За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 179
  • 802
  •   1
Отговори
# 555
Проблема е, че си принуден да финансираш система, която е прогнила, без право на избор.

Това е огромен проблем. И не може да се реши, защото ако сегашните работещи минат на лични партиди сегашните пенсионери трябва да умрат от глад. Веднъж завъртяна системата не може да се спре. Е, има начин, но е тежък и мъчителен.

# 556
Избор имаш - осигуряваш се и в частен фонд.
Тя и здравната система е солидарна, но и там избор има и доста хора имат доп.здравни осигуровки.

# 557
  • СИ
Тя и здравната система е солидарна, но и там избор има и доста хора имат доп.здравни осигуровки.

Дори и в момента се плаща ДЗПО. Вноските могат да отидат и в ЧПФ по избор. Имаш ли информация какви допълнителни пенсии ще получат тия, които са родени след 1960-та година и предстои да се пенсионират?
Не знам дали остана ЧПФ с положителна доходност. За някои е публична тайна, че финансират свързани дружества. И нищо.

# 558

Дори и в момента се плаща ДЗПО. Вноските могат да отидат и в ЧПФ по избор. Имаш ли информация какви допълнителни пенсии ще получат тия, които са родени след 1960-та година и предстои да се пенсионират?
Не знам дали остана ЧПФ с положителна доходност. За някои е публична тайна, че финансират свързани дружества. И нищо.

А, това питай тези които поддържат тезата че дават големи пенсии, а малки вземат тези, които видиш ли, вземали пари в плик.

Аз поддържам друга теория..

# 559
А имам ли избор да се осигурявам само в частен фонд, но да не плащам на държавата? Или да разчитам само на себе си и да не се осигурявам въобще?

# 560
...писала съм " и в частен фонд". Мисля че е ясно написано...

# 561
Въпросите бяха риторични. Избор няма, ясно е. Както писа Черна станция, колелото трябва да се върти.

За съжаление колкото по-дълго се поддържа една непоправимо счупена система, толкова повече боли накрая.

# 562
От частните пенсионни фондове нищо добро не очаквам. Но ще си ги държа до последно, че ако взема да се гътна преди пенсия, да ги наследи дъщеря ми. Това е единственият им плюс. НОИ индексира всяка година пенсиите, докато тези фондове не. Така, че (1+1 ) < 1.

# 563
А имам ли избор да се осигурявам само в частен фонд, но да не плащам на държавата? Или да разчитам само на себе си и да не се осигурявам въобще?

Има, да, ама нещо не ти ти се иска да си общак на минимална заплата с пликче от по 100-200 лева за Коледа и Великден, и да не смееш да се разболееш или да ползваш отпуск, мани пенсията. Нали твърдиш, че има хора, които разчитат само на себе си и не се осигуряват въобще, безработни, които карат БМВ-та и джипове и не могат да си преброят парите от пликчетата? Значи и ти можеш.

И последно, ти нали си в някоя чужбина, защо нас питаш какво можеш или не можеш?

Уж много ви е трудна и непосилна работата на някои, ама редовно четете пишете в работно време в бг-мама и сигурно поне 2-3 часа от работния ден на високоплатената работа отиват за цъкане в интернета, докато тези, на които уж завиждате, не могат да седнат дори.

# 564
Не съм общак за минимална заплата защото съм учил и съм се развивал. Ти, ако не си, си е 100% само твоя вина. Можеш да започнеш от началното училище, където обясняват какво значи риторичен въпрос.

Аз мога да не плащам никакви данъци и осигуровки, ама не е законно. А и не работят с дребни селски тарикати.

Не завиждам, а се възмущавам, че милиони хора съзнателно и целенасочено нарушават законите и после имат наглостта да предявяват претенции, че им се дължи нещо. Ти ако видиш един убиец или изнасилвач ще го подминеш ли, мислейки си колко му е тежко на него или ще му "завидиш"?

Работата ми е сложна и висококвалифицирана и затова е добре платена, а не защото не сядам по цял ден. Да преливаш от пусто в празно без спир по цял ден не е за похвала. Ама щом си паднала до нивото да смяташ кой колко време прекарвал във форума, то няма как да го разбереш това.

