Термин Ноември 2025 - Тема 3

• 26 238
  • 741
  •   1
Отговори
# 15
Момичета привет в новата тема.Вие имате ли такива подготвителни контракции,аз от два дни усещам нещо като потреперване в коремчето,но без болка или втвърдяване ,незнам дали това не е бебка ,продължавам да си пия Магнерот 3пъти по 1.Миналата седмица на женска консултация ми измерена шийката всимко беше нормално,но тогава ги нямаше тези потрепервания

Контракция е няколко секунди да те стяга целия корем бих го най -добре оприличила на коремна преса чувството

# 16
  • Бургас
Момичета привет в новата тема.Вие имате ли такива подготвителни контракции,аз от два дни усещам нещо като потреперване в коремчето,но без болка или втвърдяване ,незнам дали това не е бебка ,продължавам да си пия Магнерот 3пъти по 1.Миналата седмица на женска консултация ми измерена шийката всимко беше нормално,но тогава ги нямаше тези потрепервания

Бебчо шава Two Hearts Понякога е и като пуканки, които пукат в корема ти.

Нашето е момченце, и вече ме изрита на няколко пъти.

Относно теглото:
В средата на 19 седмица, от 170 см и 52 кг в началото вече съм 55.3
И си личи. Дори смея да кажа, че изглеждат повече, но са екскузивно фокусирани в корема.
Понеже не знаех как трябва да върви наддаването, а съм с анемия и склонност към проблеми в качването, се бях притеснила дали качвам достатъчно.
Намерих този калкулатор в интернет, който ми даде малко по-добра представа за ситуацията:
https://www.calculator.net/pregnancy-weight-gain-calculator.html?ctype=metric
Който дава и някаква насока в какъв диапазон следва да е теглото спрямо BMI индекс.
Сега, знаем колко старомодна (и много биха спорили - неточна) величина е този индекс, но реално се изпозва и до ден днешен масово в здравеопазването около бременността, та пак е някаква насока.

# 17
Леле, аз като чета за вашите килограми и вече се чувствам като тюленче. Не ям кой знае колко повече отпреди обаче първите 4 месеца бях на доста големи дози дуфастон, че и преди това хормоните не се бяха изчистили от организма ми... Та да, гледам да се успокоявам сама 🙂
Като цяло се качвам на кантар само на женска консултация, но днес реших да сверя часовника - 72кг., което е 7 от началото .... Струват ми се доста, но дано съм в здравословната част все още.

# 18
Благодаря за темата!
Ако все още може да се коригира, ето и малко инфо за мен - 42г, трета бременност, чакаме момче, термин 8.12.

Аз съм -2 кг първите три месеца, сега гледам, че са се върнали след 10 дни в Гърция, та...тепърва трупането започва.
Коремче си имам някакво и поне половината е от бебето Simple Smile
Все още много ми се гади. Всичко ми мирише и всички ме дразнят. Общо взето гледам да си мълча, че то като му е лошо на човек е голяма кривотия.
Още не сме казали на децата, ще изчакам още един преглед. Все му се притеснявам на това бебче живо ли е, не го усещам (в 15г.с+2 съм), рано е.

Момичета, влизаме в месеците, в които се правят серклажите (знам че след определени седмици вече не се оравят). Изисквайте изрично да ви мерят шийките на матките. Това е нещо, което се променя с дни.
Моята се скъси много и при двете бременности.

# 19
Аз от към килограми съм около +3 на височина 173 и начално тегло 67 кг. В началото свалих един, заради гаденето, но поне беше оптимално и си имах апетит. Напоследък ми става тежко по-лесно и почти не поглеждам сладко, което е добре, но пък всичко тестено е 🫶🏻😂

Нагоре прочетох нещо за дуфастон и килограми, аз бях на 3х1 почти 2 месеца, та ако има връзка ето от къде са допълнителните. Вече чувствам бебето, велико е, успя да изрита баща си по устата 😂 Много по-спокойно ми е така, за справка съм 17+4.

# 20
Включвам се и аз. Килограми +7, 19+3. Миналата седмица бях на преглед, уж ми каза по-обстоен преглед ще ми направи, даде ми само една снимка с ръката на малчо и почти нищо не каза, доста съм разочарована. Добре, че след 2 седмици съм си записала час за втора фетална в Марковс. Понеже сутрин ме стягат прасците, АГ-то ми предписа да пия Magnesium-Diasporal 300. Вчера пих първо саше и тази сутрин нямах болки. Отделно от първата фетална ме пратиха на ендокринолог и след два прегледа и ОГТТ ми излезе че съм с инсулинова резизтентност (коментарите в скобите са на chatGPT), доктора каза че не е много лошо, но да спра с бързите въглехидрати и да ям само кисели плодове (всички берита, киви и ябълки) и черен шоколад. Изписа ми Холин + Инозитол (450/450 mg) по 1 на ден (после видях че то има доста богат избор от производители, аз избрах на Zein). Каза че ще норамлизира инсулина и помагало много за развитието на мозъка на плода.

