Защо не успяхме.....

• 9 444
  • 195
  •   1
Отговори
# 75
Хайде да не развиваме македонския синдром. Simple Smile

# 76
Имало е Баташко клане, факт. Но не е клал редовдният турски аскер, а башибозуците. Те са били безконтролните зверове и де факто редовите бедни и прости турци...
Пък да не говорим, че не са и съвсем турци, ами българи, помаци от Барутин (основно). Както е българин и Ахмед Ага Барутанлията. Ясно, че клане е имало и невинни жертви, лошото е, че после тия жертви втори път ги използват за пропаганда.

# 77
Не ми се влиза в дискусии. Историята е една, независимо колко дълго и упорито е била изопачавана. Най- лесно е да се пробутват изтъркани клишета.

# 78
Звучи като - абе имало там някакво клане и сега заради него ще казвате, че българите са били роби, че са живяли зле.
Пропаганда???
Сериозно?

# 79
Т.е зверствата, кланетата не са истина, а някакви глупости, за да пропагандират, че робство нямало, че са живяли българите добре?
Сега ако кажеш, че са искали доброволно да приемат исляма и да сложат шалварите и фереджетата, ще те призная.

# 80
Звучи като - абе имало там някакво клане и сега заради него ще казвате, че българите са били роби, че са живяли зле.
Пропаганда???
Сериозно?

Клането и робството нямат общо. Клането, както се каза, е от башибозука. Робството би било от държавата. И затова съвсем спокойно може да няма робство, а да има икономическа свобода и в същото време да има изстъпление от разните му там местни аги.
Иначе редовият мобилизиран руски мужик, дошъл да ни освобождава, е имал по-нисък стандарт от българския селянин.

Т.е зверствата, кланетата не са истина, а някакви глупости, за да пропагандират, че робство нямало, че са живяли българите добре?
Сега ако кажеш, че са искали доброволно да приемат исляма и да сложат шалварите и фереджетата, ще те призная.

И зверствата и кланетата след Априлското въстание са факт, никой не ги отрича. Но какво общо имат с робството?
Ислямът почти никой не е приемал доброволно, но и самата империя не е натискала раята да го приема по икономически причини.

# 81
Така или иначе, башибозукът е нередовна войска в империята, която съществува с протекциите на властта. Удобно е да има маша, която да върши черната работа.
И ако за някои "турско робство" е метафора, то в синонимния речник, робство е синоним на владичество.
Много е елементарно да се отхвърля робство с определението, че това са хора без собственост; безправен човек, който се купува и продава като стока и т.н.
Много се страхуват някои да не са наследници на роби.

# 82
Така или иначе, башибозукът е нередовна войска в империята, която съществува с протекциите на властта. Удобно е да има маша, която да върши черната работа.
И ако за някои "турско робство" е метафора, то в синонимния речник, робство е синоним на владичество.
Много е елементарно да се отхвърля робство с определението, че това са хора без собственост; безправен човек, който се купува и продава като стока и т.н.

Башибозукът е бил анахронизъм през 19 век. От него по това време вече полза никаква. После в Освободителната война да са играли някаква роля? Просто не са били на нивото на дисциплинираната и модерно въоръжена редовна войска. Но са били толерирани, защото какво да ги правят? Не върви да ги репресират, все пак са мюсюлмани.
И да, робството си е метафора, колкото и да ми приказваш, че е същото като владичество. Ми то ако беше същото като владичество, тогава роби са били и поляците, и италианците и кой ли не още.
Аз пък не я разбирам тази радист да сте потомци на роби.

# 83
Скрит текст:

Башибозукът е бил анахронизъм през 19 век. От него по това време вече полза никаква. После в Освободителната война да са играли някаква роля? Просто не са били на нивото на дисциплинираната и модерно въоръжена редовна войска. Но са били толерирани, защото какво да ги правят? Не върви да ги репресират, все пак са мюсюлмани.
И да, робството си е метафора, колкото и да ми приказваш, че е същото като владичество. Ми то ако беше същото като владичество, тогава роби са били и поляците, и италианците и кой ли не още.
Аз пък не я разбирам тази радист да сте потомци на роби.
И този "анахронизъм" по собствена воля заради келипира, решава да изколи всички в Батак, да срине Перущица до основи и да отвлече каквото смогне.
 В различни краища на България и в различни епохи от петте века, по българските земи е имало и робство в точно този смисъл, който ти лично влагаш. И отделно, като цяло, преобладаващата част от българското население е определяло участта си като робство. Ботев, Раковски, Левски ... говорят за робство, макар и свободни по твоите критерии.
И не е радост, а е истина. Да, потомци сме на един поробен народ, който е запазил духа си и е успял да се съхрани, въпреки поробителя, а не благодарение на него, както се опитвате да вмените.

# 84
И този "анахронизъм" по собствена воля заради келипира, решава да изколи всички в Батак, да срине Перущица до основи и да отвлече каквото смогне.
Именно. Те са били там на място и преди да дойде редовната войска са се юрнали да грабят неверниците, да ги колят и да ги "научат къде им е мястото".  Точно за келепир, заради жестокост, долни страсти и възпитание в превъзходство.
 В различни краища на България и в различни епохи от петте века, по българските земи е имало и робство в точно този смисъл, който ти лично влагаш. И отделно, като цяло, преобладаващата част от българското население е определяло участта си като робство. Ботев, Раковски, Левски ... говорят за робство, макар и свободни по твоите критерии.
Населението може всякак да се определя. Ей на, виж македонците - определят се за македонци, потомци на Александър Велики, пък са си българи. И не съм казала, че тук или там някакви башибозуци не са взели за роби някакви селяни да ги продадат. Казвам, че това не е била повсеместно и не е било държавна политика. Защо възрожденците говорят за робство вече писах.
И не е радост, а е истина. Да, потомци сме на един поробен народ, който е запазил духа си и е успял да се съхрани, въпреки поробителя, а не благодарение на него, както се опитвате да вмените.
Аааа, тук вече пресоли манджата. Къде съм казала, че сме се съхранили благодарение на турците??? Казвала съм нещо различно - че империята е нямала интерес да ни изколи или потурчи и затова не го е правила, не е било политиката и това.

# 85
Да СТЕ потомци на роби?
Определено има по-лошо.
Защо потомците на робите да преиначават историята? Къде е логиката?Да искаш да се облечеш в срам?
Разбира се, че не. Значи други потомци искат да изкривят историята ни. Защо?
Ти не бяха башибозуци, то не бяха помаци - Батак, то не беше насилствено приемане на исляма от трима  (!) души за пет века, не бе отричане на Вазов, не беше Леонардо и величието и напредъка на империята, не бяха грижите на еничарите за семействата им.
Просто трябва да приемем миналото, независимо дали сме потомци на роби, или потомци на поробители.

# 86
Да приемаме, а не да си го измисляме.

# 87
Казваш, че потомците на поробителя биха признали зверствата?

# 88
Цитат
Аааа, тук вече пресоли манджата. Къде съм казала, че сме се съхранили благодарение на турците??? Казвала съм нещо различно - че империята е нямала интерес да ни изколи или потурчи и затова не го е правила, не е било политиката и това.
За теб сме били просто поданици на султана, като много други в рамките на Османската империя, с право на собственост, международни пътувания и търговия... направо свободни.

# 89
Ето това му е хубавото на форума.
Можем да кажем, но можем и да разберем  доста.
Винаги едно на ум с гражданите на РБ.

Общи условия

Активация на акаунт