Дискова херния - 22

• 83 555
  • 730
  •   1
Отговори
# 480
Бехтерев нямам, изследвах се, отрицателен резултат, въпреки, че може да имам и с отр. резултат. Мисля да отида на ревматолог, но изчаквам малко да мине време от кръвните изследвания, които сега ми бяха много добри, защото сигурно пак ще иска да давам кръв....Знам, че темата е за дискова херния, но някой от невролог ако се е прехвърлил по неволя на ревматолог, ще се радвам да ми даде контакти. Благодаря!

П.С. Йога не мога, скована съм и само разтягания мога да правя и леко натоварващи упражнения. Аз си ги правя всеки ден, но нямам подобрение.

Аз посещавам и невролог, и ревматолог паралелно. Вече стават скоро три години откакто започнаха проблемите при мен, след един ковид през 2020. Тази година започнаха да се замислят за Бехтерев, и то след последната криза, в която влязох през лятото. И аз съм отрицателна за HLA-B27 (изследвано в серум обаче, фиксирам вниманието върху това, тъй като резултатът от теста ми в ancestry и 23andme е малко по-различен от находката в серум, и все пак съм носител на един от гените). Имам рентген, скенер, на които се виждат някои изменения в сакроилеачните стави, но не са толкова показателни според ревматолога и невролога. Чакам си часа за ЯМР в момента за началото на ноември. Това е водещото изследване както ми обясниха, HLA-B27 наистина може и да е отрицателно в серум. Но също така ми казаха, че може да има само начални изменения на ЯМР, но да минат години докато се развие пълната клинична картина и измененията по ставите да станат видими. Не ми стана ясно може ли пък толкова много да боли дори преди тези изменения? Все се надявам да не е Бехтерев, но пък другото им съмнение, ако не е Бехтерев и “обикновената” херния е лупус, така че честно казано не знам кое е по-доброто. Да сме здрави, ама…

Добре, че успях що годе да хвана пак схема с мазила и добавки да не ме боли толкова, че след инжекциите беше станало чудо!

# 481
Бехтерев нямам, изследвах се, отрицателен резултат, въпреки, че може да имам и с отр. резултат.
Скрит текст:
Мисля да отида на ревматолог, но изчаквам малко да мине време от кръвните изследвания, които сега ми бяха много добри, защото сигурно пак ще иска да давам кръв....Знам, че темата е за дискова херния, но някой от невролог ако се е прехвърлил по неволя на ревматолог, ще се радвам да ми даде контакти. Благодаря!

П.С. Йога не мога, скована съм и само разтягания мога да правя и леко натоварващи упражнения. Аз си ги правя всеки ден, но нямам подобрение.

Аз посещавам и невролог, и ревматолог паралелно.
Скрит текст:
Вече стават скоро три години откакто започнаха проблемите при мен, след един ковид през 2020. Тази година започнаха да се замислят за Бехтерев, и то след последната криза, в която влязох през лятото. И аз съм отрицателна за HLA-B27 (изследвано в серум обаче, фиксирам вниманието върху това, тъй като резултатът от теста ми в ancestry и 23andme е малко по-различен от находката в серум, и все пак съм носител на един от гените). Имам рентген, скенер, на които се виждат някои изменения в сакроилеачните стави, но не са толкова показателни според ревматолога и невролога. Чакам си часа за ЯМР в момента за началото на ноември. Това е водещото изследване както ми обясниха, HLA-B27 наистина може и да е отрицателно в серум. Но също така ми казаха, че може да има само начални изменения на ЯМР, но да минат години докато се развие пълната клинична картина и измененията по ставите да станат видими. Не ми стана ясно може ли пък толкова много да боли дори преди тези изменения?
Все се надявам да не е Бехтерев, но пък другото им съмнение, ако не е Бехтерев и “обикновената” херния е лупус, така че честно казано не знам кое е по-доброто. Да сме здрави, ама…

Добре, че успях що годе да хвана пак схема с мазила и добавки да не ме боли толкова, че след инжекциите беше станало чудо!

Ох, какво да кажа...нито едно от автоимунните заболявания не е за предпочитане. Вие при кой ревматолог ходите? Четох доста за Бехтерев, казват, че при добра поддръжка може да протича бавно. Четох за биологично лечение, но пък там има риск от рак. Една приятелка ми каза, че неин близък възрастен си е правил Хумира и много му е помогнало. То така или иначе всяко едно от тези заболявания към инжекциите води...
Вие какви инжекции сте си правили?

# 482
Janelle, наблюдаващия ме ревматолог е Зоя Стоянова (в Стара Загора, че ми е по-близо за прегледи като път). Минала съм и през Иван Рилски в София преди 2 години. Тази година реших да се консултирам и с доц. Маринчев, много трудно се реших, защото не съм превърженик да сменям лекари, но понеже се получава едно буксуване и невролога не е въобще убеден, че болките ми се дължат само на дисковата херния, накрая все пак се реших за друго мнение.

За Бехтерев - това разбрах и аз, особено факта, че се отключва в по-зряла възраст, а не от дете било положително (отключено в детска възраст протича доста по-агресивно). Засега без да знам кое и какво е - фактор ми е да не ме боли, и то през нощта…защото оттам вече се нарушават и други процеси (поради липсата на здрав сън, възпалението…).

Инжекции - бяха ми изписали Дискус да пробвам, писах малко по-рано в темата. Понеже имам проблеми и със стомаха и с кожата, много е трудно да назначат някакво лечение без да разбутат другите неща. Дискуса е хомеопатичен препарат, от който много хора са доволни, такова беше и мнението на невролога и ревматолога, с който тя работи. Но, аз получих някаква реакция и задълбочиха проблема. Може и заради автоимунитета да е станало така, не знам вече…определено при хора само с дискова херния действат добре доколкото разбирам.

Доц. Брощилова (дерматолог), с която се консултирах последно по повод цялостното състояние, вкл. кожни оплаквания, болките, автоиумунитета - предложи имуноглуболини, но пък невролога и ревматолога не са очаровани от това решение. Засега изчаквам да видя какво ще излезе от ЯМР-то.

# 483
Janelle, наблюдаващия ме ревматолог е Зоя Стоянова (в Стара Загора, че ми е по-близо за прегледи като път). Минала съм и през Иван Рилски в София преди 2 години. Тази година реших да се консултирам и с доц. Маринчев, много трудно се реших, защото не съм превърженик да сменям лекари, но понеже се получава едно буксуване и невролога не е въобще убеден, че болките ми се дължат само на дисковата херния, накрая все пак се реших за друго мнение.

За Бехтерев - това разбрах и аз, особено факта, че се отключва в по-зряла възраст, а не от дете било положително (отключено в детска възраст протича доста по-агресивно). Засега без да знам кое и какво е - фактор ми е да не ме боли, и то през нощта…защото оттам вече се нарушават и други процеси (поради липсата на здрав сън, възпалението…).

Инжекции - бяха ми изписали Дискус да пробвам, писах малко по-рано в темата. Понеже имам проблеми и със стомаха и с кожата, много е трудно да назначат някакво лечение без да разбутат другите неща. Дискуса е хомеопатичен препарат, от който много хора са доволни, такова беше и мнението на невролога и ревматолога, с който тя работи. Но, аз получих някаква реакция и задълбочиха проблема. Може и заради автоимунитета да е станало така, не знам вече…определено при хора само с дискова херния действат добре доколкото разбирам.

Доц. Брощилова (дерматолог), с която се консултирах последно по повод цялостното състояние, вкл. кожни оплаквания, болките, автоиумунитета - предложи имуноглуболини, но пък невролога и ревматолога не са очаровани от това решение. Засега изчаквам да видя какво ще излезе от ЯМР-то.

Стигнах до извда, че е особено важно да няма стрес. Добра компания, смях, приятно време с хубави хора, нещо приятно да се върши, хоби или нещо друго. Също така упражненията за разтягане са важни, има доста такива из тубата, ако искате, вижте ги и пробвайте. Има и за Бехтерев. Аз сега съм по-добре, но пия Милгама. Знам, че може да се пие дълго и добре ми влияе. Пия два пъти по 1 - сутрин и вечер. Отвреме-навреме взимам Мидокалм, примерно, като ме боли главата съм установила, че болката ми идва някак от врата и за това го взимам, защото смятам, че има връзка с мускулите на врата и истината е, че ме поотпуска болката в главата. Аз съм се гледала на ЯМР, дисковите ми хернии не са за операция, за това опитвам други лечения за болките в гърба...

# 484
Здравейте, отново. От нялолко часа четене из нета, разбрах че най-подходящите болници в България за операция на дискови хернии, са Иван Рилски и Токуда. Според вас, между доц. Красимир Минкин и проф. Васил Каракостов, кого да избера? Също, моля препоръчайте специалист от Токуда. И въобще като цяло, в Иван Рилски или Токуда да се оперирам?

# 485
Има едни ужасни кисти на тарлов ,които всички пренебрегват и дори не описват в Ямр,а те могат да са причина за всички болки...на 30 години след прекаран ковид без никакви симптоми няколко месеца по късно ми се появи болка в ребрата ниско долу..първо от ляво,а после и от дясно...след това стана опасваща...после кръст,крака ,ръце всичко ме заболя...като разглобена...чувствах се не като млада жена за като стара баба...и така Ямр на цял гръбнак при д-р Стоянова в Стара Загора...там лъснаха 11 бр кисти на тарлов по целия ми гръбнак...отделно и протрузий и сколиоза и шипове в гръден отдел ...и до ден днешен краката ме болят понякога,но гръдния отдел ме тормози най много...немога да стоя без да се облегна...болката понякога е стрелкаща,пареща,спираща дъха...вече е в целия гръден отдел...та тези кисти имитират и болки от ДХ и от ревматоидни заболявания и мускулни...

# 486
Здравейте, отново. От нялолко часа четене из нета, разбрах че най-подходящите болници в България за операция на дискови хернии, са Иван Рилски и Токуда. Според вас, между доц. Красимир Минкин и проф. Васил Каракостов, кого да избера? Също, моля препоръчайте специалист от Токуда. И въобще като цяло, в Иван Рилски или Токуда да се оперирам?
За шийни прешлени или лумбални?
Минкин е май по-добър за мозъчни операции, на нас ни предложи много неадекватно решение за шийни прешлени- лименектомия. Всички останали, включително в чужбина предложиха кейдж,защото има стеноза и миелопатия. Дори един топ хирург каза, че при нашия случай ламинектомията даже била изключително опасна и ще дестабилизира шийния отдел още повече. Иначе Минкин щял да слага меш на 4 нива за 8 часа операция- това е когато се махат цели прешлени, а всъщност няма нужда чак от това. И доколкото разбрах Минкин почти винаги слага меш, защото имат договр с фирмата производител на меш.
Та за шийни прешлени не бих го посетила, знаех, че ще каже меш и дадох 100 лева за консултация 5 мин само да ми потвърди слуховете за него.

# 487
Има едни ужасни кисти на тарлов ,които всички пренебрегват и дори не описват в Ямр,а те могат да са причина за всички болки...на 30 години след прекаран ковид без никакви симптоми няколко месеца по късно ми се появи болка в ребрата ниско долу..първо от ляво,а после и от дясно...след това стана опасваща...после кръст,крака ,ръце всичко ме заболя...като разглобена...чувствах се не като млада жена за като стара баба...и така Ямр на цял гръбнак при д-р Стоянова в Стара Загора...там лъснаха 11 бр кисти на тарлов по целия ми гръбнак...отделно и протрузий и сколиоза и шипове в гръден отдел ...и до ден днешен краката ме болят понякога,но гръдния отдел ме тормози най много...немога да стоя без да се облегна...болката понякога е стрелкаща,пареща,спираща дъха...вече е в целия гръден отдел...та тези кисти имитират и болки от ДХ и от ревматоидни заболявания и мускулни...

Мда, това може да обясни и моята болка ниско в ребрата, мускулите, кръста...аз също имам киста на Тарлов, но неврохирургът смята, че болките ми не се дължат на нея...

# 488
Здравейте съгрупници
Влизам с въпроси, и се надявам да намеря отговори,че лекарите свиват рамене
Боли ме на крака сухожилие ли е,мускул ли е не знам,точно от гънката,който тръгва надолу по крака,нз как да фо опиша
Невролога каза,ходи на отропед,отропеда казва,че е за невролог и аз нз вече къде да ида,постоянно ме мятат насам натам
Забелязах че вече не мога да сядам на турска поза,както му викат,и то основно с десния крак,където ме и боли всъщност
Преди сядам в тази поза и медитирах ,сега ме боли и сякаш ще се откъсне самия крак
Имам и ямр на поясни прешлени, там също уж нямало нищо страшно,ревматолог минах заряди постоянната болка и слабост в мускулите на краката,но и той заключи че нямам ревматоиден артрит ,та не знам какво друго да предприема

# 489
Физиотерапия?

# 490
Здравейте съгрупници
Влизам с въпроси, и се надявам да намеря отговори,че лекарите свиват рамене
Боли ме на крака сухожилие ли е,мускул ли е не знам,точно от гънката,който тръгва надолу по крака,нз как да фо опиша
Невролога каза,ходи на отропед,отропеда казва,че е за невролог и аз нз вече къде да ида,постоянно ме мятат насам натам
Забелязах че вече не мога да сядам на турска поза,както му викат,и то основно с десния крак,където ме и боли всъщност
Преди сядам в тази поза и медитирах ,сега ме боли и сякаш ще се откъсне самия крак
Имам и ямр на поясни прешлени, там също уж нямало нищо страшно,ревматолог минах заряди постоянната болка и слабост в мускулите на краката,но и той заключи че нямам ревматоиден артрит ,та не знам какво друго да предприема

Опипай и виж дали няма подутина. Понякога там се образува една киста, Бейкерова киста.

# 491
Reginasr, зад коляното ли е болката? Добре е да се посети и съдов доктор при такива симптоми.

Аз минавам да споделя опит с дискови хернии на шийни прешлени. Симптомите ми бяха изтръпване на ръцете през нощта по време на сън. С годините установих, че ако спя само по гръб, сравнително намалява изтръпването. После започнах да търся и подходяща възглавница. Забелязах, че високите възглавници много зле се отразяват на моето състояние. Изпробвах и няколко възглавници от мемори пяна, но не ми бяха удобни. Изненадващо, моята възглавница се оказа една малка декоративна възглавничка, която бях купила за дивана. Според мен при дискови хернии на шийни прешлени най-удачно е да се спи по гръб, за да може гръбначния стълб да е в най-естествена позиция, като празнината под врата да се уплътни добре, за което е нужда малка възглавница,  а не голяма и висока.
Другото много важно нещо - никакво вдигане на тежко, дори торбите от магазина и избягване натоварване с тежка домакинска работа, като миете на пода примерно. /Раблота по двора с лопати и мотики - в никакъв случай/

Ще се радвам да изпробвате моя начин и да споделите резултати!

# 492
utro77,
споделям мнението за възглавниците. Пробвах много и всякакви. Ортопедични, анатомични, все са ми високи и болката се увеличава. Сега съм се спряла на тази като спя реално върху ниската й част, защото другата ми причинява болка.
https://verthora.com/produkt/verthe-support/
Това с неносенето и нечистенето няма как да се изпълни си мисля.
Аз исках да попитам за добавките. Пила съм невробекс и уримил форте и не виждам абсолютно никакво облекчение. Какво остава да пробвам за продължителен прием - Милгама?

# 493
Аз съм пила и уримил и милгама,но доста добре ми се отрази периферин....изписа ми го невролог...изпих 3 опаковки...

# 494
Toscana, аз също използвам тази възглавница и съм доволна от нея. Имам две хернии на шийни прешлени,. Доктора, който ми я препоръча обясни, че високата част се използва, когато се спи на  страни.

Общи условия

Активация на акаунт