Дискова херния - 22

• 83 617
  • 730
  •   1
Отговори
# 330
+ (към горното мнение) физиотерапия след като отшуми възпалението.

# 331
Интересувам се дали никой е получил болки след балнеолечение. На 10 август се върнах от лечение в БХ в Баня , Карловско и седмица след това получих силни болки. Лекувах се с кал и луга основно и слушах хората как са им се случили чудеса след лечението. Аз обаче съм с болки сега и пия противовъзпалително. Преди да отида нямах болки.

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 22:46 от beni 64

# 332
Интересувам се дали някой е получил болки след балнеолечение. С На 10 август се върнах от лечение в БХ в Баня , Карловско и седмица след това получих силни болки. Лекувах се с кал и луга основно и слушах хората как са им се случили чудеса след лечението. Аз обаче съм с болки сега и пия противовъзпалително. Преди да отида нямах болки.
Нали винаги това казват, че след физитерапия/балнеолечение има момент на обостряне на болката. Тази болка би трябвало да отшуми до 1-2 седмици.

# 333
+ (към горното мнение) физиотерапия след като отшуми възпалението.
Как резбираме, че е отшумяло възпалението?

# 334
Когато няма болка, тя е показател

# 335
Тези от вас, които са успешно оперирани от дискова херния, бихте ли споделили дали след операцията болките напълно изчезват или от време на време си напомнят за тях? И ако може малко повече информация за операцията - като коремните ли е ( да дават свещички, да има катетър), колко време се стои в реанимация и кога ставаш, има ли нужда някой близък да ти помага в болницата (придружител) или обслужването става от персонала на лечебното заведение и за всичко друго, което се сетите!

# 336
Интересувам се дали никой е получил болки след балнеолечение. На 10 август се върнах от лечение в БХ в Баня , Карловско и седмица след това получих силни болки. Лекувах се с кал и луга основно и слушах хората как са им се случили чудеса след лечението. Аз обаче съм с болки сега и пия противовъзпалително. Преди да отида нямах болки.

Аз получих. Ходих на минерални бани в Белчин, преди две седмици, сега съм с ужасна криза в кръста.
Исках да ви попитам, момичета, какво мислите по прицип за ЯМР? Защото се оказва, че може да не се налага, но нашите доктори масово го изискват. Намерих тук една много интересна информация при какви случаи трябва да се прави ЯМР и сега се чудя какво да правя. Тръгвам към доктор, още преди записването за час ми казва сестрата, че трябва да си нося ЯМР?!

Пускам статията, извинявам се, че е на английски, но който желае, може да я пусне на Гугъл преводач. В общи линии става въпрос, че ЯМР дава такива подробности, които понякога са характерни за възрастта, но изглеждат като болестни и поради тази причина ги лекуват с ненужни операции. Казва се, че ЯМР на гръбначен стълб трябва да се прави само в случаи на слабост в крайниците, температура свързана със съответни болки, изпускане по малка или голяма нужда, рак или инфекция. Казва се също така, че в 20% от случаите на направен ЯМР на 20 г. хора, се открива дискова дегенерация, която не дава никаква болка и не пречи на човека и пр.
А аз сега трябва да направя ЯМР, защото докторите не искат да ме видят без него...

Ето и самата статия:
https://www.mymosh.com/spine/mri-for-back-pain-be-careful-what-y … %20age%2Drelated.

# 337
Тази информация не е нещо ново. Без ямр (3-измерно разглеждане на гръбначния стълб на определени нива) няма как да се знае къде какви проблеми имаш, които могат или не могат да ти причинят от болка до инвалидност. Освен ямр се прави и ЕМГ и резултатите от двете се сравняват. При разминаване, е възможно проблемът да не е локализиран правилно.
Например, мен ме боли десен крак - ЕМГ показва проблем в мускулатурата на левия крак. В такъв случай, ако има дискова херния от дясно и протрузия от ляво, то не би трябвало никой да тръгне да ти оперира дисковата херния, само защото има такава там. По скоро протрузията е проблемна.
Няма друго изследване, с което да се види триизмерно гръбнака, така че ямр е задължително, даже за профилактика би трябвало да се прави. Даже ако можеше и на децата да се прави профилактично ямр, много проблеми щяха да се локализират от рано и нямаше да има толкова пострадали млади хора.

# 338
Протрузията може ли да засяга нерв и да боли кракът? Това нали е съвсем леко изпъкване на диска, което не притиска нервите?

# 339
  • София
.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 22:50 от Starrydream

# 340
Протрузията може ли да засяга нерв и да боли кракът? Това нали е съвсем леко изпъкване на диска, което не притиска нервите?
Разликата между херния и протрузия е, че при едното има разкъсване на пръстена, а при другото няма. Вече зависи от каква големина, форма и позиция има издатъка, дали ще притиска нервно коренче или снопче от нерви в гръбначен канал. Това без ямр няма начин да се види.
Протрузиите не ги оперират именно защото няма парче за махане, дискът е цял. С перкутанна нуклеотомия евентуално боцкат диска и го изгарят отвътре, за да се прибере.

# 341
Тази информация не е нещо ново. Без ямр (3-измерно разглеждане на гръбначния стълб на определени нива) няма как да се знае къде какви проблеми имаш, които могат или не могат да ти причинят от болка до инвалидност. Освен ямр се прави и ЕМГ и резултатите от двете се сравняват. При разминаване, е възможно проблемът да не е локализиран правилно.
Например, мен ме боли десен крак - ЕМГ показва проблем в мускулатурата на левия крак. В такъв случай, ако има дискова херния от дясно и протрузия от ляво, то не би трябвало никой да тръгне да ти оперира дисковата херния, само защото има такава там. По скоро протрузията е проблемна.
Няма друго изследване, с което да се види триизмерно гръбнака, така че ямр е задължително, даже за профилактика би трябвало да се прави. Даже ако можеше и на децата да се прави профилактично ямр, много проблеми щяха да се локализират от рано и нямаше да има толкова пострадали млади хора.

Мда. Добре, че вече има ЯМР, че да се оправим. Така като гледам, не сме се оправили особено с помощта на ЯМР, но както и да е. Леченията си ги знаем и всичките до едно са неефективни, за съжаление, в смисъл облекчават за определен период и после пак кризи.

Сега гледах една машина DRX 9000, за физиотерапия. Някой ходил ли е на подобни процедури?

Също така се интересувам дали мога да си закупя някъде дъска на Евминов?
Ето тази:

# 342
Ама какво общо има ямр с лечение? Ямр е диагностичен инструмент. Rolling Eyes

Тази дъска ме заинтригува. Какво се прави с нея? Стречинг ли?

# 343

Естествено, че е диагностичен инструмент ЯМР. И като го имаме - какво? Нещата се променят, ЯМР струва цифра и ок, ще си го направя сега, ще ме види доктора и след 3 месеца нещата ще са различни и...пак ли ЯМР? Операция определено не мисля да правя за момента, другите лечения съм ги пробвала, няма пълно излекуване.

Дъската е за стречинг и е много ефективна. Не мога да намеря да си я купя, имат я в Украйна, но не зная как да си поръчам от там. Освен да моля мъжа ми да ми направи...имам приятелка, която казва, че много добре се чувства от упражненията с тази дъска на Евминов.

# 344

Естествено, че е диагностичен инструмент ЯМР. И като го имаме - какво? Нещата се променят, ЯМР струва цифра и ок, ще си го направя сега, ще ме види доктора и след 3 месеца нещата ще са различни и...пак ли ЯМР? Операция определено не мисля да правя за момента, другите лечения съм ги пробвала, няма пълно излекуване.

Flushed Не си длъжна да си правиш ЯМР, ако не искаш да знаеш какво ти е положението през 3 месеца, ама да не си правиш въобще ямр...? Като не знаеш какво ти е положението, рискуваш да се прецакаш още повече, точно ей така като пробваш на сляпо най-различни неща за терапия.

Все едно да имаш стеноза и да не знаеш и да тръгнеш да правиш Макензи упражнение всеки ден, защото видиш ли американците много го хвалят.

Операцията е друга тема. Ако не си за операция, не се оперираш за проба. Не би трябвало.

Общи условия

Активация на акаунт