Прошки...

• 5 843
  • 137
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Хубава е традицията всеки да се извини на близките си поне веднъж в годината.
Иначе непростимите неща не се прощават, но е такава мода човек да трябвало да прости, за да продължи напред, че вече се изморих да споря с хората защо това е невъзможно. Продължава се напред като човек се отърве от гнева, но чак да прощава...

# 106
Един ден годишно, за да покажем любов, да уважим майката, да дадем и поискаме прошка, да зарадваме детето, да си спомним  за мъртвите. По един ден, които да ни застави да помислим за всяко нещо, което имаме за даденост, което никога не е спешно. Според мен си струва.
 Не вярвам на хората, което казват, че нямат нужда от този един ден, който да им напомни, защото ги правят тези неща всеки ден, всеки път и без напомняния. Ако на този един ден нямам време, сили или желание да го направя, няма да се случи и през останалите 364.

# 107
За толкова години в щатите не можах да приема за нормален празник Хелоуин, нещо което виждам в България вече да се празнува или по-скоро да се копира без каквото и да е разбиране. Но ако аз можех да внеса нещо в българските традиции, то това щеше да е Денят на Благодарността. Този ден ми стана един от най-уважаваните празници. И ми е много по-приятно като се съберем  да си кажем по едно "благодаря" за това, че сме заедно, че сме останали приятели през годините, за това че сме рзачитали един на друг. Носи много по-положително послание и усещане от колкото "простете, простено да ви е".

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 00:13 от Абуто

# 108
...За съжаление има неща, за които на себе си не мога да простя. Там е гадното.
Е това е по- интересно за мен да се разчепка. Ако позволи авторът на темата леко да сменим посоката.
Как разбирате, че сте си простили на вас самите за определени неща?
Защото аз не се гордея с много неща било то постъпки, емоции, поведение, мисли..., с които изпадам в личната морална инквизиция. За доста от тях с днешна дата мисля, че са били нужната цена за промяната и без преживяните терзания не бих била същия човек, който съм днес и все пак това осъзнаване не е равностойно на прошка. Някъде там има още емоции, които ме карат да се чувствам неудобно и сигурна съм са тригер на  несъзнавано поведение.

# 109
Аз не разбирам какво значи да не можеш да си простиш. Прощаваш си много лесно. Човек когато прави нещо то е защото си има причина в момента.
Виж ядосвам се, срамувам се, съжалявам, мъчно ми е, тежко ми е , съмнявам се и пр. ... са различни неща.
За мен едното не изключва другото.

# 110
  • Down south
За толкова години в щатите не можах да приема за нормален празник Хелоуин, нещо което виждам в България вече да се празнува или по-скоро да се копира без каквото и да е разбиране. Но ако аз можех да внеса нещо в българските традиции, то това щеше да е Денят на Благодарността. Този ден ми стана един от най-уважаваните празници. И ми е много по-приятно като се съберем  да си кажем по едно "благодаря" за това, че сме заедно, че сме останали приятели през годините, за това че сме рзачитали един на друг. Носи много по-положително послание и усещане от колкото "простете, простено да ви е".
И не си сам с това послание и усещане.
Силно е и трудно може да се предаде на хора, които не са имали възможността да го усетят.

Вероятно традицията и празник са хубави за някои, но "прости, простено да ти е" за мен, не носи никакво послание или усещане, просто празни думи.
Буквално мразя обажданията на този ден, целящи "прости" Close

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 04:43 от Daylily

# 111
Човек прошка дава, бгмама - не. Нивгаж !

# 112
Хайде с прошка - написах но някой го изтри :- аз да ти забия нож в гърба а после да ти се извинявам - върховни простотии само щото някой бил казал че трябва , на великден ОДИШ обикаляш църква и после отиваш правиш престъпление -стига с тези попски неща . Извиняваш се веднага или просто не лицимериш , лицемерието е характерно за нас си , за нашите мили онези 240 на центъра на София които не стават за нищо

# 113
Прошката не са празни думи, не е и лицемерие. И е доста по-трудно от благодарността, но ние, българите, по начало сме си по-хард от американците.😂

Скрит текст:
Ако беше лесно да простим на себе си, нямаше да ни се иска да сме пак на 20, ама със сегашния акъл.

# 114
Да не искаме отново да сме на 20 години няма нищо общо с прошката. Просто не искаме да преживяваме отново трудностите. Аз си прощава с голяма лекота и безрезервно.

# 115
  • Бургас
Всяка година тази тема се дъвчи по форуми и социални мрежи. Аз обаче се опитвам да се сетя кога за последно някой ми е искал прошка за нещо... беше преди десетина години и то за някаква дреболия. 🙂

# 116
" Благодаря" е хубава дума и носи позитивизъм, защото си получил приятни емоции.
" Прости ми" е смирение. Да се извиниш ако неволно си наранил и създал негативни емоции. Много по-трудно се изрича.
Вероятно и затова е недолюбвана традиция.

# 117
Не прощавам и не чакам да ми прощават. Не употребявам тия думи, било то и дирижирано веднъж годишно. Когато имам взаимоотношения с близки хора, не правя неща, които да ги наранят, обратното също. Ако се случи, вече не сме близки и толкоз. Такива счупени вази не лепя.

# 118
А, не, не, това, че не харесвам традицията на този ден да се иска прошка не означава, че аз по принцип не искам прошка.
Всеки греши, няма начин някъде да не обидиш отсрещния дори и неволно.
И какво като се дъвче темата всяка година. Винаги е актуална.

# 119
За мен беше изключително интересна тази тема. В моето семейство винаги сме се събирали заедно на този ден с халвата и всичко останало, винаги сме си искали прошка и целуването на ръце е било двустранно. Това е било просто още един начин да сплотим семейството. Не е присъствал нито един човек, от когото ми се повдига, затова и толкова харесвам този обичай. Никога не съм усещала принуда.
Сега старците вече ги няма, традициите умряха, за добро или зло. Със сестра ми се заричаме да събираме семействата си по празници и все нещо се случва, не успяваме.  Децата ни се виждат два пъти в месеца, а живеем на километър разстояние.
Вероятно сантиментът ми към традицията на Сирни Заговезни е породен от болка по отминалото детство.

Общи условия

Активация на акаунт