Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 409
  • 787
  •   1
Отговори
# 630
В АК има ли все още социални стипендии? Все пак би могло за хора, на които наистина причинява затруднение такова увеличение, да има вратичка… 
И един безкрайно глупав въпрос - в края на краищата кога започва новата учебна година : на 7.09 или на 15.09?

# 631
  • В офиса
Как на 7.09, вярно има ли такова решение? Аз съм много против това скъсяване на ваканцията.
Да, има социални стипендии в АК, но увеличението на таксата удря по средната класа, които нямат толкова ниски доходи за големи социални стипендии, но не могат да си разтегнат бюджета да извадят още 1500Е за едно дете. Това на фона на реално голямо повишаване на доста разходни пера и ниско такова на заплатите просто наистина много натежава. Кое да отрежеш, че да вържеш бюджета - ни храна, ни лекари, ни услуги...

# 632
Виждам в анкетата, че има потребители с деца в Златарски, може ли мнение за училището? За една приятелка питам, че се пече на седмокласния огън сега 😀

# 633
ЗПУО
Чл. 63. (1) Предучилищното образование се организира в учебни години.
(2) Учебната година в предучилищното образование започва на 15 септември и е с продължителност 12 месеца. В случай че 15 септември е почивен ден, тя започва на първия следващ работен ден.
----------------------------------------------
Чл. 101. (1) Училищното образование се организира в учебни години.
(2) Учебната година включва учебни срокове, учебни седмици, учебни дни и учебни часове, както и ваканции.
(3) Учебната година е с продължителност 12 месеца и започва на 15 септември, а в спортните училища - на 1 септември. В случай че 15 септември, съответно 1 септември е почивен ден, тя започва на първия следващ работен ден.

Академик Денков сдаде министерския пост преди да прокара идеята за по-ранно започване на учебната година.

# 634
Виждам в анкетата, че има потребители с деца в Златарски, може ли мнение за училището? За една приятелка питам, че се пече на седмокласния огън сега 😀
То на Златарски приемните изпити минаха.

# 635
Знам, детето е прието.

# 636
1500 евро на година са по една-две вечери навън на месец. Ще си ядат вкъщи и готово.

# 637
  • София
1500 евро на година са по една-две вечери навън на месец. Ще си ядат вкъщи и готово.
А ако и преди това са си яли вкъщи? И не пушат, не пият, не ходят по почивки, откъде точно ще се отреже? Голямо си е увеличението.

# 638
  • София
Rainy, за тях има намаление на таксата. Ако имаше прозрачност на критериите, аз бих била склонна да плащам повече, за да има за стипендии за тези, които не могат да си позволят таксата. Лошото е, че нямам повече деца под 20 и говоря чисто теоретично.

# 639

Ахаххаах, да ги направим две - три вечери навън месечно по-малко и ще си стиснем ръцете. Въпросът е кой вечеря вече по три пъти и повече всеки месец навън. Wink Сериозна промяна на средата ще е това.

Кой знае колко ще му намaлят таксата преди кандидатсването и записването? И това намаление в същия размер ли е всяка година, при запазване на нивото на доходите и имотното състояние спрямо инфлация и т.н.
И обективно ли се проверяват декларациите за имуществено състояние, че сме чували за ненужно намаление на хора с доходи в сивия сектор.

Само по себе си увеличението не го приемам толкова остро, колкото нивата на абсолютни суми, които искат вече почти всички ЧУ, на фона на качеството, което предлагат. Определено се чувствам притисната, защото разбирате ли нивото вече е зле навсякъде.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 17:22 от Fancy

# 640

Кой знае колко ще му намaлqт таксата преди кандидатсването и записването? И това намаление в същия размер ли е всяка година, при запазване на нивото на доходите и имотното състояние спрямо инфлация и т.н.
И обективно ли се проверяват декларациите за имуществено състояние, че сме чували за ненужно намаление на хора с доходи в сивия сектор

Aко имаш собствено жилище не разчитай на повече от 10%.

# 641
  • в страната на чудесата
Ми щом имаш имот не си беден нали така? Хората изпонапродадоха нивите да пратят децата в Холандия, вие 1500 евро не може да наместите 😂😂😂
Извън това, пак ще припомня прословутия разговор с филиите, в който отбелязах, че ако разходът за ЧУ е над 10-15%, до 20 макс,  от портфейла, е мноооого трудно. Също смятам, че трябва да се осигури сумата за образователния етап, преди решение за ЧУ.
Тогава повечето ме оплюха де, та дойде и пастета. Но аз мисля, че това е важно и то за целия образователен етап, доколкото може да се прогнозира.
Аз не бих плащала таксата на колежа (даже като беше 6 хиляди). Но който е мотивиран и е направил избор за АК, очевидно може да си позволи и си е направил сметката. Увеличение с 20% на 7 к е едно, на 4.3 к съвсем различно.

# 642
Не съм съгласна за отделянето на цялата сума предварително. Това за мен е много нереалистичен вариант. Не случайно повечето училища дори имат плащане по месеци на таксата. По-скоро добро прогнозиране на доходите и разходите. Аз винаги закръгляват нагоре таксата - примерно в момента ще я броя 1500 лв на месец 😂

# 643
  • в страната на чудесата
Аз нямам предвид да надиплиш 25-30 хиляди в шкафа или в сметка училище, а да я осигуриш. Например да си договориш обезщетение ако те съкратят. Примерно. Всеки решава как ще стане това. Бизнесите са различни, когато си нает може и да е по-несигурно...

# 644
  • софия
Увеличение с 20% на 7 к е едно, на 4.3 к съвсем различно.
мхм.
хич не е малко, мани бегай.
за тия дето сега им предстои да се запишат - ок, не весело, хич даже, ама ок.
Но за тези, които са вътре е много кофти.

Общи условия

Активация на акаунт