Дискова херния - 22

• 79 963
  • 730
  •   1
Отговори
# 585
Моля, препоръчайте ми неврохирург в София (може и от другаде за онлайн консултация). Трябва да направя консултация, защото може би се задава операция. Искам да се обърна към лекар, който честно да ми каже за операция ли съм, да е много добър хирург и да работи на място с модерна техника. Също така, тъй като съм спортист и неотдавна завърших и за треньор, трябва да не ми каже автоматично "зарежи спорта", а да е склонен да ми помогне да запазя тази си кариера. Спортът ми е с изключително нисък травматизъм, по принцип неопасен, не е свързан с тръскане или вдигане на тежко, нито с екстремно огъване на гръбнака. Когато чух "операция" отначало потънах в отчаяние, но в чужди източници видях, че завръщането на спортист към съответната активност след подобна интервенция е рутинно, та се поуспокоих.
Проблемът датира от тийнейджърските ми години, това ми е третата сериозна криза, но тази продължава вече година и половина, опитах всякакви терапии, но без траен успех. Дисковата ми протрузия на не много типично място(L3 - L4) явно сериозно притиска нервното коренче и на последния преглед чух диагнозата "неврогенно клаудикацио" (не мога да ходя повече от половин-един километър без да настане драма), както и първото предположение, че може би се налага оперативно лечение. До този момент беше "в никакъв случай не си за операция". Чувствам се все по-зле, все по-окована, дължината на тренировките намалява.
Правя правилната гимнастика всеки ден, мускулите и ставите ми са в отлично състояние, останалата част от гръбнака явно е наред.

# 586
amy-nka, тук в тази тема няма много  активност.Всеки си задава въпроса,споделя болката си,но няма отговор .Единствено Вие се включвате активно, за което  Ви благодаря. Най-важното е,че мнението Ви е доста компетентно.Вашият отговор съвпадна с мнението на неврохирурга,въпреки че дойде по-късно,но незнаехте какво ми е казал неврохирургът.Продължа
айте да давате мнение и съвети, до колкото можете.Бъдете здрава и весели празници!

# 587
Моля, препоръчайте ми неврохирург в София (може и от другаде за онлайн консултация). Трябва да направя консултация, защото може би се задава операция. Искам да се обърна към лекар, който честно да ми каже за операция ли съм, да е много добър хирург и да работи на място с модерна техника. Също така, тъй като съм спортист и неотдавна завърших и за треньор, трябва да не ми каже автоматично "зарежи спорта", а да е склонен да ми помогне да запазя тази си кариера. Спортът ми е с изключително нисък травматизъм, по принцип неопасен, не е свързан с тръскане или вдигане на тежко, нито с екстремно огъване на гръбнака. Когато чух "операция" отначало потънах в отчаяние, но в чужди източници видях, че завръщането на спортист към съответната активност след подобна интервенция е рутинно, та се поуспокоих.
Проблемът датира от тийнейджърските ми години, това ми е третата сериозна криза, но тази продължава вече година и половина, опитах всякакви терапии, но без траен успех. Дисковата ми протрузия на не много типично място(L3 - L4) явно сериозно притиска нервното коренче и на последния преглед чух диагнозата "неврогенно клаудикацио" (не мога да ходя повече от половин-един километър без да настане драма), както и първото предположение, че може би се налага оперативно лечение. До този момент беше "в никакъв случай не си за операция". Чувствам се все по-зле, все по-окована, дължината на тренировките намалява.
Правя правилната гимнастика всеки ден, мускулите и ставите ми са в отлично състояние, останалата част от гръбнака явно е наред.
https://superdoc.bg/lekar/edvin-vasvi

# 588
Аз се сещам за Каракостов ( мисля се казваше) в Иван Рилски.
Моя близка го препоръчва с две ръце, той и оперира дх на шийните прешлени и сложи имплант. Вече повече от десет години е ок. И води активен и пълноценен живот.

# 589
Протрузия я водят, но при мен не се вижда много добре на ЯМР дали е разкъсан пръстена. Екструзия и херния са синоними. Протрузията е издатък с неразкъсан пръстен. Екструзията е разкъсване на пръстена и излизане на част от ядрото извън диска.

При теб парчето е измерно 8,5 * 5,3 мм, което е умерено голяма херния (над 6 мм се водят големи хернии).

Ако можеш да ходиш и болката е търпима, можеш да си дадеш едни 3 месеца, да видиш как ще се развият нещата. Спешни показания за операция са изпускане, тотална пареза, падане на ходило, нетърпими болки, които не се повлияват от нищо...

ЕМГ правила ли си?
ЕМГ-да,слабо понижен тонус.Вчера на консултацията с ЯМР при неврохирург ми каза,че щом болките след лечението от невролозите в отделението са
 намаляли и след като разгледа ЯМР каза,че може да продължа консервативното лечение .От 1м.съм така и за първи път ми се случи всичко и разбрах,че имам ДХ.В разговора с неврохирга и аз чух думата фораминална ДХ,но незнаех,какво означава и ,че ми е на много " кофти"(така се изрази) място и притиска нервно коренче.А,дали съм чула правилно....,то толкова нови неща  чух.
Има вероятност да се разминеш с операцията, според мен. Просто трябва да се пазиш, да не се зориш сега, да си ограничиш опасни движения, и най-вече почни да си оправяш ставите. Вземи си хубави добавки за стави. Дали ще се възстановиш без операция и колко време може да отнеме това е до организъм.

Grizantema, съчувствам. За онлайн консултация д-р Марин Генчев в София/Германия. Дава обективни мнения.
Неврогенна клавдикация е радикулопатията. Т.е., притиснатото коренче не подава нормално тока надолу по нервите на крака и някои мускули не се хранят както трябва, при което блокират при по-голямо натоварване. На Л3-4 може да те боли квадрицепца достигайки до коляното. И коляното може да не го усещаш добре.

# 590
amy_nka , кои са хубави добавки за стави🌺
Ако искаш на лични
Много благодаря

# 591
Ако искаш на лични
Много благодаря
Да ти кажа, не знам кои са хубави. Аз пих доста неща. Комбинирани ММС + глукозамин + хондроитин. Отделно комбинирано с колаген на прах пих. Дадох над 50 лв за една супер прехвалена течна добавка Флекс Код Голд и получих стягане в гърдите от нея и след първия прием я прибрах завинаги в гардероба. Накрая реших да ям пилешки хрущяли, защото колагеновите добавки се правели от кости. Само желатин не съм пробвала, но вместо него бульон. Като престои една вечер в хадилника става на желе.
Сега гледам много нови добавки има на пазара...
Впрочем, искаш ли да ти подаря Флекс Код-а да я пробваш? Само се надявам да има срок на годност. Трябва да погледна... Купена е преди година и половина и съхранена на тъмно и хладно.

# 592
Бях забравила за Флекс кода, преди години ми мина коляното от него, а преди това бях пира какви ли не нспв-та. Но беше Премиум, после май излезе и Голд.
Миналата неделя седнахме на кафе навън с приятели пушачи, ей замръзнаха ми всички кости, хем бях добре облечена и с по-дълго яке. И през ноща като ме удари едната тазобедрена става, боли ме, не мога да лежа на тази страна, че и по гръб трудно. Егати номера, не знам какво стана, настинах ли....
Чаках да ми мине, но ц, пих Оклис и ме поотпусна малко, май ще продължа с Бруфена.

# 593
Есента и зимата не са благоприятни за хора с нашите проблеми.
Аз октомври ей така се скопосах. Уж беше топло,а аз облечена. Вечерта на заведение в градината. Усетих, че сякаш ме лъхва лекинко ветрец и на другата сутрин не мога да стана, скована.
Толкова кекава съм станала, всеки полъх го усещам.

# 594
Ако искаш на лични
Много благодаря
Да ти кажа, не знам кои са хубави. Аз пих доста неща. Комбинирани ММС + глукозамин + хондроитин. Отделно комбинирано с колаген на прах пих. Дадох над 50 лв за една супер прехвалена течна добавка Флекс Код Голд и получих стягане в гърдите от нея и след първия прием я прибрах завинаги в гардероба. Накрая реших да ям пилешки хрущяли, защото колагеновите добавки се правели от кости. Само желатин не съм пробвала, но вместо него бульон. Като престои една вечер в хадилника става на желе.
Впрочем, искаш ли да ти подаря Флекс Код-а да я пробваш? Само се надявам да има срок на годност. Трябва да погледна... Купена е преди година и половина и съхранена на тъмно и хладно.

amy-nka,Били ми казала какви са тези добавкиММС!

# 595
Grizantema, съчувствам. За онлайн консултация д-р Марин Генчев в София/Германия. Дава обективни мнения.
Неврогенна клавдикация е радикулопатията. Т.е., притиснатото коренче не подава нормално тока надолу по нервите на крака и някои мускули не се хранят както трябва, при което блокират при по-голямо натоварване. На Л3-4 може да те боли квадрицепца достигайки до коляното. И коляното може да не го усещаш добре.

Благодаря за препоръката. Мускулите ми не блокират при голямо натоварване, слава Богу, коляното си също усещам нормално. Вече болката и сбърканите сетивни сигнали са друга работа - ако прекаля с ходенето (колко да прекаля - да кажем 1 до 3 километра с почивки. Преди тази беля изминавах по 10 без особени трудности), получавам все едно нож, забит в бедрото, изтръпване, усещане за едновременно топло и студено (отвратително е). Иначе болката се движи точно-точно по картинката от атласа, не разбирам защо предизвикваше чудене у няколко невролога (може би са свикнали да срещат само хернии на типично място).

# 596
Grizantema, бих препоръчала проф. Каракостов (МБАЛ Св. Иван Рилски) за консултация.  Обяснява подробно и разбираемо.
В края на март 2023 г. оперира синът ми L5-S1 (парамедианна дискова херния вдясно).  Три месеца след операцията започна постепенно да възвъща  спортната си активност (занимава се с екстремни спортове свързани със сериозни динамични натоварвания). Вече участва в две състезания. Засега се чувства добре и съжалява, че е изгубил цяла година в опити за консервативно лечение, живеейки с постоянна болка и невъзможност за пълноценно спортуване.

# 597
Ако искаш на лични
Много благодаря
Разкошна си, много благодаря , но съм в чужбина и няма как

# 598
  • София
Здравейте!
Оперирана съм от дискова херния преди 4 години (L5 S1) в ляво.
Бях с тибиална пареза тогава, ужасни болки и изтръпване на левия крак, та се наложи бързо да взема решение. Възстанових се сравнително бързо. Оттогава бях добре, като се пазех, но не особено.
Проблемът ми започна преди 2 седмици отново. Болки и скованост в кръста, болки по нерва на другия крак. Изтръпване на стъпалото, направо кошмар, отачяна съм, че историята се повтаря отново. Пих НСПВ една седмица, болката поутихна, но усещанията за парастезии се преместиха основно на левия крак, общо-взето и в двете стъпала имам изтръпване, а малкото пръстче, не го усещам изобщо 😮‍💨.
ЯМР ще направя след празниците. Вчера неврологът ми изписа инжекции.
Почти съм убедена, че е станал рецидив.
Има ли сред вас такъв случай? А с две операции след рецидив? Направо съм "на нокти", че трябва да мина през "същото".
Благодаря, че ме изчетохте 🤗

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 17:27 от марианна

# 599

amy-nka,Били ми казала какви са тези добавкиММС!

Опхх, ММС съм написала, МСМ исках да напиша. https://www.vitagold.bg/produkt/%d0%bc%d1%81%d0%bc-%d0%b7%d0%b0- … 0%b0%d0%b2%d0%b8/

Аз приемах комбинирана такава: https://revita.bg/shop/osteomuuv-super-grizha-za-stavite-1431-mg-3

Общи условия

Активация на акаунт