Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 404
  • 787
  •   1
Отговори
# 675
Хоуп, тези колеги поне са били любезни. Първите чужденци, с които работих директно ме попитаха защо българите се изразяват на английски като от роман на Дикенс Simple Smile Тогава (късно) се усетих, че езикът е жива материя и че трябва да се заиграваш с нея. Трябва да следиш как се развива, чат-пат да запишеш по някой курс или поне да гледаш редовно нови филми и актуални новини и предавания, за да се коригираш, да си припомниш и да понаучиш някои нови неща. А аз тогава четях само работна литература и пишех имейли.

Мисля, че днешните деца са облагодетелствани откъм учене на английски и достъпни материали. Боравят с езика много по-освободено и естествено, отколкото моето поколение.

# 676
Мисля, че именно в това, че материалът трябва на може на бъде усвоен от всяко дете и таксата за компенсиращи занимания в ЕСПА е противоречието.

Аз имам много да кажа по темата, но наистина родителите сами сме си виновни за това, че някои деца страдат.

А някои учители буквално се държат нехуманно с децата. Аз го считам за липса на опит и желание да се научиш да си педагог.

# 677
Всеки си има свои понятия за възпитание, образование и т.н, предлагам да се върнем към темата с училищата конкретно, че ако някой след две години търси мнение, то ще има 3 мнения и 363728 други коментари за всичко друго, ама не и за училищата 😂та по темата, звънят ми много настоятелно от Цар Симеон, говоря за 2-3 обаждания месечно, защото в началото на годината се интересувах, но нищо не успях да намеря… някой знае ли какво е положението там от личен опит? Не звучи и не изглежда зле, но начина им на общуване е малко смущаващ, много настоятелен и прекалено притискащ за среща.
Не правете нашата грешка да запишете детето си в Цар Симеон . Ако искате пишете ми на лично.

# 678
  • София
Това, че сте имали наклонности към хуманитарните науки, а сте била притискана твърде много в други области, не означава, че родителят с дете, ходещо на тенис 12 часа седмично прави същото. Може това да е страстта на това дете и родителят така да го подкрепя, вместо да го води на уроци по математика и физика в това време. Може би голяма част от хвалещите се родители всъщност се гордеят с наклонностите на децата си и ги развиват - точно това, което е трябвало да се случи при Вас.

# 679
И аз съм на мнение, че учебният материал в непрофилирани училища трябва да може да се покрие от всяко дете без специални нужди, но в МБ ми казаха, че нося грешни разбирания, вкоренени от "старите начини" и "старата система", в която ни били притискали да сме отличници. Сега... индивидуален подход и развиване на силните страни! 🤣
Нека съм старомодна, щастливи разплути глупаци не ща. Учат, а после - в спортната зала. Силните страни - като покажат хъс и талант, няма да ги търся целенасочено. Ей, за това не се вписваме в МБ Simple Smile

Тук може да поспорим. Ако детето не е мотивирано да учи как точно ще го накарат?Мислите, че среда от амбициозни и справящи се деца, ще го накара да учи? Или учител, който се занимава персонално с него? Интересно ми как точно едно неискащо да учи дете може да бъде накарано да учи.
Аз съм учила в старото време, в което ни караха да учим и да сме отличници. Ми, тези, които искаха, си учеха, другите си бяха щастливи двойкаджии.

# 680
Родителите на деца, които използват поръчка на храна, за Британика и БШ знам, че се поръчва предварително за седмицата и по меню, колко излиза средно месечно? Знам, че за всяко дете е индивидуално, но все пак, средно 200-300 или средно 500-600 излиза храненето с това избиране и поръчване?

# 681
Тук се е трило. Който докладва, да беше докладвал целия абсурден разговор за лични несполучки и паник атаки.

Иначе в контекста на последното мнение бих казала, че средата наистина има огромно влияние дори и върху малки деца. И в комбинация с наистина качествен учител върши неподозирани чудеса, дори и с най-щастливоте двойкаджии.
Съгласна съм за средата. Но тя както мотивираща, може и да бъде и демотивираща. Има деца, които блокират, ако нещо е над нивото им. Качественият учител е качествен, точно защото може да работи с всякакъв тип деца и да изважда най-доброто от тях. На това май викат “индивидуален подход” по модерному🙂 В повечето училища средата е от разнородни по характер и заложби деца и учителят трябва да работи с всички.

