Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 497
  • 787
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Така, за всички доблестни гражданки, които се притесняват за нашите деца, които са подложени на психически и физически тормоз в Иззи (и за нас, ужасните родители, които сме ги записали там). Звъннах на ръководството на училището на сутринта, след която видях Фейсбук коментарите и безсънната нощ, която прекарах по този повод. Доколкото разбирам, в момента в училището текат проверки от всички възможни институции, за да се разследват обвиненията. Ще се изчака да приключат тези провеки и ще има официално изявление и становище от страна на ръководството.
Аз пък лично се надявам, че те ще използват този наистина лош момент, за да осмислят какво могат да подобрят и да потърсят подкрепа (и да дадат такава) на семействата, които са решили да им гласуват доверие занапред.

Би било идеално, ако тази гластност донесе след себе си промяна в положителна насока за всички деца, които учат в училището. Може да бъде път точно това, което ще въведе една по-голяма прозрачност и нормалност в приема, обучението, комуникацията (родител-учител).  Тук въобще няма да коментирам клаузата за прекратяване на договора едностранно без причина, макар и с месечно предизвестие. Нова нито е трудов договор, нито е договор за наем. Едно дете след прекратен по инициатива на училището договор къде отива в следата на годината? И тук не говорим за укоримо поведение на ученик, но дори и в този случай трябва да е нещо много крайно и сериозно за да се прекрати договор в средата на годината, а да не говорим за прекратяване без основание, каквато клауза има в договора. Не знам доколко тази клауза е нищожна, като противоречаща на добрите нрави и морала, но аз смятам че е такава, независимо от реципрочността на клаузата. Децата са и според конституцията на страната под особената закрила на държавата и клаузи, които ги поставят в неизгодна за тях позиция (като оставането без училище за известен период, при условие, че образованието е прието за ценност и е задължително) са абсолютно недействителни.
Аз не желая да говоря негативно за училището, напротив. Често съм го посочвала като училище държащо на академичния тип образование, но тази дисхармония трябва да бъде изяснена.

# 406
Много е важно да се види и дали е спазен лицензионият процес, защото част от одобрението и лиценз е целият пакет документи, в който влиза и договорът. Та да видим тази, вмъкната после, клауза следва ли да бъде съгласувана с органа издал лиценза или не следва.

И изобщо МОН и РУО е време да започнат да си гледат работата. Да проверяват И дали училищата отговарят на минималните изисквания за квадратни метри на един ученик + необходими други съоръжения. Защото и това е част от условията за получаване на лиценз. И е време да не се допуска учене в неподходящи локации. Да не цитирам фрапиращите случаи. Всички ги знаете.

# 407
Иронията и сарказмът в конкретиката на случая са не само неуместни, а са направо противопоказани. Защото само наливат масло в огъня и доказват, че всички обвинения за ненормално отношение са били верни.
Добре, наистина ли мислите, че ние като родители бихме желали злото на децата си или сме чак толкова отчаяни, че нямаме друг избор. Става дума за наистина умни деца, които биха се класирали и справили и в други добри частни училища, както и децата, които са се чувствали зле в Иззи. Някой изобщо по време на цялата драма замисли ли се за нас, семействата, които имаме деца понастоящем в училището и които все още смятаме, че то е мястото, в което те се развиват много добре и са щастливи? Защо всички не изчакате службите да си свършат работата и училището все пак да излезе с позиция?
Защо толкова обичат да хейтят хората и да спорят за самия спор? Някъде назад бях написала, че децата ми само след по-малко от година в България (в Иззи) се спряват много добре на състезания и веднага се намери майка, която да ми каже как в училището ги "аранжират" тези състезания. Аз всъщност говорех и за състезания, които не се провеждат в училището, а в училище координатор (държавно). Как се инсценират тези резултати? Защо трябва да се умаловажават усилията на децата от Иззи с цел срутване на репутацията на учлището? И кои са по-потърпевши - 20-те семейства, които са страдали и аз искрено разбирам, или останалите 150 семейства, които ще останат там?
Само плод за размисъл, никога няма да мога да се заяждам по-професионално от вас...

