За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 200
  • 802
  •   1
Отговори
# 120
Аз нищо не съм ползвала- нито направления, нито детски, нито помощи.Само болнични и борса.С болничните си избивам платените прегледи.
А за пътищата си плащаме винетки, данъци на колите и данъци на сградите за улиците в града.

# 121
  • тук-там
Плащал си осигуровки на максимума - 470 лв. За 2 г. си внесъл - 11 300 лв. Отиваш на борсата - /имаш достатъчно стаж за 1 г борса/ - мин. е 85 лв. май беше сега на ден - за 12 м - 20 х. и малко.
Бачкаш още 2 години и повтаряш сценария. Не е зле.... Като се има предвид, че част от тези осигуровки са за ДЗПО и здравно.

# 122
Три години, не две.

# 123
В статистиката е редно да се упомене и подробно финансово-имотно състояние поне до второ коляно на родата. Аз по никой начин не мога да се сравнявам с някой 'софиянец' с баща с апартамент в София, баба с друг апартамент пак в София, майка от и с апартамент във Враца и втора баба от и с пет ниви в Баница. Иначе ако имах такъв гръб, ехе... Щях и аз да си почивам в някой от имотите, да взимам наем от другия и да обяснявам как не се хващам на еди каква си работа. А от поне 10 години зорлем си взимам отпуската - няма къде да я ползвам, не че ме спира някой. За болничните вече писах, здрава като крава.

# 124
Аз примерно съм от сравнително малък град, но от доста години живея в София. Твърдо против съм сивия сектор и ми писна от тарикати на дребно. Родителите ми, роднини и някои приятели живеят и работят в родния ми град. Никой не е в сивия сектор и те разсъждават като мен на тази тема. Това как влияе на статистиката и всъщност какво значение има?
И не разбрах какъв е проблемът човек да почива в чужбина. Има пари, изработил си ги е и ги харчи за екскурзия в чужбина. И чужди туристи идват в България - на планина, на море, по разни градове да гледат забележителности. Отворен свят, възможности много.

# 125
  • тук-там

Три години са от началото на обезщетението, не от края - ей така от незнание и.... едни пари остават. Smile

# 126
Голямо тролене настана. Пък накрая и тия с наследствата са виновни. Аз от нашите нищо нямам. Пари за една микровълнова като се оженихме с ММ и мама тегли заем на сестра ми за компютър, ние се бяхме взели диван за 330 лева, тя ни даде 100. Това съм получила от нашите. В момента ме подкрепят със сладко от ягоди и смокини и по кора яйца на 3 месеца веднъж. И нашите и аз сега винаги съм карала по правата линия. Едно време мама като вземеха заплати минаваше да оправи всички сметки и чак тогава остава за харчене и живот. Дай сега да мразя имотните?! Ми просто са имали късмет хората.
Също така любимо ми е да стигнем до чадърите в Гърция и ските в Австрия. То и на нашите плажове ако оставите 20 евро за чадър ще ви донесат фрапе, ама не - там е по-евтино. Дразня се когато на черното бяло се казва и си затваряме очите.

# 127
Само да вметна, че в Гърция или Австрия не е по-евтино, но е по-приятно и уредено. Аз обичам да ходя на море в Гърция макар да ми е по-скъпо. Обаче си почиваме много по-добре. На ски в Австрия почти бяхме решили да ходим тази зима, но първо хотелът е 50-100% по-скъп за сходно качество, после 1200 километра шофиране са изморителни и накрая искаха всичко да се предплати на 100% без право на промяна или отмяна на резервацията. И това месеци по-рано. Ми, казахме им да го духат и пак караме в хотела на Боровец, който покрива всичките ни изисквания за добра ски ваканция. Та нещата, както се вижда, не са въпрос на снобизъм, а на практична преценка кое си струва и кое не.

# 128
  • СИ

Само да вметна, че в Гърция или Австрия не е по-евтино, но е по-приятно и уредено. Аз обичам да ходя на море в Гърция макар да ми е по-скъпо. Обаче си почиваме много по-добре. ...

Ние също ходим на море основно към Гърция. Както казваш, по-приятно и по-уредено. Вярно, че е малко по-скъпо но се почива по-добре без мутри наоколо. Живеем почти до морето, но нашето море не е за почивка. За парите си в Гърция и Турция получавам повече. Който иска да набива полуфабрикати по Албена и Златните. Аз предпочитам прясна риба и никой да не ме гледа накриво или да се мъчи да ме трови с фалшив алкохол.

# 129
  • София
МП е от София, имат си техните апартаменти, ама си живеят в тях. Бабите оставили ниви, ама рентата е под формата на няколко бутилки олио годишно. Живеем си двамата с него в панелка под наем, парите за който си изкарваме с работа. Аз съм от прованса, имотите в моето семейство пак са за лично ползване, да му се не види. С буркани даже отказвам да ме субсидират. Всичко си е на моя гръб.

Също така любимо ми е да стигнем до чадърите в Гърция и ските в Австрия. То и на нашите плажове ако оставите 20 евро за чадър ще ви донесат фрапе, ама не - там е по-евтино. Дразня се когато на черното бяло се казва и си затваряме очите.
За чадърите в Гърция не мога да изкажа мнение, защото не ходя на море, но за ските не съм съвсем съгласна, че казваме на черното бяло. Скривам, че не е по темата.

Скрит текст:
Сравняваме цените на лифт картите в Боровец и в алпийски курорт:
Еднодневна - 85 лв/ 40-50 евро (в делнични дни е по-евтино)
Тридневна - 235 лв/ 120-150 евро (пак зависи кои дни)
Сезонна карта - 1500 лв (ако искаш да караш и уикендите)/ 940 евро
Индивидуален урок с учител - 75 лв/час срещу 40 евро/час.

Разликата в цените не е чак толкова голяма, нали? Разлика в съораженията и поддържането на пистите има обаче. В наличния медицински персонал на терен - също. За медицинските хеликоптери вече споменахме. А не се наемам да кажа и колко точно са пистите тук, но със сигурност са повече, отколкото пистите на Боровец.

Освен това, в таксата за лифта е включено и общинско автобусче, което джитка между селата, за да не се натоварват паркингите в курортите с лифтовете. Мястото е популярно, но не е презастроено, няма огромни хотели, не е пренаселено. Няма кръчми с ниско качество на храната и дискотеки със съмнителен алкохол. Идваме, за да практикуваме зимни спортове и да си починем на тихо. Разбира се, да стигнеш до тук е по-скъпо, но няма как при такива разстояния.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 18:00 от MojaveGhost

# 130
Да, бе, Нарциса, злобея и ти завиждам. Умирам от завист, че взимаш няколко стотака в плик. Вероятно всеки може да си намери такава работа, по-трудно е да си изряден.

Ти самата си споделяла какъв ти е осигурителния статус, че и заплатата си казвала.

И точно, понеже хората живеещи в София, но родом от друг град, масово искат да си купят апартамент, за тях е много важно на колко се осигуряват и какво работят. Банката дава кредитиране без да гледа това в пликчето. С мрз на фиша не знам как се купува и панелка с кредит.

И да, точно такива като теб ощетяват хазната, защото няма как една малка част да плащат, а всички да искат да цоцат.

# 131
Не съм оптимист, че положението ще се подобри. За да стане това, трябва сериозен контрол, следене на нарушенията и солени глоби. Но и мисленето на хората трябва да се промени. Ако Петкан и Драган не искат да се минат и гледат на данъците и осигуровките като нещо, което сериозно ги прецаква, ако утре станат работодатели (а не е като да са редки случаите, в които селски тарикати започват бизнес), очаквате ли да са изрядни? Силно се съмнявам да са. А в тази система между всички елементи има взаимовръзки.

# 132
За кредити не знам дали гледат дохода.Аз бях със доход 396 лева и непрекъснато ми се обаждаха от банката да ми предлагат кредит 40 000 лева.Чак като повиших тон спряха.

# 133
Ехе,то всички предлагат,но не лесно одобряват и отпускат!

# 134
Разбира се, че гледат. Особено за ипотечен, има доста изисквания, гледа се обстойно колко пари изкарваш/ или изкарват ако са съпрузи.

Общи условия

Активация на акаунт