За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 199
  • 802
  •   1
Отговори
# 75
Нарциса, това, че искаме пропорционално ползване на здравеопазването, не ни прави Хитлер. Понеже аз се питам защо плащам една мрз на тая държава месечно, като един ЯМР, който е 400 лв не мога да си направя?

# 76
  • София
Ако говорим за здравни осигуровки конкретно, аз ползвам и допълнително здравно. Месечната премия към частния застраховател е по-малка от здравните осигуровки, които отиват към държавата. Не знам как точно се изчисляват тези премии и дали са на база държавните осигуровки - някой, ако знае, да разкаже.

За последните поне 5 години не съм ползвала никакви направления, не съм ходила в държавни болници, даже и при личен лекар не съм ходила. Миналата година имах операция, преди и след нея един куп процедури, скенери, изследвания, прегледи при какви ли не специалисти - не съм дала нито една стотинка. Всичко минава през частния фонд. Плащам си само нещата, които ей така съм решила, че искам да изследвам, примерно, интересно ми е да си видя нивата на витамините. За останалото си имаме профилактични прегледи всяка година. За какво ми е да се бутам по поликлиниките за направления за щяло и нещяло? Нека да ги ползват хора с по-належаща нужда.

Между другото, предложих на семейството ми да ги запиша към моя фонд - не щат. Нали ЛЛ дава направления.

На мнение съм, че държавата трябва да има ангажимент да осигури профилактика и спешна помощ за всички. Профилактиката излиза по-евтино и в дългосрочен план е по-добре за всички. След това идват субсидиите за определени заболявания и групи от населението. Лечението на деца до 16 години, според мен, трябва да бъде напълно безплатно - нито държавата, нито фармацевтичните компании ще обеднеят, ако лекарствата са безплатни за децата. Макар да нямам лично мои, с удоволствие бих плащала и по-големи осигуровки, ако отиват за това. Абсурдно е родители да просят дарения и да теглят кредити, за да лекуват децата си.

Някой по-назад беше написал, че с края на соц-а е останало убеждението, че държавата трябва да се грижи за всичко и всички. Като е било соц, не съм била родена още, та това убеждение ми е чуждо. Нека държавата да се грижи за слабите и уязвимите с моите данъци. Аз, докато имам възможност да се грижа за себе си, ще го правя. Ама ако някой си счупи крака, докато кара ски, държавата ли да плати гипса? Редно е човекът да е помислил за себе си и да се е застраховал предварително, щом ще практикува екстремни хобита. Държавата би трябвало да се погрижи само да получи първа помощ и да го закара в болница, ама всички знаем приказката за медицинските хеликоптери.

То не само за здравните е така, избщо за застраховките важи. Откъде накъде ще плащам, нали има държава, да се грижи за мен. Rolling Eyes

# 77
Нека се върнем към пенсиите и отчисленията за тях. При сегашната МРЗ - от работодател и работник се внасят около 178 лв на месец. За 40 г трудов стаж това са 79 хил. лв, при минимална пенсия от 500 лв са за 13 г. , т.е. средна продължителност на живота 78 години. Това са внесените пари, без олихвявания.
Ако си самоосигуряващ е по-разумно МРЗ и инвестиции в друго, което би довело до приходи след пенсиониране.

# 78
Работя в батака здравеопазване. Винаги съм плащала големи осигуровки, включително и здравни и вече нищо безплатно не получаваш.
Това е трагичната реалност.
Преди 3 вечери, на спешното в Токуда платих 85 лв., за да ми кажат вътре , че нямат УНГ и трябва в делничен ден да дойда, и запиша час.
За, който естествено платих 120 лв.
Това е трагичното, че въпреки осигуровките, нищо не получаваш реално.
И не се заблуждавайте, че в спешните звена, не се плаща.

# 79
Разбира се, че и аз ползвам ДЗ. Иначе няма начин. Само, че трябва да го направят възможно да избираш кое да плащаш- частното или държавното. Понеже аз плащам две, за да мога да ползвам само едното!

Хепи док, в исул съм ходила по спешност на унг и не са ме връщали. Просто е ужасно чакане, защото има винаги много хора. За някои наистина спешни състояния като отит не се плаща. Ако не си спешен случай, плащаш. И разбирам защо е така, понеже съм висяла с часове като имах отит и ангина, а пред мен минаха 20 майчета, с малки деца, които не бяха спешни. И не е честно унг там да върши работа на личен лекар в събота. Аз бях с ужасяваща болка и всички минаваха пред мен, че уж са с деца, ама спешни нямаше. Накрая не платих нищо, ама лекарствата ми бяха достатъчен разход.

