Преместване в Дубай

 • 9 432
 • 28
 •   1
Отговори
 • Plovdiv
 • Мнения: 2 162
Здравейте, не знам дали темата ми е за тук,  но все пак се надявам някой да отговори. Много искам да получа информация от първа ръка за живота в Дубай. Не се изтересувам като турист, а като човек, който обмисля изнасянето си от родната страна. Лесно ли се намира работа (аз говоря английски на високо ниво, но мъжът ми не), как стои въпроса с училищата, наеми и така нататък.
Аз съм завършила режисура и журналистика в Англия, работила съм си по специалността и като офис сътрудник в одиторска кантора.

# 1
 • СИ
 • Мнения: 4 403
Жена не знам как точно и каква работа ще намери в Дубай. Особено със специалности като режисура и журналистика. Може да се намери нещо като позиция за офис сътрудник в чужда компания. Но едва ли ще е лесно.
По думите на мой познат наем на маломерен апартамент е 800-1000 долара месечно. За училищата им идея си нямам. Може би наблягат на Корана повечко...          Smile

# 2
 • Мнения: 1 283
За работа и наеми нямам представа. Но за училището... Имам позната, живееща от дълги години в Дубай и женена за местен. Децата им посещават частно училище, но са добре финансово и могат да си го позволят. Специално в тяхното училище образованието е светско, средата е по-разнообразна и космополитна, тъй като децата са предимно чужденчета или от смесени бракове. Ако вие не можете да си позволите такъв тип училище, просто не си представям как българчета ще ходят в масово държавно школо там. Аз не бих им го причинила, колкото и да уважавам и да са ми интересни чуждите култури. Освен ако самите вие не сте мюсюлмани и сте ок с религията и порядките, произтичащи от нея. Доколкото знам, държавните им училища са мъжки и женски, не са смесени.
Перманентна жега. Не много високи заплати за източноевропейци, освен ако не са висококвалифицирани специалисти. Жени в... специфично облекло. Забранено е целуването на публични места. Помислете дали не искате да смените дестинацията Stuck Out Tongue Winking Eye

# 3
 • Plovdiv
 • Мнения: 2 162
Това просто е идея, защото сериозно смятам да напусна страната и наистина се оглеждам и ориентирам за възможности.

# 4
 • Мнения: 1 283
Пожелавам ви да си намерите вашето място, но за мен по-логично е то да бъде в държава с култура по-близка до нашата. За мен не без значение е и климатът. Не мога да си представя около мен да е само пустиня или само сняг. Да стоя предимно вкъщи, в офиси или в МОЛ-ове? Бих предпочела мълния да ме покоси на мига Stuck Out Tongue Closed Eyes

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 17:27 от Мила Атова

# 5
 • Мнения: 5 108
В Дубай живеят много българи, но за да се преместите и устроите там, ще ви трябват доста пари.

# 6
 • СИ
 • Мнения: 4 403
В Дубай живеят много българи, но за да се преместите и устроите там, ще ви трябват доста пари.

В Дубай се отива с много пари. Но ако ще трябва там да ги изкарваш е съвсем друго нещо. За постоянен живот там при спецификата на ислямските държави мисля, че не е много добра идея.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 866
Имам роднини, които живеят там. Мъжа е управител на голям ресторант в една хотелска верига, а жена му е тайландка и е юрист в голяма адвокатска кантора. Обаче те се преместиха там, защото на мъжа му предложиха от хотелската верига в която работеше в друга държава позиция в Дубай, а жена му се прехвърли от друг офис на същата адвокатска кантора. Така, че те си отидоха на сигурно, дори и домашната си помощница взеха.
Доколкото знам първо са били под наем, естествено квартирата им е била осигурена от работодателя на единия. Детето им е в частно смесено училище за деца на чужденци. Точно по време на корона кризата си купиха голям и луксозен апартамент в един затворен комплекс. Най-смешното беше, че техния апартамент с три спални, бани и довършен до ключ струва колкото нашия тук в България.
Друго за живота там - не може чужденец да си наеме квартира или да си купи жилище където и да е в Дубай, има си определени квартали където живеят чужденци. Покупката на жилище също е особена не става като тук. Не можеш да си купиш алкохол или свинско например. За алкохола знам, че има определени магазини за чужденци, но количествата не са неограничени, а цените са доста солени. Това семейство си купуват вино и то с нещо като ваучери от определен склад, за който мъжа благодарение на работата си получава такива ваучери. Жегите са зверски, колите им са с допълнително охлаждане. Живота като цяло изобщо не е евтин, а доколкото знам не може да си отидеш там като безработен и да тръгнеш да си търсиш квартира. Можеш да отидеш като турист и да живееш в хотел и то за определен срок.

