Американски колеж - двадесет и седма тема

• 66 253
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
Ами при условие, че доста посредствени училища са с такси 15000 лв и нагоре, мисля че АК ще оцелее и децата ще са си все читави.

# 361
  • София
С риск да ме заклеймите, но тези 20% увеличение на таксата съответстват на нарасналите доходи на населението (даже са поизостанали). Освен това, в пазарна икономика цената зависи от търсенето. А ААУ е по-зле от АК академично (на съседите ни децата са все там, и родителите не са хич "щастливи" от това, какво получават като знания). Още когато се обсъждаше строежа на игрище (и съблекалня, може би) си мислех, че едно увеличение на таксата с 350 евро щеше да реши проблема с игрището. А в развития свят първо се правят проучвания за да се оцени приемливия марж на ръст на цената. Rocket science явно...

Извън гореказаното, аз лично с години опявах на ръководството, че им липсва обратна връзка за това какво се случва в часовете, и им предлагах бързо и лесно, и AI базирано решение, познайте дали някой ме чу. В българското образование най-страшното нещо е наличието на информация за текущия статус, та всички бягат като дявол от тамян от него. Та АК в случая се прояви като българска институция, въпреки "американското" в заглавието си.

# 362
Ние на този етап можем да си позволим и увеличената такса. Да сме живи и здрави. Въпросът е тези пари дали си заслужава да бъдат платени:
1. Високата цена ще отблъсне много кандидати още преди изпита;
2. Неизвестността при намалението на таксата, липсата на ясни правила, липсата на прозрачност и сигурност за следващите 5 години - ще отблъсне още толкова;
3. Нееднородността при качеството на преподаватели и преподаване - още толкова в минус;
4. Има и отблъснати по принцип от администриране и т.н. недоразуемния.

И накрая остават кандидати, които са силно селектирани, но не в положителна насока. Останали са най-мотивираните и подплатени финансово. А това не е среда, която бих искала в гимназията за детето си. Поне не толкова концентрирано финансово селектирана.

П.С. Нямам време да чакам да избират добри учители и с парите от увеличението да подобряват качеството.

Шарки, цената на една услуга не се мери според нивото на доходите. Ако беше така цената трябваше да е доста по-ниска. Гледайки цена на добри ЧУ в чужбина.

# 363
"2. Неизвестността при намалението на таксата, липсата на ясни правила, липсата на прозрачност и сигурност за следващите 5 години - ще отблъсне още толкова;"
Това е което най-много не ми харесва в АК

# 364
  • София
И на мен увеличението не ми харесва, ама хич и се замислих, ако беше толкова преди 1 година, щяхме ли да го запишем. Но още повече не ми харесва начина по който се хули училището наред.

Да, не е този връх на сладоледа, за който го мислех.
Имах една идеализирана представа от разкази и посещения в дни на отворените врати.

Но моят 8-класник е много доволен, харесва му повече от СМГ (5-7 клас), отрази му се изключително благотворно като организираност, самостоятелна поготовка, начин на учене, напредък.
Сега вярно математиката тук му е проблем, за разлика от СМГ, още не разбирам защо.
Там решаваха много по-сложни задачи и имаше 6-ци, тук на училищната има проблеми...

Мисля си, че ако бях прочела последните мнения в тази тема преди да го запиша, едва ли щях.
От тях излиза, че се дават много пари за нищо.

8-ми клас не е критерий разбира се, но за сега не съжаляваме за избора.
И той  не е от първите в класирането за прием, реално наистина отиде там като "резервен вариант", но взе че му хареса и за сега не съжалява.

# 365
И аз като Горгонзола от вчера умувам и се чудя дали да пиша. Имахме "семеен съвет" снощи и решихме, че ще стиснем зъби още две година, но с надеждата догодина да не стане 10 к таксата. И да ви кажа честно вътрешно се радвам, че номер две не поиска да отиде там, че на последната покана имаше шанса.
Колкото и да ми харесва училището, защото детето ми е щастливо в него, вече трета година и явно попада на добрите преподаватели, защото не е имала къса клечка до сега, си мисля, че за нашата българска действителност не си заслужава тази сума.
Мен също много ме дразни това, че няма ясни правила за намаляването на таксата.
Дано да има среща, ако не, си мисля ние да се организираме и поискаме среща на която да зададем всички въпроси, които тук обсъждаме.

# 366
АК е езикова гимназия .  Поради избрания език директно сравнение може да се направи само с английските езикови.  За мен АК е най-добрата езикова гимназия.  Ежедневно взаимодействието с native носители на езика, създаването и писането на много проекти, невероятната база, разнообразието на дейности и хора - съмнявам се че другите езикови дори испанска и немска могат да го достигнат.  Дали добавената стойност спрямо тях е 90к лева за целия период.  Аз мисля че не.  Стойността на езиковото образование ще върви надолу в бъдеще.  Таксите на АК ще вървят нагоре.
      Таксите много изкривяват нивото и контигента деца.  Да приемем, че досега децата идващи от ЧУ са били 50%.  Този процент сега ще се увеличи.  Да приемем че по мое време децата от провинцията са били 20%, този процент ще е много по-малък.  Винаги приетите деца ще са умни такива, но най-малкото нивото на мотивация и усърдие е средно по-ниско, когато идваш от материално подсигурена среда.  Нито ще са приети най-умните, нито най-мотивираните.  Социалното разнообразието в средата ще е по-малко.  Навремето англо-американското училище съжителстваше с АК.  Таксите им бяха невероятно високи още тогава и разликата в типа деца там беше очевадна за всички нас. 
        В началото на новото отваряне на АК, съотношението кандидат:приет е било между 10 и 20:1, сега е грубо 3:1.  С новите такси, дори ако не намалее броя кандидати, ще намалее броя кандидати с намерение да се запишат при прием.  Тоест ще се налага да се канят повече резерви от преди.  Класирането на изпита тества талант, дарба, потенциал, академичната реализация впоследствие е основно мотивация, работна етика и организация.  Чисто субективно, при неформален разговор с БГ учители, които преподават от самото начало споделят че нивото е спаднало спрямо първите години.
        Преподавателите.  Беше казано вече че чужденците са на 2-годишни договори.  Да приемем че средната продължителност на престой на чужденец е около 3 години.  Това често са млади и/или авантюристични и/или търсещи преквалификация.  Има и много добри попадения, но и много лоши такива, които остават минимум 2 години. Ефекта на тези учители е много по-малък от българските такива.  Българските учители имат много много по-висок среден престой.  Много учители от самото начало са все още там.  За съжаление напусналите са точно тези, които са били добри попадения и са имали възможност за по-добра реализация в частния сектор.  Отзивите за ниско ниво на математическата и/или българската катедра са много по-притеснителни от лош учител чужденец.  Текучеството е малко и затова качеството и изградената култура и начин на работа биха се променили изключително бавно.  Честно казано при положение че заплатите на българските учители са доста прилични на фона на колеги от държавни гимназии, идея си нямам каква е основната причина да не се привлича по-добри таланти.  Подозирам че основна вина има българската администрация отговорна за тези избирателни процеси.  Съмнявам се изискванията за ниво по-английски на преподавателите да са чак толкова голям фактор.  Американската част на администрацията се сменя периодично (директор, дийн, адвайзъри и тн), но българската е константа.  За съжаление впечатлението ми от българската константа не са добри, но всеки може да сподели лични и субективни мнения от досега си с нея.

# 367
Каквото и да се говори, вие като родители трябва да имате някакво вътрешно, космическо дори  усещане дали това е училището за вашето дете, независимо от всички фактори ( такси, преподаватели, администрация и т.н.). Аз имам дълбока, необяснима увереност, че няма друго училище на тази планета, което да пасва точно на този мой син. За другият син (1 клас) имам отново силно чувство, че това НЯМА да бъде неговото училище и въобще няма да се пробва там.

# 368
Не съм съгласна с абзаца, който касае деца от частни училища. Дъщеря ми е в едно от най-добрите ЧУ, което "дава" всяка година поне 50% от целия си випуск на АК. Ами по амбициозност и мотивация тези деца могат да се мерят с кое да е топ държавно училище, като СМГ например, и го правят редовно.
Подобно мислене и обобщение може да идва от човек, който не се е сблъсквал изобщо с наистина добри ЧУ и питомците им.
Моето съображение по отношение на финасовия елемент има друг оттенък. Не искам стерилност на средата, формирана само по показател "кой може да си позволи таксата".

Няма как да имам вселенска увереност, като все още съдя за училището от разнородни мнения и обективни критерии, и нямам личен опит.

# 369
Каквото и да се говори, вие като родители трябва да имате някакво вътрешно, космическо дори  усещане дали това е училището за вашето дете, независимо от всички фактори ( такси, преподаватели, администрация и т.н.). Аз имам дълбока, необяснима увереност, че няма друго училище на тази планета, което да пасва точно на този мой син. За другият син (1 клас) имам отново силно чувство, че това НЯМА да бъде неговото училище и въобще няма да се пробва там.
Аз бях така за големия ми и малкия ми син Blush За големия беше категорично неговото място, това мислех докато беше там, така мисля и 5 години по-късно... Малкия още преди изпита знаех, че не му е мястото там, не го и приеха за много малко, колкото той да е спокоен, че не е "аз се отказах" Wink
За дъщеря ми сега нямам никакво усещане дали е, или не е точно това мястото...

# 370
Няма как да имам вселенска увереност, като все още съдя за училището от разнородни мнения и обективни критерии, и нямам личен опит.
Ами то това вселенско чувство не идва от преценка на факти и обстоятелства, или го имате или не.

Имам резерви към частното образование в България, колкото и да е успешно и напреднало през годините. В тази връзка никога не съм приравнявала колежа към частните училища (  смешно е, знам ...9120 евро фиууу). Зависи единствено и само от детето без значение в кой сектор е учило и какво е било качеството на преподаване . Синът ми владее почти свободно корейски език, който успя да научи за 7 години в 18-то СУ и като знак от съдбата беше приет на 18-то място в АК без никаква подготовка. Да живее МОН, детето взе каквото можа и каквото сам реши, че иска да вземе  Satisfied

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 12:23 от smooth

# 371
Ами то това вселенско чувство не идва от преценка на факти и обстоятелства, или го имате или не.

Имам резерви към частното образование в България, колкото и да е успешно и напреднало през годините. В тази връзка никога не съм приравнявала колежа към частните училища (  смешно е, знам ...9120 евро фиууу). Зависи единствено и само от детето без значение в кой сектор е учило и какво е било качеството на преподаване . Синът ми владее почти свободно корейски език, който успя да научи за 7 години в 18-то СУ и като знак от съдбата беше приет на 18-то място в АК без никаква подготовка. Да живее МОН, детето взе каквото можа Satisfied

Не съм фен на врачки, кристални кълба, и вселенско прозрение принципно. Обичайно се оказват вятър и мъгла.

Ами не знам какви резерви може да имате наистина при цената на АК и фактът, че е едно от първите ЧУ в новата ни следкомунистическа история. И фактът, че дъщеря ми е с C1 по английски в 6 клас. И че огромна част от випуските на двете топ ЧУ в София биват приети в АК, че и са успешно завършили.

# 372
  • София
АК е общообразователно училище с възможност за различни профили, аз лично изобщо не го свеждам до езикова гимназия, защото дъщеря ми отиде с ниво С1 по езика, а в 8 клас директно започнаха от В2, та явно не е била единствена. Учила съм в английска гимназия, там започвахме с "This is Philip. This is a desk. Philip is at the desk. " Сигурно има и други динозаври тук, които са учили по "зеления учебник".
Обезпокоително е увеличението на таксата, но практически толкова е инфлацията за последната година и всички, които работят с клиенти, вероятно се опитват да договорят подобно увеличение по дългосрочните си договори. Предстои да видим корекциите по таксите в другите частни училища (не мога да кажа, че чакам с нетърпение). Радвам се за всички, които темата (вече) не ги касае, защото финансовата тежест изобщо не е пренебрежима, но в личен план не сме съжалили за парите, които наливаме в образованието на децата. Това по повод апокалиптичните коментари, че след завършването на випуск Х всичко в АК е тръгнало надолу.
Отварям една скоба. И преди съм споделяла, че дъщеря ми преди АК завърши "Света София", което има славата на "академично" и със сериозен филтър на входа, плюс здраво учене през целия период. Не на последно място, с едни от постоянно най-високите резултати на НВО в 7 клас в страната. Тя е категорична, че нивото на съучениците ѝ сега е много по-сериозно от онова, на което беше свикнала преди. Значи все пак успяват да създадат силно стимулираща среда при огромния випуск, който приемат ежегодно.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 12:33 от Dandelion

# 373

Ами не знам какви резерви може да имате наистина при цената на АК и фактът, че е едно от първите ЧУ в новата ни следкомунистическа история.
[/quote]

Частните училища в България се "излюпиха" през 90-те.
АК е създаден 130 години преди това ( с комунистическо прекъсване).

# 374

Частните училища в България се "излюпиха" през 90-те.
АК е създаден 130 години преди това ( с комунистическо прекъсване).

Е и? Никой от работилите при първото отваряне на АК не е бил жив(или в адекватна за работа възраст) при второто му отваряне, че да предаде опит, акъл и визия. Все едно се преражда наново и при нови условия. Същите, които са и за "излюпилите" се други ЧУ. Няма разлика.
Всъщност има: американското финансиране. Но това е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт