Дискова херния - 22

• 83 671
  • 730
  •   2
Отговори
# 225
  • Варна - Черна гора
По повод питането за Карипазима, мои приятели ми го купуват, когато имат пътуване до Русия.
Купували са ми Карипазим от тези сайтове. Виждам, че и при тях има повишение на цената.
apteka.ru
eapteka.ru
newapteka.ru
Аз карипаин за йонофореза не съм ползвала. Имам гел, който ползвам при необходимост (когато имам болка)
В скрит текст слагам линкове за карипаин.
От това, което съм чела зная, че Карипазима е регистриран като лекарствен продукт, а Карипаина като козметичен. Затова има внос на Карипаин в България.
Тока, с който се прави процедурата е дразнещ, затова 30 мин. преди процедура пия алергозан. След процедура мажа с фенистил гел. Сърби си и то доста, а ако се разрани кожата не може да се продължи с процедурите.

# 226
Скрит текст:
Във връзка с доста вече травми, които стават хронични, ми споменаха за карапаин, и попаднах на нашия форум Simple Smile
Даже зимата се оглеждах за ултразвуков апарат но цените им (на проф.) ме спряха, но сега отново обмислям такава покупка. Нямам диагностициран ревм. артрит, но вече мисля че има нещо сбъркано, доста лесно се травмирам и после дълго време отшумява (а понякога остават ).
Не спортувам нищо и се чудя как да подходя. Освен ортопед - какви специалисти могат да се посетят - ревматолог, ендокринолог...? В БГ коя дестинация е най-лековита за ставни проблеми - Поморие (кални бани)?

Споменахте в същия период и д-р Паскалева https://www.bg-mamma.com/?topic=1047032.735, стана ми интересно и влязох в сайта й, зазвуча холистично: хранене, генетика, спорт, технологии... И си казвам, това е някакъв съвременен център за хора с такива проблеми, но се оказа че практикува в ... Евровита.
 но само това попаднах - не знам колко е насочена към травматологията, но там цените им са доста високи.
Скрит текст:

Та, последно там бях (след 1-2г пасивност и след като времето не лекува реших пак да се взема в ръце)
Там бях др Василев, но видимо че не съм за операции и монтажи, не усетих кой знае каква емпатия (вникване) за трите проблема, които описах (от ... 5, и то без ДХ). Препоръча ми няколко кинезитерапевта (а не техните?!?).

Друго място, остеопат рехабилитатор (след 2-3 сеанса) ме насочи към диета (без глутен, захар, млечни... но с ниско кръвно не знам дали ще мога да я приложа, но ще се поинтересувам да видя за какво точно става дума и какви са вариантите)
Явно текат възпалителни процеси, които докарват болки и това ме гипсира в нищоправене (освен работата ми) и търся начини за премахването им. Бях и на тренировки с много опитен треньор, но издържа към месец, спрях заради болките и страх да не стане по-зле. Бих пак започнал, но преди това искам да подкрепя и подготвя организма с каквото мога, за да не прекъсна отново преждевременно.
Коя е най-лекаката активност, която може да се практикува с мултиспорт, понеже имам възможност да си подновя (без йога; не мога да плувам)?
Някой имал ли е ултразвуков апарат и какъв точно, понеже обмислям да се добия с такъв? Ще отида идните дни на Булмедика, Булдентал, Дерма & Естетика, за да видя дали има нещо по темата.
В тази връзка това ме обнадежди:
_ilka_ :
Цитат
По повод дискусията за карипаин-а, по информация от лекар физиотерапевт на последната им конференция през есента на 2018 год. са били запознати с процедурите с карипаин от д-р Паскалева.
Аз засега успявам да се снабдявам с карипазим от Русия, където цената е олоко 100 рубли за 1 бр. Така за един курс от 20 процедури цената на препарата е макс.60 лв.
Щеше ми се питам Enmariya, какво има предвид: "препарата да е купен от лицензиран доставчик", но тя много бързо изчезна от форума.
Скрит текст:
Вероятно има предвид Екоконсулт ГП ЕООД. Не съм наясно какви са им разходите за доставка и лицензиране на карипаина, но при тях цената, която бих заплатила е ПЕТ пъти по-висока. А другите два препарата, за които споменава дамата могат да се видят от сайта на производителя. видео
Аз планирам да си закупя и уреда, с който се правят процедурите)
Да, там са над 3-4х по-евтини... то поне да беше флакон, като флакон, а то 30мл...
Скрит текст:
https://www.eapteka.ru/spb/search/?q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0 … D0%B0%D0%B8%D0%BD  Откъде си купуваш карипазима за тази ниска цена ? Защото приятелите на майка ми в Украйна донесоха карипаина за цена около 220 лв за 20 флакона с касова бележка от аптеката.
Освен това, карипазима е по-старата версия на карипаин по отношение на чистота, хипоалергичност и ефективност на активната съставка папаин. Ти нямаше ли някакви неприятни съпътстващи симптоми като обриви, тахикардия, затруднено дишане  и други, характерни за карипазим ?
Извинявай, че те питам, но и аз доста се напрегнах да чета по този въпрос.
Ценообразуването на продукти внесени от страни извън ЕС е съвсем друга тема! ЕС е затова,за  да не можем нито да изнасяме, нито да внасяме от други страни. Имам опит с ценообразуване на стоки извън ЕС. Ако продаваш на тройна цена, ще вържеш към десетина процента печалба. Лошо, но факт !
В групата е дискутирано, можеш да намериш информация с търсачката.

