Дете в ПГ без ваксини

• 774
  • 27
  •   3
Отговори
Здравейте, синът ми е а 6 години
Има поставени ваксини само в родилното
Посещаваше частна детска градина, но сега го записах в ПГ в държавно училище
Интересувам се могат ли да го спрат, имат ли право? Какво мога да направя?
Моля за съвети от родители в подобни ситуации. Ще съм много благодарен
Укори и обиди не са ми нужни, моля за отговори само по въпроса който задавам
Благодаря

# 1
  • София
Не съм точно в подобна ситуация,ама бях, защото дъщеря ми заради алергия бави много ваксини. Еми побъркваха ме, носила съм бележки от педиатър за отлагането, нон-стоп ми се е налагало да споря.

С риск да съм лош пророк - бъдете готови са постоянни разправии с класна, училищен лекар/сестра, вероятно и директор. Не зная дали могат да го спрат, но със сигурност това може да рефлектира в лично отношение към детето. Възможно е и родители да се настроят срещу вас и да организират подписки или да искат детето да бъде отстранено заради риск от заразни заболявания, хора всякакви. Всяка година се иска Здравно-профилактична карта, вътре се списва кога са направени имунизациите по одобрения за България Имунизационен календар. Следят се зорко и стриктно и питат.
Ако имате обективни причини за не поставените имунизации, то се снабдете със съответна документация.

# 2
Може да му сложат необходимите ваксини по преценка на РЗИ.

# 3
  • София
Ако детето е освободено официално, нищо не могат да му кажат. Ако е освободено, защото извънземните са казали, че ваксините са вредни, имат право да не го приемат там, където искате. Това от една страна. От друга - образованието е задължително. Което означава, че могат да  приемат детето в някое училище с... по-съмнителен контингент. Те ще спазят закона, минусите оставят за детето.

# 4
Да продължи детето в частно училище?

# 5
  • Down south
Да продължи детето в частно училище?
Изискванията различни ли са в частните училища?

ПП
Скрит текст:
Имам позната с две деца без ваксини (извън България) базирано на нейно решение.
Битката е люта, въвлечени са всички фактори под слънцето, които могат да бъдат изтъкнати, начело с религиозните. До скоро имаше ефект, нещата вече се променят.
 И слава Богу.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 03:44 от Daylily

# 6
Нямам идея, но щом в частната градина не им е проблем, вероятно и в частните училища не следят.

# 7
Нямам идея, но щом в частната градина не им е проблем, вероятно и в частните училища не следят.
2

За градини и ясли са по-свободни изискванията, отколкото за училища. Колкото и да е странно, може частните ясли и ДГ да не са одобрени/лицензирани от здравното министерство и МОН. В този случай родителите нямат право на финансова компенсация заради това, че детето им не посещава държавно  заведение, както имат в одобрените ясли и ДГ, но иначе такива ясли и ДГ не е проблем да съществуват и да ги посещават деца. За училищата, доколкото знам, няма начин да са легитимни, ако не покриват изискванията на МОН.

# 8
Ако е освободено, защото извънземните са казали
Да извънземните ми познати ми го казаха, които си страдат от поставянето на ваксините
Но това не е предмет на темата, помолих такива изказвания да няма

# 9
  • Варна
Стига да се спазват правилата на форума, потребителите могат да пишат каквото пожелаят. Това, че сте пуснали темата, не означава, че можете да определяте какво се пише в нея. Всеки има право на мнение. А щом не успявате да схванете какво ви се казва с този израз, направо я затваряйте и не търсете чужди мнения.

# 10
В частното училище в което преподавах, имах в класа няколко деца с абсолютно празни картони (чужденци обаче, не знам дали има значение). Ръководството явно го допускаше, до момента в който едно такова дете ни донесе туберкулоза и майката сметна за нужно да ни уведоми чак след две седмици. Никак не беше забавно да ходим под строй всички за манту, защото някой е решил, че ще поеме риска за себе си и ще изложи на него всички останали.

# 11
Частното училище за пари ще си затвори очите.
Не е редно неваксинирани деца да посещават ДГ и училище.
Обучавайте си ги вкъщи.

# 12
Частното училище за пари ще си затвори очите.
Не е редно неваксинирани деца да посещават ДГ и училище.
Обучавайте си ги вкъщи.
Защо да не е редно? Нали другите са ваксинирани?

# 13
  • София
Едната "сила" на ваксините е в масовата ваксинация. Колкото по-малко са ваксинираните, толкова повече се увеличава рискът от съответата болест.
Little Queen е дала нагледен пример.
Отделно, не всички могат да бъдат ваксинирани поради истински причини. Те разчитат на ваксинираните около тях да ги пазят.
И е незаконно, разбира се.

# 14
Не може едните да са ваксинирани, а другите не. Трябва всички, за да има ефект от ваксините. Има хора с увреждания, които са освободени, но те са много малко.
Тепърва ще плъзнат забравени болести, точно заради такива своеволия, да се слагат избирателно ваксини.

Общи условия

Активация на акаунт