На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 44

• 123 405
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
Телета не са тези, които ходят в Турция, а тези, които пазаруват като телета. Ами извинявайте, ама не мога да го разбера - да си купиш нещо, без да знаеш предварително колко струва или да поръчаш в заведение (дори и кафе да е), без да поискаш преди това меню, и после - "Излъгаха ме!". В България така ли пазарувате?
Незнанието на езици не е извинение - всеки има смартфон и има стотици приложения за превод. Човек може да си направи труда да научи десетина турски думи. Например "Не кадар?" - т.е. колко струва или "Бир кило не кадар?" - колко струва един килограм. Дори да не разберете съвсем отговора, че им станаха много големи цифрите, след този въпрос, зададен на турски, продавачите не смеят да лъжат и казват реалната цена, защото решават, че знаете турски.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 17:46 от GG_BG

# 391
Добър ден,
към края на май ще ходя с детето на организирана екскурзия в Одрин. Ще отседнем в хотел Шабан Ачигьоз. Доколкото гледох клипове в ютуб, не си заслужава да се ходи на петъчния пазар. Интересуват ме магазини за (по възможност по  и около главната, доколкото рзбрах този хотел Шабан Ачигьоз е на центъра, магазини за:
- бяла козметика и парфюми;
- мъжки и дамски дрехи - търся турски дънки за мен , детето и мъжа;
- КОЖЕНИ обувки;
- магазин за сребро;
- магазин за детски играчки - доколкото разбрах има в двата мола, но заслужат ли си;
- домашни потреби
- магазин за конци и гоблени - това ще да е бонус.
Има ли въобще такива неща на поносима  цена (не говоря за евтини стоки, а  на нормални цени, дори колкото тук да са)?
Какво точно им представлява центъра - една главна улица или и в съседните улички има закътани магазини, които е добре да се посетят?

Предвид , че се пише в последните страници в темата, че доста са се изтарикатили къде е удачно да се вечеря в ресторант?

На кой техен оператор е най-изгодно да си купя предплатена карта за обаждания и интернет?

Благодаря на всички отзовали се да ми отговорят.

# 392
  • Пловдив
Телета не са тези, които ходят в Турция, а тези, които пазаруват като телета. Ами извинявайте, ама не мога да го разбера - да си купиш нещо, без да знаеш предварително колко струва или да поръчаш в заведение (дори и кафе да е), без да поискаш преди това меню, и после - "Излъгаха ме!". В България така ли пазарувате?
Незнанието на езици не е извинение - всеки има смартфон и има стотици приложения за превод. Човек може да си направи труда да научи десетина турски думи. Например "Не кадар?" - т.е. колко струва или "Бир кило не кадар?" - колко струва един килограм. Дори да не разберете съвсем отговора, че им станаха много големи цифрите, след този въпрос, зададен на турски, продавачите не смеят да лъжат и казват реалната цена, защото решават, че знаете турски.
Ами извинявайте, ама не точно така! Аз лично знам някои думи и изрзи на турски, успявам да се разбера с тях. И веднага ни познават, че сме българи. Не веднъж ми се е случвало да чуя как на нас казват една цена, на турците друга. И какво?Да изпадам в полемики без да знам езика няма смисъл...ако не ме устрои подминавам. Ако съм в заведение си плащам и не повтарям...
И то пък щото и тук не лъжат по заведения и магазини...Тук въпросът е, че се изтарикатиха и за нас цените са други...

# 393
  • София
Днес гледах брошурата на Мигрос. Миналия месец купих брашно 2 кг за 22.90 лири, в тази брошура е с цена 29.00 лири /едно и също е/. Цените им вече май са същите като в БГ.

# 394
Гледах, че гела ми за разширени вени HIRUDOID FORTE е станал 9лв. Последно го купувах за 2 или 4 лв.
Кои стандартни лекарства си заслужават от там? Последния път взимах рибено масло на Balen, капсули с черен кимион, течен витамин С, аспирин и др.

# 395
Препоръчайте хотел в Чорлу - гледах снощи в букинг, но цените ми се видяха височки.

# 396
  • Варна
Препоръчайте хотел в Чорлу - гледах снощи в букинг, но цените ми се видяха височки.
В момента сме в Хилтън Инн, резервиран през Отел, много доволно. На 500м от Орион Мол . През Отел излезе 150лв за двама+дете на 12.
Пропуснах-закуската се плаща допълнително,  20 евро.  Но на 400м от хотела има баничарница със страхотни бюреци. Кафе и чай има заредени в стаята.

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 06:36 от Mwpo

# 397
# 398
Ние ще ходим до Анталия това лято и сме трима шофьори в колата и означава,че не може да се сменяме ли?!?!?
Дано не е вярно.......нямам думи!

# 399
Како Сийке,

Линка води към снимката. Може ли да посочиш източника на тази информация?

# 400
  • Бургас
Фб страницата е на Генералното българско консулство в Истанбул.
https://www.facebook.com/GCinIstanbul
Вторият пост.

# 401
  • София
Фб страницата е на Генералното българско консулство в Истанбул.
https://www.facebook.com/GCinIstanbul
Вторият пост.
Изглежда е изтрито, не го виждам вече.
Абсурдно си звучеше отвсякъде.

# 402
От ФБ страницата на турското консулство беше. Tintina вече е дала друг линк: https://www.facebook.com/GCinIstanbul

# 403
  • Бургас
Не е изтрит. Ето го поста.
Проблемът по-скоро е с влизането и излизането през границата.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid033wQVpsJrqvh5H … d=100064378194195

# 404
  • София
Не е изтрит. Ето го поста.
Проблемът по-скоро е с влизането и излизането през границата.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid033wQVpsJrqvh5H … d=100064378194195
Този е нов, без 30 000 евро.
Стария беше сканиран документ.

Общи условия

Активация на акаунт