Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 453
  • 787
  •   1
Отговори
# 480
Пушек от коминчето, аз си мисля, че точно учители са се разприказвали. Не си представям дете в ПУК да може да обясни напр. че има формирана паралелка за "лошите" деца или други детайли от учебния процес. Мисля, че децата по-скоро споделят някакви отделни случки и след като родителите са започнали да се интересуват, са разбрали как стоят нещата в действителност.

Много грозна работа, все се надявам да не е чак такава. Проверките едва ли ще установят детайлите в дълбочина. За подмятаните реплики в час например е думата на детето срещу думите на учителя.  А сигурно и за други неща.

Абе трябва да има почтеност, липса на его и липса на алчност. Все пак за деца става въпрос.
Бизнес, бизнес, ама този бизнес все пак търгува с невинни души.

Аз по принцип съм с много смесени чувства към образованието и здравеопазването като бизнеси, макар и да съм с десни политически убеждения. Почтеността и моралът не могат да се урегулират и контролират, или ги има, или ги няма.

# 481
  • София
Едно дете в ПУК съвсем спокойно може да обясни, че е преместено в нов клас, в друга стая и на друг етаж, и че по цял ден рисува с учителката по музика.

# 482
  • София
Едно дете в ПУК съвсем спокойно може да обясни, че е преместено в нов клас, в друга стая и на друг етаж, и че по цял ден рисува с учителката по музика.
Честно казано и мен това ме учуди. Моето дете не спира да ми разва за денят си в училище/детска градина още от първа група. Знаех кой кого е блъснал в детската, кой кого харесва и т.н. В ПУК обясняваше и какво са учили, е да съвсем накратко, последвано от любимото- "Ми.. забравих Grinning " . Не смея да се обадя обаче, че пак ще се окаже, че е само моето Grinning

# 483
И моето дете така забравяше в едно училище, като го преместих, планина от информация..

Между другото, за по-чувствителните деца е голям стрес изискването за успех над х.хх, дори и да са отличници.

# 484
То може да ти разкаже, но няма да ти го обясни "Има нов клас, за слабаци, и аз съм там". Като ти каже, че е било в друга стая и е рисувало, първата ти мисъл дали ще бъде, че детето ти е отделено от класа и нарочено за некадърно? Аз бих си помислила, че са ги разделили на групи за някое задание, не би ми хрумнало, че училището без да ме уведоми ще вади детето от редовния му час и то целенасочено няма да участва в образователния процес.

# 485
Зависи, зависи. Моето дойде са ми каже, че "това с дефицитите" май значело, че не е умна. На 6 г.

# 486
  • Blondeville
Някой някъде е казал на детето Ви, че има дефицити ли?

Зависи, зависи. Моето дойде са ми каже, че "това с дефицитите" май значело, че не е умна. На 6 г.

# 487
  • София
То може да ти разкаже, но няма да ти го обясни "Има нов клас, за слабаци, и аз съм там". Като ти каже, че е било в друга стая и е рисувало, първата ти мисъл дали ще бъде, че детето ти е отделено от класа и нарочено за некадърно? Аз бих си помислила, че са ги разделили на групи за някое задание, не би ми хрумнало, че училището без да ме уведоми ще вади детето от редовния му час и то целенасочено няма да участва в образователния процес.
А кой е твърдял, че дете е казало, че е в клас за слабаци?
Ама като каже, че 7 деца са отделени в нов клас и по цял ден са с учителката по музика? И така няколко дни? На теб каква ще ти е първата мисъл?

# 488
Здравейте, да се включа по темата Иззи.  Първо ще се обърна към Fancy, която има моето  уважение! Право в десятката от ден първи, което е 2019 година. Шапки долу! В един от постовете си към Rainy подчерта, че „дяволът се крие в детайлите“ – за пореден път адски права!!!! 
Сега ще се опитам да обхвана изказвания на различни потребители, защото направо съм шокирана от някои изказвания.
Gademer - "Обещан брой деца в клас" - като не им харесва броят,  напускат сами, а не чакат да ги "изгонят". Нямам думи за това изказване на родител – много ми прилича на стила на някои хора… Точно тук е разковничето – на родителите, за да запишат детето си се обещава, че децата в клас ще са 16 максимум 18 на брой и изведнъж по много трудния начин /с оплаквания от детето ти например/, поради липсата на информация и липсата на отговор от ръководството по този въпрос разбираш декември или януари, че те са много повече с около 40- 50 процента например над обещаното, не с 1-2 деца, тогава какво можеш да направиш – по твоята логика „напускат сами“ и какво гласи договора в този случай, при прекратяване на договора едностранно от родителите с едномесечно писмено предизвестие пълният размер на депозита се удържа като неустойка за покриване на направените от Изпълнителя разходи с цел обезпечаване обучението на ученика за целия срок на учебната година. Освен това тези родители са получили писмо, че нямат да им подновят договора за следващата учебна година. Става въпрос за деца 5-6 годишни – можете ли да си представите за какъв стрес става въпрос – точно са започнали да се адаптират, първият срок е приключил и хоп трябва да бъдат преместени спешно в друго училище, тъй като на всеки родител детето му е по-важно от депозита.   

