Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 453
  • 787
  •   1
Отговори
# 495
Аз мисля, че текущото увеличение на таксите за 2022/2023 не е изолиран случай само в Иззи. За ФЛ знам със сигурност, че си увеличиха текущо таксите, в рамките на годината. В две частни ЧДГ - също (друг е въпросът, че там са го комуникирали на родителска среща и са обяснили, че не могат да издържат). Все пак неочакваният ръст на инфлацията доста натисна всички отрасли. Т.е. не мисля, че Иззи са направили "врътка с таксите".

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 15:46 от sylviana

# 496
  • София, България
Между това да приемем, че има право да остане до края на учебната година и да приемем, че след един месец си аут, едностранно, по средата на учебната година, има някаква разлика.

# 497
  • София
Добре, кажете как е в другите училища - родителите разбират, че няма да бъде подновен договора за следващата учебна година, по кое време на годината се случва това и как биват уведомявани родителите? Да кажем, че детето има право да остане в училището до края на учебната година. Кога се явява на изпити за другите училища?
В случая, който аз наблюдавах отблизо, родителите бяха предупредени още в първите месеци на учебната година, че има проблеми с детето, най-вече дисциплинарни, които ако не бъдат овладяни, ще се стигне до прекратяване на договора. Това се случваше в поредица срещи от началото на годината, разговори и опити ситуацията да се овладее. В крайна сметка не прекратиха договора, детето остана до края на 7 клас. Но това дете не е било нарочвано, изолирано, премествано или подлагано на психологически натиск. Дори администрацията удовлетвори искания на родителите, които можеше да откаже (умишлено не навлизам в детайли). На практика всички прекратявания, за които аз знам, се случиха по инициатива на родителите, за да избегнат риска детето да не е с топ диплома на финала. Съответно се случваха между учебните години. Имаше и вълна напуснали училището покрай увеличението на таксите. Изобщо обаче няма практика за изключване на деца ей така изобщо, странно ми е много като чета сега за Иззи.

# 498
  • София
Добре, кажете как е в другите училища - родителите разбират, че няма да бъде подновен договора за следващата учебна година, по кое време на годината се случва това и как биват уведомявани родителите? Да кажем, че детето има право да остане в училището до края на учебната година. Кога се явява на изпити за другите училища?
Във ФЛ януари-февруари-март става ясно дали детето ще премине в следващ клас, а и се попълва анкета дали ще продължи в училището от есента, това по преценка на родителите. Такси се плащат до края на септември.

В настоящето ЧУ преди месец и нещо стана ясно кои получават договори за следващата година и кои не, а и защо. Разбирам, че многократно е разговаряно с родителите на тези, които не са добре дошли следващата година, както и с учениците, очевидно без резултат. Всички остават до края на тази учебна година. По договор има изброени конкретни причини, доста сериозни, да се наложи прекъсване на договора по време на учебната година. Основната поради продължително заболяване, когато ученик отсъства повече от 40 последователни дни. То е коректно към родителите да им се върнат парите щом детето не може да ходи на училище. Другите причини са като в държавните училища – наказание преместване, е ясно на всички.

Посред годината да се сменя училище е много тегаво, наистина много, но щом всички са подписали такива договори като за наем, не знам кой трябва да е виновен.

# 499
Е не са виновни родителите за тези безумия в договорите, мисля аз. Когато избираш училище - това е последното нещо, което гледаш - сламката на договора. Обръщаш внимание на таксата, продължителността на учебния ден - макс. Вече си се навил, детето е издържало приемната процедура, харесало му е на пробния ден, удобно ви е местоположението и т.н. - кой би се замислил за прекратяване, че и да го спъне конкретна клауза. И разчиташ, че имаш отсреща честност и почтеност, поверяваш им най-ценното същество.
Остава и адвокати да трябва да си наемеш, за да подписваш договор с частно училище! /професионално би ми било дори изгодно, ама ...........хайде не./

Във ФЛ януари-февруари-март става ясно дали детето ще премине в следващ клас, а и се попълва анкета дали ще продължи в училището от есента, това по преценка на родителите. Такси се плащат до края на септември.