# 227
Здравейте, да дам отчет как се развиха нещата при мен. Последно писах преди две седмици, когато бях най-зле. От болки не можех нито да седя, нито да ставам от леглото без чужда помощ. Няколко дни след това ме закараха и бях приета  в"Иван Рилски". Направи ми силно впечатление това, че доц. Фердинандов (пред чиито кабинет сутрин чакат поне 20 човека) когато е разбрал за състоянието ми дойде и ме прегледа в колата на паркинга на болницата. Малко са лекарите от неговото ниво, които проявяват подобно разбиране към болката на другия. Може да не съм права, но базирайки се на моя опит, много лекари са претръпнали.
И така още с приемането ми започнаха с изследванията и да ми слагат системи и инжекции с обезболяващи, противовъзпалителни и дори антибиотик(заради високи стойности на CRP). След няколко дни нещата се успокоиха и се върнах в началото, когато поне докато съм легнала нямах болка. Но болката при изправяне, след 3-4 крачки ставаше нетърпима. И след 40 дни на различни противовъзпалителни и болкоуспокояващи острата болка остана. Мнението на лекарите е, че въпреки проблемите ми на всички прешлени в ломбалната област, в случая  проблема е в тазовите стави. Насочиха ме за консултация с ортопед и преди да ме изпишат ми направих блокаж(не съм сигурна дали така се казва) с инжекции направо в място на болката. След първия път нямаше никакъв ефект. Три дни по-късно  повториха и сега е малко по-добре. Още не мога да стоя права повече от 5 минути, но болката не е така остра. Когато си бил зависим от помощта на друг за всичко, оценяваш малките неща, като да можеш да станеш от леглото, да се измиеш или облечеш сам. Нямам представа как и колко дълго  ще действат инжекциите,но и на това съм благодарна. В болницата ме приеха легнала, а си тръгнах
 на собствен ход(макар и с малки, ситни крачки и подкрепа) . Знам, че не е по темата, но ако някой е имал подобен приблем, знае добър ортопед в София или нещо повече за сакроилиачна става или лечение, ще съм ви много благодарна. До сега не съм се сблъсквала с този проблем и всичко ми е чуждо. Не съм очаквала, че става може да предизвиква такива силини болки. За сега 10 дни ще пия Diclopram 75mg/20mg.Изписано ми е по две на ден, но в листовката пише, да не се взема повече от едно, още повече, че съм с диабет и високо кръвно.

Читав ортопед не знам как да препоръчам, тъй като самата аз съм с възпаление на сакроилачна става
Посетих в Пловдив  ,София и последно бях в Панагюрище на ортопед
Изпила съм шепа лекарства от рода на аркоксия ротикокс и подобни
Правих и кръвна плазма,имам ямр на тазобедрени стави тъй като се съмнявах за коксартроза, но не е това
При мен проблемите с кръста са едни на ръка,отделно и ставите
Всички ортопеди ми казаха движение въпреки болката,но при мен пак казвам няма износване на ставите
При преглед ортопед най вероятно ще вземе предвид симптомите и ще ви поиска и ямр на стави
Засега с друго не мога да помогна тъй като и аз все още се лутам

