За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 154
  • 802
  •   1
Отговори
# 60
Нарциса, тотално си противоречиш в последния ти пост. От държавата се дотират основно ниските пенсии - всички добавки на калпак от последните години реално са изкривяване на принципа на пропорционалност в пенсионната система. Разните помощи за отопление и т.н. - също. Да не говорим, че заради повсеместното укриване на доходи, тия с максималните пенсии са просто нищожен процент чисто пропорционално и много по-малко пари от държавния бюджет стигатр до тях, отколкото до вас тарикатите.   Аз също съм за солидарна система, въпреки че съм внесла много повече, отколкото съм ползвала. Бай Иван, който реално е на минимална, реално го ощетяват точно неплащащите.  Както тия с фалшивите ТЕЛКове ощетяват истинските инвалиди. Смисълът на солидарната система е всички да внасят и да получават, когато наистина са в нужда. Само че като 70% са тарикати и си измислят всякакви причини да не плащат, няма как да има за истински нуждаещите се
И не говоря за хората е провинцията без избор дали да работят при тримата възможни дерибея.

# 61
Какви са тези 500 лв. осигуровки?
Или ти ги бъркаш с данъците? Хем казваш, са малко и недостатъчно, хем 500?
Последно кое от двете?

# 62
Не съм фен на солидарната система именно заради това. Аз плащам в пъти повече от тариката и накрая за мен пак няма направление, пак си плащам всичко, а пенсия след 40 г не се надявам и да взема.

И здравните трябва да са пропорционални, според това което си внасял, толкова да получаваш. А не аз с моите здравословни проблеми да плащам всеки път, понеже не се покрива от каса да си с моето здравословно състояние.

# 63
За здравните е добре да са пропорционални, но не виждам как ще стане.
Бубулина казва, че си плащали. Плащат само преглед. Ако трябва цялото лечение в болница да плащат, хич няма да им излезе сметката с укритите данъци.

# 64
Да не мислите, че в болниците не се доплаща.Преди 5 години ми се наложи операция и доплатих 3500+ бакшиш на лекаря.Ако бях неосигурена пак щеше да е толкова според ценоразписа. Осигуровките, ако са лични, всеки ще се стреми да внася повече, но като са в обща каца плащат всички, ползват само някои.Аз преди се осигурявах на три мин. заплати, като се разболях, всичко си плащах, ,,хубаво е да се направи ЯМР, виж някой познат лекар да ти даде направление",на докторката ми сестрата всеки месец на ЯМР с направление, аз плащам като поп.Сега се осигурявам не само на минималната, но и на 4 часа и ако не подписвах документи, които трябва да се знае кой ги е изготвил, въобще нямаше да се осигуря.Пет години не съм работила, не съм умряла гладна, значи и без или с минимална пенсия пак няма да умра.

# 65
На драго сърце бих плащала и детската градина, и учебниците на детето си, и прегледите, които така или иначе плащам, щото направления няма, или не се покриват от каса, и транспорта ще си плащам (впрочем не ползвам градски и не се чувствам длъжна да плащам транспорта на другите, които го ползват) и много, много други неща. А не моето дете да чака за място в градината, щото Пена от Селеметя е социално слаба и нейното е с предимство, а мен кучета ме яли - ще плащам детегледачка една година, кво толкова, нали се осигурявам на реален доход.
За някои неща определено не й ща на държавата "безплатното" защото като е безплатно за всички ощетени са плащащите.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 10:05 от HoneyBee33

# 66
Точно.

# 67
Твоето дете чака, защото в големите градове държавата не подпомага планиране на необходимия брой пред и училищни заведения. А не защото някъде има самотна майка, която има нужда от подкрепа. С това отношение - като за мен няма, за всички да е зле, сме където сме.

# 68
Не "като за мен няма за всички да е зле", а с какво плащащите са длъжни на укриващите?
Защо от моите данъци и осигуровки се осигурява безплатен градски транспорт за всички, а не всеки който използва дадена услуга да си я плаща, в случая билетчето?
Защо моите 760лв на месец осигурителни вноски и данък от заплатата да отиват за безплатни места в градината, като моето дете не е класирано? Значи ще давам 760лв месечно за да влезе на Пена детето безплатно, и ще давам още 1000 минимум за детегледачка, която да гледа моето. Къде ми излиза сметката?

# 69
Буболина, осигурявай се и на два часа, смучи каквото може от държавата, подай си документите за помощи за отопление и за каквото там се сетиш, щото нали не си будала. Съжалявам, но е толкова нагло всичко, което си написала. Замисли се - ти се буташ за направление, която си осигурена на 4 часа, аз се осигурявам на пълната ми заплата и за мен също няма направление и също отивам на ЯМР и скенер за по 250-300 лева от джоба ми, защото някакви нахални н@влеци с твоето мислене със скандали все пак успяват да използват направленията, или като се стигне до болница и където и да е знаят много добре какво им се полага и със заплахи и викане си постигат каквото са си наумили. Спирам, защото ще напиша много грозни неща за хората с твоето мислене, а поведението ми във форума не е на принципа на обидите и скандалите. То всичко е и до самосъзнание едно време моя съученичка най-богатата в класа подаде документи за социална стипендия. Човек трябва да има една линия, която не е хубаво да прекрачва, защото се губи и освен да се излага, друго не се случва.