# 80
Тия 79 хиляди инфлацията ги е изяла като стой та гледай.
Мама ми внасяше издръжката вместо да я харчи и беше към 59 хиляди, бях студентка, трябваха ми пари, изтеглихме ги - за едни обувки не стигнаха. Толкова за спестяванията с натрупване.

# 81
  • София
Разбира се, че и аз ползвам ДЗ. Иначе няма начин. Само, че трябва да го направят възможно да избираш кое да плащаш- частното или държавното. Понеже аз плащам две, за да мога да ползвам само едното!
Държавни болници и спешни кабинети в тях трябва да има, а те се финансират от данъци. Редно е всички да внасяме някакъв минимум в системата. Някои хора имат късмета да не им се налага никога, други ходят по-често. Здравното е на принципа на застраховките - плащаш, за да имаш, ако ти се наложи. Как работи на практика в БГ е друг въпрос. Схемата на ДЗ, което ползвам, е доста прилична и на теория може да се скалира за общото здравеопазване - имаш един базов пакет, който ти включва профилактика и лечение до еди-каква си сума. Ясно е описано какво ти е осигурено и какво не е. Можеш да ъпгрейднеш с допълнително покритие за зъболекар, очила и/или възстановяване на лекарства, или пък да откажеш профилактиката. В момента ДЗ ми струва под 15 лв. на месец, работодателят плаща повече. Непонятно ми е защо тези допълнителни здравни не са по-разпространени.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 11:29 от MojaveGhost

# 82
Леле, стигнахме върха на наглостта и нарцисизъма - хора гордеещи се, че цял живот лъжат и мамят държат сметка какво им се дължало от парите на изрядните. И се възмущават как трябвало да си платят нещо, при все, че цял живот са минавали тънко. Scream Че и чак сравняват изискването да се поощряват изрядните и наказват нарушителите с Хитлер. Сериозно по-нагло нещо не съм виждал! И лошото е, че обикновено модераторите ги защитават точно тези.
В САЩ е точно така, ако искаш плащаш много, ако искаш малко и като опре ножа до кокала се оправяш сам. И докато всички се възмущават колко било зле и безумно скъпо, те са една от държавите с най-добро здравеопазване и много от новостите в медицината тръгват от там. Ако всичко беше безплатно (финансирано от данъците) технологиите щяха да са замръзнали на ниво от преди 50 години.

Нека се върнем към пенсиите и отчисленията за тях. При сегашната МРЗ - от работодател и работник се внасят около 178 лв на месец. За 40 г трудов стаж това са 79 хил. лв, при минимална пенсия от 500 лв са за 13 г. , т.е. средна продължителност на живота 78 години. Това са внесените пари, без олихвявания.
Ако си самоосигуряващ е по-разумно МРЗ и инвестиции в друго, което би довело до приходи след пенсиониране.
Чакай, малко, с тая сметка - ще се върнеш 40 години назад във времето и ще платиш осигуровки по днешната тарифа или ще се пенсионираш след 40 години, ама ще взимаш днешната минимална пенсия?
Защото минималната пенсия и МРЗ ги вдигат всяка година, а само последните 2 години са вдигнати с над 25%, а със следващия парламент сигурно ще отиде на над 50% общото увеличение.
Ако направиш истинската сметка с реалните стойности по години, ще излезе, че взимаш много пъти повече от внесеното, ако се осигуряваш на минимума. А кое е по-разумно няма значение, когато закона не дава избор.
Или накратко - написаното от теб си е чиста лъжа.

# 83
Никой не твърди, че малко внеслите нямат право да ползват здравни услуги
О, имаше такива твърдения и не само в тази тема. И изказвания за точене на държавата с левчета на ден.
Обаче същите като напишат как те или 'колега/жка' решили да си починат малко с максималното обезщетение за безработица, никой не говори за точене, а тогава точно онези с ниската осигуровка и левчетата обезщетение бачкат за чужда почивка.

# 84
а тогава точно онези с ниската осигуровка и левчетата обезщетение бачкат за чужда почивка.
Леле, много си си повярвала. Добре, че не те бива със сметките, че щеше сама да се изненадаш каква глупост пишеш!
Ама наглостта ти не познава граници- да обясняваш, как укривайки доходи работиш за чуждата почивка, да държиш сметка на хората със светли доходи в какви апартаменти живеели... Нямам думи направо!

# 85
  • СИ
...
Имам 2 близки приятелки - зъболекарка и стр. инженер. И двете от 1989 г. работят за себе си, през цялото време се осигуряват на прага за длъжността/около МРЗ/. Междувременно няколко пъти уж ги съкратиха и си ползваха по 12 м. безработица докато си работеха. През цялото време аз им обработвах фирмените разходи, подавах декларации и плащах дължимо към НАП и НОИ. Плащаха ми за услугата, не се оплаквам.
Скоро и трите се пенсионирахме - резултата е в тяхна полза. Моята пенсия е само с 200 лв. по-висока от техните. На тях им се полагат соц. плащания за отопление, за храна, за сума ти неща. Не, не са с група инвалидност - просто самотни жени с минимален доход.
Аз нямам право на никакви соц. плащания освен пенсията.
...

И аз от време на време се замислям за подобни неща. И все не мога да си отговоря, защо системата не стимулира редовните и точни платци на осигуровки и данъци. Стигам до извода, че на България не ѝ трябват нито хора, нито деца.

# 86
Стимулира, но става бавно прокарването. Например сега като имаше мярка за бензина, аз също се възползвах от нея, като физическо лице естествено и се чувствах "стимулирана", да ама какво стана - махнаха я и ще раздават ваучери и то при определени условия. Да, не е приятно винаги да си извън условията и всъщност разочароващото е , че винаги едни и същи получават и едни и същи плащат и изведнъж се оказва, че тези които получават ги получават не защото им се полагат, а защото официално им се полагат, а неофициално получават плик.

# 87
Значи в Щатите върлуват Хитлеристи в здравната им система. Там, ако не си внесъл, няма да ти обърнат никакво внимание. Защо ли така се отнасят с хората? И майчинство нямат, нито болнични. Абе, нацизъм и геноцид.

Понеже всички, или повечето в темата, пишат наизуст, аз ще ги оборя с доказателства.
За сега пенсиониращите се се гледат внесените осигуровки. Всичко след 1996 е в системата, черно на бяло.
С една приятелка скоро говорихме. След година се пенсионира и според НОИ, по прогнозна пенсия ще взема към 780-800. Защо било толкова малко? Отворих си аз моя профил и ѝ показвам, тя има 100 000 по-малко внесени от мен осигуровки. Е как няма да са по-малко? То бива и да са еднакви.

Буболина, ами я си представи, че освен бакшиша, който си дала на добра воля, ти начислят целия престой с всички консумативи по лечението в болницата? Кой те кара да даваш бакшиш? Аз не давам, но и не са ми искали.
По линия на работодател ползвам ДЗО. Преди 4 години ми се наложи ЯМР. За следващия ден имах запазен час, те ми го запазиха, и една стотинка не съм платила. Освен това ми се покриват всички прегледи и изследвания, плюс лекарства до определена сума.
Та, подбирайте си работодателите, аз си имам мои критерии, извън заплатата, и досега не съм сгрешила. Плащам си пълни данъци и осигуровки, но имам и много добър социален пакет.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 11:53 от DeVa®

# 88
  • София
В САЩ е точно така, ако искаш плащаш много, ако искаш малко и като опре ножа до кокала се оправяш сам. И докато всички се възмущават колко било зле и безумно скъпо, те са една от държавите с най-добро здравеопазване и много от новостите в медицината тръгват от там. Ако всичко беше безплатно (финансирано от данъците) технологиите щяха да са замръзнали на ниво от преди 50 години.
За технологиите съм напълно съгласна. Наука се прави с пари. Много пари.

Иначе за здравеопазването не знам колко е добро, но със сигурност е едно от най-скъпите, ако не и най. Миналата седмица ни гостуваха двойка американци, на ски сме в Италия. Отишли нашите да си купуват карти за лифта и касиерката им предложила застраховка за няколко евро. Те отказали, щото решили, че застраховката е срещу изгубване на картата за лифта. А тя е медицинска, примерно, ако се претрепеш на пистата и трябва да те изтеглят с хеликоптер. Пред тях се случи да изтеглят някакъв такъв човек от пистата и бяха изумени, че това удоволствие е безплатно, ако си платил 5-те евро на касиерката на лифта. В Щатите, въпреки всичките вноски по частни и държавни фондове, хеликоптерът ще им струва няколко десетки хиляди долара.

Та, подбирайте си работодателите, аз си имам мои критерии, извън заплатата и досега не съм сгрешила. Плащам си пълни данъци и осигуровки, но имам и много добър социален пакет.
Абсолютно!

# 89
  • София
А защо вашите ЛЛ не ви дават направления за специалист?
Аз докато работех имах ДЗЗ - никога и нищо не съм ползвала. Пакета беше минимален, трябваше те да ме насочат към лекар. От както има ЛЛ като отида с реално оплакване жената винаги ми дава направление. Напр. 2022 г. ползвах 1 за съдов хирург, 1 за разширени вени, 2 за  ортопед. Ортопеда ме изпрати на ЯМР - безплатно. От началото на 2023 г. при ЛЛ ходих на профилактични изследвания - пълни кръвни и мамограф. За дъщеря ми/има и бг здр. осигуровки/ и за внуците също нямаме ограничения от към техните ЛЛ.
Странно ми е как все за другите направления няма и си плащат.

Общи условия

Активация на акаунт