В настоящето ЧУ преди месец и нещо стана ясно кои получават договори за следващата година и кои не, а и защо. Разбирам, че многократно е разговаряно с родителите на тези, които не са добре дошли следващата година, както и с учениците, очевидно без резултат. Всички остават до края на тази учебна година. По договор има изброени конкретни причини, доста сериозни, да се наложи прекъсване на договора по време на учебната година. Основната поради продължително заболяване, когато ученик отсъства повече от 40 последователни дни. То е коректно към родителите да им се върнат парите щом детето не може да ходи на училище. Другите причини са като в държавните училища – наказание преместване, е ясно на всички.

Посред годината да се сменя училище е много тегаво, наистина много, но щом всички са подписали такива договори като за наем, не знам кой трябва да е виновен.

# 500
  • Отвъд алеята зад шкафа
Така, значи от края на септември започват да текат разговори с родителите, че детето не се справя или има проблем с дисциплината? Не трябва ли все пак на мине малко време от учебната година? И в повечето ЧУ договорите се подновяват от февруари нататък. Значи родителите трябва да бъдат уведомени, че няма да им бъде подновен договора възможно най-рано във времето, за да може детето да хване евентуално изпитни дати в други училища? Тоест желателно е преди НГ?

# 501
  • София
gadamer, говорим за различни неща. Прекратяване на договора по инициатива на училището би трябвало да е една много, много рядко прилагана мярка, която няма нужда от чак такова структуриране. Ако все пак се наложи, важно е да се случи с уважение към детето и родителите и да им се даде възможност да потърсят и намерят алтернатива. Затова и не ми се вижда добра, дори не ми се вижда нормална практика договорът да се прекрати с едномесечно предизвестие в средата на учебната година и то от страна на администрацията.
Ако Воева беше се отнесла с уважение към семействата, които гони от училището си, нямаше да се случва това, което виждаме в момента. Това са хора, обидени и отвъд, които вероятно няма да се спрат докато не видят възмездие. В такава битка никой не би инвестирал време и средства ако не е бил истински провокиран. Точно преди малко отворих фейсбук и излизат скрийншотове от последното европейско кенгуру, в което Иззи обявява 95 точки на сина на собствениците, които според таблиците всъщност са 65. Стават грешки, може и това да е такава (макар че изглежда сино подозрително), и никой нямаше да я забележи ако не беше насред тази ескалация на напрежението. Истински shitstorm.

# 502
  • София
Е не са виновни родителите за тези безумия в договорите, мисля аз. Когато избираш училище - това е последното нещо, което гледаш - сламката на договора.
Във ФЛ никога не съм имала договор, така е, но като има договор, в него да пише, че с едномесечно предизвестие се прекратява и без ясни причини...Ако родителите се бяха опънали на това нямаше да го има. Просто ми се струва, че родителите в София вече толкова са се фиксирали в това дали детето им ще бъде прието някъде, че забравят, че са клиенти и, че това с приема е трик да се тълпят като луди на поредното модно място.

С Иззи изобщо не съм запозната и коментирам принципно.

# 503
  • Отвъд алеята зад шкафа
Dandelion,  далеч от мисълта, че деца с неподновени договори има само в едно училище. Понеже Истина коментира, а и не само тя, че не е редно да се разбира по средата на годината (учебната вероятно), питам как стои въпросът с други ЧУ.

