За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 107
  • 802
  •   1
Отговори
# 720
  • Швейцария
julian, само да те поправя, въпреки че и аз си плащам всичко до стотинка и подкрепям мнението ти.
Скрит текст:
В Швейцария с 5000 франка доход (около 10 000 лв) чисто след осигуровките имаш 4400. Наем на приличен апартамент от 1400 нагоре, като специално в Женева под 2000 не виждам как ще намериш. Храна за двама 700 (без да броим деца), без алкохол и цигари. Здравни осигуровки за двама 700. Данъците са съвсем отделно и са горе-долу 3000 на година, според кантона. Така че до разходи за детска градина изобщо няма да стигнеш (тя струва от 1500 нагоре на месец).Ако не работят и двамата родители с тези 5000 франка си точно за никъде, ако имаш деца. Иначе кражби разбира се има и полицията не стои без работа. Но си я върши добре и парите от данъците наистина отиват за инфраструктура и т.н.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 03:40 от JennyBG

# 721
Проблемът в България е 1)корупцията и 2)нейното толериране. Румънците летят напред, ние правителство нямаме от незнам кога. Вчера пак минах на преглед профилактично в София. Платих колкото плащам на моето Джи Пи, да въпреки прогресивния данък за личен лекар при нас се праща 50-70€. Само соц слабите не плащат, иначе се създава рай за хипохондрици и “дай за всеки случай да видя защо кихнах”. За тях не е редно държавата да плаща, защото тогава и за останалите няма достъп. Но в София, ако си платено, без осигурител, си безследно изчезнал в системата. Нито разписка, но даже и амбулаторен лист не ми даде, за да знам какво да следя (дават само в провинцията).  Тези неща продължават да се набиват в очите. Как може да се търпят и да са даже масова практика без свян даже сред лекарското съсловие. Т. е. Абсолютно ясно е че няма никакво наказание за неправомерност. Вижте какво става с Румъния, възможно е, но желание няма.
Ей тук цитат от Капитал:
Мониkа Maковей:
“Всяка система зависи не толкова от писаните npaвила, a от xopaта, kоumо я населяват. Те npaват системата goбpa uли не. Hямa от какво ga се прuтесняват, aко не са виновни. Корупцията не мoжи ga e начинът, no koй то се gвижи egна икономика.”

# 722
Но, не гледай само процента в Швейцария, а и стандарта, защото от чистите 7к, след наема си 4.5к, след детката градина, градския транспорт, храната си 2.5... и ако се отпуснеш за бира или почивка... започваш да си мислиш дали да не се върнеш в България!
И какво общо има здравното осигуряване с наемите, храната, бирата и почивките? Ами цената на Ламборгини защо не споменеш?
Ето затова в България нито един проблем не може да бъде решен, защото веднага се почва "ама то Вуте такова... ама ония там им е много скъпо еди кое си..." и накрая се заключава, че в България било най-добре и проблеми няма.

# 723
Аз не разбрах къде отидохме с тоя пример със заплата 10к в България... това е грубо 3 (три) пъти над максималния осигурителен доход тук и съответно част от удръжките изобщо ги няма за част от него. Не знам как пък намерихте с такава сума да смятате. Отделно каква част от българите получават такива суми. А като чуя за ниските данъци у нас и ми иде да се смея, ама много да се смея...
У нас няма необлагаем минимум и подобни. У нас ДДС е повечко отколкото в доста по-свястни за живеене страни. Това са двете неща дето вдигат събираемостта в нашите условия. Приходите от данъци ако не се лъжа се вдигнаха когато направиха ДОД плосък и без необлагаем минимум. Защо ли? Защото хората с ниски доходи на които данъците се качиха с това са много повече от тези с високи, на които данъкът им е намалял. Смешно ми е да се говори как здравна и пенсионна система трябва да са солидарни за да имало да се разпредели за всички, а данъчната е направена така че ако изкарам 100лв, веднага дължа от тях 10лв данък, ако ще и никакъв друг доход да нямам.
Да решат кое от двете ще е и да е на един принцип всичко поне. То пък после трябва и да се спазва тоя принцип... все тая май какво решат, ако пак всеки си прави каквото си иска накрая.

# 724
  • Sofia
Примера произлиза от заплатата на човек, работещ в Швейцария (за 10к франка), който в България за същата позиция взима 10к лева.

И сравнението е, в това какво ти струва (от чисто финансова гледна точка) за да поддържаш сходен стандарт на живот. Накратко - в България този човек спестява повече, НО условията на живот и ако щеше "материала" и "мисирките" правят разликата.

# 725
Тоя пример хем е измислен, хем няма нищо общо с обсъжданата тема. И дори да беше истински не би бил показателен за нищо.

# 726
  • Sofia
Очевидно, че не е измислен, при условие, че написах вчера, че примера е реален, от приятел живеещ със семейството си в Швейцария.

