Дискова херния - 22

• 83 691
  • 730
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря милички, не намирам тук.
Кошмар

# 151
Със съжаление трябва да кажа, че дисколизата я помогне, я не. Така както го описвате, се нуждаете спешно от лекар и силни лекарства. Предполагам, че тъй като сте в Канада, не се интересувате особено от това, но в момента дисколизата в България не е в медицинския стандарт на МЗ. На мен ми я направиха срещу 1000 лв., каса и застрахователи не участват. Повече подобрение имах от физиотерапията, но тя не се прави в остра фаза, а след въпросните силни лекарства.

# 152
Здравейте мили хора, надявам се някой да ме ориентира какво да правя. По време бременност започнаха болки в гърба и кръста( едва оцелях от тези болки) Месец след като родих тези в кръста се засилиха като ирадират към слабините, и понеже бях родила секцио, бях се вкарала в страхотен филм, че болката е от операцията а не от кръста… както и да е тогава( мин.год.) се разминах само със свещички профинид. Тази година се започнаха пак на ново мъките, като сега освен кръста и гърба имам и лицева невралгия. Отидох при невролог и ми изписа 3бр. инжекции дексаметазон, 7 дни оклис, Витамини нобит и линефор( който линефор ме е страх все още да започна)
Имам правени ренген и скенер от мин. г. Имам
протурзии на прешлените на кръста, една дискова херния на Т9 ако не се лъжа( в момента не са пред мен док.)
В момента няма точка която да не ме боли, болката върви и към ребрата ит лявата страна което е плашещо. Главата също ме боли нетипично, само половината страна и повече към челото и зад едното око. Моля ви за съвети, какво да правя, къде да отида. Ходих на масаж и мисля, че нещата се влошиха, беше много силов и болезнен

# 153
Здравейте, от 4-5 месеца имам оплаквания за болки в кръста. От седмица съм с изключителни болки в лумбалната област, които слизат до глезена на левия ми крак. Посетих невролог миналата седмица, който ми изписа Аркоксия, Паратрамол и Габагамма, болките вече не са толкова режещи и парещи, но въпреки това ги има и не мога да седя повече от 5-10 минути права като ходя приведена.
Резултатът от КТ е следния:
Запазена лумбална лордоза. Хемисакрализация в дясно на Л5.
Няма данни за сколиотични промени, както и за спондилолистези.
Запазена височина на прешленните тела, които са с хомогенна структура.
Не личат спондилозни, остеохондрозни или спондилартрозни промени.
Л3-4 - симетричен дисков бълджинг, стесняващ предното епидурално пространство с дискретна компресия на миелона. Без данни за рецесуални или фораминални стенози, както и за компресия на нервните коренчета.
Л4-5 - медианна и парамедианна в ляво дискова херния на широка основа с дискова протрузия, компримираща високостепенно миелона и водеща до рецесуална и фораминална стенози в ляво с компресия на нервното коренче.
Не личат други значими дискови протрузии в останалите сегменти от лумбалния отдел.
Заключение: Хемисакрализация в дясно. Дискова херния на широка основа в сегмента Л4-5, предизвикваща централна и фораминална стеноза в ляво с компресия на нервни структури.

При такива резултати смятате ли, че е необходим преглед и при неврохирург, за да се опитам своевременно да запазя час при такъв?
След пълното отшумяване на болката ли се започва физиотерапия, посещения при кинезитерапевти и домашна гимнастика?
Прочетох доста мнения от последните няколко теми, но се сблъсквам с диагнозата в момента, простете за невежеството ми!

# 154
За последното - аз поне започнах гимнастика и физиотерапия съвсем не след отшумяване на болката, защото хич не си личеше, че някога смята да отшуми. Активно се занимавам със спорт и това принудително спиране беше крайно нежелателно. След като три пъти ме приемаха в неврологията и ми наливаха лекарства, си дадох сметка, че подобрението при мен от тези мерки е нетрайно и трябва да направя нещо. Започнах си лека-полека гимнастиката отново, после се примолих все пак да ме изпратят на физиотерапия, защото не виждах друг изход. Изпратиха ме и наистина беше рано - първите дни болките се засилиха, но към края на 12-те дни, които сглобихме от 5-те, които ми се полагаха като пациент на неврологията плюс 8-те, които ми финансираше застраховател, се почувствах доста по-добре. Финално, този курс физиотерапия ми донесе може би към 30% подобрение. Сега, три месеца по-късно, гимнастиката си я правя изцяло и всеки ден, карам втори курс физиотерапия и да, отново се поизостриха нещата, да видим след няколко дена как ще е. Спортувам отново, но ми е доста трудно.

# 155
При този разчет е от значение колко е голяма хернията. За да разбереш това, или се обръщаш към радилога за инфо, или към неврохирург, или си я измерваш сама с Onix 2.5. Иначе изглежда, че имаш по-малко проблем от колкото си мислиш. Ако и хернията е под 8 мм има шансове да се реабсорбира от тялото.
За физиотерапията не мога да те посъветвам. Индивидуално е, но според мен трябва напълно да е отшумяла болката в кръста. Има ли болка в кръста, това значи локално възпаление. Има ли възпаление трябва покой, не натоварване с движение.
Здравейте, от 4-5 месеца имам оплаквания за болки в кръста. От седмица съм с изключителни болки в лумбалната област, които слизат до глезена на левия ми крак. Посетих невролог миналата седмица, който ми изписа Аркоксия, Паратрамол и Габагамма, болките вече не са толкова режещи и парещи, но въпреки това ги има и не мога да седя повече от 5-10 минути права като ходя приведена.
Резултатът от КТ е следния:
Запазена лумбална лордоза. Хемисакрализация в дясно на Л5.
Няма данни за сколиотични промени, както и за спондилолистези.
Запазена височина на прешленните тела, които са с хомогенна структура.
Не личат спондилозни, остеохондрозни или спондилартрозни промени.
Л3-4 - симетричен дисков бълджинг, стесняващ предното епидурално пространство с дискретна компресия на миелона. Без данни за рецесуални или фораминални стенози, както и за компресия на нервните коренчета.
Л4-5 - медианна и парамедианна в ляво дискова херния на широка основа с дискова протрузия, компримираща високостепенно миелона и водеща до рецесуална и фораминална стенози в ляво с компресия на нервното коренче.
Не личат други значими дискови протрузии в останалите сегменти от лумбалния отдел.
Заключение: Хемисакрализация в дясно. Дискова херния на широка основа в сегмента Л4-5, предизвикваща централна и фораминална стеноза в ляво с компресия на нервни структури.

При такива резултати смятате ли, че е необходим преглед и при неврохирург, за да се опитам своевременно да запазя час при такъв?
След пълното отшумяване на болката ли се започва физиотерапия, посещения при кинезитерапевти и домашна гимнастика?
Прочетох доста мнения от последните няколко теми, но се сблъсквам с диагнозата в момента, простете за невежеството ми!

# 156
Привет хора страдащи от болките ,като мен
Съвсем не съм за тази група,но не знам вече накъде да се обърна за да се подобри положението ми
Посетила съм 2 неврохирурга,2 невролога ,един ортопед и един ортопед травматолог
Обикалям доктори от 3 4 месеца .з
Започнах физиотерапия в понеделник с някакъв лазер, плюс уред който наподобява движение на мравки
Простете невежеството ми,но никога преди не съм имала проблеми като тези .
Правих скенер,ямр на поясни прешлени понеже болката започна в кръста и крака, в началото беше отзад, после мина отстрани, после се премести от вътре и сега вече върви адски към коляното и съответно свод и пета
Чувствам слабост в целите крака, като клекна не мога да стана,нямам сили
Изпила съм съмати лекарства ,правих емг при невролога
Според лекаря всички проблеми са от това че се притискат коренчета, без да имам дискова херния поне не в поясния отдел,понеже сме правили ямр само на него
На ниво л4 и 5 мисля
Според вас възможно ли е от така наречен възпален седалище нерв болката да се мести и да се усилва с времето. Отдавам го на това,че във времето не са уцелили правилните хапчета, или лечение, също ме притеснява и дали физиотерапията може да помогне или би влошила положението тъй като след 4 процедури болката в коляното сякаш се засили. Доктора там казва,че не е нормално,но ще лекуваме кръста пък ако не мине ще търсим друго какво може да е. Е да,но аз съм половин човек ,човек до вчера с движение изведнъж обездвижвн, на 33години
Според рехабилитатора болката първо се премахва от кръста после коляното и тогава свод и пета, нямало как изведнъж да изчезне цялата. За 3 месеца нито един лекар не ми назначи едни кръвни да се види какво може да е. Моля дайте ми съвет какво да правя в момента не пия нищо освен милгама,и ходя единствено на физиотерапия, но дали е подходяща при така наречено възпаление на седалищен нерв,ако е това