WIld boys mom – по повод на това ти изказване  -Някой изобщо по време на цялата драма замисли ли се за нас, семействата, които имаме деца понастоящем в училището и които все още смятаме, че то е мястото, в което те се развиват много добре и са щастливи? … Защо трябва да се умаловажават усилията на децата от Иззи с цел срутване на репутацията на учлището? И кои са по-потърпевши - 20-те семейства, които са страдали и аз искрено разбирам, или останалите 150 семейства, които ще останат там? – няма как да не ти обърна внимание, че Родителите, които споделят опитът си с Иззи нямат за цел да срутят репутацията на училището и никой от тях не е омаловажил усилията на децата в училището – напротив те разказват историите си с цел това, което те са преживели да не бъде преживяно от друг родител или дете, както и с цел всички родители да имат еднакви права, тъй както разбрахме има доста привилегировани като тези, които не знаят за увеличение на таксата, имат контакти на учителите и могат спокойно да говорят с тях и т.н. За разлика от явно привилегированите тези, които разказват опита си с училището не мислят само за себе си и собственото си дете, а точно обратното и искат по-добра информираност и условия за тези, които са вътре и за тези, които тепърва ще се записват.   

Много ми е интересно доволните потребители, които са доста активни като Rainy, които всеки път са изключително запознати и информиращи напр. кога има ден на отворените врати, стартирането на гимназия – все някак между другото винаги намираме начин да вмъкнем информация от този род   – защо не информираха, че таксата е увеличена едностранно с e-mail от забележете 26.09. – една седмица след началото на учебната година, при отдавна подписан договор за започналата учебна година, тъй като крайният срок за подписване на договора за следващата учебна година е 31.01., демек като подписваш договора за следващата учебна година си нямаш и на идея, че след стартирането на следващата ще ти изпратят съобщение за увеличението; защо не информирате и за актуалните такси, а да забравих защо... С цел отразяване на адекватна информация – таксата за текущата година на повечето родители по договор е 1 100 лева, след увеличението 1200 лева на месечна база и допълнителни дейности 75 лева /те са част от основната програма и се фактурират тоест за дете плащаш 1275 лева тази година – на всички им е ясно, че трябва да плащат допълнителните дейности/, за следващата учебна година таксите са 10 800 лева – на месечна база това е по 1 200 лева за 1-4 клас и допълнителни дейности по 200 лева на месец – за другите класове добавяте още един месец.

# 489

Да или глупави учителки са си говорели пред него. Не знам точно.

# 490
  • Blondeville
Неприятно при всички случаи, дали директно на или пред детето казано.

Да или глупави учителки са си говорели пред него. Не знам точно.

# 491
Чета дискусията за Иззи и прави впечатление, че всеки гледа едностранчиво и доволните и недоволните. На дневна база общувам със семейства и доволни и недоволни. Иззи отговаря на изискванията и очакванията на не малко хора, но е неприятен начина, по който администрацията урежда отношенията си с родители, на чиито изисквания не може да отгвори, и които е подвело. Това няма нищо общо с капацитета на децата, и тези учещи в Иззи и "преместените" се справят и развиват чудесно. Личният ми опит е негативен още на ниво проучване - няма отворени врати, липса на обратна връзка, докато не намериш "връзка", изискване за преместване на детето до дни от приема му. 

# 492
  • Отвъд алеята зад шкафа
Истината, не разбрах някои от доводите - договорите за следващата учебна година се преподписват февруари, в доста училища и по-късно, чак до май месец. Като не се поднови договор от страна на училището (да не е Иззи), кога във времето децата си търсят ново училище?

Таксата в Иззи не е тайна. В договорите от януари/ февруари 2023 е упомената такса от 1200 лв на месец без допълнителните дейности и транспорт, конкретно за горните класове, при Пук и 1-4 клас вероятно е същата, но с 1 месец по-малко. Не съм актуализирала на 1-ва страница  таксите за 2023-2024, защото изчаквах да се съберат повече данни и да ги променя наведнъж.

# 493
  • Blondeville
Аз доколкото разбрах в Иззи като задействат едностранното едномесечно предизвестие, детето не остава в училището до приключване на учебната година, а спешно се търси ново място, което ми звучи доста стресово. Не знам правилно ли съм разбрала.

# 494
  • Отвъд алеята зад шкафа
Добре, кажете как е в другите училища - родителите разбират, че няма да бъде подновен договора за следващата учебна година, по кое време на годината се случва това и как биват уведомявани родителите? Да кажем, че детето има право да остане в училището до края на учебната година. Кога се явява на изпити за другите училища?

Общи условия

Активация на акаунт