Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 379
  • 787
  •   1
Отговори
# 690
Родителите на деца, които използват поръчка на храна, за Британика и БШ знам, че се поръчва предварително за седмицата и по меню, колко излиза средно месечно? Знам, че за всяко дете е индивидуално, но все пак, средно 200-300 или средно 500-600 излиза храненето с това избиране и поръчване?
Мога да отговоря за моя хлапак, трети клас, в Британика - рядко е под 100 лева на месец, но и досега не е минавал над 170 лева. Поръчката е до петък за следващият понеделник, ако е пропусната (и това ни се е случвало), е за два дни напред - тоест, понеделник може да се поръча от сряда нататък за текущата седмица.
а ако пропуснеш петък, както ви се е случвало, какво яде детето понеделник и вторник? Усещам, че и на мен може да се случи и затова питам 😂

# 691
  • София
Родителите на деца, които използват поръчка на храна, за Британика и БШ знам, че се поръчва предварително за седмицата и по меню, колко излиза средно месечно? Знам, че за всяко дете е индивидуално, но все пак, средно 200-300 или средно 500-600 излиза храненето с това избиране и поръчване?
Мога да отговоря за моя хлапак, трети клас, в Британика - рядко е под 100 лева на месец, но и досега не е минавал над 170 лева. Поръчката е до петък за следващият понеделник, ако е пропусната (и това ни се е случвало), е за два дни напред - тоест, понеделник може да се поръча от сряда нататък за текущата седмица.
а ако пропуснеш петък, както ви се е случвало, какво яде детето понеделник и вторник? Усещам, че и на мен може да се случи и затова питам 😂
Яде каквото му сложим - но е по-хубаво с топла храна, домашната не е със същото качество за обяд. Иначе, няма проблем който иска да си носи каквото иска - пак си ползват кафетерията заедно с другите деца от класа.
Също така, ако се усетиш неделя (тъкмо когато трябва да предаде домашните), до някой час все още може да се поръча за вторник - зависи кога точно заключват системата, май е ръчно, не автоматично.

# 692
Всеки си има свои понятия за възпитание, образование и т.н, предлагам да се върнем към темата с училищата конкретно, че ако някой след две години търси мнение, то ще има 3 мнения и 363728 други коментари за всичко друго, ама не и за училищата 😂та по темата, звънят ми много настоятелно от Цар Симеон, говоря за 2-3 обаждания месечно, защото в началото на годината се интересувах, но нищо не успях да намеря… някой знае ли какво е положението там от личен опит? Не звучи и не изглежда зле, но начина им на общуване е малко смущаващ, много настоятелен и прекалено притискащ за среща.
Не правете нашата грешка да запишете детето си в Цар Симеон . Ако искате пишете ми на лично.
Забранили сте да Ви пишат. Бихте ли ми писали какъв е проблемът? Интересува ме, защото обмисляме местене там.

# 693
Чувството е ужасяващо да забравиш да поръчаш - хаха Simple Smile С няколко майки редовно си напомняме. Дори да си забравил до петък, ко се усетиш навреме уикенда системата позволява за вторник-сряда да поръчаш. За понеделник - купих един термос за храна, който държи храната топла до 7 часа. Пълня го с кус-кус с масло и сирене, или друго нещо готвено, и яде заедно с всички в кафетерията. Някои деца носят кутии със сандвичи понякога, и разни други неща за закуска. Аз често давам допълнително банани.

[/quote] а ако пропуснеш петък, както ви се е случвало, какво яде детето понеделник и вторник? Усещам, че и на мен може да се случи и затова питам 😂
[/quote]

# 694
  • Пловдив/София
За храната- аз поръчвам по три на обяд, закуска и следобедна, на ден отива към 10-12лв. На месец средно 200-250лв, но не пестя, понеже много харесва храната там, а вкъщи се борим с апетита Sad
Ако забравиш да поръчаш до неделя, в понеделник мушкаш сандвич в чантатата, а за вторник си поръчваш (може ден за ден). Има опция и с карта да плати на място нещо, но не е желателно да се разчита (може да е свършило). Първия месец голям стрес беше с тая храна, сега свикнах, ангажимент си е де. Може да научиш детето само да си избира и поръчва.

# 695
.....
Тук може да поспорим. Ако детето не е мотивирано да учи как точно ще го накарат?Мислите, че среда от амбициозни и справящи се деца, ще го накара да учи? Или учител, който се занимава персонално с него? Интересно ми как точно едно неискащо да учи дете може да бъде накарано да учи.
Аз съм учила в старото време, в което ни караха да учим и да сме отличници. Ми, тези, които искаха, си учеха, другите си бяха щастливи двойкаджии.

Смятам, че мотивацията на детето идва от семейството, а училищната среда може само да стимулира мотивираното дете, но не и да създаде мотивация, когато такава липсва у детето.

Не мога да отговоря на въпроса как неискащо дете да бъде накарано да учи. В семейството ни не сме се сбълсквали с него. У нас образованието е ценност, такава беше и за моите родители, за техните и т.н. За образование, учене и развитие се говори много, инвестира се много и процесът на учене не приключва с университетската диплома. Общо взето, децата ни приемат ученето като миенето на зъбите - понякога може и да те мързи, но го правиш за резултата.

# 696
  • Пловдив/София
.....
Тук може да поспорим. Ако детето не е мотивирано да учи как точно ще го накарат?Мислите, че среда от амбициозни и справящи се деца, ще го накара да учи? Или учител, който се занимава персонално с него? Интересно ми как точно едно неискащо да учи дете може да бъде накарано да учи.
Аз съм учила в старото време, в което ни караха да учим и да сме отличници. Ми, тези, които искаха, си учеха, другите си бяха щастливи двойкаджии.

Смятам, че мотивацията на детето идва от семейството, а училищната среда може само да стимулира мотивираното дете, но не и да създаде мотивация, когато такава липсва у детето.

Не мога да отговоря на въпроса как неискащо дете да бъде накарано да учи. В семейството ни не сме се сбълсквали с него. У нас образованието е ценност, такава беше и за моите родители, за техните и т.н. За образование, учене и развитие се говори много, инвестира се много и процесът на учене не приключва с университетската диплома. Общо взето, децата ни приемат ученето като миенето на зъбите - понякога може и да те мързи, но го правиш за резултата.
Много сладко мнение, но малко наивно. И аз бих го вярвала преди години, но ето на, на двама уважаващи образованието и инвестиращи много в него, с учители в семейството, ни се падна немотивирано дете. От бебе е в езикова градина, купени и изчетени хиляди книжки на двата езика, опитвани какви ли не занимания- детето не се кефи, не е академичен тип (преди време и аз бих казала- глупаво, но не, просто има друг вид мозък- обича работа с ръце, има страхотно въображние).
И не, амбициозен клас и учител не го мотивират особено, но поне закача някакъв минимум- от страх от провал, за да го похвалят, защото всички други са на състезанието- някак крета. Понякога се чудя как щеше да му се отрази кварталното ДУ, но според мен щеше да е още по-назад от сега- може би среден в класа, не към последните както сега, поради ниското ниво в ДУ. Вярно за самочувствието това е по-добре, но натрупаните пропуски нагоре в годините нямаше да са приятни…

# 697
Пипи, всъщност не е наивно мнението на sylviana, а просто казва, че не знае как неискащо дете може да бъде стимулирано да учи. Просто, у тях винаги е било иначе. Това, че ти имаш друг частен случай не прави опита на sylviana нереалистичен или наивен.
Аз лично мисля, че "мозъкът работи иначе" е удобно извинение. Деца с практическа насоченост има безброй начини да бъдат увлечени в знанието. В София има всякакви работилници и кръжоци.

# 698
.....

В такъв случай не би трябвало да имате проблем, в което и да е училище. Ако детето е мотивирано не виждам какво би го спряло да учи.

# 699
Моят син хич не е мотивиран да учи, независимо от заобикалящата го среда на ученолюбиви хора, силната конкуренция в училище и инвестициите в учебни и развлекателни дейности с образователен характер. Писала съм и друг път - всичко става с много уговорки, мрънкане, скандали и заплахи. Обяснявам колко е важно, показвам нагледно, но е мъка. Вчера 30 минути мрънка колко била дълга диктовката по френски. Накрая всичко прави, както трябва, но ако не го следя и не настоявам нищо не прави или просто претупва нещата.

Може би е още малък и не е узрял за идеята на образованието. А може би си е такъв. Засега го спасява единствено това, че много чете, пита, интересува се, изключително умен е (не че ми е дете) и в училище се държи по коренно различен начин. Не съм убедена обаче, че това ще бъде достатъчно, когато след година и половина отиде в гимназията.

И понеже сутринта четох за Дикенс и тухлите от подготве, да си кажа, че и аз говоря френски като Зола и Балзак (като възпитаничка на френската гимназия и учила френска филология). Освен това и пиша като тях Simple Smile Много често не разбирам какво казва синът ми, който употребява все повече някакви жаргонни и разговорни думи, които трябва да ми обяснява. В края на миналата учебна година беше казал на учителката по френски обида, която трябваше да проверявам в гугъл, защото такова нещо не бях чувала, камо ли да употребявам. Та обясних на директора, като ме привика, че поемам цялата отговорност за поведението на сина си, но да знае, че казаното не е чуто нито у дома, нито в обкръжението на детето, а в училищния двор.

# 700
.......

В такъв случай не би трябвало да имате проблем, в което и да е училище. Ако детето е мотивирано не виждам какво би го спряло да учи.

Не съм се оплаквала от проблеми с ученето, учат си.

Заложеното в общообразователните училища приемам за база, която дава възможност на децата да се докоснат, да опитат от дадена наука и да видят дали им харесва и дали искат да задълбочат "като пораснат".

Пипи, не го гърчи така детето, намери му подходящо образование Simple Smile Не съм задълбавала в изследване на художествени училища, но явно детето ти е по-творчески настроено, може би има място, където ще си развие уменията.

# 701
Ох, ще падна. От първи клас ли да му търси художествено училище ? Направо на направят ЧУ за невисшисти и да се приключва тази мъка.

Не знам дали сте чували какви са заплатите на учителите в ЧУ, но аз наистина мисля, че трябва да се повишат.

И не, мотивацията не идва от вкъщи. Могат да го потвърдят много хора като сравнят децата си. Мотивацията идва основно от учителите и среда, в която няма да ти се подиграват, че си зубър.

# 702
Според мен зубърите се раждат такива.

# 703
Децата са различни просто.

Има деца, на които средата не им влияе. Някои навсякъде учат, други навсякъде ги мързи.
Има деца, които се мотивират/демотивират. В конкурента среда цъфтят, в блатото - потъват.
п.п. И аз искам дете зубър.

# 704
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз искам щастливо и успешно дете. А за това няма точна рецепта.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 22:26 от gadamer

Общи условия

Активация на акаунт