# 228
Защо не посетите ревматолог 🤔

# 229
Истината е че с времето става по-ясно коя болка от къде идва. В момент на остра болка, не можеш да разбереш едно или няколко неща ти предизвикват болката. Обикновено в такъв момент са няколко неща, навързани. С времето едното нещо като поукрепне, виждаш, че остава друго нещо. Като се пазиш повече и неусетно направиш нещо, което води до болка, разбираш каква болка усещаш - дали мускулна, дали нерв, дали ирадиираща... Правиш асоциацията.
Всичко е навързано като механизъм, за това ако се укрепва всичко, накрая би трябвало да проличи най-проблемното. Пък вече кой как намира да укрепи мускули, кокали и стави... Мистерия. Simple Smile

# 230
  • В най - голямото село
Аз не бих се доверила на никакъв кинезитерапевт. От опит. В остра фаза не се прави раздвижване ами се гледа да се намали локалното възпаление и за целта трябва покой. Послушай невролога, дал е добър план. И не спирай противовъзпалителните. Поне 10 дни. Пази си обаче стомаха, с омепразол. И никакви нагревки! От там си се прецакала допълнително.

И аз така знам.

# 231
Заради L4-5, ако правилно е разчетено, наистина изглежда, че си за операция. Въпреки че се чувстваш сравнително добре, може изведнъж да се влошиш заради притискането на спинален канал и кауда еквина.
Какво ти каза Генчев - едно или две нива ще се оперират?
Моля те, сподели и мнението на Фердинандов после.

За сколиозата - прав е ортопедът. Неврохирурзите не пипат там. Със сигурност се отразява. Но дали, кога и как може да се коригира - опитен ортопед, който се е специализирал в операции за корекции на сколиоза, трябва да предложи план.

Здравейте! Пиша днес след прегледа ми при доц. Фердинандов, но за съжаление още по-объркан.

Според него мога да не се оперирам на този етап и няма опасност от внезапни необратими последици. Препоръча физиотерапия и кинезитерапия, но в неговия МЦ (Вертебра). Това заключение ме обърка доста повече, защото доц. Генчев беше на противоположното мнение и прогнозите му за рецидив - 30% - и метод на операция също се различаваха (доц. Фердинандов мисля, че спомена, че ако би оперирал, щяло да ендоскопско?май?, а Генчев с разрез от лявата страна на корема.). Не знам какво да правя.

# 232
Хм... Наистина голямо разминаване във мненията, което означава, че не е ясна работата. Ако беше ясна и двамата щяха да са на едно мнение, според мен. Още по-интересно е, че двамата предлагат сравнително нови техники, които не знам дали си питала колко ще струват и дали се поемат от ЗК.
Чудя се в такъв случай какво бих направила... Rolling Eyes Най-вероятно бих потърсила още едно-две мнения, някой който да ме убеди кое защо се прави и ако не се направи какво ще стане. Може би едно неутрално мнение още на добър рентгенолог. Поне дали разчетите ще съвпаднат.

# 233
Здравейте! Пиша днес след прегледа ми при доц. Фердинандов, но за съжаление още по-объркан.

Това е риска при консултация с различни лекари - може да имат разнопосочни мнения. Ако пробвате и други лекари може и още различни мнения да получите Simple Smile

Какво сте правили досега за тази болка? Нестероидни противовъзпалителни? СТероиди? Физио? Упражнения? Имате ли наднормено тегло или активно да се занимавате със спорт? Знаете ли откъде са се получили херниите?

Аз, лично, бих пробвала да спася положението с консервативен подход, особено щом нямате симптоми налагащи спешна операция. Кинезитерапия с подходящи упражнения, физиотерапия, НСПВ, може би промяна на начина на живот - по-малко стоене седнал или по-малко спорт, смъкване на тегло...

Операцията най-вероятно ще ви спаси от болката мигновено, до 2 месеца след нея ще сте обратно в нормално състояние и без болка (най-вероятно, не сигурно), но носи рискове от рецидиви и ако можете да я избегнете е по-добре.

# 234
Някой има ли положителни впечатления от озонотерапия пакет при Л. Димитров Пловдив - Лазерен Център

40г. протрузия на L4 / L5  и протрузия на L5/S1
Симптоми - остра болка в дясно при обичайни движения (S1) наподобяващя ток/убождане. Постоянна болка и слабост при нормални натоварвания (без тежко)...навеждания, осуквания...

Лекарства тип диклофенак и тн - никакъв ефект. Масажни гелове също.

Минах процедурата в Лазарния Център (лазер, озон, текар и тн) + 3 бр блокади с флостерон - никакъв ефект...
Имаше и 3 инжекции с Discus Compositum в рамките на курса

Правя ЛФК , плувам...от въпросния център ми казаха, че "чудото" (свиването на протрузията) ставало от 3-6 месец и преди това да не си правя ново ЯМР...минаха 4 месеца вече...нищо не се е променило...тотално ми се промени начина на живот от миналото лято Sad

Здравейте ,влезнах в темата за да питам същото,но освен вашия пост не попаднах на друг.
В момента извършвам лечение по пакетния  курс за дискова херния.
Точно в средата съм на курса,като всичко се прави по протокола,без блокадата (не я поисках).
Имам Л3-4,Л4-5-хипертрифия на фиброзния пръстен на дисковете и умерена дорзална протузия.Те стесняват предно епидурално п-во и неврофорамените двустранно.
Л5-ЕС1-на широка основа,с големи размери парамедианна -десностранна дискова херния-стенозира предно текално п-во и коренчевите канали двустранно.
Започнах лечението в неговия лазерен медицински център с уверението ,че прилагането от него лечение има успеваемост 60-70%от пациентите.
Незнам доколко са сериозни нещата при мен,как от активен спортуващ човек ще продължа напред и как ще се развият събитията,но определено ще трябва да подредя приоритети в моя полза.
Споделете ви моля как се развиват нещата при вас след проведените процедури и имате ли домашно лечение назначено от него.

# 235
Здравейте. Със силна болка съм от около месец, в началото само в кръста, после премина в десния крак, бедро, задколяно и много силно в прасеца. Подвижна съм, дори когато се движа всъщност по-малко ме боли и се раздвижвам ( куцукайки естествено, бавно и на сравнително къси разстояние) ако направя по-дълга разходка усещам изтръпвания в гръбнака, за крака да не говорим. Много са ми трудни определени движения (лягане, ставане, завъртане в леглото, навеждане, сядане в кола направо невъзможно) да седя седнала абсолютен ужас, дори и след 10 минутно седене после се изправям прегърбена на две и следва 30 минутно разпъване докато успея да се изправя напълно, съпроводено от адски болки по целия крак. За момента съм посетила ортопед, невролог, физиотерапевт, множество кинезитерапевти. Последните са на мнение, че за момента са безсилни и че трябва първо горните специалисти да се погрижат за възпалението и спад на отока, та чак тогава да се намесят кинезитерапевтите. Бях на няколко вида НСПВ и две инжекции флостерон - абсолютно никакъв резултат. сега пия НСПВ, гастропротектор, тиогама и мидокалм. Болката не се променя, но се надявам все нещо да се случва с възпалителния процес бавно, но славно. Прилагам резултат от ЯМР - в понеделник съм на невролог за преглед на снимката. Според физиотерапевта, първо започвам с лазер и магнитно поле след това физио. Какво бихте споделили за тези лазер процедури, притеснявам се да не влоши някак възпалението. Казаха ми, че най-лошият сценарии е просто да няма ефект. Физиотерапевтката не мисли /говори/ очаква да се стига до операция.
Дразня се, че тази дх всъщност е била протрузия преди 3 години, и никой тогава не ми я разчете като такава, съответно не ме посъветва как да се отнасям с упражнения, физиотерапии и всякакви такива облекчаващи и укрепващи процедури ...и накрая резултатът !..и то от един невинен на пръв поглед масаж... споделете мнения за снимката и разчета от центъра по образна диагностика. А също и какво мислите за препаратът - Донна ?! Имам го закупен, но трябвало първо да се справим с болката и възпалението и чак след това да започна да го приемам. Изписан ми е от ортопед.

# 236
Здравейте. Със силна болка съм от около месец, в началото само в кръста, после премина в десния крак, бедро, задколяно и много силно в прасеца. Подвижна съм, дори когато се движа всъщност по-малко ме боли и се раздвижвам ( куцукайки естествено, бавно и на сравнително къси разстояние) ако направя по-дълга разходка усещам изтръпвания в гръбнака, за крака да не говорим. Много са ми трудни определени движения (лягане, ставане, завъртане в леглото, навеждане, сядане в кола направо невъзможно) да седя седнала абсолютен ужас, дори и след 10 минутно седене после се изправям прегърбена на две и следва 30 минутно разпъване докато успея да се изправя напълно, съпроводено от адски болки по целия крак. За момента съм посетила ортопед, невролог, физиотерапевт, множество кинезитерапевти. Последните са на мнение, че за момента са безсилни и че трябва първо горните специалисти да се погрижат за възпалението и спад на отока, та чак тогава да се намесят кинезитерапевтите. Бях на няколко вида НСПВ и две инжекции флостерон - абсолютно никакъв резултат. сега пия НСПВ, гастропротектор, тиогама и мидокалм. Болката не се променя, но се надявам все нещо да се случва с възпалителния процес бавно, но славно. Прилагам резултат от ЯМР - в понеделник съм на невролог за преглед на снимката. Според физиотерапевта, първо започвам с лазер и магнитно поле след това физио. Какво бихте споделили за тези лазер процедури, притеснявам се да не влоши някак възпалението. Казаха ми, че най-лошият сценарии е просто да няма ефект. Физиотерапевтката не мисли /говори/ очаква да се стига до операция.
Дразня се, че тази дх всъщност е била протрузия преди 3 години, и никой тогава не ми я разчете като такава, съответно не ме посъветва как да се отнасям с упражнения, физиотерапии и всякакви такива облекчаващи и укрепващи процедури ...и накрая резултатът !..и то от един невинен на пръв поглед масаж... споделете мнения за снимката и разчета от центъра по образна диагностика. А също и какво мислите за препаратът - Донна ?! Имам го закупен, но трябвало първо да се справим с болката и възпалението и чак след това да започна да го приемам. Изписан ми е от ортопед.

Някакъв масаж ли е причина за вашето състояние? Може ли да дадете по-подробна информация?

# 237
Fearful аз си мислех, че моята е средна към голяма (7 мм) и се мъча с нея вече втора година, но тази твоята ми изглежда наистина голяма (гледайки сагиталния разрез), пристискаща канала. Понеже си с изгладена лордоза (сакрумът ти е извит почти в хоризонтално положение) нормално е да те боли седнала (целия товар го поема гръбнака до извивката на S1), дискът направо е поддал и се е сплескал като кюфте. Седнала ли си работила до сега? Би трябвало в легнало по гръб положение със свити крака или с вдигнати на стол или възглавница на 90 градуса свити крака да ти се успокоява болката малко. С въздушни екстензии също можеш да пробваш да декомпресираш. Колкото повече се натиска вертикално кюфтето, толкова повече стеснява пространството отзад и пристиска нервите.
Според мен това не са 4.3 мм. Но по-добре неврохирург да види снимките ти (сагитално и аксиално). Вижда се голямо издуване, но хернията фораминално трябва да се види на аксиален разрез.

То винаги почва всичко с един невинен масаж. И при мен така почна... Сестра ми е масажистка и ми направи масаж, да ми се отпуснат контрактурите, прибрах се пеша, вместо да си почина след масажа и на следващия ден не можах да стана от леглото...

Сега ще си почиваш и ще пиеш противовъзпалителните. Бавно и славно ще спадне локалното възпаление, но до тогава не бива да се зориш. Дай си почивка.

# 238
Поначало имах проблеми със седалищния нерв, и си знам че от време на време кръста ми се обажда. Не знаех, че първопричината е дх. Обостри се и се стигна до сегашното ми състояние точно от по-силен натиск по време на масаж. Поне аз тогава го усетих. И след това болките и рязкото влошаване не закъсняха. Не се съсредоточавам върху това как е станало, а по-скоро какво мога да направя от тук нататък. На масажи по салони със сигурност повече няма да ходя.

Някакъв масаж ли е причина за вашето състояние? Може ли да дадете по-подробна информация?

# 239
Това, което си усещала като болка по седалищен нерв може и да не в било седалищен нерв, ами синдром на пирамидалния мускул. Разтягай него в легнало положение и ще видиш, че ще ти олекне. Как се разтяга... Дясна пета кръстосваш над ляво коляно и с дясно коляно се опитваш да достигнеш ляво рамо. Ще усетиш опъване на глутеоса. Задържаш към 30 сек. Сменяш с другия крак към ляво рамо.

За да декомпресираш "кюфтето" лягаш по корем на равно легло/диван/кушетка и до кръста си на леглото, от кръста нагоре се навеждаш да увиснеш от леглото към пода, все едно се опитваш да достигнеш с протегнати ръце паднал предмет. Разтягаш първо и после отпускаш да увиснеш без да се мъчиш да хванеш предмета, ами оставяш гравитацията да подейства.

Общи условия

Активация на акаунт