Имах един колега - мениджър в съседната фирма, турчин беше, веднъж се заформи спор за помощи и прочее добавки и надбавки и помня като днес какво каза "Не ме интересува на кой какво дават, дали му 20-30 лева детски, ще съм благодарен никога да не опирам до тия 20-30 лева и да ги чакам". Просто на нас мисленето ни е грешно, оттам и поведението и всичко останало е със засилка по нанадолнището. Значи тук няма да плащаме здравни, защото някой ходи и се лекува, а някой замисля ли се, че е по-добре да не стига до усвояване на тия удръжки?! Да, не е приятно да се плаща, но наистина е по-добре никога да не му се налага на човек да ходи за направление.

HoneyBee33, твоите зададени въпроси и аз бих могла да ги задам - аз ползвам автомобил, зареждам го без никакви отстъпки, защото не съм фирма, синът ми е студент, нито ползва учебници, безплатни, нито транспорта му е абсолютно безплатен, нито за градините ме вълнува, че са станали безплатни, това означава ли, че трябва да вляза в тъмно-сивия сектор? Значи, аз ще давам парите си, за да гледат безплатно в детската на Пена детето, на HoneyBee33 детето и да има за Буболина направление?

Хора, противоречите си, но имайте предвид, че това, което гордо заявявате е престъпление, реално укривате данъци, и имайте също предвид, че родителите ви са работили и също са внасяли данъци и са имали удръжки. Погледете извън собственото си портмоне, апартамент и т.н. и вижте, че света не се върти около 760-те лева.

# 70
Напротив, аз не си противореча. От пропорционалните осигуровки в момента няма смисъл - и минималната да внесеш, и максималната - получаваш едно и също; за спешната помощ няма нужда и да си внасял. В същото време е безумно нагло конкретно за здравеопазването някой ти обяснява, че не заслужаваш някаква здравна услуга, защото работиш за малко пари. Чакай малко, бе, Хитлер, кой си ти и откъде изпълзя?
Противоречат си хората, които си 'почиват' на борса - ето това е абсолютно и еднозначно точене на вноски, защото тази борса е за подпомагане на временно безработни. Реално с моите пари - защото аз не взимам болничен за две кихания и не се регистрирам на борса - се дотират доста хора, които хем не им се работи, хем не искат да си барат спестяванията (ако изобщо имат такива). Отново много нагло.
Пенсионната система е изкривена от демографията. Без външни заеми и местене от перо в перо няма никакъв шанс дори с максимални вноски да докарат достойни пенсии, но това не е от неплащане на достатъчно вноски, а от липса на хора да плащат изобщо.
Болнични - каквото си внесъл, това получаваш. Майчинство - също получаваш внесеното, а чалъмът с фиктивните договори не важи от години.
За бонусите с непостоянен характер не са задължителни осигуровките, само данък, който поне където съм била се плаща.
Мисълта ми е - за какво изобщо спорим тук? На някой баба му не получава достойна пенсия и му е крив светът? И моята не получава. Хранят я дъщерите ù с по 300 лв месечно, нищо, че те самите се осигуряват на висока заплата.

# 71
HoneyBee33, твоите зададени въпроси и аз бих могла да ги задам - аз ползвам автомобил, зареждам го без никакви отстъпки, защото не съм фирма, синът ми е студент, нито ползва учебници, безплатни, нито транспорта му е абсолютно безплатен, нито за градините ме вълнува, че са станали безплатни, това означава ли, че трябва да вляза в тъмно-сивия сектор? Значи, аз ще давам парите си, за да гледат безплатно в детската на Пена детето, на HoneyBee33 детето и да има за Буболина направление?

Хора, противоречите си, но имайте предвид, че това, което гордо заявявате е престъпление, реално укривате данъци, и имайте също предвид, че родителите ви са работили и също са внасяли данъци и са имали удръжки. Погледете извън собственото си портмоне, апартамент и т.н. и вижте, че света не се върти около 760-те лева.
Не виждам къде си противореча. Както казах, внасям 760 лева. И съм ЗА всички да ги внасят. Това на което държа в замяна е аз и Пена да сме равни, когато става въпрос за ползване на услуги. Както и ти каза, дразнещо е хем да внасям високи осигуровки, хем после да плащам ЯМР, а тия на 4 и на 2 часа минават тънко и си търсят правата.
И да, права си че в зависимост от възрастта едни ги интересуват градините, други университетите, и точно затова по-горе написах, че на драго сърце бих пращала за услугите, които ползвам аз, стига и другите да плащат за тези, които ползват те.

# 72
Не работя в сивия сектор. Нито родителите ми, нито близки роднини и приятели. Силно се надявам да не се налага. Разбирам, че някои хора нямат никакъв избор и са притиснати от обстоятелствата, но все си мисля, че тези хора са сравнително малко. Виждам какъв е манталитетът на българина, какви са му разсъжденията и разбиранията - сакън да не се мине.

# 73
Аз като съм поискала направление се осигурявах на 2200 лева.Веднъж поисках, отказаха ми, повече нито съм искала, нито ще поискам.И детски не съм получавала защото тогава се гледаше дохода и за отопление не ми дават, не съм и искала.Аз се оправям без държавата и тя да се оправя без мен.И за избори да не ме търсят, все ми е тая, кой какъв ще е.

# 74
Нарциса, чалъмът с майчинството си върви и сега, само че срокът е достатъчно дълъг, за да го смятат за неизгоден.
Никой не твърди, че малко внеслите нямат право да ползват здравни услуги, но тук отново се чете като дявола евангелието. По-скоро ако се приеме, че всички внасят реалните удръжки, ще има повече пари и ще е по-лесно за всички. То реално и тия със 760 и тия с 2200 сме все в калта, защото тези с многото пари отиват директно в частната болница или в чужбина, а ние тук се прецакваме един друг, това се случва.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 10:45 от blackcat6

Общи условия

Активация на акаунт