# 157
Напиши какво са ти видяли на ямр.

И не, болката намалява от долу нагоре, т.е., ако говорим за ишиас (притиснат ишиасен нерв), от петата нагоре трябва да изчезва. Колкото по-нагоре е съсредоточена болката, толкова по-добър признак. Т.е., ако те боли само в кръста значи си по-добре от колкото ако те боли до пръстите на краката.

Кръвни не ти трябват, в случая.

# 158
Някой пил ли е Линефор/лирика с цел облекчаване на болки? Как ви понасяше лекарството ако сте пили?

# 159
  • ...на безопасно
Пих габагама. Два- три месеца. То е от същата група. Сякаш...
Честно казано, никакви странични действия не усетих.
Нито пък ползи...
Кортикостероидите ми помагат на мен.

# 160
Пих габагама. Два- три месеца. То е от същата група. Сякаш...
Честно казано, никакви странични действия не усетих.
Нито пък ползи...
Кортикостероидите ми помагат на мен.
Какви кортико и колко често се налага да слагате годишно

# 161
  • ...на безопасно
Флостерон една доза мускулно.
Медрол през устата също съм пила. По време на криза естествено.

# 162
  • В най - голямото село
Някой пил ли е Линефор/лирика с цел облекчаване на болки? Как ви понасяше лекарството ако сте пили?

Майка ми получи алергична реакция от  него. Подуване на език и задушаване.

# 163
Напиши какво са ти видяли на ямр.

И не, болката намалява от долу нагоре, т.е., ако говорим за ишиас (притиснат ишиасен нерв), от петата нагоре трябва да изчезва. Колкото по-нагоре е съсредоточена болката, толкова по-добър признак. Т.е., ако те боли само в кръста значи си по-добре от колкото ако те боли до пръстите на краката.

Кръвни не ти трябват, в случая.

Заключение от ЕМГ данни за релативно по ниска амплитуда на моторния отговор от н.фибуларис синитра спрямо действа. Липсват аксонни неяропатии и тунелна патология. Вторична предно коренчева увреда на ПДН по Л5 С1 двустранно

ЯМР

Спрях физиотерапията защото болката се засилва, в момента съм с адски болки в кръста но повече ирадира към коляното като иглички е
В понеделник вечерта,попаднах в пирогов в спешното където по спешност викнаха невролог ,събудих се ор болки в крака и сулно изтръпване, прегледа всичко и ми каза че много време е минало от началото възпаление и е хронифицирало, и че болката си е невропатична. Единствено което ми изписа е бриека зкоято не ми понася добре и не знам защо изобщо изписват неща който не са за това. Поисах някакви инжекции нещо, разпитвах зно той заключи че вече нищо няма да помогне и да си пия бриеката да мине кризата пък после във времето балнеолечение. Доктора беше млад,ако това има значение. Не му се занимаваше, но аз наистина ще откача от болката

Във вторник посетих отново ортопед защото се притесних, че са стави и сухожилия, заради коляното.
Той казва че е трохантер и невропатична включително но в момента ми забрани категорично физиотерапия

# 164

Майка ми получи алергична реакция от  него. Подуване на език и задушаване.

Веднага ли се прояви реакцията от първото хапче или?

Общи условия

Активация на акаунт