Прошки...

• 5 830
  • 137
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ами който греши и има нужда да му простят, може евентуално да поиска прошка. Без значение млад, стар...
Скрит текст:
И без значение традициите и обичаите.
Но тук се сливат традиции и разбирания и нещо не можете да се разберете...
Точно. За мен така е правилно – да се извиниш, когато си сбъркал. Без значение от възрастта и от датата.

# 136
  • Чужбина
Празникът е на Заговезни, защото се свързва духовното с физическото пречистване.

Ние сме материално и атеистично общество, а в това може би се крият и основните причини за състоянието на България повече от 30 години след началото на прехода.

Прошката е най-силният и най-труден морален акт и неслучайно е в сърцевината на големите религии, вкл. християнство и ислям.

Празникът идва само да напомни още веднъж, че е хубаво да сме "чисти", смирени, добри, да вярваме в доброто и да даряваме добро.

Доколкото на мен ми е известно, празникът е свързан с прошка, поискана от младите към старите, т.е. целта е да се осъзнаят грешките на буйната младост, да се намали бунтарството и да се смирят хората с предначертаната им от общността/ рода съдба.

Не става дума за прошка между мъж и жена, защото там нещата са строго регламентирани и по принцип се следват ясни и точни правила (очаквания, морален кодекс). Евентуалната прошка между мъж и жена засяга пряко състоянието на семейството, както и задължението за продължаване на рода, поради което регламентацията там е различна, напр. прошката минава през задължителна раздяла/ развод и/ или санкции/ наказание за прегрешилия/ те.

В нашето общество можем само да си пожелаваме да разбираме прошката и да я прилагаме, давайки си ясна сметка колко трудно е това и колко неподготвени сме за подобно нещо...

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 16:49 от Boris1177

# 137
Не харесвам тази традиция и никога не съм приемала "прошката" за нещо задължително, т.е. не смятам за редно, че когато дойде "Сирни заговезни" трябва всичко да се забрави и младите да поискат прошка на възрастните.

Честно да ви кажа, на 35 години съм, аз съм най-малката в моя род и всички възрасни в семесйтвото ми са толкова токсични, че даже не контактувам с тях. До около 30 години им "прощавах" всичко и те се научиха, че номера минава, така с годините съвсем спряха да се съобразяват с мен (като казвам съобразяване разбирайте дори елементарни неща, от типа да не ме обиждат вербално примерно). Последния път, в който казах на по-голямата ми сестра да внимава как ми говори, защото е груба, тя ми каза "ти си ми по-малка сестра, пред теб не трябва да се съобразявам". Така че "прошката" да я дават духовно извисени хора, аз смятам, че щом не се държиш нормално и възпитано не заслужаваш, не само прошка ами обикновено "добър ден", иначе ще продължиш да си невъзпитан гадняр. Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 15:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт