За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 138
  • 802
  •   1
Отговори
# 675
Ще ми прибират осигуровки, за да ми подхвърлят две евтини пломби, едно възстановяване на зъб с  коронка е 550 лв. Не говоря за мизерните кабинети по апартаментите, където и инструментите даже не се стерилизират адекватно. Нищо няма срещу внесените пари, нищо.

A колко ти е здравната осигуровка (общата сума се дели на пера и една малка част е за здраве), че да стига и за зъболекарски услуги? Те са доста скъпо нещо все пак по цял свят.

# 676
Най- голямото перо сигурно е за заплати на чиновниците в Здравната каса.

# 677
Да не се залъгваме, че дори и със здравна осигуровка, навсякъде всичко се заплаща.
Особено операции, всичко е със доплащане, дори и в държавните болници.

# 678
Затова минималното е достатъчно.

# 679
Ще ми прибират осигуровки, за да ми подхвърлят две евтини пломби, едно възстановяване на зъб с  коронка е 550 лв. Не говоря за мизерните кабинети по апартаментите, където и инструментите даже не се стерилизират адекватно. Нищо няма срещу внесените пари, нищо.

A колко ти е здравната осигуровка (общата сума се дели на пера и една малка част е за здраве), че да стига и за зъболекарски услуги? Те са доста скъпо нещо все пак по цял свят.
Това ти ли го питаш с минималната ЗОВ? И получаваш същата услуга като мен?
240 лв всеки месец, което е абсолютна кражба. Този, който го е измислил съсипа здравната система в България.

# 680
  • Mediterraneo
240 само здравни?

# 681
При осигуровка на 3 400 лв., което е максималния осигурителен доход в момента в България, здравната осигуровка е 108.80 лв., така че моля да не преувеличаваме.

От тук - https://kik-info.com/trz/zaplata.php

# 682
За България здравната осигуровка е 8% от осигурителния доход (поделена в съотношение 40:60 между работник и работодател).
И в такъв случай е максимум 272 лв. на месец общо, на човек, осигуряващ се на тавана 3400 лв.
3,2 % от работника, т.е. 108 лв , но и 4,8 % работодателя плаща, т.е още 163 лв. Общо 272 лв. на месец.

# 683
Това ти ли го питаш с минималната ЗОВ? И получаваш същата услуга като мен?
240 лв всеки месец, което е абсолютна кражба. Този, който го е измислил съсипа здравната система в България.

Да, ама:
- Аз не мрънкам по въпроса.
- Внесла съм вече доста пари (все на максимума) без да съм им ползвала услугите.
- Ред години съм плащала даже пълната сума от джоба си - и на служителя, и на работодателя.
- И днес плащам колкото е по закон и пак не им ползвам услугите.

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 10:15 от Черна станция

# 684
За България здравната осигуровка е 8% от осигурителния доход (поделена в съотношение 40:60 между работник и работодател).
И в такъв случай е максимум 272 лв. на месец общо, на човек, осигуряващ се на тавана 3400 лв.
3,2 % от работника, т.е. 108 лв , но и 4,8 % работодателя плаща, т.е още 163 лв. Общо 272 лв. на месец.
Останалите 163.20 лв. се плащат от работодателя. Не е много коректно да се каже аз ги плащам.
Иначе да, за сбора от работодател и работник, да 272 лв. са, както казваш.

# 685
Много си е коректно да кажа, че аз ги плащам и останалите 4.8% естествено. Не са ми подарък от работодателя, част от заплатата ми са, аз я изработвам.

# 686
Според мен не е коректно. Плаща ги работодателя, не се удържат от твоята заплата. Не са част от заплатата ти, а част от разходите на работодателя.

# 687
Има и друго - сметките от по-горе незнайно защо са за "тавана" на осигуровките, а колко хора се осигуряват на този таван? И бас държа, че тези, които го правят, масово си имат и допълнителна здравна осигуровка и ползват нея, а не държавната. И всъщност най-много мрънкат осигуряващите се на ниски доходи и ползващи системата.

# 688
Има статистика кой колко ползва системата ли? И задължително той е с ниски доходи ли...не знаех, сега научавам....

# 689
Може и да има статистика, но я нямам. Но съдя по себе си и по околните - който може да мине без системата, а на частно, го прави. А тези с ниския доход (пенсионери, безработни и други) явно не могат да ходят на частно и нямат частни осигуровки. Та общо взето има някаква проста логика.

Общи условия

Активация на акаунт