За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 566
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
Петенце правиш каквото можеш и става каквото става. Но щом толкова се чудиш или скокваш рано-рано и я правиш на сутринта,  като си си направила някак си корите от предната вечер, или мм да се оправя с дилемата сам ли да си я пече по-добра или да яде каквото има.

# 526
Идея какво да сготвя с коприва, като изключим коприва с ориз и панирана?

# 527
  • софия
Пюре, супа.
Марчева беше дала в темата интересна рецепта. КОПРИВА СЪС СОС БЕШАМЕЛ И ЛЮСПИ ОТ ПАРМЕЗАН - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/04/blog-post.html
Изглежда апетитно.

# 528
  • Sofia
Има ли годност домашен ябълков оцет?
Имам няколко бутилки,много е кисел,утаен е,има и гъба.

# 529
Прецеди го, сложи в стъклени бутилки с капачка. Най-добре тъмни.Напълни до горе да няма въздух и съхранявяй на тъмно и хладно.  По този начин може да се съхранява години.
Ако ще поддържаш гъбата остави я отделно с малко оцет и доливай периодично да се храни.

# 530
  • Sofia
Няма ли опасност да гръмне,ако са затворени докрай капачките?
Държа ги сега леко завъртяни 🤔

Колко  трябва да е киселиността му?
Има ли как да се измери?

Трябва да започна да го ползвам редовно.
Има много полезни качества.

# 531
Ми на мен не ми е гърмял. Съхранявам го в мазето в две тъмни бутилки. Едната е с коркова тапа, другата на винт. Затворен е след като е преминала ферментацията.  Гъбата съм отделила в друг съд с оцет за следващия сезон.Киселинноста може да се измери и лакмус.

# 532
Има ли годност домашен ябълков оцет?
Имам няколко бутилки,много е кисел,утаен е,има и гъба.

Значи е супер, радвай се! Нищо му няма.
За киселото мляко вероятно причината е закваската. Може и от стоене да стане кисело, но аз го държа по цяла нощ във фурната и не става въобще резливо. Разлика виждам в зависимост от закваската. Квася от 25 + години.

# 533
  • София
Здравейте.
Сложих в плънката за баница бакпулвер, вместо сода. Сега баницата горчи много, дали е от него?

# 534
Едва ли горчи от бакпулвера, по-вероятно от сиренето или ако има лапад в нея.

# 535
Може ли да сваря яйцата днес, а да ги боядисам утре?

# 536
  • София
И аз ще направя същото. Може, не може - нямам време.

# 537
Нищо им няма да седят така, аз питам, дали боите ще се скапят нещо?

# 538
  • In transit
За моженето, може, но нали с повечето бои яйцата се боядисват, докато са топли? Пак ще ги загрявате ли?

# 539
Мислех само в памуци да завивам тази година, ще боядисам, колкото да спазя традицията- сиг 15 броя. Та, дали с памуци ще може и не топли яйца?

Общи условия

Активация на акаунт