За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 092
  • 802
  •   1
Отговори
# 765
BadKarma, тъкмо щях да те питам защо има хора, които биха избрали държавното, след като частното е по-евтино, а покрива същите неща. Явно не е еднакво за всички просто.

# 766
Карма, ти не май не си в България?
Моето ДЗО е от работодателя, нищо не плащам аз, нито има някакви ограничения. Мога и член от семейството да застраховам, срещу заплащане.

# 767
BadKarma, тъкмо щях да те питам защо има хора, които биха избрали държавното, след като частното е по-евтино, а покрива същите неща. Явно не е еднакво за всички просто.

Частно нямат право да избират всички. Имаш право доброволно да се прехвърлиш в него над определен праг на доходите. Под този праг си в държавното без право на избор.

Но дори и да имаш право да се прехвърлиш има аргументи евентуално защо да се остане в държавното, де. Примерно по време на майчинство трябва да поемеш цялата вноска (иначе се дели между работник и работодател), а ако си в държавното не плащаш нищо.

# 768
А самите вноски на процент от дохода ти ли са, или са твърда сума? Какво се случва, ако останеш безработна, или ако новата работа, която си намериш, по някаква причина е със значително по-ниска заплата, така че да паднеш под този праг?
Надявам се да не ме разбереш погрешно, не искам да ми се отчиташ. Просто когато има проблем, е хубаво да се видят други варианти.

# 769
Държавните са процент от дохода до осигурителния праг, частните са фиксирани. За да се върнеш в държавната трябва две години да си изкарвал под съответния праг (за право на частно осигуряване, който е над средната заплата, но под максималния осигурителен), преди това не е възможно.

# 770
  • Sofia
Тези ни права са записани ясно в Конституцията и са гарантирани от нея. Съдилищата са ДЛЪЖНИ да се съобразяват с Конституцията и законите на страната, а не да правят свободни тълкувания. То затова сме на този хал, защото никой нищо не спазва.
Има конституционен съд, който има право да тълкува законите. А конституцията е просто един закон приет от народните представители, след свикване на велико народно събрание от 2/3.

# 771
Тези ни права са записани ясно в Конституцията и са гарантирани от нея. Съдилищата са ДЛЪЖНИ да се съобразяват с Конституцията и законите на страната, а не да правят свободни тълкувания. То затова сме на този хал, защото никой нищо не спазва.
Има конституционен съд, който има право да тълкува законите. А конституцията е просто един закон приет от народните представители, след свикване на велико народно събрание от 2/3.
Спирам, защото не ми се спори. Желая хубав ден на всички.
Петък е!

# 772
Вчера в публикация във фейсбук Daniela Gortcheva, която живее и работи във Нидерландия (Холандия) е похвалила здравната им система. Много добра профилактика имали.
 И е написала, че здравната вноска там е като застраховка, задължителна, 100 -120 € на месец за всеки над 18 години.
    Ами и тук плащаме толкова, особено хората с по-добри заплати, а накрая пак здраво доплащаме.
  Аз също съм осигурена като работещ. Отделно имам карта за Допълнително здравно осигуряване, която ми издават чрез работното място на съпруга ми, с голям лимит, "пакет луксозен" пише на картата. Също работата ми е такава, че мога да ползвам без направление здравните услуги на няколко болници.
И пак ми се налага да доплащам за разни изследвания или частни прегледи, защото някога правя по свое желание контролно изследване, или ходя на второ мнение при друг специалист.
  Също забелязах, че откакто има лични лекари, все повече опашки пред кабинетите им. Предпочитам направо при специалист да се ходи, което е огромното предимство на картата за допълнителното здравно осигуряване.

# 773
BadKarma, благодаря ти, че обясни. Значи специално по проблемните точки, за които спорим тук, при теб не е толкова различно. До определена сума е процент от дохода, т.е. отново тези с по-малък доход плащат по-малко, а накрая всички имат право да ползват еднакво. Над тази сума вече се определя по други правила и дори и фактори от личния живот водят до това едни хора да плащат повече от други. Нито има вариант всички да плащат еднакво, понеже получавт еднакво, нито можете да се откажете напълно. Щом сте на трудов договор, плащате и толкова.

Примерите на Тарталета и Кристиниа също са добри - 100-120 евро на месец. След като тези суми предоставят неограничен достъп до услуги и освен тях нищо друго не се доплаща, за хората с хронични заболявания ще е много удобно. Интересно на какво мнение ще са хората, които сега плащат минимума с оправданието "ами аз така или иначе нищо не ползвам".

Да няма задължително здравно и да можеш сам да си избираш дали изобщо да плащаш и колко, го има например в Щатите. Аз съм напълно съгласна да се направи и тук така, но да няма вратички. Защото там дори и по спешност да те лекуват, след това парите си ги дължиш, може на улицата да останеш или с години да работиш само за да изплатиш дължимото, но измъкване няма, а държавата няма да се намеси да те спасява, защото си могъл да се застаховаш, ако искаш.

# 774
Карма, ти не май не си в България?
Моето ДЗО е от работодателя, нищо не плащам аз, нито има някакви ограничения. Мога и член от семейството да застраховам, срещу заплащане.
Още една широко разпространена заблуда - "работодателят ни Подарява ДЗО, ваучери"... Всички тези пари са изработени от служителите, не са ни подарени. И този, който най-много печели от тези бенефити е работодателят. И супермаркетите... И Фондовете. А ние докато си мислим колко е добър Той, в същото време губим осигурителен доход.
При нас дори ни "подариха" допълнително доброволно пенсионно осигуряване ", какво щастие... Още мои изработени пари, върху които нямам контрол.
Някой някога да са го питали иска ли тези "бенефити"? Не. Няма не искам, няма недей...

# 775
Да, бе. Благодарение на такива работодатели ще имам и много хубава пенсия, ако доживея. Другите, които не предлагат социален пакет да не дават космически заплати? По-зле са даже, пликаджии.

Личните лекари са по-малко, защото масово са в пенсионна и предпенсионна възраст и постоянно отпадат. Млади желаещи почти няма. Все по-зле ще става и особено в големите градове.

# 776
Аз предпочитам да ми удържат, нищо че не ползвам. Дори е благословение и късмет да не  ползвам.
   Но искам, като ми възникне здравословен проблем, да не ми искат доплащане. Приятелката ми от Канада каза, че там не доплащат за сменена става.  А в България доплащането за консуматива е вече 8000 лв. дори за здравноосигурените.
Явно е недофинансирана здравната ни система, но държавата да си търси вноските и да засили контрола, а не да изцежда още повече малкото работещи хора.

# 777
ДЗО през работодател е многократно по-изгодно, отколкото при директно и лично договаряне с фонд. Достъпът до медицински услуги (доколко качествени е съвсем друга тема) е много бърз и улеснен. Във връзка с хронично болен мой близък, правих голямо проучване на пазара на услуги, и накрая го включих "моя" служебен пакет. Предимствата са неизброими. Впоследствие включих и други членове на семейството. Мултиспорт картите също са ми от огромна полза. Плащам 40 лв за мен и 50 за допълнителна, при средна цена на месечна фитнес-карта в момента от 80 лв, а за басейн - 100 лв. За първи път чувам, че някой може да има нещо против т.нар. "бенефити". Очевидно е поради дълбокото неразбиране на принципа им Smiley

# 778
Очевидно. Работодатели, с добри социални пакети са предимно международни компании, които получават данъчни облекчения, освен че се грижат за удовлетвореността на служителите си.

# 779
Ако човек е доволен от работата и заплатата си, няма да са му проблем т.нар. "бенефити".

Общи условия

Активация на акаунт