Преместване от чужбина след 8 клас.

• 891
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, има ли някой от вас опит с преместване на дете от чужбина след 8 клас? Възможно ли е въобще?

# 1
За възможното, възможно е, но ще има приравнителни изпити, а може и да се наложи да се върне назад. Освен това зависи и в кои училища ще има свободни места.

# 2
А детето само в чужбина ли е учило? Защото има разлика дали е било за година-две или от първи клас. Нивото на езика е от съществено значение.

# 3
https://drujba.org/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC-%D0%B2-%D0%BE% … %BD%D0%B8-%D0%B8/

Това е за училище Дружба в София. Общо взето подобно е е различните общини и градове. Много зависи от нивото на българския език. Може някой близък да попита в районния инспекторат, където ще живее детето. Успех

# 4
Здравейте, има ли някой от вас опит с преместване на дете от чужбина след 8 клас? Възможно ли е въобще?
А може ли да отговориш на по-горния въпрос дали детето само в чужбина е учило и на какво ниво говори/разбира български?
Преместването е най-малкия проблем. Проблем е ако държи изпити и ученето след това. В 8 клас да попаднеш в нова среда също е фактор. Езикът и материала за учене са неразбираеми за българчетата, израстнали в чужбина.
Ето едно малко упражнение за 7 клас. Ще може ли детето да попълни липсващите думи?

Или пък това за 7 клас?
https://www.e-uchebnik.bg/product/bylgarski-ezik-za-7-klas-3#&gid=1&pid=7

# 5
Преди повече от 20 години е моята история, но точно след 8ми (за 9ти) клас се преместих в българско училище. В осми учех на друг език и по система, която не се признаваше от българската. Но преди седми клас бях в българско училище,  но с по-слабо застъпени общообразователни предмети.
За да се преместя в българското училище в 9ти клас и да ми признаят основното образование, трябваше да държа годишен изпит по всички предмети, които не бях изучавала преди по българската система и да покрия целия изпуснат материал. Те преценяват кои са тези предмети като сравняват програмата и хорариума на двете системи. В резултат ми издадоха диплома за основно образование, приравнителна.., и можех да продължа в българско училище в 9ти клас. Сега не знам как е, но най-добре да питате в училището,  в което искате детето да учи.

# 6
  • София
А може ли да отговориш на по-горния въпрос дали детето само в чужбина е учило и на какво ниво говори/разбира български?
Преместването е най-малкия проблем. Проблем е ако държи изпити и ученето след това. В 8 клас да попаднеш в нова среда също е фактор. Езикът и материала за учене са неразбираеми за българчетата, израстнали в чужбина.
Ето едно малко упражнение за 7 клас. Ще може ли детето да попълни липсващите думи?

Или пък това за 7 клас?
https://www.e-uchebnik.bg/product/bylgarski-ezik-za-7-klas-3#&gid=1&pid=7
Не знам за децата, но мен ме затруднява "въпросите", на 2 и 4 нямам еднозначен отговор:
- на 2: робот ли е или автомат ли е?!
- на 4: вариантите са още повече - мед.сестра/мед.брат, лекарски асистент, акушерка, лекар ....  медицината може да е дентална или ветеринарна може да се допълнят още.
...или "питащият" (т.е. автор на теста) не е наясно какво какво е "специалист с висше образование"

https://drujba.org/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC-%D0%B2-%D0%BE% … %BD%D0%B8-%D0%B8/

Това е за училище Дружба в София. Общо взето подобно е е различните общини и градове. Много зависи от нивото на българския език. Може някой близък да попита в районния инспекторат, където ще живее детето. Успех
Това е частно училище, такова винаги може да е вариант, в това число и ЧУ без българска диплома по чужда програма, но е добре да се провери внимателно.
Има някаква полезна информация, но тя е след изискванията на самото училище, след т. 7.

Към автора на темата:
Най-добре се свържете със съответното РУО, и според случая ви, те ще ви насочат. За децата идващи от чужбина в гимназиален етап е различно.
Вариант е да дадете повече информация, дори тук.
Може някой да е минал през подобен казус на вашия.
Примерно, ако детето идва от англого- или немско-говоряща страна да го насочат към езиково училище с английски или немски език.
Ще трябва да се прецени и какви приравнителни изпити ще да необходими.
Имам познати, за които Американския колеж беше вариант, но като ученик-чужденец, т.е. съвсем различна такса и условия за прием, независимо от българското гражданство. Това дете в крайна сметка не учи в България, но пък друго познато дете, учило до 10 клас в чужбина, се справи с гимназията 10-12 клас, в това число и много добре с двата ДЗИ и продължи в университет в България.
При детето ми в езиково училище имаха деца от чужбина.
Т.е. варианти има и за държавни и за частни гимназии.

# 7
Благодаря за отговорите. Бяхте ми полезни. Ще попитам и в РУО. Не ми харесва варианта с приравнителни изпити, но е по-вероятно да има такива.

# 8
Не става дума за вероятност - задължително ще има приравнителни изпити.

Много е възможно детето да бъде записано в по-долен клас, което ще е по-добрият вариант.

На дъщеря ми съученичка, завърнала се от Германия, се пробва да изкара с връстниците си, но в крайна сметка остана да повтаря.

Общи условия

Активация на акаунт