Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 450
  • 787
  •   1
Отговори
# 510
  • софия
Разбирам, че живеем в Бизнес свят, но не разбирам защо държим да правим лош бизнес.  Едва ли е за да се спести една заплата. Как мислите, възможно ли е чак толкова тъпо да се опропасти една "добре идея" ( с всичките условности на прилагателното) за да си спестиш х пари за заплата?!

Вероятно госпожа директоркат смята, че е много добра в тази работа и ей сега ще създаде училище от нов модел...Иначе не виждам причина да не наемеш един професионалист и да му дадеш даже две заплати за да разработи, развие и подкове солидно успешен механизъм за в бъдеще.

Хората даже бордове създават за да са сигурни, че ще управляват добре....

Има причина готвача да не прави годишен финансов отчет както и финансиста да не готви "телешко с крехка коричка" (примерно)

Недоумявам просто!
Как отделен клас с играещи си деца бе!

# 511
  • София
Ами защото сме в България, затова. Реалният собственик може да опорочи всяка добра идея (примерно за домашни зарядни за електрически коли). Някои можем да създаваме, а някои безотказно загробват. И бизнеса, и държавата.

# 512
Според мен имитира практитки на други училища, с които иска да се конкурира, без да има визия и цели.

# 513
Във всеки пост свързан с изкюлючване се изненадвам, че децата се изключват заради успех и за дисциплина.
Все си мислех, че училището продължава да е мястото където децата се учат. Ако има нисък успех детето заслугата е на училището особено тези с целодневното обучение. Ако не успяват да се справят с дисциплината на едно или две деца, що за педагози и психолизи са.
Нали не се очаква, че родителя праща детето си всяка сутрин с думите - няма да слушаш днес.
Най-лесно е тези дето не слушат и не внимават да се пратят да си ходят.

# 514
Приписваме прекалено високо ниво на филантропия на търговско дружество. Всички правим тази грешка. Приходите на ООД-то, зависят от НВО-то. Съответно, по един или друг начин...

# 515
Чела, недочела какви са всъщност практиките и решила да ги имитира.

Проверките нищо няма да установят, защото са само по документи. Но репутация и имидж вече има да чисти от тук до небето, че и още 10 години.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 20:13 от Fancy

# 516
  • София
Във всеки пост свързан с изкюлючване се изненадвам, че децата се изключват заради успех и за дисциплина.
Все си мислех, че училището продължава да е мястото където децата се учат. Ако има нисък успех детето заслугата е на училището особено тези с целодневното обучение. Ако не успяват да се справят с дисциплината на едно или две деца, що за педагози и психолизи са.
Нали не се очаква, че родителя праща детето си всяка сутрин с думите - няма да слушаш днес.
Най-лесно е тези дето не слушат и не внимават да се пратят да си ходят.
Завършила съм 22-ро СОУ в София, в което изключваха в гимназиален етап за успех под 4,50.
Колкото до дисциплината – има деца, с които не може да се работи лесно по ред причини, достатъчно е да има 1-2 такива в един клас и с обучението е свършено. Най-често и родителите им не кооперират с учителите, та няма много опции освен показването на вратата. При големите, да не говорим. Ако има агресивни тийнове, предвид, че някои са по 2 метра, то това е опасно за останалите. Ако въпреки предупрежденията никакви мерки взети от учители и родители не работят какво да се направи?
И не е винаги родителите да са виновни, някои деца имат проблеми, други определен тип характер, предполагам никой няма да иска да плаща, за да бъде детето му жертва на агресор или да престоява в часове, които преобладаващо са посветени на опити да се възпита и въдвори някой, който не вдява. С цялото ми съчувствие към тези деца и родителите им го казвам.

# 517
  • София
Хоуп, след едно дете, изкласило в ДУ, честно ти казвам, едно от основните неща, заради които сега плащам ЧУ за второто, е точно възможността на училището да вземе мерки срещу такива деца.
Който каквото ще да си мисли.

# 518
Но това не бива да ни радва, ето виждате ли лошите си го получават, а трябва да съжаляваме, че така се случва.

# 519
  • София
Но това не бива да ни радва, ето виждате ли лошите си го получават, а трябва да съжаляваме, че така се случва.
Не е въпросът дали лошите си го получават, въпросът е защо се изключва за поведение. Някои неща са проблем на системата, други са личен проблем. Преди 10-тина години позната, работеща в спортен клуб ме потърси за мнение как да процедират с тийн, когото на лагер хванали да пуши трева. Казах и, че е жестоко наглед, но трябва да го изключат от клуба, защото имат 100 други деца, за които отговарят и това е частен проблем, не бива да става общ. Когато имаш отговорност за повече деца гледаш повечето, а не, за да не излезе, че е наказан някой, който може да се поправи, да станат всичките наркомани. Например.
Когато се толерира неприемливо поведение това е лошо послание за всички, които се държат добре. Накрая се чувстват прецакани, а и са така.
И  наистина, в държавните училища, би трябвало да има система за справяне с всички проблеми, частните имат право да си селектират средата и учениците по какъвто признак решат. Има минуси и на еднородната среда, но тук вече родителите да избират на какво държат повече.

# 520
  • София
Нот, аз съм последният човек, който ще се радва на такова нещо, но ако дъщеря ми цяла година не може да има нормални часове, защото учителите се занимават само с укротяване на един ученик, ще въздъхна с облекчение. Егоистично или не.
Щото при сина ми го нямаше този лукс и си ги търпяхме калпазаните и децата си страдаха.

# 521
Не се изразих добре, става дума за “лошите” училища, не за лошите ученици. Последното въобще не го коментирам, там темата е по-сложна.

# 522
  • София
Аз никога не съм била фен на изключване заради успех, но за дисциплина подкрепям категорично - когато става дума за агресия и тормоз над други деца или за системно пречене на нормалното провеждане на часовете.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 21:17 от sanaka

# 523
Трябва да има баланс. И да се полагат усилия. Но когато въпреки усилията, дете и родители показват, че нямат желание да са кооперативни и да целят промяна, не е редно десетки други деца да страдат, заради едно.

И не, училището не е длъжно да търпи до безкрай, само защото било с подбор, и да превъзпитава. Възпитанието и налагането на граници, правила и поведение са функция на родителите.

# 524
Ох, тези Иззи, претендират за академичност, но разлика между 6 и 9 не правят. Говоря за онези точки със сгрешена първа цифра, но само на нашето дете. Нищо, де. Това да им е проблемът. Като чета за какви договори и депозити става въпрос, ми идва да си прехапя езика, че съм препоръчвала училището на познати, заради прекрасните лични впечатления, които имам от някои от учителите.  И понеже @gadamer пита в другите ЧУ не се ли прекратяват така договорите. ЧУ, в които имам опит и са със сериозен прием, нямат подобни практики. Дори напротив, правят всичко възможно да работят с децата, за да не се стигне до подобно решение.

Общи условия

Активация на акаунт