Термин Ноември 2025 - Тема 3

• 11 394
  • 391
  •   2
Отговори
Добре дошли в темата на девойките, които чакаме малките си чудеса ноември 2025!

В тази тема в момента пишем:
Белушани – 30 г., втора бременност, 17.10, момиче
zoya. – трета бременност, 28.10, момиче
kinira – втора бременност, 1.11, момиче
Escila – 2.11, момиче
Fayona – 34 г., четвърта бременност, 3.11, момиче
Iva_95 – 29 г., първа бременност, 4.11, момче
katse – 31 г., първа бременност, 4.11, момче
Leti07 – първа бременност, 4.11, момиче
Misha002 – 22 г., първа бременност, 4.11, момче
Neviqna56mk – 36 г., втора бременност, 4.11, момиче
изгубен-щъркел – 38 г., втора бременност, 5.11, момче
sekaraase – 24 г., първа бременност, 6.11
Ани00 – 24 г., първа бременност, 7.11
Foxy9 – 32 г., първа бременност, 7.11, момиче
ivkon4ety92 – 32 г., втора бременност, 7.11, момче
mimeto999 – пета бременност, 7.11, момче
Mishelll22 – 24 г., втора бременност, 7.11
Jane Smith – 33 г., първа бременност, 8.11
Kalina9999 – 26 г., първа бременност, 8.11, момче
Papi_spesr – първа бременност, 8.11, момиче
wictoria. – първа бременност, 8.11, момче
*Панда* - 33 г., 9.11, момиче
hey.anne – 27 г., 10.11
gadolina – 38 г., втора бременност, 11.11, момче
mary13aa – първа бременност, 11.11, момиче
Meti_90 – 34 г., втора бременност, 11.11
Yanitsa D – 38 г., втора бременност, 11.11
Хоупче – 27 г., втора бременност, 11.11, момче
mam_1 – 12.11
Gersie – 27 г., първа бременност, 12.11, момче
DimBZah – 35 г., втора бременност, 15.11
Vity – 29 г., втора бременност, 16.11, момиче
LadyK3 – 25 г., първа бременност, 17.11, момче
anonymen – 23 г., първа бременност, 18.11, момче
Hellokitty1993 – 18.11, момиче
piccione – 34 г., първа бременност, 19.11, момиче
Vi Simple Smile – 31 г., първа бременност, 19.11, момиче
Бела Иванова – 32 г., трета бременност, 19.11
scarlett.letter – 26 г., първа бременност, 22.11, момиче
Nefi23 – 33 г., трета бременност, 23.11, момиче
ale12345 – 29 г., първа бременност, 24.11, момиче
Smurfette19 – 34 г., първа бременност, 24.11, момче
Puff718 – 34 г., първа бременност, 25.11, момиче
Thea10 – 29 г., първа бременност, 25.11, момче
NewWay73 – 35 г., втора бременност, 26.11, момче
Yana9 – 24 г., първа бременност, 26.11, момиче
Dreami – 38 г., трета бременност, 27.11, момче
Ragnarad - 29 г., първа бременност, 27.11, момче
sindy998 – 27.11, момиче
Vertex – 28 г., първа бременност, 27.11, момиче
-Sunshine- – 38 г., четвърта бременност, 27.11, момиче
Nadejda12 – втора бременност, 28.11, момче
Dania18 – 29.11
lady25 – 38 г., втора бременност, 29.11
МисКрис – 3.12
JamJam – 34 г., втора бременност, 8.12
juniper - 42г., трета бременност, 8.12, момче
Sisenc37o - 31г., втора бременност, 11.12 , момиче и момче
Michelle009 - 13.12, близнаци
the_true_flower – 13.12, момче
Violetka91 - 15.12, момиче
axxa – момиче
Coquillage - момче
Flower90
Inani – 33 г., първа бременност
ivanova_iva
Kiks85 – втора бременност
lina.k - момче
tooclose
Магнолия_
Симона89
шуши123
_Мама_ – 33 г., пета бременност

Настоящ етап: 16–20 гестационна седмица

Развитие на бебето:
Втори триместър е в разгара си, а бебето расте с бързи темпове!
То вече е дълго около 15–25 см и тежи между 150–300 г (в зависимост от точната седмица).
Развиват се мускулите и костите, а движенията стават все по-активни.
Очите и ушите са почти на окончателните си места.
Започва изграждане на мастна тъкан, а кожата е все още прозрачна.
Половите органи вече могат да се видят на ехограф (ако бебето позволи да ги видите!).

Какво усеща майката:
Може би вече усещаш първите движения на бебето – леко „пърхане“ или „балончета“.
Гаденето при повечето бъдещи майки е отминало.
Енергията се завръща, а апетитът се подобрява.
Коремчето вече се забелязва, особено при по-слаби жени или тези с втора и следващи бременности.
Възможни са промени в кожата – потъмняване на ареолите, линия на корема (linea nigra), повишено изпотяване.

Проследяване на бременността:
ОГТТ (тест за глюкозна обремененост) – ако не е направен по-рано и при липса на риск, обикновено се прави между 24–28 г.с., но при повишен риск – може и сега.
Измерване на кръвно налягане, тегло, коремна обиколка.
Изследвания на урина и кръв при нужда.
Ако си с Rh- кръвна група – проследяване на антитела продължава.

Следващи седмици: 21–27 гестационна седмица

Между 21 – 23 гестационна седмица:
Прави се втората фетална морфология.
Може да се направи фетална ехокардиорафия.
Бебето продължава да расте – сега прилича все повече на новородено.
Кожата започва да се покрива с верникс (бяло покритие, което я предпазва в околоплодната течност).
Може да се усетят по-силни и отчетливи движения.
Продължава проследяване на общото ти състояние – тегло, налягане, изследвания.

Между 24 – 27 гестационна седмица:
Прави се ОГТТ (ако още не е направен).
Започва по-осезаема подготовка за третия триместър.
Може да имаш първи симптоми като задух при усилие, по-чести контракции Бракстън Хикс (неболезнени).
Започва повишено внимание към приема на желязо и контрол на стойности на хемоглобин.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 14:22 от Fayona

# 1
Пак се включвам. Първо благодарим за новата тема. За килограмите  - в началото бях свалила 9 ( аз си бях с излишни от едно автоимунно което ме мъчи) но сега започнах да качвам и съм с 2+ ( тоест -6 от началото на бременността)

Корема ми се оформи и си ми личи . Вчера бях при лекарката, нищо не ми каза за килограмите, само ме пита дали се храня редовно. Относно раждането, ще съм секцио - аз искам, а и ме бяха оперирали преди година предполагам и те ще искат. Не съм говорила с моята лекарка, но смятам на следващият преглед да говоря с нея. Таман ще съм 22 г.с.

Сега предстои втора фетална, след 2 седмици. Трябва да запазя час , че в Бургас нямаме много опции за фетална и часовете са кът.
Има ли някой от Бургас да сподели при кой ходи ?

# 2
Благодаря за новата тема 😊
Относно килограмите аз съм около +4 в 20г.с. , което дори не съм сигурна дали е добре (158см съм). Коремчето вече доста си личи, че чак не може да се скриеш 😁
Само на мен ли до сега доктора не ми е мерил кръвно, килограми и др. ? На всеки преглед правим едно и също (гледаме се на ехографа ).

# 3
Привет в новата темичка! Благодарим Hug

На мен на женската консултация също не ми мерят нищо. Гледат на ехограф и пускат изследвания, туй то. Кръвното ми го мериха на профилактичните прегледи и на феталната морфология. Понеже имаше отклонения, когато ми го мерят там, ходих и на кардиолог и ми слагаха и холтер, за да го следят за 24ч. Тогава поне си е добре Blush

Аааа, и да се отчета за миенето на зъбите. Пробвах и двете препоръчани пасти за зъби - зелената хомеопатична и колгейт с мед. Не помогнаха при мен Cry още ми се гади, даже често си и повръщам, та има съмнителен резултат от моето миене на зъби. Често ги чувствам по-мръсни, след като ги измия Close

# 4
Аз няма проблем с пастите за зъби, но ми се струва, че тези за чувствителни зъби са най-безвкусни и може да ти се отразят добре - например Sensodyne Pronamel. Бях си взела и пастата на ДМ DontoDent Sensitive и тя няма силен ментов вкус. Също и е 2-3 лв, ако не ти хареса може спокойно да замине в кофата. 😄 Ползвала съм преди време хомеопатични и винаги имат някакви странни вкусове и за това не съм фен.

# 5
Включвам се! От началото съм + 4 кг, като се има в предвид, че в началото много повръщах и почти не можех да се храня. На всеки преглед ме мерят килограми, обиколка на корем, кръвно (отделно че съм с висок риск от високо кръвно и пия лекарства). В тази връзка ми се искаше още около седмица да запазя в тайна от някои хора новината, ноо колкото и да се опитвам с широки тениски и т.н. то вече си личи, някак си бих казала не само на корем ами и на излъчване.

Принципно нямам голямо желание да раждам нормално, но и в моя случай с кръвното, отделно имам няколко операции по лицето (не бях от най-кротките деца- дано госпожицата да не е толкова палава) ии искам не искам ще се наложи вероятно да съм секцио.

# 6
Здравейте. В 19+5 г.с. съм. Днес като стиснах зърната си и изтекоха няколко капки коластра. И с първата бременност беше така. На вас случва ли се вече.
За мен може да добавите, че съм на 32 г. Втора бременност. Живи и здрави другия вторник съм на втора фатална и дано се разбере пола на бебето ми.

# 7
Благодарим за новата темичка. Ние май сме от най-активните сред мамите, за което много се радвам. Супер приятно е да си общуваме! ❤

# 8
Здравейте, аз съм 20 та седмица, плюс 7 килограма, май от всички тук съм шампион по тоя показател. Честно казано ме е страх, струват ми се много. А действително не се храня много, старая се да е здравословно. Прочетох в една статия че хемоглобин под 120 не е окей, та да ви кажа да се следите и вие, че понякога лекарите са много ангажирани и пропускат. Успех мами! Пазете се от жегите 🌞

# 9
Папи, първенството по това за момента го държа аз с 9 килограма в 20-та седмица. Иначе като гледам онлайн средното за този период е 5-6 килограма, та ти не си далеч от оптималното. Хемоглобинът на последното ми изследване беше 114 въпреки приема на желязо, та следващата седмица ще го коментирам с АГ-то и ако се наложи ще мина и през хематолог.

# 10
Ние чакаме момченце Heart

# 11
Благодаря за новата тема! 🥰

Мен АГ на всеки преглед ме тегли и ми мери кръвното, но обиколка на корема никога не са ми мерили, дори и с първата бременност.

Надявам се и този път да успея да родя нормално. Първото ми раждане беше индуцирано по медицински причини и всичко мина по план. Понеже се спомена в миналата тема страха от индукция, аз също имах много притеснения преди и изрових целия интернет по темата. Но когато лекаря си разбира от работата, риска да се стигне до спешно секцио не е по-голям.

# 12
Момичета привет в новата тема.Вие имате ли такива подготвителни контракции,аз от два дни усещам нещо като потреперване в коремчето,но без болка или втвърдяване ,незнам дали това не е бебка ,продължавам да си пия Магнерот 3пъти по 1.Миналата седмица на женска консултация ми измерена шийката всимко беше нормално,но тогава ги нямаше тези потрепервания

# 13
Neviqna56mk , контракциите знам, че трябва целият корем да стане на камък. Момичетата, които са били бременни ще кажат по-добре, но аз това съм чувала от минали през това. По-скоро си мисля, че ще е бебчето. При мен докато започнах да го усещам да рита си беше като някакво пърхане в корема, дето ми беше странно да го определя какво реално е, но стигнах до извода, че е бебето, защото досега никога не съм усещала нещо подобно и наистина след 1-2 седмици взех да усещам бутане отвътре. 🥹

# 14
И на мен ми звучи като да са движенията на бебето. 😊 Контракциите са по-продължителни, а не просто притрепване и са придружени с втвърдяване на матката. Усещат се като пристягане/натиск/напрежение в областта на корема, но не са болезнени.

Общи условия

Активация на акаунт