Нашите орхидеи – тема 41

• 39 224
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Ами и в ботаническата на БАН като питах и казах какво имам вкъщи, казаха че щом е по стеблото, а не в основата е ново растение и трябва да се отдели 🤔

Трябва е относително съждение. Не са ви казали защо трябва. Това, отделеното няма особени шансове. Деленето цели да се махне , за да не пречи на цялостното растение. Аз обаче ги оставям максимално дълго майката. Те си растат подкрепени от нея, и често цъфтят ей така качени на майката. Оставям ги да си се развивиат , докато булбата на която расте кейкито не тръгне да отмира ( до тогава те черпят много от нея и се развиват доста по-бързо подкрепени от нея)  и тогава ги свалям и ги бучвам в саксията при майката. Успеваемостта за оцеляването им е ниска. За цъфтеж - минават години ...

Това е валидно когато кейкито излиза от основата. В случая обаче е по-високо на стеблото и тогава по-добрия вариант е да се отдели.

Излизащото от основата ( ризомата) не е кейки. Това е част от цялостното растение, нова издънка, която ще стане нова булба. Ако то бъде отделено от цялото растение както кейки на стъбло,  го постига същата участ - много много трудно се стабилизира , оцелява и цъфти.

Запомнете при симпоидалните орхидеи не говорим за кейки, говорим за част от растението, то се възприема в цялостност и много трудното оцеляване на единична булба или издънка говори именно за това. Деленото тук става като отделят мин три булби, едната от които може и безлистна, или две отхранени булби и една издънка, неналяла още булба. Моят личен опит е показал че три не винаги е достатъчна застраховка.

Онова дето е само корени с мъничка кейка му давам минимум 3 години до цъфтеж, пък било то и с майчини корени. Проблем е че ако е заминало от фузариум - излекуване няма и това всеки момент може да събори растението при някаква стресова ситуация. Имам такив акейки, който се развиват, цъфват един дв апъти и после  бам отново се завърта същата...

Последна редакция: нд, 11 юни 2023, 19:54 от _re_ge

# 586
  • Мадрид / София
При три булби шансовете са по-големи, но това не означава, че непременно трябва да са три. Може и 1 или 2, като отнема повече време обаче за адаптация. Има орхи, които са непретенциозни и по-лесно се справят. Дендробиумите са едни от тях. Кейки означава ново/дъщерно растение, така че дали ще кажеш кейки или нова издънка в края на краищата е едно и също. Но ако държите да ги именуваме като кейка и отделно издънка за по-ясно разграничаване, нямам нищо против.

# 587
  • София
Минито има отлични шансове да се развие скоростно и да цъфне. Имам такива. Не знам от какво са изпадали листата, но ако корените са здрави и няма съхнене на пъна надолу към тях - не виждам проблем. Всеки е имал кейки на цветонос, които цъфват още на първата година, често и преди да направят корени.

Maya_76, може да се отдели базално кейки /редакторът ви пише “базалтови” всеки път 😁/. Не е някаква философия. Има два начина на захващане на кейкито за майката:
1. На късичко краче, подобно на парче от цветонос. Тогава е лесно - с много остра ножичка се прерязва това парченце и това е всичко. Двата среза се напудрят с въглен.
2. Кейкито излиза от средата на майката, като разкъсва листата ѝ, за да излезе. Тогава е добре да се изчака да порасне достатъчно, че основата да може да се среже като при подмладяване. Това е рисково, защото раните са големи и може да се заразят и двете растения.

Последна редакция: нд, 11 юни 2023, 22:31 от Raya

# 588
Цитирано от тълковен речник

ризома/коренище имат само симпоидалните орхидеи , монопоидалните нямат,  дъщерно растение при тях не расте от коренище. То е много по-самостоятелна единица.

Казах преди и казвам сега. Симпоидалните орхидеи се разглеждат в цялост, като цялостно растение. Ако някой начинаещ ги раздели и разсади , което е възможно чисто технически, това не означава автоматично че всички ще умрат. Но по-голяма част ще умрат ( не веднага) , по-малка част ще се запазят и ще почнат бавно да пускат на година по една нова издънка и ще изхранват по една нова булба. И едва след като станат зрели 3 булби, на 4-тата би трябвало да цъфне .... и пак не всяка деленка ще цъфне. Както казах имам цъфнали на 5-та или 6-та година. , От каквото съм чела или чула имам един случай на една дама от ФБ на която така е цъфнало от една делена издънка дендробиум, но нямам особени сведения защо. Дали е било изхранено на майката, дали е било свалено с заложени пъпки - не знам. Друг такъв случай нямам. Аз лично от мои експерименти - още повече. Първото ми свалено кейки от стъбло дендрофал цъфна на петата година. Имам доста умрели и то примерно на дендробиум Бери ода, който пък е като троскот и там успеваемостта ми е поне 4 умрели към 1 стабилизирано. Определено дендробиумите са едни от най-устойчивите симподални, но дори те много бавно стабилизират единични деленки и също толкова бавно цъфтят. но поне по-често оцеляват от другите симпоидални, защото ако така разделите някоя камбрия или пафиопедиум, дори енциклия - успеваемостта пада главоломно, цъфтежът, ако се стигне такъв се отлага още по-значително.
Обаче аз каквито и съвети да давам, всеки си прави каквото намери за разумно

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 09:03 от _re_ge

# 589
  • Мадрид / София
Самата дума "кейки" означава "бебе". Дали ще е на стъбло/цветонос или от базата/ризома е ново растение/бебе и се развива по един и същи начин и етапи. Изглежда по един и същи начин. Имала съм и от двата типа и разлики няма освен от мястото, от където излиза. И говоря за орхидеите фалаенопсис и дендробиум. Другите орхидеи, които съм имала и имам изкарват само от ризомата псевдобулби.

# 590
Когато искаш да цъфтиш, нищо не може да те спре. Цветонос 1 см в дължина:-)

По темата с дендробиума. Моя изкара сума ти такива кейки, нито един не пусна корени, нито дори зачатъци. Отделих за проба, нищо не се получи-нито от такива излизащи от стъблото, нито от такива които бяха долу.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 09:15 от second

# 591
  • Варна
По въпроса за деленето на тези дребни растения, имам панамска орхидея, която е напускала ужасно много кейкита, с едни дълги корени. Чудя се какво да ги правя, не мога да ги отделя всичките, но тази пролет пусна само едно ново стъбло, всичко друго е кейките по висините. Бях чела, че трябва да се отстраняват, за да има сила растението, но това означава да режа стъблата до долу, те иначе си пускат по няколко кейкита след прецъфтяване. Нещо не ми звучи адекватно. Иначе цъфтя много обилно, включително и дребосъците цъфтяха.

# 592
Една работливка, която не е спряла да цъфти, и която без малко да уморя от въздържане да пресадя заради неспирният ѝ цъфтеж. Heart Eyes

Наложи се да я пресаждам по спешност и действах с каквото имах под ръка. Сега е щастлива и се шири в дъното на бутилка от Кока-кола. Relieved
Скрит текст:

И тя е от жабите ми - вечно мокра.
И да питам опитните от вас с брасии. Под новите издънки има коренчета висящи във въздуха, на които за да не съхнат подложих мъх. Та, добре ли направих или да го махам?

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 11:17 от Sysly

# 593
  • Мадрид / София
Sisly, според мен добре си направила с мъха. Булбестите обичат да им е леко влажно.

Кейките с корени се отделят с леко въртеливо движение при мястото на изникването.

# 594
  • София
Месечинке, не се режат стеблата, за да се отделят детките. Самите израстъци се отчупват от майката внимателно.

# 595
  • Варна
Това ми е ясно, отделяла съм дендита, тези са същите. Въпросът е, че стъблата са дълги тънки пръчки вече без листа, без растежен връх. И като махна детките какво ще остане? Грозни голи тънки пръчки, които няма да растат, няма да цъфтят... Не са особен резервоар на хранителни вещества, защото са тънки клечки. Та за да не ги гледам трябва да разкарам и тях.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 12:35 от Месечинка виторога

# 596
  • Мадрид / София
От голите пръчки могат да изникнат нови растения. Но ще мине време докато цъфнат.

# 597
  • Варна
Да де, те си никнат и си цъфтят. Въпросът е трябва ли да ги отстранявам или не. На мен така ми харесва повече, пък ако вземе да мре основното растение ще деля, поне има резерви Laughing Ще ви го снимам довечера, в момента е прецъфтяло и ясно се вижда за какво става въпрос.

# 598
Да де, те си никнат и си цъфтят. Въпросът е трябва ли да ги отстранявам или не. На мен така ми харесва повече, пък ако вземе да мре основното растение ще деля, поне има резерви Laughing Ще ви го снимам довечера, в момента е прецъфтяло и ясно се вижда за какво става въпрос.
независимо че са безлистни и грозни старите булби са огромен резевоар, живи са имат корени  и подкрепят цялостно растението. И няма как да ти умре майчното растение заради това че има по стъблата кейки. Особено пък като цъфтят върху майката защо да не стоят там . Когато "узреят" най-често "падат" сами и тогава ги слагаш в саксията при майката. е , не винаги оцеляват разбира се, но както казах като са единични са много неустойчиви.

# 599
По принцип нищо не деля. В природата никой не ги дели, значи не е наложително. Освен за мен е по-красиво едно голямо растение, вместо няколко малки страдалци, които незнайно кога ще се закрепят и ще цъфнат.
Даже и кейки на цветонос, в един момент майката сама си го отделя, като засуши цветоноса. Откакто ми се случи това за първи път, вече съвсем нищо не пипам. Тя си знае най-добре.
Имам един фал с три-четири бебета по цветоносите, вече два пъти цъфтяха дружно с майката, не виждам причина да ги разбутвам.

Общи условия

Активация на акаунт