# 8
 • Мнения: 3 593
Има фейсбук група Българи в ОАЕ, там всички членове са с този опит и най-добре ще те ориентират. Могат да разкажат и за българското училище, такси, цени и т.н.
Ако ги хванеш на кеф и попаднеш на готините, де. Че част от тях са малко криви и арогантни, 'се едно са фанали господ за шлифера.
Аз имам особено (негативно) мнение за Дубай и не бих отишла там да живея. Заради климата, липсата на зелена природа, липсата на (достъпен) алкохол, непригодеността за пешеходци, навалиците от туристи целогодишно, пълчищата емигранти от пакистано-индийския пояс + бангладеш и филипини; нахалните местни жени, строителството на кило, и въобще гадно ми е.  Да живея на 50 градуса в бетонна жунгла на високи цени заобиколена от вонящи индийци, с единствено забавление моловете и да плащам по 100- до 1000 кинта за ден на плажа - ай, мерси. При това съм благослонно настроена към арабската култура, ама там няма много такава. И местното население е колко - под 10%. Замислих се, че сега за 5 дни съм чула джамия сигурно 2-3 пъти, предстаяй си. Затова пък голи рускини с лопати. Курвенски лайнарник-касичка е тва място.

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 21:53 от Doro

# 9
 • Plovdiv
 • Мнения: 2 162
Много ви благодаря за отговорите. Мен ме привлече климата, липсата на престъпност и подредеността и чистотата. Затова пуснах темата. Не е като да съм стегнала куфарите и да съм тръгнала.

# 10
 • Мнения: 5 108
Ама това, което виждат туристите не е навсякъде в Дубай.В покрайнините не е толкова чисто и лъскаво.

# 11
 • Мнения: 1 600
Това което аз знам от познати руснаци и украинци, които се изнесоха в Дубай заради войната, е че в момента там работа се намира много трудно, защото те са наводнили пазара. Изключение било ИТ сферата,
Скрит текст:
за места които не позволяват напълно дистанционна работа. За да работи чужденец му трябвала работна или бизнес виза, за да си запише детето на училище или детска градина също.
Училищата и детските градини за чужденци били платени, като училищата преподавали по най-различни образователни системи, от индийска до британска. Цените започвали от 3, 4 хил долара до 30-40 хил на година според училището за "европейските" училища. И като цяло да се гледат деца там било скъпо и неудобно откъм удобства, климат и забавления.
Заплатите зависели от паспорта (от високо към ниско вървели британци, западняци, източноевропейци, бившия СССР, индийци и такива), езиците, (много добър английски задължително за свястна работа) и опита, като най-важен бил този от Дубай/емирствата. Добрите фирми търсели хора главно през Linkedin, като CV трябвало да е на английски и с хубава професионална снимка. Минавали се 4, 5 интервюта като за заплати обикновено питали колко очакваш, за допълнителни екстри, примерно да ти платят самолетния билет, да ти дават квартирни и т.н било малко на принципа колко им трябваш и какво ще си изкрънкаш. Дискриминиране по визия, възраст и пол си играело на сто процента за много позиции и на никой не му пукало. Работело се трудно на повечето места и заради различното мислене на арабите и защото много хора били гастарбайтери и били там да събират пари или искали на всяка цена да останат в страната и съответно имало голямо натягане, интриги, "културни различия" и подобни. На много места се работело на 6 дена и отпуските били малки.
Квартири в момента в приличните за европейците квартали в сграда с басейн и паркоместа можело да се намерят и за 1500 долара за мебелиран с една спалня при наемане за година, отделно комисионна на брокера и депозит. В Дубай между другото има една особеност, че климатика се плаща отделно от тока, защото са на централна климатизация и си е цифра, та има значение наема с него или без него е. Колите били евтини, глобите обаче били високи, а обществения транспорт неоправен. Престъпления имало, гета имало по-лоши от нашите, но в цивилизованите части като цяло подържали ред и чистота. Местните си живеели отделно и освен ако не са ви шефове или нямате работа с държавна служба, не се виждали. Като цяло, приятна държава за живеене, ако си уредите добри за тамошния стандарт заплати и не ви пречи климата.

# 12
 • The Land of the Free
 • Мнения: 46
Здравейте , писала съм и преди по теми за Дубай живях там доста време до преди няколко години. Свинско и алкохол има в определени магазини и не са толкова недостъпни както някой беше писал. Определено Дубай е много спокойно място от към престъпност и времето от октомври/ноември до към март е много приятно но останалите месеци е адска жега и си предимно в моловете дори за плаж не става водата е чай. За съжаление това което чувам сега от към работа наистина е много трудно освен ако не си специалист. За режисьор /журналист не знам какви са търсенията и заплатите …….само мога да кажа че определено на хора без акцент на английски им се дава много голямо предимство native English speakers - Англичани,австралийсци и т.н. Англоговорящи са на почетдори много често си го пише в обяват ,че само такива търсят. Ако ви се предлага добра позиция с добро заплащане Дубай за няколко години не е лошо място. Иначе там стандарта е висок . Всички училища за чужденците са частни и са скъпи ….някои компании поемат таксата за училище за децата на своите работници но обикновено това са хора на по високи позиции,масово не се поема училището от работодателя. Наемите знам ,че са паднали малко последните 2-3 год но да кажем апартамент с две спални под наем около 1500$ на месец -разбира се зависи много къде. Кола задължително ще ви трябва. Без английски на мъжа Ви ще му е многоо трудно да си намери добра работа ,освен ако не знае арабски. Като цяло английския е задължителен.
Доста от нещата описани от Stalia са така и се припокриват с моето виждане.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 22:06 от Kayana

# 13
 • Plovdiv
 • Мнения: 2 162
Много благодаря за изчерпателния отговор. Явно ще гледам други варианти, просто страната наистина ми допадна.

# 14
 • Мнения: 8
Здравейте, не знам дали темата ми е за тук,  но все пак се надявам някой да отговори. Много искам да получа информация от първа ръка за живота в Дубай. Не се изтересувам като турист, а като човек, който обмисля изнасянето си от родната страна. Лесно ли се намира работа (аз говоря английски на високо ниво, но мъжът ми не), как стои въпроса с училищата, наеми и така нататък.
Аз съм завършила режисура и журналистика в Англия, работила съм си по специалността и като офис сътрудник в одиторска кантора.

По принцип в доста семейства, дори и тези на експатите, обикновено мъжът работи и жената е ангажирана с децата - поне, докато са малки. В ОАЕ е трудно да се разчита на кварталното училище/градинка, налага се да шофирате всекидневно и с километри, за да вземете/оставите децата и 1 родител е постоянно ангажиран. Разбира се, ако сте добър кадър, може да си намерите много добре платена работа, която да Ви покрие всичко - дават housing allowance, relocation package, на някой даже и училищата им плащат, за по-високите позиции. Училищата са частни и платени, добри и космополитни, държавните са привилегия само за местните, но понеже са на арабски, доста местни предпочитат децата им да учат на английски и също ги записват в частни.
 Иначе Дубай е изключително отворен и вълшебно място за семеен живот - спокойствие, липса на всякаква престъпност, жената и майката е на пиедестал - от това, че ще Ви отстъпват място навсякъде, ladies lines, ladies section в метрото, от магазина Ви носят тежките торби до колата и т.н., въобще никъде и никога няма да срещнете грубо отношение. Незаконно е дори някой да Ви се развика или да Ви напсува в трафика, директно ги съдят за "abuse against woman".

 За кариера във Вашата сфера не мога да кажа - в моята среда са предимно 3-4 вида - със собствени бизнеси, лекари, инженери и в авиацията. Във Фейсбук има доста групи за работа в ОАЕ, там може да разпитате на първо време. Имайте предвид, че заплатата зависи и от това какъв паспорт имате - ако сте вече с британски, по-лесно може да спазарите по-висок доход. Това, че имате опит в Англия е +, цени се особено много след опита в Залива, САЩ/Канада.

Общи условия

Активация на акаунт