За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 193
  • 802
  •   1
Отговори
# 105
В Англия, дори лекарствата до 18 години за безплатни, даже и след 18 ако детето учи в колеж. На детето ми дори пастата за зъби предписани от зъболекар беше безплатна. Мислите ли, че човек получаващ заплата в Англия не може да си позволи 1 паста за зъби? Това е държавна политика.

А знаеш ли колко ги доят тези над 18 години в Англия, ако имат големи заплати и плащат целия този масраф? Че им вземат до 45% от брутната заплата за данъци и осигуровки? А после и нямат време да се преборят с чакането и бюрокрацията на здравната система, за която всъщност плащат, защото трябва да работят. Ми аз пък и на това не се радвам. На всичко отгоре във въпросната Англия тези с големите заплати са си внесли вноските за пълна държавна пенсия още в ранна възраст и след това десетилетия пак внасят, но залудо - не получават нищо вече срещу тези вноски, а с тях плащат пенсиите на професионалните безработни. Та може и голям лайф да е, ама за кого?
Лично дъщеря ми много се кефи на здравеопазването у нас - да, плащаш си 60, 80 или 100 лева, ама имаш преглед веднага, и то ако ти е кеф и от професор. А във въпросната Англия докато се доредиш до лекар я ще оздравееш, я ще умреш. Даже и за очила (правила си е и тук, и там) тук за двойно по-малко пари си направи по-хубави очила и защо е така? Явно за да има безплатни очила за безработните. Ми, на мен тази система не ми внушава такъв възторг като на теб.
Забавно е. Живея в Англия и ми обясняваш. Сигурно е така, както казваш. Донякъде си права познавам доста хора над и около 100 години в Англия и съм сигурна че ако бяха под крилото на българската здравна каса щяха бързо да ги оправят с 200 и да не дочакат и 80. Чака се за специалисти ДА. Но ако е  спешно е съвсем различно.
Голям проблем са и зъболекарските услуги.
Но човек си преценява, къде се чувства по-добре. Аз не нося очилаи нямам кариеси, но ме дразнят условията в България. Не можах да ги прегърна. Не страдам от грандомания и не мисля че мога да променя нещо. Ако човек живее 1000 години да, ама при тази продължителност предпочитам да не ми нареждат и поучават хрантутници и крадци. С честен труд, мога да живея добре и да ходя на интересни за мен места. Няма да го пропусна понеже в България мога да си изследвам нивото на някой хормон или желязото, когато ми скимне или щото колежката ми имала нещо си я да видя да нямам и аз.

# 106
Нарциса, уважавам те, ама много прекаляваш.

Направо не знам как интелигентен човек като тебе разсъждава по толкова мизерен начин.

Данъците в България са ниски, както и заплатите. Но тук масово и това, което хората дължат, не се плаща. А аз плащам за такива като теб, като малцинствената с 10 чавета и пенсията на болния ми баща беше 400 лв!

Просто е скандално, искате да сте европейци, ама мисленето ви е анадолско. Ако мине номера… нали ! И все още ви минава и си прибирате чистото, щото така не давате на държавата.

# 107
С вдигането на МРЗ разходите св вдигат много повече от постъпленията. При дискусиите на последното увеличение МФ изчислиха 1 милярд недостиг в бюджета само от исканото увеличение на МРЗ, без да смятат помощи, пенсии и т.н.
Много от заплатите в ДА се изчисляват на база МРЗ.
Е, цената на хеликоптера зависи от конкретния случай, а застраховките рядко покриват абсолютно всички вариращи величини. Все за нещо трябва да доплатиш. Сега, на моите приятели не знам какви са им покритията по полиците, но ми цитираха стартова цена 25 000 долара за хеликоптер.
Застрахователите покриват това за което си се договорил и си платил. Ако искаш и застраховки срещу отвличане от извънземни има. Ако искаш има варианти нищо да не доплащаш, но месечната вноска ще ти е много висока. Ако искаш има по-ниска (или направо никаква) вноска и при нужда доплащаш. Сам си преценяваш риска и правиш избор. А тук със социалната система нямаш избор (по закон) щеш, не щеш плащаш и накрая всички получават еднакво - едно голямо нищо.
А и доплащането често има функцията да спира злоупотреби, а не както преди няколко години някакъв идиот тръгна да качва Черни връх през нощта на Нова година, по гащи и 10 човека го спасяваха после. Доплати си 400 лева, защото спасителите са доброволци и държавата не смята за нужно да им плаща. А като се изчерпат доброволците?
Пак да питам, тук у евтинията, къде ни е спасителния хеликоптер? Ще дойде ли за мен или за теб?

Също така се оплакваха, че данъчните вече искат да следят за абсолютно всяка една трансакция и двете страни - ако аз ти преведа 100 лв, защото си платил вечерята снощи, и двамата дължим обяснения на държавата. Ти, защото откъде имаш 100 лв, че да ми дадеш, а аз защото откъде имам, да ти върна.
Така и трябва. Аз няма нищо против да обясня от къде и за какво са тия 100 лева, ама козметичките, автомотьорите, плочкаджиите и т.н., дето на ден по 20 човека им дават по 100 лева и те ще трябва да обяснят. И тогава няма всяка коледа и на всеки избори да слушам колко гадни сме програмистите с високите заплати и как държавата трябва да ни ги вземе.
Аз няма против всичко да е на светло и да се обяснява, ама да е еднакво за всички и закона да се прилага. Правил съм преводи за много хиляди и съм тегли много хиляди в брой, никой не ми е искал обяснение, ама всичките ми приходи могат да се проследят през банката и са отчетени в НАП и няма нужда да ме питат от къде имам тези пари.

Хората правели държавата..и е така и не е така. Нации, които на мен ми изглеждат мързеливи и не много умни са проспериращи.
А какво прави държавата? Ти лоши политици, дето обвиняваш от къде са се взели, от луната ли? Бюджета на държавата кой го запълва?
Някакви абстрактни същности ли трябва да обвиняваме? Ама къде да ги намерим? Тоя краде, ама било ОК, че е малко, оня и той... и така едни 4-5 милиона, ама те не били виновни, някой друг бил...

# 108
Шер, аз не точа нищо от държавата, нито преча на някого, за разлика от цяло стадо преуморени, гратисчии, хора с права и като цяло възмутени съграждани, които дори в отпуската си не си харчат парите тук, а някои са отгледали само торба хлебарки, но иначе претенциите им са до небесата.

# 109
Забавно е. Живея в Англия и ми обясняваш. Сигурно е така, както казваш. Донякъде си права познавам доста хора над и около 100 години в Англия и съм сигурна че ако бяха под крилото на българската здравна каса щяха бързо да ги оправят с 200 и да не дочакат и 80. Чака се за специалисти ДА. Но ако е  спешно е съвсем различно.
Но човек си преценява, къде се чувства по-добре. Аз не нося очилаи нямам кариеси, но ме дразнят условията в България. Не можах да ги прегърна. Не страдам от грандомания и не мисля че мога да променя нещо. Ако човек живее 1000 години да, ама при тази продължителност предпочитам да не ми нареждат и поучават хрантутници и крадци. С честен труд, мога да живея добре и да ходя на интересни за мен места. Няма да го пропусна понеже в България мога да си изследвам нивото на някой хормон или желязото, когато ми скимне или щото колежката ми имала нещо си я да видя да нямам и аз.

Ми, как да кажа, моите родители доста ги крепиха и със сигурност им подариха години живот (баща ми си отиде над 82 години, майка ми още я крепят). Влизали са доста пъти в болници за операции, сърдечни манипулации, нефрологии и какво ли не. Честно казано, аз даже съм приятно изненадана. А как е в Англия ако е спешно не знам, дъщеря ми е млада и на спешно не ходи. Иначе нямам нищо против там, не ме разбирай грешно, изказах се само за прекалено социалната им система, която според мен отива отвъд нормалното и доста прецаква тези, които я дотират.

# 110
Нарциса, ако ти и аз внасяме различни осигуровки и накрая получаваме еднакво здравеопазване, кое е честното?

Утре ти ще си майка с минимален доход на документи, ще имаш детски и не знам си какво. А аз какво ще имам? Разходи…
А къде кой си харчи парите по време на отпуск… сам си решава.

# 111
Именно, всеки сам си решава. Не съм спряла никого да точи бюрото - като може, да го точи, но да има очите да мълчи пред хора, които не са разглезени като него.
Между другото, леля ми и мъжът ù си изкараха болничния престой след счупвания вкъщи, и то не от каране на ски. Болницата си източи пътеките и на двамата - по седмица всеки. За това ли плащаме? Аз, като не съм се разболявала, а само внасям - за това ли плащам? Хайде мерси.
Аз няма да съм с минимално майчинство, за това конкретно нямай грижи.

# 112
Значи хората работещи на светло трябва да си мълчат и да се срамуват? Защо?

# 113
  • София
Шерилин като спомена Анадола, се сетих за една шмекерия. Записват се лелите от село на екскурзия до Турция с туроператор, там нали винаги има включена медицинска застраховка, ако ще за половин ден да е. Като ги свалят от автобуса, да разглеждат забележителности, лелята подритва някой камък и вика, ох, крака ми. Хоп, веднага се задейства застраховката, турците пращат линейка, още повече, че турист от ЕС се е ударил, в болницата пълен пакет изследвания и прегледи, щото не знаят хроничните болести на лелята и не могат току-така да почнат да я лекуват. Ако се заседи в болницата, после я транспортират до границата. На колко ли се осигуряват тези лели от село?

Пак да питам, тук у евтинията, къде ни е спасителния хеликоптер? Ще дойде ли за мен или за теб?
Ами то затова ние не ходим на ски в БГ. В чужбина не е и толкова по-скъпо дори. Иначе, Бойко, напълно съм съгласна с теб, изобщо не споря. И за доплащането на застраховките, и за декларирането на всяка стотинка доход съм съгласна. Лично аз си имам ДЗ за България, отделно застраховка живот, плюс още една медицинска застраховка с високо покритие, която важи в цял свят. Апартаментът (под наем) и колата (лична) също са застраховани. Всичките ми доходи са декларирани, всичките ми трансакции са лесно проследими.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 22:21 от MojaveGhost

# 114

Ми, как да кажа, моите родители доста ги крепиха и със сигурност им подариха години живот (баща ми си отиде над 82 години, майка ми още я крепят). Влизали са доста пъти в болници за операции, сърдечни манипулации, нефрологии и какво ли не. Честно казано, аз даже съм приятно изненадана. А как е в Англия ако е спешно не знам, дъщеря ми е млада и на спешно не ходи. Иначе нямам нищо против там, не ме разбирай грешно, изказах се само за прекалено социалната им система, която според мен отива отвъд нормалното и доста прецаква тези, които я дотират.
Така е. Социалната им система е създала доста мързели. Но то е неизбежно. В здравната система има огромен недостиг на кадри.
Въпреки всичко виждаш че нещо се прави, никой няма да бъде оставен на произвола. Има едно спокойствие. Пътищата се правят, правилата се следят.
Ужасно ми се спи, извинявам се ако съм обидила някого или пиша неадекватно 😀

# 115
  • Варна
Аз нямам нищо против да ми удържат 45% от заплатата като данъци и осигуровки, ако с останалите 55% живея нормално и не се чудя как да вържа двата края или да си позволя някоя дребна глезотия. Няма да ми се зловидят и премиите на държавните служители, нито богатия живот на политиците. Да са живи и здрави, ако аз живея добре, не ми пука, че те били милионери. Но аз не живея добре. Затова сега и малкото, което плащам като данъци и осигуровки, ми се зловиди.

# 116
Хаха, е явно съм изпуснала тая схема със застраховката и екскурзията. Но аз съм от будалите, които плащат.

Нарциса, не ме интересува с какво майчинство ще си, дали ще си и кога.

Казвам ти, че искаш някакво здравеопазване, пътища, сигурност, всички тия неща се финансират от данъци и осигуровки. Наистина имам чувство, че не схващаш как работи икономиката, а счетоводител ще ставаш.

И после твоите осигуровки на мрз не са проблем… проблем е мисленето.

# 117
Нарциса, не ме интересува с какво майчинство ще си, дали ще си и кога.

Казвам ти, че искаш някакво здравеопазване, пътища, сигурност, всички тия неща се финансират от данъци и осигуровки. Наистина имам чувство, че не схващаш как работи икономиката, а счетоводител ще ставаш.

И после твоите осигуровки на мрз не са проблем… проблем е мисленето.
Като не те интересува, не коментирай. Най-малкото не знаеш осигурителната ми 'история' и коментираш грешно. И злобарски, освен другото, с тези подмятания какво съм искала.

Всъщност, едно нещо не мога да разбера в тези теми. Точно ей тая мръсна злоба към хората, които получават 50 лв повече от това, дето им е по договор. И злобните подмятания, които нямат връзка с реалността, колко отгоре се взима в плик. Все едно в нечий джоб са бръкнали и крадат. Видяхме в другите теми 'редовни' как се ползват 'случайно' от благата, без да плащат - не е само Буболина. Докато ходите по чужбина, май сте изпуснали кой даде парите за оправянето на пътища и площади.

# 118
Ти ли ги даде парите?
Достатъчно си писала в други теми как се осигуряваш и как си търсиш работа с пари в плик. Лично ти, не някой друг.

Това да се изисква  да се спазва закона и да не се хвалят нарушителите не е злобеене. Ти злобееш с писанията как си харчели парите другите и какво притежавали.

# 119
  • Варна
На мен би ми било интересно да се направи една статистика на коментиращите и да се види кои са софиянци, кои чужбинци и кои от прованса (казвам го абсолютно незлобиво, аз не съм в София или в чужбина, та спадам към тази категория). Макар че и от писанията става ясно до голяма степен...

Общи условия

Активация на акаунт