Предложения за празнична вечеря

• 2 500
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте,
Предстои ни малък семеен празник и искам да направя по-специална вечеря у дома, но честно казано се чудя какво да приготвя. Иска ми се да е нещо по-празнично, но и да не е прекалено сложно, защото ще трябва да го направя сама.

Обикновено за такива поводи правя печено месо, някаква салата и десерт, но този път ми се иска да е малко по-различно. Ще сме само семейството - няколко възрастни и деца, така че не е нужно да е нещо много официално, просто да е вкусно и приятно.

Вие какво обикновено приготвяте за празнична вечеря вкъщи?
Ще се радвам да споделите идеи - както за основно, така и за салати или десерт.

Благодаря предварително!

# 1
Здравейте аз лично се вдъхновявам да правя ето такива неща изглеждат красиво, а децата ще хапнат полезни неща

В pinteres има доста идей и на животинки и тн.
Ние често ядем пържоли , салатка , риба нищо кой знае специфично тук не мога да дам идей
И за десерт често взимаме торта или руло .

# 2
Бих направила различно меню за децата и за възрастните.
У дома е закон, ако идват гости да има питка или баница.
Аз лично предпочитам баница, която правя сама, но питката е по-спорна, защото може да замести хляба.
За мое удобство съм намерила място, където правят хубави пити и последния път поръчах две и всичко изяде на едно такова семейно събиране.
Никой не се сети даже да иска хляб.
Наблягам на салатите, но ако искате разнообразие може да предложите таратор - вече е по-топло времето и е приятно.
На мен лично ми е омръзнало от пържоли и печено пилешко, а за кюфтета, кебапчета и т-н. не искам да чуя.
Бих направила риба  поне два различни вида гарнитури. И хубаво бяло вино.
Реално ще стъпи на бюджета, но по едно парче сьомга на човек. За децата по-малко парче.
Със сьомга върви зелена самата, чери домати, бейби спанак, дресинг с кисело мляко , лимон, много копър.
Рибата си се пече, питките са поръчани. Салатата се приготвя лично от домакините.
За десерт винаги може да се вземе също нещо готово,
но ако искате вие да си го направите заложете на някакъв вид плодова салата , малко сметана, топка сладолед, настърган шоколад отгоре, листенца мента. Също всякакви ядки. Това ще е любимо за децата.

Реално цялата подготовка и приготвянето на храната ще отнеме не повече от час, максимум час и половина с аранжирането на масата.

# 3
Качвам ви няколко мои неща приготвяни по различни поводи пред годините.
Предястия:
- Изрязана прясна чушка малко над дръжката,  в която се поставя слайс от шунка, която може да се напълни с крема сирене с подправки и да се навие като розичка.
Скрит текст:
- Салата/предястие от печени чушки, оформени като лалета и напълнени с крема сирене с подправки(по желание в кремата може да се сложи пасирана скилидка чесън), с дръжки - перца от пресен лук и въобще украса по ваш вкус и желание  
Скрит текст:

- Солена торта с блатове от палачинки, намазани с млечна майонеза и редове от каквото ви харесва - кисели краставички, варени яйца, репички и т.н. Украса също по ваш вкус.
Скрит текст:
- Солени палачинки от тиквички. Трудоемко е, но може да се приготвят от предходният ден. Рецептата е тук
Скрит текст:
Скрит текст:
- Нарязани и подредени различни мезета, сирена и плодове.
Скрит текст:
За основно ястие:
- Задушен, обезкостен, свински джолан в глинен съд или в йенска тенджера. Месото се шпикова  с няколко скилидки чесън, парченца моркови, овкусява се хубаво със сол, черен и червен пипер(в съда на дъното се сипват 2 - 3 лъжици олио, 2 - 3 зърна бахар, 3 - 4 зърна черен пипер, 2 дафинови листа, нарязани 2 моркова, 1 - 2 глави на едро кромид лук). Поставя се месото и се залива с 1 - 2 бири/зависи колко е голям съда и колко месо ще се пече/. 1 час на силна фурна и после още 2 - 3 часа на около 160 - 180 градуса, като поне 20 минути преди края съдът се отхлупва, за да може месото да се запече и да получи хрупкава коричка. Също може да се приготви от предходният ден, а преди сервиране да се извади в друг съд и да се подгрее.
Скрит текст:
- Руло от плешка или друг вид свинско месо. Месото се разрязва като пеперуда, начуква се на по-тънко и се овкусява с малко сол, черен пипер, може и пушен пипер. Пълни се с гъби, кисели краставички, топено сирене, сушени домати, може с малки моцарелки или друго по вкус. Завива се на руло и се звързва с конци. отгоре се паприкова с червен пипер и малко мазнина по избор. Слага се в тава, сипва се топла вода поне до половината на рулото и се покрива с алуминиево фолио. Пече се първо на силна фурна и после на 160 градуса за около 1 час. Открива се и накрая се запича без фолиото до зачервяване. Преди сервиране се махат конците и се нарязва на рула за всяка порция. Също може от предният ден да се сготви и после само да се притопли във фурната.
Гарнитура по желание.
Десерт:
Домашна торта. Готови блатове, сиропирани със сироп от компот, намазана между блатовете с разбита, заквасена сметана, подсладена с пудра захар на вкус и ароматизирана с ванилия или друг вид есенция.
Между редовете може да се наредят плодове, ядки, сладко от плодове, Украса пожелание. Аз правя и борд от разтопен на водна баня шоколад, който с лъжица разливам произволно върху лист хартия за печене. Подобно на този метод. https://www.youtube.com/shorts/TLSZJ-zgHkI Леко изстива и тогава готовата торта я увивам с този лист хартия плътно по ръба. Гледам хартията да е по-висока от височината на тортата. Слагам тортата на студено. На другият ден леко свалям хартията и шоколадовата украса става като борд на тортата. Едва преди сервиране украсявам с плодове, или с нещо друго, за да не пуснат сок върху сметаната.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 15 мар 2026, 15:16 от Fatalina