Това, че ти смяташ, че няма връзка с обсъжданата тема е тотална шизофрения, при условие, че ти я насочи в тази посока.

# 727
Всъщност е редно ако ще сравняваме със Швейцария, то да сравняваме средните заплати, а не средна швейцарска със 4-5 пъти над средната в България. Затова примерът е нерелевантен.
По темата с данъци и осигуровки, аз смятам, че трябва да внасяме пропорционално осигуровки за безработица, болнични и майчинство, защото реално получаваме процент при необходимост от ползването им. Но здравните би следвало да са фиксирана еднаква сума, защото всеки има равен достъп. И ДОД също да е пропорционален.
Осигурявам се на пълната сума и съответно плащам максимални здравни. Но в същото време не ползвам грам нищо, тъй като имам и допълнително здравно на максималния пакет. Обяснете ми как това е честно. А вноските за пенсия, ако имах избор предпочитам да са по частна партида или просто да остават в мен и аз да избера как да ги инвестирам, за да си осигуря старините. Разбира се, не избирам аз, и затова си плащам съвестно всичко, както е по закон.
Тарикатлъците с пари в плик дори не ми се коментират, тъй като освен нередно и неморално, е и незаконно да се практикува.
Всякакви оправдания са просто за успокоение на съвестта на нарушителите.

# 728
Как не ползваш нищо? ЛЛ нямаш ли? Профилактични прегледи поне не си ли правиш?

# 729
Как не ползваш нищо? ЛЛ нямаш ли? Профилактични прегледи поне не си ли правиш?

Имам пакет профилактика към допълнителното здравно. Веднъж годишно минавам там.
Ако ми се наложи преглед при специалист, отивам на частно.
Иначе да, личен лекар имам. Не съм я виждала откакто се записах при нея.

# 730
А защо на частно? Нали имаш ДЗО? Аз също не ползвам ЛЛ, освен за тримесечни рецепти, но за всякакви прегледи и изследвания ползвам ДЗО. Плащат ми и лекарствата.

# 731
А защо на частно? Нали имаш ДЗО? Аз също не ползвам ЛЛ, освен за тримесечни рецепти, но за всякакви прегледи и изследвания ползвам ДЗО. Плащат ми и лекарствата.

Това имах предвид. Плащам на частно и после ми възстановяват разходите.

# 732
аз смятам, че трябва да внасяме пропорционално осигуровки за безработица, болнични и майчинство, защото реално получаваме процент при необходимост от ползването им.
Е то голямото прее*аване е там, че не всички получават еднакъв процент. Има максимални дневни лимити за тези обезщетения, които удобно все забравят да актуализират. Има и дневни минимуми, които вдигат със всяко увеличение на МРЗ. И така осигуряващите се около минимума получават повече от реално от предвидения в закона процент, а осигуряващите се около максимума - по-малко. То за мен от там най-много идва чувството, че ме изцеждат като лимон.

Това, че ти смяташ, че няма връзка с обсъжданата тема е тотална шизофрения, при условие, че ти я насочи в тази посока.
Я посочи къде съм писал аз за наемите в Швейцария или колко пари оставали на "един приятел дето замина за Швейцария и сега ми се отчита редовно"?
Нещо проблеми с четенето на български ли имаш?

# 733
И каква стана тя? Ако нямаш ДЗО, въпреки ежемесечната здравна осигуровка, която хич не е малка, пак си плащаш за всичко.
И това, ако е нормално здравеопазване, здраве му кажи. Дано, не ни се налага.

# 734
Е то голямото прее*аване е там, че не всички получават еднакъв процент. Има максимални дневни лимити за тези обезщетения, които удобно все забравят да актуализират. Има и дневни минимуми, които вдигат със всяко увеличение на МРЗ. И така осигуряващите се около минимума получават повече от реално от предвидения в закона процент, а осигуряващите се около максимума - по-малко. То за мен от там най-много идва чувството, че ме изцеждат като лимон.

Много е лесно да се говори абстрактно само за цифри и проценти, но трябва да се вземе предвид и реално какво се случва с хората, които ги получават тези пари. Минималните са толкова мизерни, че човек само храната за месец не може да си покрие с тях. Така че е нормално те да се вдигат с приоритет. Максималното за безработица в момента е околко 1700 лева на месец чисто, моята заплата например е по-голяма и няма да ми е много приятно. Но органиченията в обезщетенията, били те суми или време, имат за цел да послужат за помощ в извънредна ситуация и да амбицират човек да си намери нова работа максимално бързо. Те не са предвидени безработният да си покрива всички нужди и да живее на гърба на трудещите се. Човек с добри доходи да няма нищо заделено и да разчита само на държавата да го спасява за мен не говори добре за самия него.

Общи условия

Активация на акаунт