Прошки...

• 5 840
  • 137
  •   1
Отговори
# 120
Ама разбира се, че има непростими неща като поведение и отношение. Аз такива хора ги махам от живота си завинаги. Да, може да ги разбирам, да знам защо така са направили или казали или постъпили, но това не ги оправдава. Поне не и пред мен. Да, всеки има право да се държи както си иска, както и аз имам право да избирам с кого да общувам и кой да присъства в живота ми.
Ти си мислиш, че ги махаш. Докато не простиш деянието, нищо не си махнала. Стои ти дълбоко в теб самата. Да кажем в подсъзнанието, вселената, няма значение мястото.

=================
По отношение на млади и стари - логиката е, че стария докато стане на 80-90г е дал 90 прошки, всичко трябва да е простил, всичко трябва да  научил, да се държи така, че да не допуска 'грешки' спрямо друго същество.

В католическите страни даже се изповядват хората много често, знам, че и в православната църква го има. Като идеш веднъж с проблема, след това втори път, трети път, същото деяние, сам ще се сетиш, че не трябва да го правиш.

# 121
..." Прости ми" е смирение. ..
Защо? Не е ли просто емпатия към човека и болката , която за съжаление си причинил с действие, бездействие или думи. Не е ли по-скоро разбиране и съчувствие?

# 122
"Прощавам ти.." е разбиране и съчувствие и емпатия. "Прости ми.."е смирение и доверие. Защото е много по-болезнено да знаеш, че си наранил някого, отколкото да понесеш последиците от нечия грешка. И изобщо прошката е за даващия, не за получаващия.

# 123
" Благодаря" е хубава дума и носи позитивизъм, защото си получил приятни емоции.
" Прости ми" е смирение. Да се извиниш ако неволно си наранил и създал негативни емоции. Много по-трудно се изрича.
Вероятно и затова е недолюбвана традиция.

Ми то затва не се казва "Прости ми", а "Ша ма проштаваш, таковата..."

# 124
Логика. Непорочно зачатие, прераждане , рай и ад ... и някой дядка , който те наблюдава нон стоп и само да сбъркаш те тропва по кратуната ... много сте смешни с тази логика. Разбира се че няма. Не това е целта.

# 125
Логика. Непорочно зачатие, прераждане , рай и ад ... и някой дядка , който те наблюдава нон стоп и само да сбъркаш те тропва по кратуната ... много сте смешни с тази логика. Разбира се че няма. Не това е целта.

Ох, нещо не схванах.

# 126
ко? не?
нищо не разбрах!

За мен "прости ми" е разкаяние за причиненото и извинение.
Не е емпатия.
Не е смирение. Как би могло да бъде? Действието е причинено. Приемане да, но смирение?
Може би се има предвид, че по природа човек греши? Не разбирам.
Не съм разбрала категорично все още, за кого е прошката за даващият или за получаващият. Може би, ако е искрена би могла да освободи емоционално и двете страни. Но само ако е искрена, а не прощавам но не забравям и при следваща грешка вадя старите ризи...

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 11:35 от ☀️🌙🌬️🔥💧❤️🙏

# 127
Ми като са изтрити мнения няма как да разбереш. На някой изкането на прошка само в една посока му беше нелогично. Затова написах, че празниците и историите не всички са супер логични, което не ги прави маловажни.
Пазбира се че е емпатия. Как ще разбереш иначе какво е причинило болка и за какво да се извиниш.

# 128
Може да си допуснал грешка спрямо друг без да си причинил болка, без дори съответния да е разбрал, че ти с поведението си си действал срещу него!
Терзанията са за причинилия вина в този случай.

# 129
  • София
За мен еднопосочното искане за прошка вредно, неправилно, несправедливо, нелогично... Всъщност, нищо добро и положително няма в това.

# 130
какво имаш предвид с еднопосочно
разсеяна съм нещо днес и не разбирам

# 131
  • София
Традицията е само младите да искат прошка, накратко казано. Кой как я е променил е отделен въпрос. Това имам предвид под "еднопосочно".

# 132
Ами старите вече са били млади, искали са прошка, предполага се да са разбрали кога и защо и как да го правят. Младостта е самонадеяна, има нужда от напомняне и учене и повторения за затвърждаване.
За да поискаш прошка от друг е нужно сам на себе си да си простил грешката. За да дадеш прошка трябва да умееш да влезеш в обувките на другия. Трудни са и двете.

# 133
  • София
Възрастните са хора като всички останали и също правят грешки.

# 134
  • Далечният изток
Ами който греши и има нужда да му простят, може евентуално да поиска прошка. Без значение млад, стар... И без значение традициите и обичаите.
Но тук се сливат традиции и разбирания и нещо не можете да се разберете...

Общи условия

Активация на акаунт