За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 518
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
  • София
  • Мнения: 12 220
От сурови бадеми мога ли да си направя бадемово брашно? Ако да, как?
По скоро - не, защото по време на смилането се превръща в паста, или поне аз не мога да го докарам точно до бадемово брашно, правя го но са едричките трохите, не е това, което се иска

# 661
  • In transit
  • Мнения: 14 206
От сурови бадеми мога ли да си направя бадемово брашно? Ако да, как?
Няма да е точно брашно, но много ситно смлени бадеми - да. Слагаш ги в чопър/блендер и стават. За този вариант стават белени или небелени бадеми.

Ако искаш да стане фино брашно, слагаш 200г белени бадеми във фризера за час. Вадиш от фризера и ги слагаш в чопъра, заедно с 1 с.л. царевично/картофено нишесте и ги блендираш до консистенция на брашно.

Ако бадемите са замразени, те ще отделят по-малко етерични масла от остриетата на блендера, т.е няма да стане кремообразна смес.
Добавянето на нишестето служи да абсорбира влагата от бадемите, за да стане фино и сухо брашното.

# 662
  • София
  • Мнения: 12 689
Може ли рецепта за пастет от пилешки дробчета?

Домашен пастет от пилешки дробчета

# 663
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 251
Благодаря, Мики! А как да ги обеля? Май се киснеха във вода... нещо подобно ми се върти в главата.

# 664
  • София
  • Мнения: 12 220
Благодаря, Мики! А как да ги обеля? Май се киснеха във вода... нещо подобно ми се върти в главата.
Чудесно е предложението на Мики, не знаех за нишестето, ще го запомня. Обелваш ги ,като ги залееш с вряща вода, изчакваш 15 минути, отцеждаш и белиш, лесно е След това нека да стоят на въздух за 24 часа, да изсъхнат добре

# 665
  • Мнения: 2 638
Четох рецепти за пастети, с какво да заменя прясното мляко?

# 666
  • Мнения: 16 492
Сметана, масло.

# 667
  • In transit
  • Мнения: 14 206
Благодаря, Мики! А как да ги обеля? Май се киснеха във вода... нещо подобно ми се върти в главата.
Слагаш ги във вряща вода за няколко минути. Марчева гледам, че е писала 15 минути, но мисля, че по-бързо пада обелката. Изчакай 2-3 минути и извади 1 да пробваш. Тя обвивката се надува и после буквално се съблича.

Отцеждаш ги на чиста кърпа, само, че да знаеш, че ще я боядисат. Разтриваш ги с кърпата и се белят много лесно.
Оставяш да изстинат, да изсъхнат добре и продължаваш със следващата процедура по замразяването.

# 668
  • София
  • Мнения: 4 954
Не ми достига ванилена захар за торта Наполеон, мога ли да я заместя с обикновена ванилия на др Йоткер?

# 669
  • София
  • Мнения: 12 220
Не ми достига ванилена захар за торта Наполеон, мога ли да я заместя с обикновена ванилия на др Йоткер?
разбира се, да

# 670
  • Мнения: 1 082
Момичета, тествах си днес новата скара, правих шишчета и тиквички, обаче много ми горчат. Дали съм ги прегорила и това е причината, не знам… Можете ли да ми дадете съвет как да процедирам следващия път като правя нещо на скарата, за да не се получава така, но и да не са сурови. Аматьорче съм със скарата и може да е нещо тривиално…

Скрит текст:

# 671
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Каква е скарата? Прекалено висока е била температурата, затова са се препърлили отвън и са сурови навътре.

# 672
  • Мнения: 1 082
Тръбна, няма регулация на температурата. Вътре са си ок, ама явно отвън са изгорели

# 673
  • Мнения: 1 333
Може въпросът ми да е глупав, ама да питам, дали мога да заменя прясното мляко в обикновен яйчен крем със соево например, дали ще стане?

# 674
  • Мнения: 10 671
Колко време издържат варени яйца? Бяхме на почивка и съм оставила две в хладилника. Тръгнах да ги хвърлям, но миришат съвсем ок. Но пък са на две седмици поне. Ще ги изхвърля, но се зачудих

Общи условия

Активация на акаунт