# 4
  • София
Честит да ви е повода какъвто и да е!
Менюто, което скоро правих е следното:
Мезета: кашкавалчета, колбаси, мини мариновани царевички, мини краставички кисели, маслини с аншоа (вманиачила съм се в тях напоследък и са много оригинални)
2 вида Брускети: с чери домати, моцарела, босилек и такива с филаделфия, пушена сьомга и каперси
Салата: айсберг, рукола, чери домати, авокадо и пармезан
Основно: Сьомга с картофено пюре и задушени зеленчуци с масло (броколи, моркови)
Десерт: Бисквитена торта с готов ванилов крем от Dr. Oetker, кокос и боровинки
За пиене правя газирана вода със сок от арония за разреждане без добавена захар. Не съм любител на безалкохолните.
За децата ако не ядат сьомга може да се приготви някакво пилешко. Панирани филенца или обезкостени бутчета.
Сравнително бързо се справих сама с това меню. Най-трудоемки ми бяха брускетите защото използвах франзела и филийките бяха по-малки. Играчка са само те и тортата която се приготвя от предишната вечер и се оставя да стегне и крема да попие в бисквитите до другия ден. Пожелавам ви весел празник

# 5
Тематична вечер можете да си направите. Най-просто е Италия
Капрезе, брускети, мезета, лазаня и тирамису.
Иначе овчарски пай правя много често за гости - може да се направи на предния ден и за вечеря да се запече хем да се стопли равномерно, хем да се сложи тогава кашкавала отгоре.
Руло Стефани също е добра вечеря.
Чийзкейк правя обикновено за десерт.
Нашите гости за фенове и на домашна яйчена салата/яйчен пастет

# 6
Записвам се да следя, защото тези дни мислех да пусна подобна тема.
Също имам повод, ще бъде приятелски късен обяд, градинско домашно парти(ако позволява времето да е на открито).
На мен също ми е омръзнал типичният "алгоритъм" салата-пържола-мезета-сладкиш, затова се записвам за съвети.

Преди две години синът ми имаше бал и тогава освен два вида салати, имах предястия-кошнички от Лагард, които напълних с два вида пълнеж-маслинови паста със сметана и хайвер с крема сирене. Пълнежът е такъв, че може да се приготви от предния ден, затворих го в буркани и го сложих в хладилника.
За същите кошнички пробвах пълнеж от авокадо с добавки, гледах Иван Звездев в  YouTube. Обаче, бързо си промени цвета и не изглеждаше добре и се отказах.

Иска ми се ефектен, лек и лесен десерт, има ли такъв? Ако не, ще взема плодови тарталети от близка сладкарница, одобряват се от всички.

# 7
Домашно панирани пилешки хапки (може и по-едри парчета) с млечен сос от майонеза, кисело мляко и копър; нарязани мезета и засукани сирена (вкъщи купуваме едни с песто, с разни добавени плодове, с подправки…); бейби салатки с чери домати и краставици, подправени на вкус; бисквитена торта с крем от заквасена сметана и маскарпоне; редени слоеве крем от тиква и крем маскарпоне с мед/агаве сироп или друг сироп и орехи…
От известно време в пинтерест ми излизат разни меса - пиле, риба - в нещо като лодчица от хартия за печене, овкусени с каквото падне, и във фурната. Правих сьомгова пъстърва филе по този начин, стана много добре.

# 8

Иска ми се ефектен, лек и лесен десерт, има ли такъв? Ако не, ще взема плодови тарталети от близка сладкарница, одобряват се от всички.

Ето този десерт няма гостенин, който да не го е харесал. Дори ако ни канят на гости и питам какво да донесе, пожелават този десерт. Заради разтопеното масло, по краищата на тавата става хрупкав като котешко езиче. На вкус не е като обикновен кекс. Аз добавям и орехи. Става много бързо, а рецептата е повече от лесна.

https://morrennaa.blogspot.com/2020/03/blog-post_74.html

Последна редакция: вт, 17 мар 2026, 02:00 от _re_ge

# 9
  • там където има винаги вятър

Ето този десерт няма гостенин, който да не го е харесал. Дори ако ни канят на гости и питам какво да донесе, пожелават този десерт. Заради разтопеното масло, по краищата на тавата става хрупкав като котешко езиче. На вкус не е като обикновен кекс. Аз добавям и орехи. Става много бързо, а рецептата е повече от лесна.

Имам замразени малини, та този десерт ще е идеален.
Гледам рецептата на Морена  ... "брашно и 9-10 г протеин"??? Какво добавяте вие към брашното?

# 10

Имам замразени малини, та този десерт ще е идеален.
Гледам рецептата на Морена  ... "брашно и 9-10 г протеин"??? Какво добавяте вие към брашното?

Не го добавям. Слагам брашно на око да стане като консистенция за пандишпаново тесто. Разтапянето на маслото в тавата и изливането на тестото върху него е нещото които спазвам стриктно. В началото  маслото сякаш "пречи"на,тестото да св разлее добре. Но аз не го "насилвам ". След няколко минути то си се разпределя в тавата. Наложи се обаче  да изчислявам какво е площа  на тавата ми защото е кръгла  а в рецептата е квадратна но и с това се справих. Увеличих всичко с 1/3 че тавата ми е по-голяма. Нямаше проблем от тази адаптация.

Последна редакция: вт, 17 мар 2026, 13:52 от _re_ge

# 11
  • Най-красивата страна
Моето меню от последния път,когато посрещах гости.

Приготвих питка

Гръцка салата-домати,краставици,маслини,сирене Фета,зехтин,сок от лимон
Салата Цезар

Плато колбаси
Плато сирена
Пълнени яйца-твърдо сварените жълтъци още топли разбих с краве масло ,посолих и с шприц напълних белтъците ,отгоре червен пипер.
Ядки микс

Основното ястие
Свински ребра-около 1-1,200кг -намазах ги с олио,овкусих със сол и черен пипер,наредих в тава,добавих 1 водна чаша бира ,2 чаши вода,малко олио .Покрих тавата с фолио и оставих да се пече 2 часа и 45 минути на 180 градуса.

Пълнени гъби с кашкавал за гарнитура
Грах,моркови и царевица-задушени с масло.

Печен чийзкейк със сладко от боровинки
Плодове-винаги имам една купа плодове на масата

Безалкохолни-домашна лимонада-сок от лимони,портокали,мед,газирана вода и листенца прясна мента.

# 12
Ние наскоро правихме "Черешката на тортата" с приятелски семейства и споделям какво беше нашето меню.

1. Посрещане с Welcome Drink - бяхме взели хубаво просеко и го сервирахме в чаши за шампанско, изстудено.
2. С Welcome Drink-а имаше плата, в които бях направила няколко различни "хапки". Палачинка със спанак и в нея навита пушена сьомга с крема сирене. Палачинката нарязана на парченца, които можеш да боднеш с клечка за зъби. Другото беше хубаво сушено филе, над него от сухите сирена (тип пармезан) и чери домат - "нанизани на парти клечка, с идея да е една хапка" и третот беше пак на парти клечка: парче козе сирене, сушена смокиня и орех.
Изяде се всичко.
3. След welcome частта (хората бяха прави, с малко нетуъркинг разговори, докато си пият напитката и хапват от хапките), докато се съберат всички, се преместихме на масата. Там имаше в голяма купа салата, като аз имам един сигнитчър сос по моя рецепта, давам го Simple Smile Горчица и мед равни количества, лимон и зехтин. На око се бърка и да стане консистенция като за салатен сос. Аз бях направила микс зелени салати, синьо сирене, чери, малко орехи и мисля, че имаше и цвекло. Другият стартер беше паста със зехтин и малко босилек (имаме пресен на терасата). Сервиране студена.
4. След като се отвори апетитът на гостите, преминахме към основното. Аз винаги залагам на месо (разбира се, ако има вегани или вегетарианци (винаги питам предварително), за дадения човек има нещо отделно). Харесвам стековете на Бредас. Правя основното на момента, за да е хубаво месото. Правя го на чугунен тиган, като обикновено е вратна пържола. Този път гарнирах с аспержи, те вървят супер с телешко. Правя ги много лесно. Беля долния край, с белачка. После ги овалвам в зехтин, сол и черен пипер. Редя ги един до друг, в редица и върху тях слагам резенчета лимон. Слагам във фурната на 190 градуса за 10 мин. Изваждам, настъргвам пармезан и от там още 5-8 мин. Стават уникално. Сервирам основното, като стандартно сервираме с него и друг алкохол - червено вино или ракия - кой каквото иска. За подсилване на преживяването, сменяме чашите и всеки алкохол се сервира в съответния за него вид чаша.
5. За десерт също имам сигничър рецепта за тирамису, дадена ми от баба в Италия. Давам я само на ЛС Simple Smile Накрая сервираме капучино или ликьор с десерта (който иска, разбира се).
6. Обикновено, ако се застоят хората, сервираме малки плата със сирена, колбаси и някакви плодове около тях.

На мен лично ми доставя удоволствие цялото преживяване, но като цяло, не обичам да имам гости, цащото е много занимавка и накрая не искат да си ходят Grin

Общи условия

Активация на акаунт