# 682
Тук се е трило. Който докладва, да беше докладвал целия абсурден разговор за лични несполучки и паник атаки.

Иначе в контекста на последното мнение бих казала, че средата наистина има огромно влияние дори и върху малки деца. И в комбинация с наистина качествен учител върши неподозирани чудеса, дори и с най-щастливоте двойкаджии.
Съгласна съм за средата. Но тя както мотивираща, може и да бъде и демотивираща. Има деца, които блокират, ако нещо е над нивото им. Качественият учител е качествен, точно защото може да работи с всякакъв тип деца и да изважда най-доброто от тях. На това май викат “индивидуален подход” по модерному🙂 В повечето училища средата е от разнородни по характер и заложби деца и учителят трябва да работи с всички.
А правят ли го учителите ? Би било много хубаво ако има обратна връзка за всеки учител в системата.

# 683
  • София
Родителите на деца, които използват поръчка на храна, за Британика и БШ знам, че се поръчва предварително за седмицата и по меню, колко излиза средно месечно? Знам, че за всяко дете е индивидуално, но все пак, средно 200-300 или средно 500-600 излиза храненето с това избиране и поръчване?
Мога да отговоря за моя хлапак, трети клас, в Британика - рядко е под 100 лева на месец, но и досега не е минавал над 170 лева. Поръчката е до петък за следващият понеделник, ако е пропусната (и това ни се е случвало), е за два дни напред - тоест, понеделник може да се поръча от сряда нататък за текущата седмица.

# 684
Е проблемът е ясен на всички. Кадрови е. Наистина добри учители с призвание, на които им пука за децата вече с лупа да ги търсиш.

# 685
  • София
Това, че сте имали наклонности към хуманитарните науки, а сте била притискана твърде много в други области, не означава, че родителят с дете, ходещо на тенис 12 часа седмично прави същото. Може това да е страстта на това дете и родителят така да го подкрепя, вместо да го води на уроци по математика и физика в това време. Може би голяма част от хвалещите се родители всъщност се гордеят с наклонностите на децата си и ги развиват - точно това, което е трябвало да се случи при Вас.
Хубаво е децата да имат повече опции, защото ако не стане поне Григор Димитров детето с тениса ще гладува.

Ще се върна на таксите – това наистина е кардинален проблем, за който е хубаво да се мисли и пресмята предварително. Никой не може да знае какво ще се случи с финансите му след 10 години. Това ми беше и един от аргументите сина ми да бъде във ФЛ, защото там при финансов крах като френски гражданин можеше да получи социална стипендия от посолството. Иначе се налага като човек вече не може да си позволи таксата или да гладува, да затъва в дългове или детето да прекъсне обучението там.

# 686
Много е сложен проблемът с учителите. И ще става все по-зле. Училищата буквално ще трябва да се състезават и надлъгват за по-добрите кадри. А и сякаш има някакво професионално номадство при по-младите учители, които са склонни да сменят работното си място доста често.

# 687
Като им вдигнат заплатите, може и този проблем да се оправи. Но ми се иска и системно да ги оценяват както директорите, така и родителите.

# 688
Потвърждавам - в 1 клас сме между 100 и 150 лева на месец. Злоядо дете, за което се поръчват само супи и основни /и хляб!/, никакви десерти и салати. Пример:

ХЛЯБ    1    0.20    
СВИНСКО МЕСО С ОРИЗ    1    5.60    
ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА    1    3.00    
КРОАСАН С МАСЛО    2    2.40    
СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС И КАШКАВАЛ    1    3.90    
ЛЕЩА ЯХНИЯ    1    3.00    
РИБЕНА СУПА    1    3.85    
ПИЛЕШКА ПЪРЖОЛА НА ФУРНА    1    4.95    
КРЕМ СУПА ОТ КАРТОФИ И КРУТОНИ    1    2.90    

Мога да отговоря за моя хлапак, трети клас, в Британика - рядко е под 100 лева на месец, но и досега не е минавал над 170 лева. Поръчката е до петък за следващият понеделник, ако е пропусната (и това ни се е случвало), е за два дни напред - тоест, понеделник може да се поръча от сряда нататък за текущата седмица.

# 689
  • София
Като им вдигнат заплатите, може и този проблем да се оправи. Но ми се иска и системно да ги оценяват както директорите, така и родителите.
Човек или става за една работа или не. С повишаване на заплатите няма да се подобри качеството на наличните учители, ако трайно имат високи заплати може да привлече повече хора към професията, но пак не е сигурно дали ще стават. Като гледам, програмата е сериозен проблем, защото се препуска из материала, това никой гений не може да го промени.

Общи условия

Активация на акаунт