За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 125
  • 802
  •   1
Отговори
# 780
  • Швейцария
При нас нещата са според мен добре решени. Държавна здравна каса няма. От частните си избираш модел, който отговаря на твоите нужди. Базовата застраховка е задължителна за всички. Има франчиза (колко да плащаш ти лично на година за прегледи, изследвания и лекарства), която ти сам си избираш. Например аз ходя често на лекар и съм избрала да имам ниска франчиза (първите 300 франка на година сама), а някой, който ходи рядко, може да избере да плаща 2500 сам. Като моята месечна вноска е доста по висока от неговата (435 франка на месец) заради ниската ми франчиза. Освен франчизата си плащам 10% от прегледа или лекарството, но само докато стигна 700 франка, после става безплатно. За престой в болница се плаща 15 франка на ден, всичко останало е безплатно. Никакви стави и стентове не се доплащат. А на хората с ниски доходи държавата им плаща процент от месечните вноски, който варира според дохода. Сложна за разбиране, но според мен доста справедлива система.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 10:02 от JennyBG

# 781
И каква стана тя? Ако нямаш ДЗО, въпреки ежемесечната здравна осигуровка, която хич не е малка, пак си плащаш за всичко.
И това, ако е нормално здравеопазване, здраве му кажи. Дано, не ни се налага.
И здравна плащаш и на частно плащаш и накрая вместо лекарство ти вливат физиологичен разтвор.Такава стана.

Е, това вече са фантасмагории. Няма начин в болница, да те лекуват с физ.разтвор.
Не е там въпроса, а в това, че не получаваш адекватна помощ без да си платиш. То за операции се доплаща,  то за срециалист, то за всичко.                                                             Няма начин ли, това е голяма наивност. Една камара хора се вкарват да лежат по болниците абсолютно ненужно, за да се прибират едни пари по едни пътеки, точно водичка или витаминчета вливат. И супер много ненужни операции се извършват по същата причина. И хората се тровят с един куп медикаменти, често без състоянието на човек да го налага. И в обратната посока е страшно - лъжат се най-безочливо тежкоболни хора, че имат шанс, само за да се приберат стотици хиляди. Дори сменят думички умишлено, пак всичко е част от играта; говорят за лечение там, където всъщност може да се постигне само по-голяма преживяемост, евентуално.  Виждат, че смъртта така или иначе е сигурна и пак. Тежко и горко на хората без сериозни медицински знания или нямащи някой близък около тях с такива, който да може да отсява науката медицина от икономиката. Пълен резил е всичко. Какво ли не съм виждала. Стоматолог написа три манипулации по книжка на един мой роднина, без да е стъпвал в кабинета през годината, за да вземе парите. Едната беше пломба на зъб, забележете, изваден на 20-годишна възраст. В момента човекът е на 56 години. Лъсна всичко при негов колега.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 10:31 от Rumi11111

# 782
  • София /Абсурдистан
Ако човек е доволен от работата и заплатата си, няма да са му проблем т.нар. "бенефити".
Дойдохме си на думата.

# 783
ДЗО през работодател е многократно по-изгодно, отколкото при директно и лично договаряне с фонд.
това е като ваучерите за храна
Много добре на думи, ама как се убеждава работодател да го въведе, било международна или местна компания? Точно никак. При нас предпочитат да вдигат заплатите реално, вместо да добавят ваучери или нещо друго, макар да им струва накрая по-скъпо. Миналата година го играхме - колко струват 200 лв/ваучери и колко 200 лв/чисто към заплатата. Гледаха, сравняваха, мислиха - отказаха ваучерите и толкоз.
ДЗОто също...
Те хората не искат стандартните здравни да им удържат, остава да кажат айде сега и по 50 лв за ДЗО Simple Smile Simple Smile Нали се сещате, че няма да е за сметка на работодателя, както и да се представя...
Като стоката с безплатен транспорт.. Всичко си е калкулирано в цената. Ама пък добре звучи нещо далавера да има Simple Smile

# 784
Нищо не ми удържат за ДЗО. Вече в трета компания ползвам.

# 785
Е ти няма да го видиш във фиша, те са ти го удържали преди да ти обявят заплатата Simple Smile Simple Smile Simple Smile ти си го приемай както искаш...

# 786
BadKarma, благодаря ти, че обясни. Значи специално по проблемните точки, за които спорим тук, при теб не е толкова различно. До определена сума е процент от дохода, т.е. отново тези с по-малък доход плащат по-малко, а накрая всички имат право да ползват еднакво. Над тази сума вече се определя по други правила и дори и фактори от личния живот водят до това едни хора да плащат повече от други. Нито има вариант всички да плащат еднакво, понеже получавт еднакво, нито можете да се откажете напълно. Щом сте на трудов договор, плащате и толкова.

