Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 7 006
  • 243
  •   2
Отговори
  • Мнения: 8 784
Добре дошли в новата тема!
Старата, яко някой е забравил нещо там https://m.bg-mamma.com/?topic=1520131.msg46122199#new

# 1
  • here and now
  • Мнения: 3 167
Благодаря и се записвам с въпрос.
Ако замразя доматено(пиперково) пюре, то ще става ли после за готвене?
Не успявам да изразходя цял буркан за седмица и плесенясва.

# 2
  • Мнения: 5 534
Алис, аз замразявам доматено пюре (домашно или купено). После го ползвам за готвене, няма проблем.
Пепчо , благодаря за темата! 🌹

# 3
  • Варна
  • Мнения: 2 107
Здравейте и благодаря за новата тема.
Влизам направо с един може би труден въпрос.

За утре трябва да приготвя ястие за постещи, но освен веган, трябва и да е без олио. Еър фраер нямам. Мисля да направя патладжанени ролца, имам бегъл спомен за такава рецепта, но не я намирам.

Продуктите ми са патладжан, гъби, морков лук. По спомен всичко, освен патладжана, се задушава с мазнина и сол на котлон. През това време тънки филии суров патладжан се осоляват и отцеждат и после останалите продукти се слагат на филийката патладжан и се увиват, забождат се с клечки за зъби и се слагат да се запекат във фурна до готовност на патладжана. В оригинала, патладжанът допълнително се накапваше с олио и се печеше върху намаслена хартия. Мислите ли, че ще стане годно за ядене, ако не участва мазнина? Нито в плънката, нито при печенето?

# 4
  • Мнения: 8 814
Благодаря и се записвам с въпрос.
Ако замразя доматено(пиперково) пюре, то ще става ли после за готвене?
Не успявам да изразходя цял буркан за седмица и плесенясва.
Замразява се без проблем доматено пюре (с пиперково не съм пробвала че такова не ям, но не виждам причина да не става).
Даже съм виждала идеи да се замрази във формички за лед и да се приберат после бучките, че като готвиш си вадиш направо на дозички колкото ти трябва.
Другото което видях наскоро беше върху лист хартия за печене сипани на разстояние по една лъжица и така замразени, после пак тия дозички в пакет и излизат една по една. За пиперковото може би това ще е по-подходящо, да не вземе да оцвети формите за лед ако са от светла пластмаса.

# 5
  • София
  • Мнения: 11 280
Благодаря!

# 6
  • Мнения: 35 749
Не мисля, че ще стане нещо, ако преди това не гриловаш патладжаните. Няма как да се завият, ако не омекнат след грил. Опитай се да видиш каквии други продукти може да добавиш, защото няма да е вкусно според мен.

# 7
  • Варна
  • Мнения: 2 107
Не мисля, че ще стане нещо, ако преди това не гриловаш патладжаните. Няма как да се завият, ако не омекнат след грил. Опитай се да видиш каквии други продукти може да добавиш, защото няма да е вкусно според мен.

Пропуснах да уточня, това беше видео, на което патладжаните бяха тъкки като хартийки след изпичането. Завиваха ги в суров вид и после съвсем малко печене... Ако правилно помня де, пусто не съм го букнала.

# 8
  • Мнения: 35 749
Моят съвет е да изрепетираш рецептата. Тофу дали е по диетата им?

# 9
  • Варна
  • Мнения: 2 107
Вероятно може тофу, но нямам, ще трябва да работя с наличното. Може да пробвам някаква малка партида първо, че да не захабя продуктите. нямам възможност да пазарувам други работи през деня, а трябва да съм готова преди да ми свърши работното време от хоум офиса Simple Smile . Патладжаните ще ги направя на филии с белачката, такова видео намирам и се надявам да се получи.

Ще докладвам Simple Smile

# 10
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 9 389
В оригинала, патладжанът допълнително се накапваше с олио и се печеше върху намаслена хартия. Мислите ли, че ще стане годно за ядене, ако не участва мазнина? Нито в плънката, нито при печенето?
Може ако задушиш плънката с мъничко вода, сол, подправки, а рулцата после може да готвиш на пара.
Скрит текст:
Или вариянт2, като нарежеш патладжана да пуснеш лентите за във вряща подсолена вода за да омекнат, после навиваш с готовата плънка, накрая по желание може да се запече, сложи всяко рулце върху резен домат за да не залепне за тавата.

# 11
  • Мнения: 4 667
Пеп-4о, благодаря за темата Flowers Hibiscus

Благодаря и на всички за съветите за пюрето-лепило, което сътворих!
Споделям, че имаше лек коментар, че е като лепило, но пък го харесаха на вкус и се изяде в този вид Yum

А може ли рецепта за мекици, в която пшеничното брашно може да се замени с царевично или друго?

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 11:12 от beauty_magnolia

# 12
  • Мнения: 3 518
Патладжана е доста жилаво нещо ...

# 13
  • София
  • Мнения: 17 187
За утре трябва да приготвя ястие за постещи, но освен веган, трябва и да е без олио. Еър фраер нямам. Мисля да направя патладжанени ролца, имам бегъл спомен за такава рецепта, но не я намирам.
А може ли друга мазнина или съвсем без? Някак не си представям нещо вкусно без мазнина.
Щом ще бързаш, не се занимавай да завиваш, направо два пласта патладжан и по средата - лук, морков, гъби, ще стане нещо подобно на имамбаялдъ.

# 14
  • София
  • Мнения: 2 673
Здравейте и благодаря за новата тема.
Влизам направо с един може би труден въпрос.

За утре трябва да приготвя ястие за постещи, но освен веган, трябва и да е без олио. Еър фраер нямам. Мисля да направя патладжанени ролца, имам бегъл спомен за такава рецепта, но не я намирам.
Не си питала за други идеи,но ще си позволя да ти кажа.Понеже имам приятели вегани правих няколко пъти тези рецепти.По-гъст качамак изсипваш в тавичка (за пица най удобно)отгоре редиш зеленчуци,настъргваш тофу и запичаш за кратко.Другото е пълнен картоф със зеленчуци(кис. краставички ,царевица ,боб ,чушка други каквито искаш)

Общи условия

Активация на акаунт