# 504
  • София
Просто ми се струва, че родителите в София вече толкова са се фиксирали в това дали детето им ще бъде прието някъде, че забравят, че са клиенти и, че това с приема е трик да се тълпят като луди на поредното модно място.
Точно така е. Пазарът е истеричен и не в полза на клиента. Получавайки договора, никой не се е чувствал в позиция да преговаря по клаузите, дори и да ги е забелязал. Аз, да си призная, дори не чета толкова внимателно.
Dandelion,  далеч от мисълта, че деца с неподновени договори има само в едно училище. Понеже Истина коментира, а и не само тя, че не е редно да се разбира по средата на годината (учебната вероятно), питам как стои въпросът с други ЧУ.
Оставят на децата и родителите времето до края на учебната година да преценят къде да се местят, няма едномесечно предизвестие. И пак подчертавам, че неподновените договори са наистина единици, в наистина крайни случаи, в които всичко друго вече е пробвано неуспешно. Аз лично не знам пряко за такъв случай в класовете на моите деца.

# 505
  • Blondeville
За мен няма значение кога ще ми кажат, че договорът ще се/няма да се поднови, а дали детето ще си изкара учебната година в текущото училище. Защото дори да си изтървал кампаниите за прием като разбереш, че не продължаваш догодина, имаш време за реакция лятото и все пак най-важното - детето не се стресира с ударно вадене от познатата среда по никое време.

# 506
Във ФЛ никога не съм имала договор, така е, но като има договор, в него да пише, че с едномесечно предизвестие се прекратява и без ясни причини...
Ние подписахме еднократно договор в GS, дадоха ни бланка за попълване на ръка, имаше и включено съгласие, че автоматично ставаш член на родителската асоциация. После не сме подписвали нищо, нито за следващи учебни години, нито при повторно записване. Но детето ми няма френско гражданство, възможно е при вас режимът да е друг.

# 507
  • София
Оставят ги до края на годината при нас (ОТ) - в класа на дъщеря ми има изключено дете, което си учи с тях. Като разговорите и работата с родителите и детето за дисциплината му вървят от миналата година. Имаше вариант още миналата година да не преподпишат договора, но направиха компромис заради семейна трагедия, след която на семейството щеше да е много трудно да се справят и с търсене и местене. Ако имаше подобрение на поведението тази година, щяха да го оставят,  но не се подобри положението, така че от преди няколко месеца се разбра, че няма да подпишат договор за догодина.

# 508
  • София
Във ФЛ никога не съм имала договор, така е, но като има договор, в него да пише, че с едномесечно предизвестие се прекратява и без ясни причини...
Ние подписахме еднократно договор в GS, дадоха ни бланка за попълване на ръка, имаше и включено съгласие, че автоматично ставаш член на родителската асоциация. После не сме подписвали нищо, нито за следващи учебни години, нито при повторно записване. Но детето ми няма френско гражданство, възможно е при вас режимът да е друг.
Не мисля, че е друг, възможно е в PS да съм подписвала нещо, беше твърде отдавна, иначе само някакви формуляри вървяха с Родител 1 и Родител 2, в последните години нищо физическо като документ не съм подписвала. Гражданството няма значение, освен ако детето не е със социална стипендия, моето не е било с такава и не знам там с помощите кой какво подписва, сигурно има документи за парите от посолството.

# 509
От моя опит и наблюдения отстрани на конкретен случай, преди да стане ясно, че детето не продължава, се работи дъъъълги месеци по отношение дисциплина и успех. Психолози, учители, администрация. Ако е взето крайно решение, то се знае достатъчно рано, че да се даде възможност за преместване.
И говорим за единични случаи, в които или има фрапантен казус по отношение на дисциплината, или е комбинация от успех под изискуемия с лошо поведение. Не говорим за подмяна на четвърт випуск, както е в случая.

П.С. Ама тези наистина са "коригирали" резултата на сина ѝ на Кенгуруто на сайта на училището. Ахахахахахах. Горкото дете. Що за комплексар и болно амбициозен трябва да си, че да напишеш, че сина ти има 95 точки, при условие, че е ясно на безброй много хора, че е с 65. Как точно го възпитаваш това дете?!?!?!?!? Ако не беше жалко, щеше да е мега, хипер, гига комично.
Направих си труда да проверя резултатите на всички 4-токласници на Изи. Само на сина е различен от официалната таблица. Хахахахах.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 17:44 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт