Американски колеж - двадесет и седма тема

• 66 260
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Сериозни са тези суми наистина. По отношение на текучеството и високия процент български преподаватели - защо мислите се случва? Допускате ли, че чужденците въпреки предложените им условия бързо напускат България? Какво е тяхното ниво, добри преподаватели ли идват в България?

Относно текучеството на чуждите преподаватели: повечето от тях са млади и идват с договор за две години. Някои остават и за повече, но така или иначе са на етап от живота си, в който искат да пътуват и да опознават нови места и култури, не са с нагласата да се задържат на едно място дълго време, освен ако то не е силно притегателно за тях.
За нивото им - доскоро беше много високо и това, което пише Звънче, ме попари.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 02:40 от Prizma

# 331
  • София
Това са  3000 лв увеличение.
Шарки беше напълно права в изказванията си в началото на годината.
    Какво съм казала, че не помня?

# 332
    • на Мелмак
    Привет, момичета Simple Smile
    Аз съм от чакащите резултати в понеделник.
    И мен ме притесни обобщеното от Звънче. Таксата расте, а качеството пада. Дано не е така. Защото мен засега, дано и така да е за напред, не ме бъркат тези пари, но искам да платя за качество, а не защото мога. Малко ми се обезсмислят нещата.

# 333
    Колкото и да качват таксите, докато не се отнеме властта на ръководителката на катедра математика, която продължава да внася смут и интриги, няма да си намерят добри преподаватели. Всеки, който може се спасява и остават само такива, които не могат да си намерят другаде работа.

# 334
    etty775, аз не съжалявам, че избрахме колежа преди 5 год. Вероятно сме имали късмет и не мога да се оплача от преподавателите , на които сме попадали. Вероятно както и в другите училища има и добри и не толкова добри учители, но наистина не мога да се съглася с това драстично увеличение. Успех и най-важното е детето да се чувства щастливо!

# 335
    Ами много изненадващо решение за таксата според мен. Много добре си спомням през декември на отворените врати на Колежа въпросът за таксите беше изрично коментиран и отговорът беше, че не се очакват по-големи повишения на таксите най-много нещо в порядъка на 200-300 евро годишно.
    За съжаление в нашия случай дори дъщеря ми да бъде сред приетите - финансовата част е водеща. Дори голямо намаление на таксата да получим, пак сумата ни идва голяма и няма да можем да си позволим детето да се запише. Освен това, сега разсъждавайки по въпроса наистина не виждам гаранция, че догодина няма да я направят 12 или 13 000 например…Лошото е, че тогава става сложно да се отписва, да търси подходящо училище и т.н. Може би за записване в други частни училища този въпрос няма да стои, но не всеки би имал финансови възможности, а за хубава държавна гимазия шанса ще е изпуснат.
    Не мога да се съглася, че подобно увеличение в последния момент от страна на Колежа е коректно за новите кандидати, но най-вече за учещите в момента там…

# 336
    На сайта таксата е 7 600€ за български ученици, къде пише, че е увеличена?

# 337
    Ама четете де! Настоящите клиенти са получили писмата за следващата година.

# 338
    Има две изречения в писмото, които дават надежда някаква - рекордна сума предвидена за намаляване на таксата за ученици, които имат високо академично ниво и не са калпазани. Аз лично ги разбирам и доста добре са се обосновали, което ми дава страхотна идея - да покажа писмото на работодателят ми с въпрос защо моята заплата не е мръднала от началото на инфлационните процеси. Grinning

# 339
    • софия
    Ще има ли разяснителна среща за таксата?

И за мен е интересно какво стои зад това решение.
    Определено не трупа червени точки новата президентка, въпреки че съм сигурна не е еднолично решение и едва ли зависи само от нея.

# 340
    Това са  3000 лв увеличение.
    Шарки беше напълно права в изказванията си в началото на годината.
      Какво съм казала, че не помня?

За РУА.

# 341
      За мен лично увеличението на фонда за намаление на таксите не ме интересува и няма да ми е от полза. Т.е. не го считам за точка в плюс. Но за сметка на това 20% увеличение би се отразило в минус на бюджета ни, ако приемат дъщеря ми и тя пожелае АК.

Инфлацията на потребителската кошница е 16%, но в нея не влиза частното образование. Обичайно такива услуги поскъпват с по-нисък % от инфлацията. А не с повече.

# 342
      Aз пък едно нещо се чудя.
      Дали образованието струва тази цена?
      Подобна е цената на година в качествен университет в чужбина. По-ниска е цената на частно училище в Милано.
      И не на последно място няма как да не се приеме, че децата започват да се селектират на по различен признак от техните знания и умения.

# 343
      • софия
      Лоша работа е това увеличение. Сигурна съм, че ако бях получила такъв мейл нямаше да съм много щастлива. По "наше" време веднъж увеличиха с 400 евро май и съвсем се бях ядосала, представям си сега....
      Колото и да съм наясно с инфлацията и да не би трябвало да ме изненадва, все пак съм изненадана.
      Съжалявам, че това се случва.

Иначе тази дискусия със селектирането на децата по "неприятния" признак "парИ" ми е дежа вю.
      Ако си спомняте е имало период, в който първите 50 са били с трайно и с двойно по-ниска такса. После променят таксата да е еднаква за всички и да се кандидатсва за финансова помощ от всеки, който желае. Появява се предположението, че децата, които ще се запишат ще бъдат богаташчета, които незнайно защо пък се третират като непременно не толкова умни и заслужаващи.  
      Мисля, че е време да се спре с такива определения.

Много бих се радвала на подробна информация от колежа за финансирането на учениците.
      Още повече бих се радвала на щедро посрещане на нуждите на учениците. Дано!

# 344
      Амели, друга е логиката. Вдигайки драстично таксата, ще направи недостъпно училището за класирали се на по-предни места ученици. Това ще доведе да класиране на деца с по-нисък успех на приемния изпит, на с по-добри финансови възможности. Това не ги прави глупави по никакъв критерий, но прави селекцията наистина с по-различен характер. Помня много добре периода, в който намаляваха таксата на първите n на брой. И тогава тези деца наистина бяха академично по-напред.

Общи условия

Активация на акаунт