За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 165
  • 802
  •   1
Отговори
# 90
На мен ми с странно, че на някой случаен дават.
Deva, освен бакшиша платих и 3500 на касата + направлението.Неосигурената плати 4000 на касата.

# 91
А в какъв размер са разходите в болницата? Че сега малко от пусто в празно преливаме как на някого касата му спестила едни пари.
И да, по отношение конкретно на здравеопазването САЩ са брутално наци-капиталистическо комбо. Раждане над $30 000, с хубава застраховка - 2-2500. У нас на частно колко е раждането, нещо нямам спомен да е коментирана сума от порядъка на 55 бона?

# 92
Малеее, и САЩ излезнаха нацисти! Joy Очаквам възхвала на комунизма след малко.
В Щатите, въпреки всичките вноски по частни и държавни фондове, хеликоптерът ще им струва няколко десетки хиляди долара.
Ще им струва според това с какъв пакет осигуряване са. Може и нищо да не им струва.
А в България, като сме със социално осигуряване, колко струва хеликоптера? Аааа, чакай, ние въобще нямаме такъв. От три десетилетия поне и не е ясно още колко години няма да имаме, въпреки че са ни дали пари за това от ЕС. На САЩ колко хеликоптера са им купили от ЕС?

Стимулира, но става бавно прокарването. Например сега като имаше мярка за бензина, аз също се възползвах от нея, като физическо лице естествено и се чувствах "стимулирана", да ама какво стана - махнаха я и ще раздават ваучери и то при определени условия.
Раздаването на калпак не е стимулиране на изрядните, а предизборна кампания. За да е стимулиране трябва да е свързано с размера на декларираните доходи. Да не говорим, че докато се начудят за тоя 25 стотинки и горивата скочиха с ~60, а като се разбра окончателно, че отпада отстъпката и веднага паднаха с ~40...

# 93
Е то има хора, които наистина получават минималната. Но няма страшно, те и без друго не са тръгнали да се лекуват и правят зъби, ако не е на живот и смърт. Всеки ги подритва и така..
А има и други, за които парите в плик са 50 - 100 лева. Да не мислите че имат сили да ритат? Умрял някой за тях, ако не е Пенка ще е Драганка.
Има и уж големи фирми, които дават повече пари в плик. Не всеки може да каже НЕ и да яде въздух. 
Виновно  е дългогодишното държавно деградирало управление,  от което, като черва висят  оядени пиявици (администрация, държавни фирмички, крадливи роднини на политици, приятелски фирмички...), поглаждат доволно кореми и вменяват чувство на вина на обикновените хора.
Като излезе някой да обяснява по телевизора, че българите нямат, защото не работят достатъчно. Или нямало хеликоптер щото е скъпо, или, или , или. Е, имам се за културен човек, но ми иде да му се изплюя в лицето.
Аз пък казвам, че хората в повечето европейски( и не само) страни не са нито по-работливи, нито по-умни,  а живеят по-добре и имат достойни старини.
И както вече разбирам здравеопазването уж безплатно за деца, но се плащало и то.
В Англия, дори лекарствата до 18 години за безплатни, даже и след 18 ако детето учи в колеж. На детето ми дори пастата за зъби предписани от зъболекар беше безплатна. Мислите ли, че човек получаващ заплата в Англия не може да си позволи 1 паста за зъби? Това е държавна политика.

# 94
bboiko, нали разбираш, че няма как заради 25 ст. някой на някого да промени мисленето. Въпроса е, че на всички удръжки веднъж и обикновения човек може да се възползва.

# 95
Ей така в нищото ще кажа - не очаквайте да живеете в уредена държава, ако самите вие сте привърженици на шашмите. Ако масата хора са с такова мислене, кой, аджеба, ще подобри системата?

# 96
Редно е да упоменеш и данъците в ОК, zavs, също, че там не можеш нито цент да укриеш.

# 97
Аз пак да кажа, защо не идете в Англия като там е хубаво и системата е добра? Защото няма да ви търпят да мамите останалите и не само това, а може и да ви осъдят.

# 98
Като почнете така... навсякъде може да се укрие. И във форума има примери.
В България си има съвсем законови вратички. За бонусите вече писах. А Завс е прав/а, че хората на минимален праг парите им в плик са много малка сума, дори да ги има. Не знам защо са толкова упорити опитите да се внуши, че 1.5 милиона българи (май толкова бяха по статистика) ги осигуряват на МРЗ, а им дават хиляди в плик всеки месец. Къде това? В Попово? Асеновград? Своге?

# 99
  • София
И в Англия, и в ЕС решил ли си да скриеш данъци - ще го направиш без проблем. Не обожествявайте техните системи, а и хора всякакви.
Друго се замислих сега - работещите в ДА нали не плащат осигуровки и май данък. Държавата го внася вместо тях. А държавата от къде го взема - от работещите. Прехвърля от единия джоб в другия. Защо за тях е измислено така?