Мин   Глюкоза        Инсулин
0           4.93 mmol/L        9.06 mU/L ✅ (нормално)
60           6.42 mmol/L        108.0 mU/L ❗ (твърде високо)
120           4.90 mmol/L         39.2 mU/L ❗ (бавно се връща към нормалното)

*(коментарите след показателите са на chatGPT)

При кръвните имам също малко отклонения при някои показатели, но съм на лекар чак след 3 седмици, за да ме посъветва нещо. Тези, които са близко до границите или извън тях са:

Показател                   Резултат            Реф. граници   
Hgb (хемоглобин)   123 g/L                    120–160   
Hct (хематокрит)   0.363 L/L            0.360–0.480   
Plt (тромбоцити)   145 ×10⁹/L            130–440   
Neu% (неутрофили)↑  75.9%                    40–70   
Ly% (лимфоцити)↓      17.0%                    20–48   
Витамин B12           148 pmol/L            140 – 570
Витамин D                50.80 nmol/L    50 – 120
Феритин                    30.50 µg/L           13.0 – 150.0

Иначе се чувствам добре, гледам да се движа повече, понеже и хапвам повече. Коремчето личи, но все още умело го прикривам с широки дрехи, но на работа се усетиха повечето колеги. Добре че мъжа ми е размер XXL, че като се наложи ще нося и неговите дрехи Simple Smile Миналият петък усетих едно пърхане в корема, предполагам, че е бебчо, но понеже съм с предна плацента, не съм много сигурна.

Да ви питам имате ли някакъв списък с неща, които ще пазарувате и кога смятате да започвате.

Леко и усмихнато бременеене желая на всички нас Simple Smile

# 21
gadolina, всички бременни имат временно инсулинова резистентност, важното е да се следи, за да не се превърне в гестационен диабет. Хубаво е, че лекарят ти е изписал инозитол, аз имам ИР и от преди бременността и той доста ми помагаше тогава. Моите стойности на инсулина на 60 и 120 минута са съответно 112 и 108, та мисля, че не е бавно падането ти на втория час. Важното сега е да взимаш мерки и с храненето и всичко ще е наред.

Витамин Д ти е нисък, моят е 87 и въпреки това ми предписаха по 5000 UI на ден. Витамин Б12 също е хубаво да приемаш. Феритинът и хемоглобинът са ти все още добре, но ги следи изкъсо, че при мен хемоглобинът за един месец рязко падна от 120 на 114, въпреки че приемах желязо междувременно.

Аз и преди казвах, че планирам да почна с пазаруването от 7-ми месец. Наскоро сестра ми и едни наши приятели ни предложиха част от техните неща, че не планират повече деца, та вече имаме обещани легло с клатещ се механизъм, количка, кошче за кола за новородено, раница за бебеносене, електрическа помпа за изцеждане и дори бебешки дрешки, играчки и книжки, които племенницата ми сама е отделила за бъдещата си братовчедка. Много ни улесниха живота, та останаха предимно по-дребните неща за закупуване.

# 22
Да, благодаря за коментара. Може ли да ми кажеш кой витамин D са ти изписали. Сега прочетох състава на моите добавки Elevit изписани от АГ-то, имат само 5 µg витамин D, което  е 200 IU, доста под твоята дневна доза. А като се замисля че изследването си го пуснах сама, АГ-то ми е пълен безхаберник. Следващия месец съм си набелязала задължителни изследвания, които да си пусна пак, за да видя кое как се движи.

И аз имам от сестра ми доста неща, но все още не съм отишла да видя какво Simple Smile Предстои ми този момент този уикенд. Единствено количка сме решили да е нова, искаме да е нова и хубава с всички възможни кошове и столчета, че сме и доста подвижни с мъжа ми.

# 23
Баткото: покажи ми кой ти сложи бебето в корема
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

# 24
gadolina, на мен изследването също не ми го пусна АГ-то, а ендокринологът като ходих за обременяването с глюкоза. Изписа ми витамин Д на BetterYou - като за да докарам 5000 UI правя комбинация 1 пръскане от 3000 UI от зеления им спрей, който е само витамин Д и 2 пръскания по 1000 UI от червения спрей, който е витамин Д + K2.

Не знам кои изследвания са ти в списъка, но бих ти препоръчала и TSH и FT4 за щитовидната жлеза, че при мен FT4 също рязко падна по време на бременността и сега и него си замествам с лекарства.

Хоупче, баткото кърти с тези коментари Joy

# 25
Прикачвам моите списъци от първата бременност ако някой има нужда от идеи. Дрехите обаче са за майско бебе, а за болницата списъка е за АГ Селена. В този списък липсва Цикатридина спрей, с него си пръсках шевовете още от болницата.
Скрит текст:

# 26
Папи, първенството по това за момента го държа аз с 9 килограма в 20-та седмица. Иначе като гледам онлайн средното за този период е 5-6 килограма, та ти не си далеч от оптималното. Хемоглобинът на последното ми изследване беше 114 въпреки приема на желязо, та следващата седмица ще го коментирам с АГ-то и ако се наложи ще мина и през хематолог.

Стига да сме здравички и бебоците да са, килограми се свалят!!!!Хубаво е да се видиш да особено сега с предстоящите жеги. Стискам палци всичко да е наред! Аз се чудех за едни добавки Елевит, видях сега, че са изписани на Gadolina, някой друг  пие ли ги?

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 13:50 от Papi_spesr

# 27
zoya. Благодаря! Heart Exl

# 28

Аз от края на 3 месец имам коремче
67 кг съм последно като бях на АГ+5кг
Но мисля че почнах да качвам от фолиевата кисилина  4 месеца преди да забременея я почнах бях 59кг.
Иначе  мерят ми кръвно ,коремче и килограми 💗🍀18г5д💗🍀

# 29
Днес се събудих и усетих за 1 път нежно помръдване като ритник❣️

Общи условия

Активация на акаунт