# 408
Интересно е, че само преди месец-два училището е минало инспекция и е съставен подробен доклад, с високи оценки - гледам сайта на инспектората по образование. https://nio.government.bg/wp-content/uploads/2023/03/16_02.pdf

Та - били анкетирали родителите, инспектирали са начина за обратна връзка, документацията.. Родителите 97% дали най-висока оценка на управлението на училището.. Тези доклади звучат изключително шаблонно, но не знам кой точно сега ще направи повече..

# 409
  • София
WIld boys mom защо мислите, че се коментират децата, учещи там като такива, които не могат да се справят другаде. Аз лично не мисля така и въобще не коментирам никъде нищо в тази насока. Точно защото училището дава заявка за академичен тип образование смятам, че там учат много умни и справящи се деца. Не това е драмата, обаче. И не е редно да се намесват качествата на децата, за което и училище да става въпрос.
Но, абстрахирайки се от казаното като оплаквания във фейсбук за мен много смущаваща е тази вратичка на училището, прекратяване с едномесечно предизвестие. Смятам, че тя е изцяло в изгода на училището, защото родители, които са решили да си преместят детето в средата на годината не би ги притеснил загубата на депозит или на останалата такса за обучение.
Затова, без да съм запозната с целия текст на договора намирам, че клаузата за прекратяване без основание просто с едномесечно предизвестие е изцяло недействителна и мен лично тя ме притеснява.

# 410
Иронията и сарказмът в конкретиката на случая са не само неуместни, а са направо противопоказани. Защото само наливат масло в огъня и доказват, че всички обвинения за ненормално отношение са били верни.
Добре, наистина ли мислите, че ние като родители бихме желали злото на децата си или сме чак толкова отчаяни, че нямаме друг избор. Става дума за наистина умни деца, които биха се класирали и справили и в други добри частни училища, както и децата, които са се чувствали зле в Иззи. Някой изобщо по време на цялата драма замисли ли се за нас, семействата, които имаме деца понастоящем в училището и които все още смятаме, че то е мястото, в което те се развиват много добре и са щастливи? Защо всички не изчакате службите да си свършат работата и училището все пак да излезе с позиция?
Защо толкова обичат да хейтят хората и да спорят за самия спор? Някъде назад бях написала, че децата ми само след по-малко от година в България (в Иззи) се спряват много добре на състезания и веднага се намери майка, която да ми каже как в училището ги "аранжират" тези състезания. Аз всъщност говорех и за състезания, които не се провеждат в училището, а в училище координатор (държавно). Как се инсценират тези резултати? Защо трябва да се умаловажават усилията на децата от Иззи с цел срутване на репутацията на учлището? И кои са по-потърпевши - 20-те семейства, които са страдали и аз искрено разбирам, или останалите 150 семейства, които ще останат там?
Само плод за размисъл, никога няма да мога да се заяждам по-професионално от вас...

Аз пък смятам, че позицията ви да противопоставяте едните деца на другите е неморална. Както правите в случая. Колкото вашите деца са с качества, толкова и "изгонените". Колкото вашите имат права, толкова и другите.
И никой не пречи на службите да си свършат работата. Напротив.
Наблюдавайки ситуацията, съм сигурна, че потърпевшите са подали жалби където е възможно. И са привлекли вниманието на всички учреждения, чиято функция е да защитават интересите на всички деца. Дано наистина да си свършат обективно работата, а не формално. Защото знаем колко неадекватни могат да са често.

И пак да кажа, намеците ви за професионално спорене и т.н. просто ви карат да олеквате в текущия нормален разговор.

FBID758667249, като родител участвал в такива анкети в предишно училище мога да кажа, че са изключително дирижирани от самото училище. Не на всички родители бяха дадени анкетни карти, а само на избрани.

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 18:08 от Fancy

# 411
  • София
И кои са по-потърпевши - 20-те семейства, които са страдали и аз искрено разбирам, или останалите 150 семейства, които ще останат там?
На този въпрос веднага мога да отговоря и мисля, че е цинично дори да разсъждаваме в посока, че по-малък проблем имат семействата, които са преминали през описаните във фейсбук ситуации.
Осветляването на проблема от тяхна страна всъщност е в интерес на семействата, които остават в общността на училището. Ако собствениците са достатъчно разумни, би трябвало да изградят процеси, които да попречат подобни неща да се случват в бъдеще. Когато една система е така лабилна и податлива на лични настроения и пристрастия, това я прави потенциално опасна за всеки, който е от грешната страна на договора.
Аз лично съм оптимист, трябва да си много заблуден, за да хвърлиш на вятъра всички усилия за създаването на работещо училище точно когато започне да набира скорост.

# 412
Вие сериозно ли питате кои са по-потърпевши?! Избрали сте да останете и това си е Ваш избор, на пострадалите семейства никой не им е дал избор. И да, пострадали са. От лошо и тенденциозно от отношение, от несправедливи клаузи, от психически тормоз над деца. Лично аз, не мисля, че нещо ще се промени в това училище. Когато един човек е нечистоплътен, той си остава нечистоплътен във всички свои дела. Наистина жалко за тази иначе добра идея. Има  болезнена нужда от добри училища, но ми се струва все по-невъзможно да се появят такива.

# 413
  • София
За бога, потребители, четете ситният шрифт. И ако някоя клауза ви притеснява, пробвайте да я промените. В случай на неуспех, просто не подписвайте. Надеждата точно на мен тази клауза няма да повлияе (има малък шанс, едва ли ще стане и т.н.) води до проблеми после.

Искрено съчувствам на родителите в засегнати от случващото се в ИЗЗИ - и от двете страни на оградата - оставащите и с прекратените договори.

Дано да се разреши въпроса по най-добрият начин за всички деца. И който носи отговорност, да си я понесе.

# 414

От така написаното става ясно, че доста неща
не са Ви ясни. Ако наистина разбирахте '20те семейства' никога не бихте си позволили вербално да изразите мнението си по този начин. Или има емпатия, или не. Паралелната Вселена...

# 415

Аз пък смятам, че позицията ви да противопоставяте едните деца на другите е неморална. Както правите в случая. Колкото вашите деца са с качества, толкова и "изгонените". Колкото вашите имат права, толкова и другите.
И никой не пречи на службите да си свършат работата. Напротив.
[/quote]
Може би проблемът е в моя изказ. Исках да кажа, че в никакъв случай НЕ ТРЯБВА да се противопоставят едните на другите деца, но и че и оставащите страдат от тази ситуация. Съжалявам, че сте го прочели така и че коментирате моя морал. Аз искам всички деца да са щастливи и с много действия в личния си живот се боря за това. Наистина не е тук мястото да се доказвам или оправдавам. Опитах се да кажа, че могат да се извлекат и поуки и да се инициират позитивни действия от тази ситуация, но явно не се приема добре.

# 416
Wild boys mom , не се самобичувайте, тук има бг-мами, които са се сложили в ролята на последна инстанция, издават присъди с висок патос, летпят етикети, четат мненията на другите, както дявола евангелието, с едничката цел да влязат в спор и да излязат от него с гордо вдигнат нос...."все тая....ние сме прави.!" Не се опитвайте да им се обяснявате, пазете си нервите. Sunglasses

# 417
Защо не отговорите пряко на оплякванията на бившите ви клиенти, а агресирате тук, макар и пасивно.

# 418
  • София
Аз не разбирам за какво е спорът, честно? Обсъждаме конкретни факти - клауза за едностранно прекратяване на договора от страна на училището с едномесечно предизвестие без причина и изключване на деца в средата на годината въз основа на тази клауза, и то не единични случаи, невръщане на депозити, които по договор подлежат на връщане. Наистина ли има някой, който ще приеме, че това е ОК? Има ли място за спор тук?
Същевременно има родители, непострадали от тази клауза, които са доволни от училището - защото децата имат добри учители и се чувстват добре. И тук няма място за спор.
За какво е спорът всъщност?

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 18:51 от sanaka

# 419
  • София
Няма официална позиция или информация, ужасно сбъркан подход имат.
get_real, ама има ли някаква официална позиция? Или друга реакция.

Аз лично само виждам, че пускат сигнали до Гугъл да трият отзивите в мапа. И учители слагат там положителни отзиви, за да вдигат рейтинга.

Общи условия

Активация на акаунт