# 100
Редно е да упоменеш и данъците в ОК, zavs, също, че там не можеш нито цент да укриеш.
Ами че аз не укривам 😀. И защо да го правя? Получавам достойно възнаграждение за труда си. Плащам си данъци определени от държавата.
В България хората не плащат ли.
Ама не, то в другите държави, били по-големи данъците. Ама и заплатите са по-големи.
Чистачката при нас получава минималната, плаща си високите данъци 😀 и всяка година ходи в Испания и Турция. Беше и в Гърция, доста места е обиколила и не е само тя. Трябва да ви кажа, че нито работи повече нито е по-образована (да не кажа че е направо неграмотна) от хората в България, които са на реална минимална. Аз познавам много такива.
Мога да дам много примери, не ми се кълве от телефона.
Хората правели държавата..и е така и не е така. Нации, които на мен ми изглеждат мързеливи и не много умни са проспериращи.

# 101
В Англия, дори лекарствата до 18 години за безплатни, даже и след 18 ако детето учи в колеж. На детето ми дори пастата за зъби предписани от зъболекар беше безплатна. Мислите ли, че човек получаващ заплата в Англия не може да си позволи 1 паста за зъби? Това е държавна политика.

А знаеш ли колко ги доят тези над 18 години в Англия, ако имат големи заплати и плащат целия този масраф? Че им вземат до 45% от брутната заплата за данъци и осигуровки? А после и нямат време да се преборят с чакането и бюрокрацията на здравната система, за която всъщност плащат, защото трябва да работят. Ми аз пък и на това не се радвам. На всичко отгоре във въпросната Англия тези с големите заплати са си внесли вноските за пълна държавна пенсия още в ранна възраст и след това десетилетия пак внасят, но залудо - не получават нищо вече срещу тези вноски, а с тях плащат пенсиите на професионалните безработни. Та може и голям лайф да е, ама за кого?
Лично дъщеря ми много се кефи на здравеопазването у нас - да, плащаш си 60, 80 или 100 лева, ама имаш преглед веднага, и то ако ти е кеф и от професор. А във въпросната Англия докато се доредиш до лекар я ще оздравееш, я ще умреш. Даже и за очила (правила си е и тук, и там) тук за двойно по-малко пари си направи по-хубави очила и защо е така? Явно за да има безплатни очила за безработните. Ми, на мен тази система не ми внушава такъв възторг като на теб.

# 102
  • София
Ще им струва според това с какъв пакет осигуряване са. Може и нищо да не им струва.
А в България, като сме със социално осигуряване, колко струва хеликоптера? Аааа, чакай, ние въобще нямаме такъв. От три десетилетия поне и не е ясно още колко години няма да имаме, въпреки че са ни дали пари за това от ЕС. На САЩ колко хеликоптера са им купили от ЕС?
Е, цената на хеликоптера зависи от конкретния случай, а застраховките рядко покриват абсолютно всички вариращи величини. Все за нещо трябва да доплатиш. Сега, на моите приятели не знам какви са им покритията по полиците, но ми цитираха стартова цена 25 000 долара за хеликоптер.

Също така се оплакваха, че данъчните вече искат да следят за абсолютно всяка една трансакция и двете страни - ако аз ти преведа 100 лв, защото си платил вечерята снощи, и двамата дължим обяснения на държавата. Ти, защото откъде имаш 100 лв, че да ми дадеш, а аз защото откъде имам, да ти върна.

Всяка система си има плюсове и минуси, кусури винаги могат да се намерят. Засега живея и плащам данъци в България. Мисленето ми е с повече капиталистически уклон, но не отричам, че справедливата социална система може да стабилизира обществото. То няма и смисъл да сравняваме със Щатите, защото със сигурност такъв краен американски капитализъм не може да просъществува в БГ. Българите не ги мотивира идеята, че могат да изкарат 100 лв, ами страхът, че могат да изгубят 100 лв. Т.е. стискаме здраво малкото стотинки в джоба, обаче не виждаме по-далеч от носа си, ако ще малко по-натам да блести ковчеже със злато, от което ще има и за нас, и за другите.

# 103
Аиша, не знам твоите познати с какво се занимават в ОК. Моите са категорични, че не може да се осигуряваш на по-малко и разликата да е кеш. Всички пари са по банков път.
Zavs, не казвам, че не плащаш. А, че трябва да се казват и високите данъци, които стоят зад тези безплатни лекарства и грижи за деца. Постигнали са го хората.
У нас като се укриват доходи и не се плащат данъци няма от небето да паднат придобивките.

# 104
Защо тогава като се вдига всяка година МРЗ, оттам и постъпленията в хазната, подобрения се правят само по европрограми с европари, а ние теглим заем след заем?

Общи условия

Активация на акаунт