Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 371
  • 787
  •   1
Отговори
# 705
Аз имам “зубър” по математика и е не зубър по всичко останало 😂, но учи по всичко просто в математиката влага мега ентусиазъм, а когато учи по български си подпира главата. За да не е спам в писмото на  АК пише, че очакват много спонсорства и повишение на отстъпките, тоест лека мотивация да не се откажем.

# 706
И как точно зубри по математика? Simple Smile

# 707
  • София
Добър учител може да увлече децата по своя предмет, както лош да ги отблъсне. От друга страна, имала съм добри учители по математика и пак я ненавиждам.
Вече отделно цялото поколение, които сега са 9-ти клас и нагоре солидно се десоциализираха по време на пандемията и вече не са толкова мотивирани в училище, да не кажа, че масово изобщо не им се учи. Даже на запад отчитат 10 пъти увеличение на отсъствията и отказа от училище. Но и преди в гимназията пубертета си казваше думата и е нормално. Мисля.

# 708
  • София
Абе ... зубър. Вятър. Аз като съм била свръх ученолюбива навремето, та прокопсах...Joy Толкова много други качества му трябват на човек, толкова много ситуации и обстоятелства. Божа работа.

Мен това, което ме дразни сега е, че неща, които съм смятала за основни и елементарни, в момента се явяват "рокет сайънс" за да ги получиш. То ЧУ, то разпитваш за читав учител, то са курсове и уроци или занимания с някого вкъщи, та да има кой да научи детето на елементарен подход към задачи, да си изпише първо формулите и после да замества, да спазва ред и последователност и подобни. Нещо, което мен навремето са ме научили най -обикновени начални учителки, дето сигурно са завършили и полувисше.

# 709
  • Пловдив/София
.......

В такъв случай не би трябвало да имате проблем, в което и да е училище. Ако детето е мотивирано не виждам какво би го спряло да учи.

Не съм се оплаквала от проблеми с ученето, учат си.

Заложеното в общообразователните училища приемам за база, която дава възможност на децата да се докоснат, да опитат от дадена наука и да видят дали им харесва и дали искат да задълбочат "като пораснат".

Пипи, не го гърчи така детето, намери му подходящо образование Simple Smile Не съм задълбавала в изследване на художествени училища, но явно детето ти е по-творчески настроено, може би има място, където ще си развие уменията.
Мислех го, но за начален етап освен Артис няма много опции. А и аз искам грамотно дете, нататък ако иска склуптор да стане, но да пише грамотно като взима поръчки, нали Simple Smile
В нашето училище има страхотни учители по изкуства и спорт, та някак ще преживее академичния натиск. За седми клас ще гледам дали има добри техникуми, макар че може да ме отлъчат от темата…
ПП Обаче на 8г, момче и чете дебели книги вече (макар и само по негов избор), да се изфукам все пак Simple Smile)

# 710
Мен това, което ме дразни сега е, че неща, които съм смятала за основни и елементарни, в момента се явяват "рокет сайънс" за да ги получиш. То ЧУ, то разпитваш за читав учител, то са курсове и уроци или занимания с някого вкъщи, та да има кой да научи детето на елементарен подход към задачи, да си изпише първо формулите и после да замества, да спазва ред и последователност и подобни. Нещо, което мен навремето са ме научили най -обикновени начални учителки, дето сигурно са завършили и полувисше.

Абсолютно! И яко уроци, кръжоци, турнири, медали, аман!

# 711
Само да ви кажа, че в университета все още преподават, че се изисква децата да записват:
Дадено:
Търси се:
Решение:
И накрая задължително проверка.

Но на моето дете още никой не му го е показал в училище срещу десетки хиляди лева насреща….

# 712
Само да ви кажа, че в университета все още преподават, че се изисква децата да записват:
Дадено:
Търси се:
Решение:
И накрая задължително проверка.

Но на моето дете още никой не му го е показал в училище срещу десетки хиляди лева насреща….
точно последния месец я хванах, че решава на ум текстови задачи, няма лошо, но нямаше идея какво е дадено, търси се и решение, а задачите бяха с няколко изчисления… последния месец това правим вкъщи, решаваме текстови задачи, въпреки че ходи на индивидуална подготовка, на училище к не говорим за припомняне на материал, а буквално от 0-та почнахме!

# 713
  • София
Даже съм виждала:
Дадено:
Търси се:
Решение:
Проверка:
Извод.

Чудила съм се какъв ще да е този извод, но синът ми все намираше какво да напише по тази точка. Нещо като ябълките са повече от крушите и т.н., т.е. препратка към условието, което е ценно, защото иначе от сметки детето може да загуби логиката или порядъка.

# 714
Бих искала да попитам, ако има по-запознати, как стои въпросът с държавната субсидия в частните училища. Изобщо, до къде стигнаха законодателните дебати в тази насока? С две думи, онези пари, които следват ученика, що не го следват, когато е в частно училище?

# 715
Аз мисля, че отдавна е прието.

# 716
Възможно е. Затова моля по-запознатите да ме насочат към наредба. Благодаря предварително!

# 717
Възможно е. Затова моля по-запознатите да ме насочат към наредба. Благодаря предварително!
Няма такава наредба за парите следват детето.
ЧУ може да кандидатства, като има определени изисквания за процент ученици. Така Питагор и Симеон Велики дават стипендии за новозаписани деца.

# 718
  • софия
Парите следват ученика в частното училище срещу условие училището да приема 20% ученици , които да се обучават безплатно. Мисля че има някое и друго съгласило се училище.

# 719
  • София
Раздел IV, чл. 10 от Закона за предучилищното и училищното образование:
"(2) Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите.
(3) Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата.
(4) Частните детски градини и частните училища, които са включени в системата на държавно финансиране, осигуряват възможност 20 на сто от приеманите в тях деца и ученици, в това число деца и ученици с изявени дарби и/или със специални образователни потребности, да се обучават без заплащане на дейностите по ал. 3.
(5) Приемът на деца и ученици по реда на ал. 4 се извършва в началото на всяка учебна година - за детските градини, и в началото на всяка образователна степен - за училищата, при условия и по ред, определени в правилника на съответната институция."
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2136641509

Общи условия

Активация на акаунт