета за болен стомах плюс НВВМХ.

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 14:40 от Анонимен

# 321
Честит празник, момичета!🙂🙂🥩🥓🧀🍖🍗🍷⚘️🌷🌻
По-късно ще ви чета назад, сега бързам да споделя финалния резултат от фаста. Определено не очаквах да сваля чак толкова- общо са 4,2 кг. Разпределено по дни е -2,2кг , -0,9 кг, -1,1 кг. Разбирам, че голяма част от това е от задържана вода преди фаста, но пак е повече, отколкото предполагах (знаете, и друг път съм правила фаст от 3 дни). Всъщност, това е резултат след 3 дни фаст+ вечеря вчера със сардините със зехтин. Сега ще пия първото кафе за деня, довечера ще имам режимна вечеря, но ще внимавам какво точно ще ям. Още не съм решила какво ще е.🙂

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 16:29 от dolce miele

# 322
Честит празник Flowers Tulip
Spring Blossom, домат на болен стомах не е удачно. Дори и да е белен, доматът е едно от последните за връщане в менюто.

# 323
На соковете пък хептен не съм им фен дори за хора без ИР... По-добре да се изяде целият плод или там зеленчук, много по-добре от само сока му да се изпие.
При единични и специфични случаи фибрите може и да дразнят и пречат малко, но в общия случай са нещо желано в храната. Освен че храносмилането започва още с дъвченето.

# 324
Честит празник Flowers Tulip
Spring Blossom, домат на болен стомах не е удачно. Дори и да е белен, доматът е едно от последните за връщане в менюто.
И аз в последствие за домата се замислих, въпреки че досега никога не съм му реагирала така... уф...
За соковете, наистина може да не е за всеки, но на мен лично много добре ми действат. За зеленчукови фрешове става дума. Пият се бавно, глътка по глътка, а не като бутилка вода след маратон. След сутрешна йога практика на гладно.

# 325
Ей, забравих.
Честит празник на всички. Да сте много обичани.

# 326

Vlad14, гликираният (ако няма нещо друго да променя резултата) е средна стойност и нищо повече. Не е невиждано и нечувано да е по-нисък от КЗ на гладно, обикновено означава че има чести епизоди с по-ниска КЗ. Вече дали са баш хипогликемии да му става зле на човек или "само" недобра регулация на инсулина колко да е, не може да се каже само по това число. Но КЗ 5,6 на гладно вече отива височка и в комбинация с такъв гликиран поне мен би ме притеснило и да се хвана с по-подробни изследвания. Защото си прав - при такъв случай само КЗ да се изследва не ви върши работа. Поне аз не бих се изненадала ако и инсулинът излезе висок. А тя има ли основание да смята че има ИР, за да изследва и гликиран хемоглобин и КЗ толкова често?

Когато правя аз се опитвам да карам и тя да си прави изследвания, инак тя няма много желание Simple Smile

# 327
Насила хубост не става Влад.
Тя един изследвания не иска, пък какво остава за режим.
Майка ми знае какъв ми е режима, знае какво съм постигнала с него и колко неща съм оправила, но не иска да минава на него. Има си и тя висок инсулин, пълничка е, но твърди, че не можела да яде толкова протеини.

# 328
Не става насила наистина...
За непознати ми е по-лесно да се сдържа, но на близки хора около мен чат-пат ми пада пердето, не мога да гледам как се съсипват и да мълча. Не че има голяма полза от дудненето ми, но съвестта ми не позволява нищо да не кажа. Знам че моят опит може да им помогне, така че трябва да опитам. Виждат ме през годините, знаят докъде се бях докарала, виждат ме и сега и знаят и как съм го постигнала. Докато те се влошават и се канят евентуално да направят нещо, ама не се знае...
Това ми е любимото иначе - "не мога да ям тооолкова месо/яйца/мазно/избери си друго". Оправдания се намират всякак, само да иска човек.
Слагам фермана с примерите в скрит текст че ще стане чаршаф.
Скрит текст:
Едната колежка, сто и кусур кила и нонстоп с куп болежки - бе тя да пробвала такъв режим, ама абсурд било толкова мазно да яде. Над 3 години почти всеки работен ден съм обядвала на работа, т.е. около нея и вижда че ям нормална храна - просто гарнитурата ми е някаква салата а не картофи или ориз и естествено нямам хляб добавен или десерт. Не знам какво си е мислела, сигурно че вкъщи тайно си дояждам със сланина... Щото тя чела в на оня убавец Узунов групата. Много мазно било това, не било за нея, иначе тя го знаела режима.

Близък приятел, двойно по-широк е от мен а пък не е много по-висок, за съжаление говоря буквално. Ясно ви е че е с високо кръвно, подагра и куп още неща, имам чувството че в сряда и в петък хваща по някой вирус, знае си вече че и КЗ му е висока и от сума време слушам как се канел да отиде на ендокринолог и да види какво ще му кажат. Казах му че мога за без пари да го ритна отзад и да му кажа и аз какво му е и как да се подобри. Ендокринологът като му види от кой работодател му е здравната застраховка веднага ще го прецени че може да си позволи инжекции. Ам да, те на колегата му инжекции предписали, ама не инсулин ами някакви модерни нови. Млад човек е, по дяволите, на една възраст сме. А пък аз не се имам за дърта още, в силата съм си. Същият този убавец мамин ми се оправдава че режимът по който се храня аз бил много скъп. А изкарва много хубави пари, не е като да не може да си позволи свястна храна. И е ерген, което от опит прави всякаква промяна в храненето в пъти по-лесна.

Близка моя роднина, още преди няколко години като я водеха "само" с преддиабет - ми пиеше си метформина и казваше че си е добре щото КЗ била в норма, а пък то човек не можело а и не бивало да се лишава... Е, вече си я водят официално с диабет, ама не виждам да се е взела в ръце.

В Канада ви разправях на какво се нагледах. Диабетик (тип 2) на инсулин поне веднъж на ден яде бърза храна, лочи по безброй халби подсладено със Спленда кафе с мляко на ден, яде по няколко филии бял хляб без да му мигне окото и най-дългото му ходене е ако трябва да окоси 5те метра трева пред къщата с косачка, за което го чуват през един квартал и му трябва минимум един помощник. Щото нали той е болен човек и много му тежи. И се оправдава с безбройните лекарства дето взема да подхапва по амнайсет пъти на ден. Отново говоря за млад човек - на 50 години е. С анемия, с високо кръвно и холестерол, с артрит и това са само нещата дето се наслушах за тях, все пак не сме си толкоз близки че да му знам всичките диагнози. Главната е Мързел, ясно ви е.

Това са само първите няколко дето ми идват на ум и имам по-близки наблюдения, а още колко са наоколо...
Е как да изтрае човек на такива хора никога нищо да не им каже? Аз не мога. Ако са непознати на улицата - да ги подмина и да ги загърбя, ама не са.

# 329
Нати, на близките си мога да мрънкам. Щото са ми близки и ми дреме за тях.
В началото на познати, колеги, близки приятели съм говорила. Но ако ме питат де.
В един момент и това спрях. Бях и нова, вълнувах се, обяснявах, направо като лектор. Но имаше случаи не ме разбираха и се стигна до обвинения. Защото след 1 час говорене какво да се яде, отишла и купила колбаси, кренвирши, топено сирене и за два дни и станало лошо. Защото помня как обяснявах за качествена храна, тоест домашна. Обяснявах за салати, за мазнини, казах  без колбаси, чисти меса. Качествени сирена. И след 1 час обясняния тя купува боклуци и после ми вика, че и станало лошо. Че тоя режим е ужас, че щяла да умре, че аз съм щяла да умра. Насолих я както аз си знам и не обяснявам от тогава. Всеки да ходи да чете.
Само ако ме питат. Защото аз отговарям само за себе си, другите си отговарят за тях.
Та който търси, намира. Ако ме питат, отговарям сбито, кратко и ясно и казвам, че мога да изпратя инфо.
Но нали се сещаш, че закърмения с въглехидрати мозък трудно възприема тия новости.
Тяхна си работа.

Общи условия

Активация на акаунт