Да, точно така. Разликата е, че обикновено доходите са на светло. Масово, не че няма изключения. Размерът на вноската е 16%, двойно повече отколкото в България, това е друга разлика. Разбирам, че в България много хора имат трудности с парите и те все не стигат, но не, нито здравно се плаща много, нито данъци.

# 787
Никакви закони няма да ни помогнат, докато не се промени мисленето на голяма част от живущите тук. Виждаме че дори да има някакви добри постановки принципно ( независимо за какво се отнася, за която и да е част от правото ), масово се бойкотира от големия % хора. И дори участието на някои от най-потърпевшите е твърде значително, даже и да съзнават какво ще им коства.
Трябва да се работи в тази насока основно - към промяна на нашенския манталитет. Някъде това е постигнато, при отделни личности и групи хора, но масата превалира.

# 788
  • Sofia
Законите са само думи записани и разпечатани в държавен вестник. Виж, прилагането им и търсенето на отговорност, т.е. страха е ключа.
В чужбина, когато придобиеш имот без да можеш да докажеш поризхода (не е задължително да е от престъпление), ти го отнемат. Примерно окривал си данъци, писал си, че си все на минимална и хоп имот за половин милион. Айде, вече е държавен.

В България всичко трябва да се придобива на 100% по банков път - нямаш ли документ, хайде в полза на държавата.

Но не се прави, не защото народа ще се разсърди, а защото политиците и сивия бизнес са едно цяло, като дупе и гащи.

# 789
Е ти няма да го видиш във фиша, те са ти го удържали преди да ти обявят заплатата Simple Smile Simple Smile Simple Smile ти си го приемай както искаш...

Как точно? Може ли да обясниш?

# 790
  • Sofia
Има предвид, че разходите за заплата на работодателя, която може да осигури, за работник Х, на позиция Y и бизнеса му да е конкурентен и да е на печалба, да речем е 5000лв. Ако искаш 5000лв и той ти ги даде със сигурност няма да ти предостави купони, карта за градски транспорт, мултиспорт, ДЗО и т.н.
Ако ти предложи 4000лв + всичките въпросни екстри ще влезе в бюжета.
А бюджета може да 2к, 5к, 15к, 30к,...числото горе беше примерно.

Ако бизнеса е в затруднение, но натиска е голям за ДЗО (примерно всички останали фирми го предлагат в бранша), то може да е за сметка на друго нещо - примерно няма да има увеличение на заплатата, ще спрат фитнеса (с оправданието, че не се ползва) и т.н.

Дори и да е в перфектно финансово състояние фирмата - тя не е благотворително дружество. Ако ти дадат ДЗО и 500лв увеличение, то ако няма ДЗО може би увеличението щеше да е 1000лв. Т.е. ДЗО е разход за фирмата и когато се смята бюджета за заплати всички тези социални придобивки се смятат, планират и се одобряват.

# 791
За първи път имам ДЗО и още не съм проучила как да го използвам. Laughing
На сина ми са предложили ДЗО и са казали, че може да застрахова и близките си (майка, братя, сестри), като фирмата му поема 80% от сумата за ДЗО на хората от семейството.

# 792
julian, за коя точно чужбина говориш?

# 793
В чужбина, когато придобиеш имот без да можеш да докажеш поризхода (не е задължително да е от престъпление), ти го отнемат. Примерно окривал си данъци, писал си, че си все на минимална и хоп имот за половин милион. Айде, вече е държавен.

В България всичко трябва да се придобива на 100% по банков път - нямаш ли документ, хайде в полза на държавата.
Внимавай какво си пожелаваш. Ако държавата може да отнема ей-така имоти, да не дойде ден някой прокурор да си нарочи твоя апартамент и да те накара да доказваш как си го купил преди 20 години примерно. И да предложи да оправи нещата срещу някоя почерпка.
Какво става ако дядо ти ти е оставил едно гърне жълтици и с тях си купиш нещо - как ще докажеш пред държавата откъде са?
Много й вярвате на тази държава, въпреки че тя е доказала, че не ви мисли доброто. Нито пък в другите държави мислят доброто на гражданите си - и не говоря за диктатури като Русия или Китай, а и големи демокрации като САЩ например. Дори във Франция, уж социална държава, милиони хора са на улиците вече месеци наред да протестират против някои нововъденния от държавата, уж за доброто на гражданите й.

# 794
Съгласна съм с горното. Само за Франция е различно - нововъведенията не са за добро/полза на гражданите, а за да не се срути пенсионната система и да стане много лошо за гражданите.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 13:41 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт