За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 211
  • 802
  •   1
Отговори
# 570
  • Швейцария
Аз съм изумена как някои хора с гордост си казват, че нарушават закона. Но явно без контрол от властите почти всеки ще се опитва да мами на дребно. Тук в моята чужбина хванаха един работник с пари в плик. На секундата 45 000 франка (80 000 лв) глоба за работодателя. Работникът (от Косово) депортиран с черен печат. Да го питам сега в Косово без пенсия по кои кофи ще рови.
Ама те до пенсия нямало да доживеят, чета тук. Ами ако доживеят какво? Аз си плащам данъци за всяка стотинка. Държавна здравна застраховка тук няма. Всички са частни и си избираш модел, който на теб ти харесва. Основната е задължителна за всички. По повод оплакванията, че всичко се доплаща...не можеш да очакваш да плащаш 50 лв и медицинските услуги да са ти безплатни. Аз плащам 400 франка на месец, а не съм богата. Ами правиш си една ДЗ и готово. Направо съм потресена как може да мислиш само за себе си и да очакваш държавата да ти е длъжна за всичко.

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 23:13 от JennyBG

# 571
Ама защо си мислите, че нормалните хора чакат на държавата? Циганите чакат от държавата, от неправителствени организации и др.

# 572
Тук в моята чужбина хванаха един работник с пари в плик. На секундата 45 000 франка (80 000 лв) глоба за работодателя. Работникът (от Косово) депортиран с черен печат.
Много красиво са постъпили, но тук как да стане? Кой да "хване" някого с плик - някой от НАП ли? Дори работникът да отиде в НАП и да каже, че му плащат в плик какво ще се случи може ли да предположим? Първо отегчено ще му кажат да пише нещо, 3 имена, ЕГН. После ще се задвижи системата, някой свой човек ще се обади на фирмата да им каже, че утре ще идват на проверка по сигнал. Работодателят ще събере всички да ги заплаши да не вземе някой да се изкаже неправилно. Няма да се учудя, ако питат работниците на общо събрание вярно ли е - и всички ще се правят, че не са чували. После виновникът случайно ще подаде молба за напускане. Твърде възможно е работодателят да започне да го съди за "клевета" - видиш ли изложил го е пред институциите, а той изобщо не е имал вина, почувствал се е унижен, вдигнал е кръвно, претърпял е психически тормоз. И керванът ще си продължи.

# 573
  • Швейцария
Работникът е бил хванат на гарата при рутинна проверка от полицията, а не от НАП. Бил е с работни фирмени дрехи и просто са го проверили и са намерили плик с пари. Отделно ходят на проверки във фирмите, без сигнали. Все отнякъде трябва да се почне.

# 574
Да, но ти си в Швейцария.
Ние сме на светлинни години от вашия ред и закони. Затова ще си тънем в блатото.

# 575
Там има държава. Тук е супер криво. Пак казвам - дори да подаде сигнал работник с плик, ще го изкарат, че клевети и лъже. Без друг свидетел няма шанс. А дори да му повярват, след като глобят фирмата, работникът ще бъде уволнен. Ако НАП му дадат примерно 50% от глобата като премия, може да стане, но тук няма такава практика. Анонимни сигнали доколкото знам не се обработват - много удобно и за работодателите и за НАП (да не си отварят работа).

# 576
Така е, за жалост. Единствено можеш да не работиш за такива работодатели.

# 577
В някои райони са 90% примерно от частните фирми. Значи трябва държавна работа или плик. Сякаш всеки може да избира между десетки работни места - реално вариантите за избор са примерно 1, 2 или 0.

# 578
Тук обществото не иска да се промени това. Ако почне реално да се наказва за плащане в плик не фирмите, а "онеправданите" бедни служители ще скочат на бунт. 90% от фирмите в някой райони може да дават в плик, само защото 90% от хората си го искат това.

А начини има да се бори с това. Далеч не всяка фирма има дебели връзки с НАП. И сигнала не може да е анонимен, но не е задължително да е от служител. Винаги може да подадеш сигнал и да кажеш, че знаеш от приятел там.

# 579
Тук обществото не иска да се промени това. Ако почне реално да се наказва за плащане в плик не фирмите, а "онеправданите" бедни служители ще скочат на бунт. 90% от фирмите в някой райони може да дават в плик, само защото 90% от хората си го искат това.

А начини има да се бори с това. Далеч не всяка фирма има дебели връзки с НАП. И сигнала не може да е анонимен, но не е задължително да е от служител. Винаги може да подадеш сигнал и да кажеш, че знаеш от приятел там.
Тъй ли? Все пак знаеш ли какво е набеждаване от съдебна гледна точка? Защото ако фирмата бъде глобена, собственикът няма да е щастлив. А системата е такава, че източникът на сигнала ще бъде оповестен на "потърпевшия" (информира ни ето този човек). НАП отиват на проверка и случайно "не откриват нищо". Щом не откриват нищо, значи излиза, че твърдението не е вярно. Щом не е вярно - значи тоя който е подал сигнал е излъгал. Осъждат го да плати 3000лв и друг път да знае когато се мъчи да оправя света.

# 580
Аз знам, ама ти явно не знаеш и развиваш фантасмагории. Посочи ми един единствен човек осъден за клевета защото е подал сигнал за нарушения. Даже не осъден, а просто делото да е влезло в съда.

Иначе е много лесно - "другите са виновни, аз крада защото няма друг избор, някой да дойде и да ме спаси..."

# 581
Аз знам, ама ти явно не знаеш и развиваш фантасмагории. Посочи ми един единствен човек осъден за клевета защото е подал сигнал за нарушения. Даже не осъден, а просто делото да е влезло в съда.

Иначе е много лесно - "другите са виновни, аз крада защото няма друг избор, някой да дойде и да ме спаси..."
Ти си тоя, който "явно не знаеш и развиваш фантасмагории". Аз конкретно знам човек, срещу когото беше заведено дело при положение, че беше казал истината. Не става дума за осигуровки, а за по-сериозно нещо. Накратко казано адвокатът му е казал, че няма шанс, т.е. ще изгуби делото. Защо? Защото няма свидетел. Той твърди едно, обвиненият (реално виновник) твърди, че не е вярно. Всеки е невинен до доказване на противното, а без свидетел думата на моя познат не се брои. И беше готов осъден за набеждаване. Отърва се по други причини. Тъй че аз имам ясна представа, а ТИ си далече от истината. Вземи намери някой адвокат да ти разкаже реални случки от правната система.

Не всеки собственик на фирма ще тръгне да съди при такива обстоятелства, но ще се намерят доста, които ще го направят. Едни за да покажат, кой кара влака, други за назидание - да не се случва занапред.

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 00:25 от BCD

# 582
Съдебните решения в България са публични и се публикуват в интернет. Посочи ми едно, където някой е подал жалба срещу работодател, с истински твърдения и е осъден. Едно.
Иначе ти и феи и еднорози може да познаваш... и пак ще си останат фантасмагории нещата дето пишеш.

# 583
Първо не пречи ти да си първият (образно казано ти - да поясня преди да си се развилнял). Второ - казвам ти, че технически спокойно може да те осъдят за набеждаване, освен ако не се появят още 2-3 работника, които да потвърдят. Но при достатъчно нагъл собственик с подходяща репутация, може да няма желаещи. Не казвам, че гарантирано това ще стане или че е много вероятно. Казвам, че освен че няма да бъде наказана виновната фирма, може и да пострада подаващият сигнала, колкото и абсурдно да звучи.

# 584
И това го твърдиш на база на какво? Само и единствено на собственото ти въображение.

Общи условия

Активация на акаунт