Последна редакция: чт, 06 апр 2023, 21:04 от bboiko

# 565
Имам вече  40 г. трудов стаж. През цялото време съм осигурявана на реална заплата. Заплатата е била винаги средната за длъжността - напр. счетоводител. Така искаха и предлагаха фирмите при интервю. Аз нямаше как да откажа, нали търся работа, а и дете без баща имам.
Имам 2 близки приятелки - зъболекарка и стр. инженер. И двете от 1989 г. работят за себе си, през цялото време се осигуряват на прага за длъжността/около МРЗ/. Междувременно няколко пъти уж ги съкратиха и си ползваха по 12 м. безработица докато си работеха. През цялото време аз им обработвах фирмените разходи, подавах декларации и плащах дължимо към НАП и НОИ. Плащаха ми за услугата, не се оплаквам.
Скоро и трите се пенсионирахме - резултата е в тяхна полза. Моята пенсия е само с 200 лв. по-висока от техните. На тях им се полагат соц. плащания за отопление, за храна, за сума ти неща. Не, не са с група инвалидност - просто самотни жени с минимален доход.
Аз нямам право на никакви соц. плащания освен пенсията.
Говорим си, че като се съберат всички техни приходи - моето бъхтене и осигуряване на реална заплата е било безсмислено.
Това е положението сега, как ще е след години за сегашните млади - няма кой да каже. Всеки си решава.
Здравейте! Само ако позволите да попитам - какви са условията за тези помощи за отопление и т.н.? Майка ми също е сама, вдовица, с мин.пенсия е и не получава такива неща?

# 566
Едно от условията е да нямаш собственост. Поне така съм чувала.

# 567
  • София
Не, не трябва да имаш други имоти, освен този, в който живееш и да не си извършвал сделки с недвижима собственост, включително и земи, в последните 10 години.
Помощта за отопление не се изплаща по подразбиране на всеки с минимални доходи, а трябва да отидете и да си я поискате. В дирекциите по социално подпомагане по местоживеене се ходи, там ще ви обяснят.

# 568
Условието е дохода да е под 504 лева на месец на член на семейството и да имаш само едно жилище, последните 5 години да нямаш прехвърляне на имот, да нямаш повече от 500 лева в банка, да не вземаш рента от земи.

# 569
Не съм общак за минимална заплата защото съм учил и съм се развивал. Ти, ако не си, си е 100% само твоя вина. Можеш да започнеш от началното училище, където обясняват какво значи риторичен въпрос.

Аз мога да не плащам никакви данъци и осигуровки, ама не е законно. А и не работят с дребни селски тарикати.

Не завиждам, а се възмущавам, че милиони хора съзнателно и целенасочено нарушават законите и после имат наглостта да предявяват претенции, че им се дължи нещо. Ти ако видиш един убиец или изнасилвач ще го подминеш ли, мислейки си колко му е тежко на него или ще му "завидиш"?

Работата ми е сложна и висококвалифицирана и затова е добре платена, а не защото не сядам по цял ден. Да преливаш от пусто в празно без спир по цял ден не е за похвала. Ама щом си паднала до нивото да смяташ кой колко време прекарвал във форума, то няма как да го разбереш това.

Аз също съм учила и съм се развивала, и съм полагала труд. Това, че хипотетично съм по-ниско платена от някой друг, съвсем не означава, че съм по-необразована, неквалифицирана и трудеща се от него, в държава, където сегментът с високите (нормални) заплати е много тесен, и често може да си образован и квалифициран, и пак да не си високоплатен. А всеки трудещ се заслужава за труда си заплащане, достатъчно, за да води нормален начин на живот. Уважавам много чуждия труд, и неквалифицирания, и когато е видно, че човекът си се труди, но получава минималното, някак не ми изглежда справедливо. В България имам чувството, че всеки един труд и усилия се подценява, ако не изкарваш много. Аз разбирам от висша математика. Случвало ми се е да ме карат да "помагам" и в реала, че и в бг-мама. Да не влизам в конкретизации за реала, че да не се разпознае някой, но в бг-мама се публикуват 20 задачи по висша математика. Такъв тип задачи дават по 2-3 задачи, в зависимост от броя на подточките в задачата за 3-часов изпит. И се предполага, ако знаеш как да решиш задачата, да ти отнеме около 3 часа, за да ги решиш. Аз решавам десетина от 20-те задачи безвъзмездно, за да хванат тройката, и се пита мога ли да помогна и с останалите, т.е. да ги реша. Е, 3 задачи, ако се решават за 3 часа, колко часа висококвалифициран труд са нужни за решаването на 20 задачи, и дали някой ще помоли друг да му помогне, като отдели 20 часа да му прекопае градината и му нацепи дървата?

Общи условия

Активация на акаунт